Десетокласници 2025/2026

• 30 232
  • 690
  •   2
Отговори
# 675

А на мен ми омръзна цялото образование да се върти около математика, математически състезания и STEM.
Не знам какво бъдеще виждате при компютърните науки, но за последните две години в България там са едни от най-големите съкращения. Wink
Това за съкращенията не е вярно за България, аз съм в този бизнес. Ето и от вестниците https://www.segabg.com/hot/category-economy/19-oblasti-tekat-masovi-sukrashteniya

Щом бг мама казва, че няма бъдеще, кой може да спори. Това, че не се наемат джуниори в момента не значи че ИТ-то е умряло. Доста живо е всъщност и се развива добре. Преди 2 години вземаха куцо и сакато заради бума, е вече не е така. Но млад човек кадърен ще си намери работа.

Цитат
В езиковите гимназии не спират да учат математика, физика и т.н., нали знаете?
Да, точно колкото в математическите учат език Simple Smile

Последна редакция: сб, 17 яну 2026, 13:51 от peppia

# 676

А на мен ми омръзна цялото образование да се върти около математика, математически състезания и STEM.
Не знам какво бъдеще виждате при компютърните науки, но за последните две години в България там са едни от най-големите съкращения. Wink
Това не е вярно, аз съм в този бизнес. Ето и от вестниците https://www.segabg.com/hot/category-economy/19-oblasti-tekat-masovi-sukrashteniya

Щом бг мама казва, че няма бъдеще, кой може да спори. Това, че не се наемат джуниори в момента не значи че ИТ-то е умряло. Доста живо е всъщност и се развива добре. Преди 2 години вземаха куцо и сакато заради бума, е вече не е така. Но млад човек кадърен ще си намери работа.

Кое не е вярно? Абе дори и да не съм в бранша, пък мога да чета, имам познати в този бранш. Ние финансистите знаем кои компании затвориха или намалиха офиси в БГ. Хайде да не ни подценяваш чак пък толкова. Ето първото попаднало заглавие с цифри от 2024-та
"Ситуацията в България

Близо 4 000 специалисти в областта на софтуерната разработка са останали без работа от края на 2024 г., сочат данни от медии и професионални мрежи." https://devstyler.bg/blog/2025/09/09/sled-masovite-sakrashteniya … a-v-it-prez-2025/
https://technews.bg/article-174663.html
https://www.capital.bg/biznes/kompanii/2024/02/13/4587100_tehnol … i_34_hil_rabotni/
https://kinsights.capital.bg/business/2025/04/03/4762816_a_year_ … ource=chatgpt.com
Мога до утре да ти пускам линкове към статии.
И хайде да не видоизменяш казаното. Никъде не е написано, че няма бъдеще. Малко мисъл влагай. Не може да изтриеш една част от образованието, заради маниите на някой по STEM и IT. Последното вече силно страда от АI.

Последна редакция: сб, 17 яну 2026, 14:03 от Аncy

# 677
За 2025 са още повече. Това, че не са те съкратили не означава, че няма сумати инженери, които са били съкратени. Както каза "бгмама казала, че била в ИТ сектора и не я съкратили все още " Simple Smile

# 678
Ако някои може да сподели други размисли по темата ще се радвам да пише, може и на лични....Между другото има интересно мнение от първо лице в темата за немските унита, за изпит по математика за специалност психология....И други неща да споделя, но както е видно съм много песимистично настроена към нашето образование, при все че съм се опитала да избегна част от монските глупости.
Не знам как е за Психология в Германия в момента, не сме проучвали, но племенницата от 3 клас живее във Великобритания, там завърши колеж и след това психология в Уелс и от шест-седем години работи анализ на данни към медицинска фирма, като вече смени 2 и това ѝ се води по специалността. По време на следването също имаше много математика и особено статистика и анализ на данни, та точно в тази специалност във Великобритания си трябва математика, въпреки че профилите ѝ в колежа бяха биология, химия, социални науки. Там се учи 3 години за бакалавър. След като започна първата си работа направи и магистратура вече психологически изследвания или нещо подобно, та съвсем профилира със статистиката. Затова може би има резон да има и математика като изискване и за психологията.

