„Те, Вълните“ – БНТ сериал, тема №2 - Финал след финала

• 14 026
  • 223
  •   1
Отговори
# 150
  • София
Разочароващ финал като цяло, но цялостно добър сериал.

Това което не исках да се случи стана. Най-логичния убиец на Стефан - жена му. И колко удобно с амнезията... Надя веднага я изключих още в епизод 1 именно заради това, но ние неочаквани финали не можем да правим. Доказано. В българските сериали убиецът е най-очевидния такъв, всичко останало са подхвърлени нарочно дребни трохи.
Е, след епизод 5 вече и аз се съгласих, че е Надя, защото вече беше толкова очевидно. Поне дотогава не биеше толкова на очи.

За мен това с Надя обаче не е умишлено убийство, така че в някаква степен я оневинявам. Била е ядосана, изобщо не е съобразила, че са на ръба на скалите. Просто в състояние на яд го бута. Хората в подобно състояние често изпадат в състояние на дезориентация. По същия начин щеше да го бутне и ако не бяха на ръба... Миг по-късно осъзнава какво е направила и се хвърля след него. Един убиец, който е планирал убийство не прави така. Под планирал не е задължително да го е мислил отдавна, може да ти дойде като идея на момента. Като при София с нейния мъж (макар че тук тя може отдавна да си фантазира как е мъртъв или вън от живота и).

Най-голямото достойнство на сериала е актьорската игра, музиката и сценографията.
Не ми хареса финалния епизод, а това не е добре, също така сценария и режисурата куцаха на моменти.
Но плюсовете са повече от минусите. Хареса ми.
Точна оценка ми е трудно да му дам.
7.0 / 6.5 - някъде там. По-скоро седмичка.

Как аз видях развръзката.
Тук ще щрихирам и в скоби ще пиша дали е доказано с думи/факти/дела в сериала или е догадка следствие на видяното и внушението от сценария.

* Димо е лежал в затвора, но не за убийството на мъжа на София. Мъжът на София официално се води самоубиец, въпреки че в полицията така и не го вярваха и наричаха София, вещица (доказано).

* Люба се сети, че Димо е нейния баща (ние се сетихме още в епизод 2 или 3 беше), по думите му, че е искал да я гледа как расте и че и е подарил любимата и червена топка (догадка, но съм на 100% сигурен).

* Малката Надя не вижда смъртта на баща си. Никъде не дадоха да вижда самата сцена. Тя е в колата, вижда майка си, тръгва да го вика, 'Тате, тате' но нищо. Никакъв шанс да направи връзката (факти + мое тълкувание).

* София призна пред следователя, че е убила Стефан, за да спаси Люба (а и Надя...), но за да звучи по-убедително тя разказваше как е убила мъжът си. Естествено следователя не го разбра, ние го разбрахме (факт).
Тук е момента да вметна, че ако оневинявам Надя, в никакъв случай не оневинявам София. Не стига, че най-нагло изневерява на мъжа си и остава децата безпризорни на скалите, но после и го убива. Абсолютен убиец. И този монолог на Надя на финала в никакъв случай не ми я издига в очите като великата майка. Съгласен съм с полицаите - вещица е!

* Ресторанта е запален от таджиките (догадка), те са натопили Люба (догадка).

* Най-големия гаф за мен. Надя така и не излезе от амнезията...
Най-логично беше именно чрез нея да видим историята, докато пише на машината на тавана... Много слаб сценарий тук, защото защо изобщо я дадоха тази пишеща машина и как чрез нея тя си спомняше някои неща от миналото и изведнъж в последния епизод точно тази машина все едно никога не е съществувала. Не се прави така!
Малката София разкри ''голямата тайна'' а баба и пое вината. Така че Надя, Вяра и Люба никога няма да узнаят истината, защото майка им никога няма да им каже. Едва ли и малката София ще каже. (тук вече сме в сферата на догадките, защото говорим за бъдещето, но съм 100% сигурен).
И още нещо. Люба, Вяра и Надя не знаят и няма как да знаят, че майка им е убила баща им на времето. Може би Димо знае, ако София му е споделила, но тук вече не съм сигурен. За щерките съм сигурен. Тази тайна София ще я занесе в гроба си...

* Димо ще се оправи. Загубил е много кръв, но е вън от опасност. Люба ще си има баща. Като той най-вероятно ще се грижи за всички...
Само едно нещо не ми стана ясно. За какво е лежал в затвора Димо (не е за убийството на Христо). Но явно са сметнали, че не е толкова важно. Така че никакъв градинар не е бил...

