СМГ "Паисий Хилендарски" - 16 тема

• 37 355
  • 780
  •   1
Отговори
# 120
Златинов нещо не допадна на децата при нас, иначе и аз го харесвам.

Златинов или Златилов?  Тоест грешка ли е или има двама с подобни имена?

# 121
Благодаря ви за коментарите. Днес излязоха резултатите и се очертава да ни приемат със сигурност. Simple Smile Сега става доста сложно и трябва да мъдря до Понеделник какво ще правим - СМГ или НПМГ. По общи мнения разбирам, че повечето деца и родители са много доволни от училището. Simple Smile

Зависи от интересите на детето. Ако са математика и физика- СМГ. Моят син завърши миналата година, попадна на много добри учители по тези два предмета, както и по БЕЛ през всичките години след 4ти клас. Може би е добре да проучите кои ще са вероятните учители и на двете места.

# 122
Защо си мисля, че НПМГ имаха иуч природни науки, а СМГ - информатика 5-7 клас?
Ако няма значение информатика/човек и природа, скачам в по-удобното  като транспорт.

# 123
  • София
Поздравления! И двете училища дават добра подготовка и среда в периода 5-7 клас и може да се каже, че са равностойни, макар НПМГ отскоро да е за малките, изкара един випуск. Ако се колебаете, преценете, освен местоположението и дали детето твърдо държи на математика и информатика като насоченост, или пък има евентуално поглед и към природните науки - химия и биология, разбира се рано е още, но все пак в 6 и 7 клас в НПМГ мисля, че имат допълнителни часове и по голям набор от преподаватели по природни науки и детето би било по подготвено по тези предмети, ако реши да продължи с тях. Макар, че и в СМГ децата се справят отлично и с природните науки.

Черна станция, същият ЗлатиЛов е.

# 124
Златилов е много добър учител. Ходили сме на курсове по Мат при него - обяснява математиката доста разбираемо за децата. Много балансиран преподавател. Препоръчвам го с две ръце.

Относно изборът между СМГ и НПМГ е много индивидуално спрямо всяко дете. Както всички знаят, ако децата са много любознателни, с желание четат енциклопедии и природните науки са им сила - тогава наистина НПМГ е по-добрият избор, макар и да нямам опит с това училище. Ако са много свързани с математиката и имат наклонности към информатиката - СМГ е вашия избор. С оглед на това какво съм видял в СМГ в 5 клас - децата учат много МАТ и много Информатика. Шокът с тази информатика между 4 и 5 клас е огромен - нищо не знаят, нищо не могат или тези, които са подготвени по този предмет са единици. Учи се език за програмиране C++ , който далеч не е лесен за разбиране и прилагане от 11-12 годишни деца. Имат безкрайно много школи и учебния ден може да продължи от 7.30 до 20ч в определени дни. Школи по Мат, БЕЛ, Информатика, Английски натрупват графика на децата и така денят става безкраен. Да не забравяме, че имат домашни всеки ден, които в зависимост от концентрацията на детето може да отнемат от 2 до 4 часа.

За съжаление, въпреки че някои си мислят, че с влизането в СМГ проблемите приключват, защото вече целта е постигната, опита показва, че едва сега започва голямото предизвикателство да задържиш нивото и да не се сгромолясаш шумно и отвисоко.

Въпреки всичко, което съм казал, всички знаят резултатите на СМГ в последните години и рядко излизат от топ 3 на училищата в БГ, и това не е случайно. Научиш ли децата как да учат и как да се сблъскват с предизвикателствата в живота получаваш един завършен индивид с умения и качества, които в много от държавните училища неглижират. В етапа между 5 и 7 клас, масовото държавно училище преподава предметите на принципа ден да мине, друг да дойде. НВО/ДЗИ резултатите го доказват всяка изминала година. Всички казват, важното е да е добро детето, нищо, че не е научило много в училище, но не е точно така. Вашето дете след 7 клас ще трябва да се пребори със сериозна конкуренция от добре подготвени деца и точно периода 5-7 клас, най-тийн годините ще влошат още нещата. Математиката в държавните а и напоследък в някои частни училища е на базисно ниво, а другите предмети децата биха имали късмет да научат, ако попаднат наистина на отдаден преподавател и не пожелаят да се включат в кварталните групички на тези, които по цял ден обикалят по улиците. Ако едно дете в тази възраст не го научиш да учи и да се подготвя за изпитвания, контролни, изпити, състезания, то ще тръгне да обикаля по улиците и училището за него ще изпадне от приоритетите. После върви му обяснявай, че трябва да учи за матури - въобще няма да те чуе.

Разбира се, всичко зависи от родителите, как ще поставят приоритетите на децата си - образованието на децата е най-добрата инвестиция в бъдещето, за тази инвестиция нито един лев (евро) не е излишен.