# 679
Цитат
Не знам какво бъдеще виждате при компютърните науки, но за последните две години в България там са едни от най-големите съкращения.

И хайде да не видоизменяш казаното. Никъде не е написано, че няма бъдеще. Малко мисъл влагай.
Вярно е, че филологията не ми е сила. Явно не мога и да мисля Satisfied
Радвам се, че не общувам с хора с меки умения на всекидневна база.

# 680
Цитат
Не знам какво бъдеще виждате при компютърните науки, но за последните две години в България там са едни от най-големите съкращения.

И хайде да не видоизменяш казаното. Никъде не е написано, че няма бъдеще. Малко мисъл влагай.
Вярно е, че филологията не ми е сила. Явно не мога и да мисля Satisfied
Радвам се, че не общувам с хора с меки умения на всекидневна база.

Наистина ли не виждаш разликата межу първия цитат и написаното от теб?
Хахахах.
Ей затова в училище освен математика наистина трябва да се набляга и на литература, история, психология, философия, етика ...
Филология знаеш ли какво е? "Филологията е наука, която съчетава изучаването на езика (научна област лингвистика) и литературата (научна област литературознание)"
В случая говорим за способност да се чете с разбиране, способност да се анализира елементарен текст и да се влага мисъл.

Не знам какво бъдеще виждате при компютърните науки, но за последните две години в България там са едни от най-големите съкращения."
Подчертавам ти ключовите думи, за да ти  е по-лесничко.

# 681
Ancy, затова казвам че ти липсва проста логика. А=>B. Смешно е.
Наистина много се радвам, че не работя с теб.

# 682
Ancy, затова казвам че ти липсва проста логика. А=>B. Смешно е.
Наистина много се радвам, че не работя с теб.

Ахахаха, ох, то кой ли би искал с теб да работи?!?!?! Да, смешно е.

Фаворизирането само на едно нещо, за сметка на всичко останало, в образованието води до ниска обща култура и ограничено мислене. Профилираме децата за сектори, които при тяхното завършване могат вече и да са коренно видоизменени или да не съществуват заради AI. Нито IT, нито STEAM са по-важни от литература, география, история, биология, езици. Еднакво важни са. Бъдещето е в хора, личности, научени да мислят самостоятелно, иновативно и да вземат решения, с богата обща култура.

Тясната специализация на МАТ училищата още от 4 клас ни донесе частни уроци и курсове още от 1 клас. Истерия след това в 7 клас. Вместо това следваше да се наблегне на решаване на кадровия проблем с добри учители и недъгавата програма и учебници. Така повече училища щяха да са на нивото на сегашните малко добри гимназии и нямаше сега да си говори глупости под шипковия храст как съкращенията на IT сектора в България не са съкращения всъщност.

# 683
По повод на подценяването и даже иронизирането на изучаването на история, философия, езици и други науки, различни от математика и физика, мога да кажа нещо от позицията на човек, делил работно място с безчет дивелъпъри, QA специалисти и прочее модерни професии:
Плашещо е нивото на тотално непознаване на най-близката наша и световна история и неразбирането на елементарни процеси, довели до не една катастрофи.
И това непознаване и неразбиране води до това, което виждаме в момента като управление на държавата.
Децата ни масово излизат от училище с катастрофално ниско ниво на познаване на причнинно-следствените връзки при обществените процеси, а те просто си стоят в историята и чакат някой да се сети да ги препрочете.
Така че от МОН трябва да се стягат и да вложат всичките липсвали досега усилия, децата които искат да се занимават с история, култура, философия и прочее да имат всякакви възможности да се развиват в тази посока максимално.
Пред перспективата да остарявам в общество от прекрасни математици и ИТ специалисти, предпочитам да остарявам в общество от прекрасни математици, ИТ специалисти, историци, артисти, философи и геополитици.