НО, не виждам щастлив край, няма и как да има такъв. Въпреки що годе оптимистичния монолог на Надя...
Остава едно разбито семейство с едно малко момиченце, което в най-добрия случай може да се превърне в социопат...

# 151
Държа да спомена, че изцяо познах финала и искам да кажа, че съм доста разочарована.
Изключително харесвах сериала, преди последния епизод.
От самото начало знех, че не е детето.
Не мога да разбера каква беше идеята за Надя,защо тя така й не разбра какво се е случило?
Каква беше поуката, съжалявам ,но просто адски ме разочарова сериала.
Видях мнение,че сериала ще има продължение-ами не, това беше.
Няма ясното защо Димо е бил в затвора( нещо, което писах много отдавна), не е зарди мъжа на София, официално го водят самоубйство).
Детето-в крайна сметка каква беше целта?

Последна редакция: нд, 18 май 2025, 08:22 от Evaeva7

# 152
Да, недоизкусорен е сценария по някои линии. Нямаше изненада в развръзката , на мен това не ми е проблем.

# 153
  • София
Пуснал съм анкета за сериала. 😊
Оценете сериала / финала / актьорите / майките или те, вълните
https://www.bg-mamma.com/?topic=1763291

# 154
Намирам,че в сценария няма логика Надя да има амнезия през цялото време, след като още в първи епизод, докато търсеха Стефан каза на майка си-историята се повтаря или нещо такова беше.

# 155
  • В света на диска
Понеже всички питат за ресторанта,за мен беше случайно, след секс сцената с Вяра и Алекс,Бърнев пушеше и хвърли цигарата не загасена.

# 156
  • София
Аз пък останах с впечатление, че Надя си спомни, когато вкараха майка ѝ в колата с белезниците. Както викаше и питаше, изведнъж спря и замръзна, сякаш осъзна всичко и спря да плаче и вика.

# 157
Амнезията не ми е ясна как се случва и какви са прогнозите , чувала съм ,че може да е временна , може и за винаги. Човешкия мозък е мистерия

# 158
  • Другата България
А аз намерих символиката в : "Кажете на една майка, че ще й вземете децата....."
Първо мъжът й я заплаши пряко, че ще й вземе децата, и тя го шитна.
Сега едното й дете е заплашено, че ще влезе в затвора заради убийство, извършено от другото.
Косвено отново могат да й вземат децата.
Затова тя се жертва за тях. С фалшиво признание днес изкупи вина за нещо, извършено в миналото.

# 159
Неизяснено остана защо толкова мразеше мъжа си София, не е имало насилие нито към нея, нито към децата, явно не са били щастливи заедно, нямало е чувства, или са изчезнали с годините 🤔  Ами разведете се  бе хора като не се траете и сте нещастни .Реално тя го блъсна от яд заради заплахата му, не целеше да го убива, стана случайно, убийство по непредпазливост.

# 160
Отначало цялостното усещане много ме грабна, на привидна нормалност,а под повърхността загадки, тайни. Обаче има много дребни неща по сценария които са недомислени, или аз съм изпуснала , или оставят ние да си ги измислим. Например кой метна камъка, кой запали ресторанта, как другите дъщери знаеха , че Люба  е дъщеря на любовника, как Надя си спомня всичко друго, само не и момента в който е бутнала Стефан, как малката София е отишла до плажа и се е върнала без да се засече с Люба, която горе-долу по същото време е дошла да пуши, и това как разбра от едно изречение , че той й е баща и още други такива дребни моменти. Като цяло имаше доста абстрактни неща. Като фенка на кримиките съм свикнала развръзката да включва и най-малките детайли , които по рано в сюжета са загатнали. А може би трябваше да са поне 10 серии за да разгърнат сюжета, а не да претупат всичко, все едно са им свършили парите или им е писнало да снимат.

# 161
  • София
Аз винаги подхождам скептично към българските сериали, не очаквам да ме впечатлят с брилянтен сценарий, за това и не се разочаровах от финала.
Трябваше малко повече да наблегнат в развръзката в предните епизоди, поне част от нещата да се изяснят преди финала.
Но пък има чар в това, да оставят ние да разплитаме нишките.

Бих искала сериала да има 2-ри сезон, но с друга история.

# 162
Разочароващ финал като цяло, но цялостно добър сериал.

Това което не исках да се случи стана. Най-логичния убиец на Стефан - жена му. И колко удобно с амнезията... Надя веднага я изключих още в епизод 1 именно заради това, но ние неочаквани финали не можем да правим. Доказано. В българските сериали убиецът е най-очевидния такъв, всичко останало са подхвърлени нарочно дребни трохи.
Е, след епизод 5 вече и аз се съгласих, че е Надя, защото вече беше толкова очевидно. Поне дотогава не биеше толкова на очи.

