Инсулинова резистентност - тема 4

• 28 496
  • 995
  •   3
Отговори
# 975
Няма как да ти е висок инсулинът, да хапваш макарони и филии, и нещата да се оправят. Само ще се влошават, докато си на мнение, че трябва да има въглехидрат в яденето ти под формата на оризовки, филии и макарони. Няма как, пък нека е обидно и тежко.
Това с пълнозърнестите е пълна алабалистика. Същите са като белите филийки, само че с още малко фибри. Уж. Щото голяма част от “пълнозърнестите” са просто с добавена боя.

# 976
Хм, че рецепти с яйца всякакви, не знам какво търсиш специфично. Поне за мен режимните рецепти малко нямат смисъл, защото не обичам врътни и гледам съвсем проста храна да приготвям.

Но това за количествата храна е така, даже още по-зле е ако има и повечко тегло да сваля човек. Масово не смееш да се наядеш едва ли не. Но така и мотивацията почва да изчезва, и едно недохранване не виждам с какво помага да оздравява човек, та то и още проблеми повлича. Но масовото като се каже диета или режим и представата е за глад и мизерия...
Обаче нещата са по-лесни като първо овладееш апетита, пък после оправяй и размера на порциите ако изобщо има нужда.

Последна редакция: ср, 08 окт 2025, 19:58 от natka

# 977
В инсулиновия индекс няма почти никаква разлика между бял и пълнозърнест хляб.

# 978
Ям ги, защото съм чела, че трябва да имам и въглехидрат към храната, затова и за да не е бял хляб, уж да е бавен въглехидрат (пълнозърнести). Лошото е, че и с тях съм гладна, какво остава без тях Grinning Бихте ли ми казали какъв е проблемът в тях в това хранене? Както и за млякото и ако може да ми дадете алтернатива? Просто не съм наясно защо смятате, че те са проблемите, но приемам всякакви съвети
Твърде вероятно е да огладняваш заради филиите, а не въпреки тях. Ако те ти вдигат КЗ, от там инсулина и после той ти я сваля бързо и ниско и ето ти хипогликемия и зверски глад. Сито държат протеините, не въглехидратите. ВХ са бърза енергия и както бързо ти я доставят, така бързо и изчезва.

# 979
Привет! Някой да е ползвал сензор за мерене на КЗ и ако-Да каква марка, модел?

# 980
Аз съм ползвала. Няколко пъти FreeStyle Libre 2

# 981
Здравейте и благодаря на всички за споделените мнения и съвети Flowers Hibiscus
Наистина много се лутам какво действа за мен, уж се опитвам да не изключвам група храни от храненията си (затова са и въглехидратите в менюто ми, отделен въпрос е, че мога да живея само на тях Weary ), но е напълно възможно да сте прави и затова да огладнявам. Не съм привърженик на засуканите манджи, нямам го и това време честно казано, затова гледам по-прости неща да ям, които не изискват много време за приготвяне. Ще послушам съветите ви и ще вдигна протеина за сметка на въглехидратите, и да видим как ще ми се отрази. Много бързо ми писва и храната, която си приготвям - извара, котидж, яйца, месо. Търся източници с идеи, там почва едно пресмятане дали ще са ми ок калориите, което много ме напряга, после пък страх да не напълнея ако се отпусна, а гладна и по-скоро на диета не искам да съм. Под диета разбирайте на ябълка и чай, такива неща не съм правила и не смятам, просто много ми е трудно да намеря баланс за себе си - хем да съм сита, хем да не изпадам в пикове, хем пък да не се отразя на фигурата ми и здравето ми, хем пък да имам и достатъчно сила и енергия за да мога да тренирам. Чувствам се като в омагьосан кръг. За известно време се храня под режим - меря, броя калории, свалям кг и самата аз се чувствам по-добре, по-лека, по-жизнена, но след месец-два ми писва да ям едно и също и пак на въртележката

# 982
В момента съм на вълна "инсулинов индекс" на храните. Защото скоро открих, че има такъв.

Прочетох, че телешкото месо има висок инсулинов индекс. И киселото мляко дори по-висок от белия хляб.
Според мен това означава, че за нас не е добре да хапваме телешко месо и кисело мляко, защото ще ни вдигат инсулина.
Откакто го прочетох това за киселото мляко, напълно спрях да го консумирам. Купувам си едно кокосово мляко от Лидл в кофички. А до този момент изключително много кисело мляко консумирах - ежедневно и все си мислех, че е диетичен продукт.

