Стани богат - тема 28

• 22 463
  • 776
  •   1
Отговори
# 465
Каракудата прилича на шарана...

Не баш, ама и двете са блатни риби общо-взето. Аз оттам бих тръгнала - как изглеждат и къде живеят рибите - за да се гледа изкуствено от толкова много години златната рибка в разни езерца и малки съдове, значи, че не изисква някакви бързотечащи реки, богати на кислород, не мигрира и пр., и едва първоизточникът ще се нуждае от такива. И формата на рибата, разбира се, но и тя е продукт на начина на живот и присподобяването. И че златната рибка е сладководна, а не морска риба, така че трудно ще е произлязла от морска.

# 466
Хареса ми въпросът за чашата на Ликург. Аз си спомнях, че съм чела за нея, но можеше и да се стигне до отговора по логически път:
- реално съществуващ артефакт, а не легендарен както Граалът например.
- следователно важат природните закони за запазване на масата и енергията.
- следователно не може да стопля, охлажда или регенерира питието в нея
- остава смяната на цвета, която е възможна или при химична реакция, или при различно осветяване. Има скъпоценен камък, който си мени цвета - александрит.

# 467
  • Пловдив
Има, мисля, и вещества, които отдават или поемат топлина бързо, в тоя смисъл допусках и стопляне или охлаждане аз. Не е казано, че от стайна температура я прави да кипне. За "изглежда пълна" не мога да си представя какво би се имало предвид, отгоре ли погледната да изглежда пълна, отстрани, или като я държиш, по усещане. Wink Но да, за цвета беше най-вероятно. Сефте я чувам тая чаша.

# 468
Е, това не е стопляне/охлаждане, ако първо трябва да стоплиш/охладиш чашата. Иначе има такива химични реакции, но те са еднократни, не може вечно да стоплят.

# 469
  • Пловдив
Е, тогава ще е сгряване в съд, аналогично на това на котлона, да, само че по-слабо. Ама като не знаеш отговора, всякакви такива ги мислиш, аз поне.

# 470
Аз също не я бях чувала чашата и предвид, че се говореше само за една единствена чаша, създадена еди-кога си, и това, че Ликург е законодател, не бях убедена, че е реален физически обект, защото реални чаши може да се направят много. По-скоро клонях към някакъв закон, сентенция за винаги пълна чаша.

# 471
Тази чаша, която си сменя цвета, съм я виждала в научнопопулярно предаване.
Аз имам пръстен с александрит, който в зависимост от осветлението изглежда сив, розов или зеленикав, обаче предполагам, че камъкът е синтетичен. Самият пръстен не е евтин, защото е златен, само че камъкът изглежда някак неистински...

# 472
  • Пловдив
Разград може да му звучи на Кънчев като измислено име, но не е. Какво трябва да значи, ако е измислено - разграждане ли?
Абритус е името на древното римско селище на това място, но градът не го е носил до вчера.

# 473
Резус макак и Ариадна бяха лесни отговори.

# 474
Направи ми впечатление, че назубрят материала и не го разбират, а това са изтъкнати ученици от елитни гимназии. Дори и да разполагат с необходимата информация, за да отговорят на даден въпрос, не са в състояние, ако информацията не е изрично спомената, а се достига до нея чрез разсъждения. Функционална неграмотност ли се водеше, но ми стават доста тегави за гледане повечето участници.

# 475
  • Пловдив
Айде, полека, да не е функционална неграмотност, щом решават задачи по олимпиади с тия знания. За учениците от съботите говоря.
Но да, и на мен ми прави впечатление, че речта им е като да разказват урока. Повтарят си го, белким така стигнат до отговора.
И големи хора имат подобен стил, не го харесвам, но факт. Имат примерно да отговорят на конкретен въпрос или да мотивират конкретно твърдение, те почват преглед на теорията отдалеч и по някой път дори конкретният отговор се губи в многословието.
Прекаляваме обаче с тая "функционална неграмотност", май това е новото "четене с разбиране".

# 476
Напълно съм сигурна, че е възможно да се решават задачи по математика, физика и пр. с тези знания и капацитет. Те реално минават абсолютно всеки тип задачи, който може да се падне, и правилният начин, по който задачата трябва да се реши. Ако някой се сеща, на много кандидатстудентски изпити, при нас и семестриалните, точките (оценката) са не само за това, че си решил задачата, ами се отнемат точки, ако не си я решил по "правилния" начин, не си направил добре чертежите, не си структурира добре и пр. На олимпиадите също има значение по какъв начин решаваш задачата, поне по мое време беше така. Защото даже и в точните науки често има различни начини за решение на някоя задача.

# 477
Колко хора не знаят какво е тантал, а тя знае, че е метал и въпреки това й трябват жокери, за да посочи единствения метален предмет от отговорите.
Но може да е притеснение.

# 478
  • Пловдив
Да, точно при девойката с тантала ми направи най-ярко впечатление "разказването на урока". Тя там беше и много неуверена в отговорите, а каза верни неща за лещите и т.н.

# 479
Направи ми впечатление, че назубрят материала и не го разбират, а това са изтъкнати ученици от елитни гимназии. Дори и да разполагат с необходимата информация, за да отговорят на даден въпрос, не са в състояние, ако информацията не е изрично спомената, а се достига до нея чрез разсъждения. Функционална неграмотност ли се водеше, но ми стават доста тегави за гледане повечето участници.

Деца са все пак, нямат опит. Вчера ме хвана яд за момичето, отпаднало за Лайденската стъкленица. А за други неща им липсва общата култура на старото поколение. И за тантала се сещаше, ама нямаше смелост. Или опит - аз имам  майка с изкуствени стави например. Сигурно има значение.

Общи условия

Активация на акаунт