Инсулинова резистентност - тема 4

• 26 222
  • 850
  •   1
Отговори
# 840
При мен и от гарнитура ориз,въпреки че първо изядох месото.

# 841
При мен и от гарнитура ориз,въпреки че първо изядох месото.
Аааа белия ориз е смърт, аз не съм яла почти година, не че преди ядях, но се случваше. Винаги съм обичала гарнитури салати, кьопоолу, лютеница, печени чушки...лютеницата вече я търся без захар.

# 842
  • Sofia
Колко е оптималната стойност на КЗ час след хранене?

# 843
Утро ми какво движение имаш, трябва горене на тоя инсулин? Киселото мляко е кофти да, спрях го аз.

Честно казано, последните години енергията ми намаля. Може би е заради ЕГН-то, не знам. Не, че съм престаряла, но определено забелязвам разлика от преди.
Нормално ежедневие. Разхождам куче, това ми е движението.

Наскоро разбрах, че движението всъщност намалява инсулина. Не го знаех този факт. И на няколко пъти вече правих вкъщи кратки зумба-тренировки. Хареса ми, НО имам дискови хернии на шийни прешлени и всяко натоварване на ръцете /дори съвсем минимално/  ми се отразява после зле............... Оказа се, че даже и тези никакви зумба танци ми натовариха ръцете.............

# 844
От ИР също падат батериите лесно, аз на 30 години се чувствах като бабичка и се влачех като охлюв, насила за всичко.
Ако можеш да увеличиш ходенето, клекове примерно също че задействат най-големите мускули, а и там ръцете ти не участват. При мен изчезнаха ставни болежки като се вкарах в норми, дето ми бяха казали че ще са ми за цял живот... Това го имай като още малко мотивация, че си е така при много хора.

Последна редакция: ср, 01 окт 2025, 15:50 от natka

# 845
За енергия задължително движение и то на въздух, не във вмирисаните потни зали...! Кръвта се насища с кислород, тенът на лицето се избистра...абе живваш. Аз съм много подвижен човек и никога не съм била без енергия...вечно като пружина. Застояването покрай операцията ми беше смъкнало тонуса, но не можех да карам нито колело, нито да вървя бързо.
Грешка е нераздвижването на ръцете, имам цервикална остеохондроза, две хернии и спондилоза на шийни прешлени, когато не движа ръце шията ме боли и рамената. Сутрин отварям прозореца и раздвижвам шия, ръце...всяка събота ходя на масаж...!
Когато има какво да гори инсулина т.е. движение дори храненето може да не е фанатично ограничаващо. Всяка храна си е нужна на организма с малки изключения като захар, бяло брашно и т.н. Зеленчуците и плодовете = не сладки разбира се/ доставят витамини, минерали, фибри, антиоксиданти, които пък са катализатори на много процеси в човешкия организъм и са нужни за цялостното му здраве!

Последна редакция: ср, 01 окт 2025, 16:39 от mimi.7299

# 846
Колко е оптималната стойност на КЗ час след хранене?
Зависи кого питаш. За мен е около 6.

Зумби, пилатес и подскачане са хубаво нещо, но трябва силови тренировки, ако целта е увеличаване или поне запазване на мускулната маса.

# 847
Днес минах на контролен преглед. Ендокринолога ми каза, че инсулина е супер, би бил макс една единица нагоре ако съм спряла глюковаж. Но това, че е в норма не означава, че трябва да спирам с режима или каквото и да е, цитирам: спреш ли, всичко ще започне отначало. Не че не си го знам де 😀

Относно тренировките - тъй като посещавам силови кръгови в група и му го споделих, каза че най-вероятно това също е допринесло за свалянето на инсулина. Казвам го по повод това, което коментирате. Наистина явно има ефект, зашото със сигурност не съм била 100% в режим последните 6 месеца, но резултатите са налице.

# 848
Таз вечер по правилата белтък, голяма порция ппуешко филе с броколи и аспержи. Горчицата няма да я топя, че сигурно има захар. Бирата не е моя! Simple Smile

# 849
Движението и спорта не гори инсулина.
Глюкозата се разгражда по-бързо  като се използва за енергия от мускулите.
Затова е полезен спорта и ходенето, да се изразходва повече енергия, глюкозата да се разгради по-бързо и да няма нужда от излишен инсулин, който да сваля КЗ в кръвта. При бързо оползотворена кръвна захар, инсулинът ще е хем по-нисък, хем увеличеното отделяне ще е за по-кратко време.

# 850
Движението и спорта не гори инсулина.
Глюкозата се разгражда по-бързо  като се използва за енергия от мускулите.
Затова е полезен спорта и ходенето, да се изразходва повече енергия, глюкозата да се разгради по-бързо и да няма нужда от излишен инсулин, който да сваля КЗ в кръвта. При бързо оползотворена кръвна захар, инсулинът ще е хем по-нисък, хем увеличеното отделяне ще е за по-кратко време.
Точно така Дева, гори глюкозата...!
Айде надядох се и тръгвам, луната изгря! 🤣

Общи условия

Активация на акаунт