Дори, да не казвам голяма дума, откакто съм го спряла, последната седмица забелязвам положителна промяна у себе си - по-овладян апетит.

# 983
FleurÉtoile, спри да броиш калории. Пълна загуба на време. Ако махнеш ВХ и наблягаш на мазнини и протеини, първо ще си сита, второ няма да преяждаш, защото е кажи-речи невъзможно. Има много силна обратна връзка между мозъка и стомаха за разлика от яденето на ВХ където винаги има място за още нещо. Тялото ти само ще регулира необходимите количества.

Идеално е да хапваме телешко месо, но без картофена салата.

КМ по-висок инсулинов от бял хляб? Айде бе! Сори, ако звучи грубо, но аман от глупости.

# 984
И кокосово мляко не яж, не е добре...аз го ядях също и го спрях. И там не знаеш какво има набъкано за сгъстяване!

# 985
FleurÉtoile, овладей си инсулина за да ти е стабилна кръвната захар и да не ти пречи високият инсулин и мазнини да гориш. Тогава нито ще прегладняваш, нито ще приритваш. Нито ще ти трябва да си броиш хапките.
Чай и ябълка пък е абсурдно, няма от това да се оправиш. То тялото ти вместо да оздравява основно, да трябва и с такава криза да се справя... Недей.
Ще ме наплюят сигурно пак, но наистина нямам от какъв друг режим да споделя успех. Не само показателите си оправих и не само че буквално ми се върна желанието за живот. И едни 20тина кила си заминаха тогава за по-малко от година, на ВМНВ без да залитам прекалено до кето чак. Без да си ограничавам храната и да ходя гладна, само видовете храна ми бяха важни. Ти като се повкараш в ред, апетитът и сам се регулира.

Няма лошо кокосовото, само да не е накакво подсладено. А нещо дали е "диетичен" продукт - зависи на каква диета си Grinning За мен яйца, парче бекон или вратна пържола са по-диетични от споменатата по-горе ябълка и по-добре ми действат Joy
Няма лошо с тия индекси, ориентир са си някакъв. Но това което не им е идеалното е че отразяват отговора при здрави хора. Ние ако бяхме с нормален инсулинов отговор, нямаше точно тук да се съберем... Освен че малко нямам вяра как са събирани данните.

# 986
Ама инсулинов отговор трябва да има. Проблемът е безконтролното хронично повишено ниво в отговор на висока кръвна захар от стрес от всякакво естество.  
Има фундаментално неразбиране на процесите в комбинация с политика набъркана със сериозни финансови интереси. За това и вярвам на очите си, не на някакви измислени таблици с данни кой знае как и от кого скалъпени.

Инсулиновата резистентност не е болест, а нормален отговор на организма.

# 987
А да ви попитам - никакви въглехидрати ли не консумирате или ако ядете, по кое време? На мен ендокринолози ми казваха ако ям картофи - да са сладки или червени, ако ям ориз - да е пълнозърнест, същото за паста и хляб.
Има ли някаква литература, към която бихте ме насочили и ви е помогнала или сте били на принципа проба-грешка? Тъй като взех да чета по-назад в темите, виждам, че някои от вас сте доста информирани и просто искам да се информирам и аз с подходящи източници

# 988
Nevermoresleep То е така, ама...
Лошото е, че КЗ има вариант да се следи постоянно с най-различни джаджи.
А инсулина - не.
Thinking

# 989
Е, имаше май на предната страница изброени автори примерно и книги.
А това с "никакви" въглехидрати разберете че е почти невъзможно да се случи, дори и човек на карнивор пак приема по малко, а повечето сме далеч от това. Няма нужда да се плашите едни други точно с това. Просто не е нужно да е ориз, паста, хляб. Във всички зеленчуци има, например.
Да не отварям дума че това което на днешно време минава за ниски въглехидрати спрямо стандартните препоръки, до преди някое време е било нормални въглехидрати за ден... Не говоря за крайности от рода на 20 грама с все фибрите с тях, това си е крайно наистина и не на всеки трябва.

Общи условия

Активация на акаунт