Последна редакция: ср, 18 юни 2025, 11:34 от alligator

# 125
Здравейте, синът ми най-вероятно ще е приет на първо класиране и в СМГ и в НПМГ, зависи кое си избере. Той самия няма твърдо желание към никое от двете, а ние родителите много се колебаем.  Определено има интерес към програмирането - сам си търси да си прави някакви неща на Scratch  и ходи на такива школи по "роботика" . Колкото до природните науки , за мен в четвърти клас е трудно да кажеш дали детето има такива наклонности, не се учи нито химия, нито биология. Аз самата открих любовта към химията чак в 7ми клас.
 Другото ни притеснение идва от това, че и двете училища са на дву-сменен режим. Какво се случва  в СМГ след приключване на часовете по обяд - има ли школи, занятия в училище, на които бихме могли да го запишем или частна занималня наоколо  и да го вземаме към 17 ? 

# 126
За разписанието на часовете в СМГ няма да се изказвам, не съм ги проучвала, но за прибирането да кажа.
В 5 клас децата вече не искат родителите да ги прибират от училище. Срамуват се. Laughing А и се събират по групички с приятели от класа/друг клас и така си тръгват. Районът на СМГ е изключително спокоен, на 1 мин. има спирка на тролеи, а на 3-4 мин. е Сточна гара, с много спирки на различни тролеи и автобуси. Това, което виждам (живея в района), просто на тумби се качват в тролеите към Софийския университет и така. Няма никаква драма.

# 127
Школи мпгат да запишат првди/след часовете.

# 128
Тази година не съм сигурна, че системата ще допуска първо, второ и следващо класиране. Ще трябва да си изберете едно от училищата.
Не мисля, че има занимални. В пети клас е препоръчително допълнителните школи да не бъдат повече от 2. Наблизо е популярната външна школа по информатика. В близост са и АВО и Престиж, ако се ходи на чуждоезикови курсове. Натовареността като програми и в двете училища е сходна - първа смяна от 7:30 до 12:30/14:05 според броя на блоковете за деня. Втората смяна е от 12:30 до 19:05. Графикът го има на сайта на училището. Приемете, че при смяна на училището и при преминаването от един етап от живота в следващия, има и рязък скок в растежа. Придвижват се в едни големи групи и са много приятна гледка.
В училищата с ранен подбор се учи доста. В СМГ поне се учи повече от прилично ударно по почти всичко, но пък до момента покрай детето ми в това училище не съм забелязала случай, в който учител да не се е съобразил с предмет, воден от негов колега /масовото "мотивиране" в началния етап, че след четвърти клас, когато учителите станат много и всеки държи на своя предмет/ или с ангажимент на ученик. 

# 129
В 5 клас си ги взимат в 19 и 10 родителите, след това не знам. Имайте предвид, че се уморяват до 14 и 10 са първа смяна, а имат много домашни за следващия ден.Не се записват на всички възможни школи, нещо както е 1-4 клас

# 130
 А има ли място, където би могъл да изчака родител, ако се забави, библиотека, закусвалня, да не да виси в коридора или навън ? Сигурно са ми глупави въпросите, ама .... извинявайте чуденката е голяма

# 131
Има библиотека да... Случва се да ходят там / има компютри..../ когато има празнина във времето.
Всички написаха, но и аз да спомена..... Свободното време е много малко... направо липсва. Ние имахме само един ''свободен'' полуден през седмицата иначе всеки друг беше 12+ часов.... Само тогава или събота неделя можеше да се погледне състезателна математика.... Това ако няма контролно.....
Да добавя - въпреки натоварването детето обожава СМГ заради другите подобни на него деца и няколко специални учители/ Поне за нас се оказа правилен избор направен след много колебания.

# 132
А какви са взаимоотношенията между децата? Чета доста, че заради по-конкурентно настроени деца, индивидуализмът е по-застъпен, докато в НПМГ, например,  има повече задружност и “отборен дух”. Не знам дали е така.

За СМГ няма никакъв шанс да започнат да учат на една смяна, нали? За НМПГ се очаква да са само една смяна след около 2 години.

# 133
2028г по план, ако няма забавяне. Ако детето ти сега завършва 4 клас, то тъкмо, когато е втори срок седми клас ще стане. Не разчитайте много на това. По-скоро се ориентирайте от това дали детето иска да учи математика и информатика или иска да учи математика и природни науки. И двете училища са чудесни.

А какви са взаимоотношенията между децата? Чета доста, че заради по-конкурентно настроени деца, индивидуализмът е по-застъпен, докато в НПМГ, например,  има повече задружност и “отборен дух”. Не знам дали е така.

За СМГ няма никакъв шанс да започнат да учат на една смяна, нали? За НМПГ се очаква да са само една смяна след около 2 години.

# 134
Скрит текст:
Има библиотека да... Случва се да ходят там / има компютри..../ когато има празнина във времето.
Всички написаха, но и аз да спомена..... Свободното време е много малко... направо липсва. Ние имахме само един ''свободен'' полуден през седмицата иначе всеки друг беше 12+ часов.... Само тогава или събота неделя можеше да се погледне състезателна математика.... Това ако няма контролно.....
Да добавя - въпреки натоварването детето обожава СМГ заради другите подобни на него деца и няколко специални учители/ Поне за нас се оказа правилен избор направен след много колебания.
Защо се получава 12 + часов ден, може ли да поясните повече ?

Общи условия

Активация на акаунт