За мен това с Надя обаче не е умишлено убийство, така че в някаква степен я оневинявам. Била е ядосана, изобщо не е съобразила, че са на ръба на скалите. Просто в състояние на яд го бута. Хората в подобно състояние често изпадат в състояние на дезориентация. По същия начин щеше да го бутне и ако не бяха на ръба... Миг по-късно осъзнава какво е направила и се хвърля след него. Един убиец, който е планирал убийство не прави така. Под планирал не е задължително да го е мислил отдавна, може да ти дойде като идея на момента. Като при София с нейния мъж (макар че тук тя може отдавна да си фантазира как е мъртъв или вън от живота и).

Най-голямото достойнство на сериала е актьорската игра, музиката и сценографията.
Не ми хареса финалния епизод, а това не е добре, също така сценария и режисурата куцаха на моменти.
Но плюсовете са повече от минусите. Хареса ми.
Точна оценка ми е трудно да му дам.
7.0 / 6.5 - някъде там. По-скоро седмичка.

Как аз видях развръзката.
Тук ще щрихирам и в скоби ще пиша дали е доказано с думи/факти/дела в сериала или е догадка следствие на видяното и внушението от сценария.

* Димо е лежал в затвора, но не за убийството на мъжа на София. Мъжът на София официално се води самоубиец, въпреки че в полицията така и не го вярваха и наричаха София, вещица (доказано).

* Люба се сети, че Димо е нейния баща (ние се сетихме още в епизод 2 или 3 беше), по думите му, че е искал да я гледа как расте и че и е подарил любимата и червена топка (догадка, но съм на 100% сигурен).

* Малката Надя не вижда смъртта на баща си. Никъде не дадоха да вижда самата сцена. Тя е в колата, вижда майка си, тръгва да го вика, 'Тате, тате' но нищо. Никакъв шанс да направи връзката (факти + мое тълкувание).

* София призна пред следователя, че е убила Стефан, за да спаси Люба (а и Надя...), но за да звучи по-убедително тя разказваше как е убила мъжът си. Естествено следователя не го разбра, ние го разбрахме (факт).
Тук е момента да вметна, че ако оневинявам Надя, в никакъв случай не оневинявам София. Не стига, че най-нагло изневерява на мъжа си и остава децата безпризорни на скалите, но после и го убива. Абсолютен убиец. И този монолог на Надя на финала в никакъв случай не ми я издига в очите като великата майка. Съгласен съм с полицаите - вещица е!

* Ресторанта е запален от таджиките (догадка), те са натопили Люба (догадка).

* Най-големия гаф за мен. Надя така и не излезе от амнезията...
Най-логично беше именно чрез нея да видим историята, докато пише на машината на тавана... Много слаб сценарий тук, защото защо изобщо я дадоха тази пишеща машина и как чрез нея тя си спомняше някои неща от миналото и изведнъж в последния епизод точно тази машина все едно никога не е съществувала. Не се прави така!
Малката София разкри ''голямата тайна'' а баба и пое вината. Така че Надя, Вяра и Люба никога няма да узнаят истината, защото майка им никога няма да им каже. Едва ли и малката София ще каже. (тук вече сме в сферата на догадките, защото говорим за бъдещето, но съм 100% сигурен).
И още нещо. Люба, Вяра и Надя не знаят и няма как да знаят, че майка им е убила баща им на времето. Може би Димо знае, ако София му е споделила, но тук вече не съм сигурен. За щерките съм сигурен. Тази тайна София ще я занесе в гроба си...

* Димо ще се оправи. Загубил е много кръв, но е вън от опасност. Люба ще си има баща. Като той най-вероятно ще се грижи за всички...
Само едно нещо не ми стана ясно. За какво е лежал в затвора Димо (не е за убийството на Христо). Но явно са сметнали, че не е толкова важно. Така че никакъв градинар не е бил...

НО, не виждам щастлив край, няма и как да има такъв. Въпреки що годе оптимистичния монолог на Надя...
Остава едно разбито семейство с едно малко момиченце, което в най-добрия случай може да се превърне в социопат...

Много точно, единственото, което наитстина не разбирам, е защто оставиха финала така, че Надя не разбра за случилото се!

# 163
  • ту тук, ту там
А за мен най-притеснително е как малката София ще живее отсега, знаейки истината.

# 164
Според мен ще има втори сезон.

Общи условия

Активация на акаунт