# 684
Имай предвид, че заради някои академии (един от собствениците говореше, че 50 000 специалиста ще имат работа)  полицаи, психолози, мед сестри, ватмани, маркетинг специалисти се преквалифицираха за по 1 година, така че голяма част от ИТ специалистите не са точно много математически профилирани, по-скоро преквалифицирани.
Не виждам МОН да се стягат за някъде или да са се стреснали за съжаление. Това е многогодишен процес

# 685
Така е. Ако ще се осланяме да си обучаваме децата само на това, което пазарът търси в момента, ще си затрием непазарните специалности. От един човек с интереси по история или философия, така или иначе чудесен математик няма да стане. Ама защо да не го направим тогава, все пак, чудесен историк, като му дадем възможност за хубаво обучение и развитие.

# 686
Врабец, историците не плащат данъците,  от които ще получаваш като остарееш, нали знаеш?
Хубави са много неща, но икономиката се движи от добавената стойност, а не от държавните дейности (както знаете вие финансистите по-горе).
Нищо против нямам тези професии, обаче друго е това което движи и е важно за икономиката. Държавата трябва да стимулира (някой ден дано) тези специалности които са ключови за стратегическото развитие.

Последна редакция: сб, 17 яну 2026, 16:27 от peppia

# 687
Врабец, историците не плащат данъците,  от които ще получаваш като остарееш, нали знаеш?

Защо, откога историците на плащат данъци?

А ти нали знаеш, че едно общество, една държава, не се състои само от чисто приходната част на икономиката от данъци? И държава, която не умее да управлява обществените си процеси и да се взимат адекватни геополитически решения, няма да как да се развива. Само на едните данъци. Които ще отиват директно където не вършат работа на обществото. И въобще, това са елементарни неща, защо въобще се налага да се води дискусия.

# 688
Защо, откога историците на плащат данъци? Някакви законови промени ли съм проспала?
А кой плаща заплатите на историците? Мда, държавата.
Пак казвам А=>B

Поне аз не съм чувала за историци, които да имат ЕТ за история, ама може и да има, чуден свят е.

# 689
peppia, ФМИ е едно от местата, в които е останало висше образование и има какво да се научи. Едно от много малкото места. Нямам големи наблюдения от времето, когато връстниците на твоят човек бяха състезатели. Наблюдението ми е върху настоящите. С много сериозни резерви съм от целесъобразността да се участва в състезания, но не ме слушат. Абсурдно е в името на състезанията и да имаш някакъв шанс сред азиатските състезатели още от 8 и 9 клас да ги мятат в университетски материал преди да е усвоена методологията. Понеже вчера видях, че са качили резултатите от голямата олимпиада в Казакстан, споменът ми беше, че е насочена към ученици от 11 и 12 клас. Тази година българските отбори са сериозно запълнени с такива от 10, че и 9 клас. Много успешно представяне на малките. 
Преди точно за факултета по физика бях писала какво съобщение ми беше попаднало. За приети там студенти правеха предварителен семестър. В същото време ръководителят на отбора в едно съвместно интервю с лауреат от международни състезания /пак го бях пускала тук/ на въпроса дали добре това, че тези таланти изтичат към чужди университети казваше, че и материалната ни база не позволява да има развитието, което може да бъде постигнато. Пак така миналата година скандално скочиха таксите за обучение. За химията се въртеше нещо от порядъка на 24000 лв. годишно /ще ме прощавате, ако не съм запомнила правилно/.
На мен водещо ми е, че нищо не е на всяка цена. Отиди, учи и се върни също е добър вариант.  Който има желание, намира начин да вземе нужното му от образованието. 
При писането все остава някакво объркване какво си искал да кажеш. 
EliG, това което помниш от преди 5-6-7-8 години все така го има, но дори и в БАН вече има платена подготовка.  Паралелно с това вървят платени състезателни школи, които се водят от бивши състезатели, повечето завърнали се от чужбина. 
Само към академични неща обръщаме. Две години преди края ще трябва да имат прилични базови умения, какъвто и път да подхванат. Както и прилична финансова култура.
Догодина по това време в темата вече ще имаме шофиращи.

Общи условия

Активация на акаунт