Инсулинова резистентност - тема 4

• 23 870
  • 761
  •   1
Отговори
# 750
Скрит текст:
Нямах предвид точно това.
Храня се здравословно. Движа се много.
Не разбирам как при мен се случиха така нещата. И не ,не е добре.
Кой може изобщо да каже тази ИР защо се появява? Явно храната не е проблемът.
И не е ли по-добре да се знае причинителят ,отколкото да правя нещо ,което не разбирам?
Има много книги написани и обяснено какво да се яде ,кога ,кое след кое. Всички обясняват как да се "борим" със симптомите ,но не и коя е причината ,която предизвиква ИР?

Но ,както и да е. Мои си размишления.
Главоблъсканицата си е моя!
Просто споделих това ,което мисля и ме тревожи. Не очаквам разбиране и подкрепа!

Скрит текст:
Мислиш си, че се храниш здравословно, на база конвенционалното мнение, което не е равно, на че се храниш здравословно. Приеми, че няма такова нещо като "балансирано хранене". Изпразнена от съдържание фраза е това.
Това, че някой яде еди какво си, пие, пуши и т.н. пък нищо му няма също не значи че нищо му няма. Както са си здрави, прави и изведнъж бам инсулт или инфаркт или рак. Така че външното проявление и това че възприемаме някой за здрав, не значи че е такъв.  

ИР не е болест, а естествен отговор на организма, за това няма и да има пътека или код в здравната система.

Причината за ИР (една от най-честите) е дълговременно приемане на прекалено много въглехидрати - глюкоза и фруктоза. Няма значение дали са от плодове, от бонбони или от картофи и ориз, в стомаха и червата ти всичко се разпада до прости захари - глюкоза и фруктоза. На някои им се разминава за по-дълго, други ги настига по-рано. Има и някои, които изкарват живи до дълбока старост, което не е непременно равно на здрави.
Това обаче не е точно така, причините са комплексни, аз цял живот не ям ВХ, не защото съм се пазила, а защото не обичам, нито теста, нито сладки неща, нито ориз и картофи, нито газирано, нито плодове /мразя ги до смърт/. Цял живот съм яла така, стигала съм до кръвна захар 3 и нещо от неядене на ВХ. Слаба кльощава не съм, но и дебела никога не съм била и да и аз стигнах до ИР.  При мен основно е от стрес... кортизола е висок, той бърка обмяната на инсулина и резултатите са налице. Менопаузата допринесе също доста за това.
така, че не е само храната - стрес, генетична предразположеност, хормонален статус и пр. и пр.

ПП Чета Дидка как яла преди: Половин тава крем карамел, четири лъжици нутела, картофена салата с майонеза и била 77 кила, аз ако ядах така сигурно щях да съм не 77, а 107 ! Blush

Последна редакция: пт, 26 сеп 2025, 14:26 от mimi.7299

# 751
Комплексни са причините, така е, но най-честата, на която човек може директно да повлияе е храненето.

# 752
Дори и храненето да не е директно причина, щом вече е налице ИР, храненето се съобразява с нея, няма как.

# 753
Дори и хранинето да не е директно причина, щом вече е налице ИР, храненето се съобразява с нея, няма как.
То се съобразява, но ако стресът продължава положението не се оправя...!

# 754
Аз не говоря че само от това ще се оправи човек... Говоря да не влошава излишно и с неподходящо за състоянието хранене.

# 755
Мими, а ти инсулин изследвала ли си? С ОГТТ? На гладно?

# 756
Мими, а ти инсулин изследвала ли си? С ОГТТ? На гладно?
Да изследвала съм, първото изследване беше 17 при норма 25, след шест месеца с корекция в храненето и движение стана 10. Кила не съм свалила, само едно! Гликирания хемоглобин и при двете изследвания беше с много добри показатели, но не ги помня сега.
Аз имам начална, лека ИР. При положение, че ви обясних как ям.

# 757
17 на гладно не е лека. С ОГТТ ще е доста изразена.
25 е много объркваща граница. На гладно трябва да е колкото КЗ, не повече от 6.
Но, имаш напредък, продължавай така.

# 758
17 на гладно не е лека. С ОГТТ ще е доста изразена.
25 е много объркваща граница. На гладно трябва да е колкото КЗ, не повече от 6.
Но, имаш напредък, продължавай така.
Не знам как ще продължа така, да ям цял живот трева! 🤣

# 759
Как така трева?

# 760
Въх, как трева цял живот, я виж кои едри животни са на такава диета Joy

# 761
Защо трева? Тук даже ги критикуваме тези, които ядат силаж, фураж. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт