СМГ "Паисий Хилендарски" - 16 тема

• 37 372
  • 780
  •   1
Отговори
# 135

Защо се получава 12 + часов ден, може ли да поясните повече ?

Здравейте,

Получава се в някои дни 12+ часов ден при нас с пътуването до училище с градския. Ето разбивка:
автобус + тролей - приблизително по час в посока
повечето дни имат по 8 учебни часа, с изключение на 1 с 6 и 1 със 7. Това е от 7:30 до 14:10 или 7 часа без 20 минути. Когато към това има школа се прибавят още 2 - 2,5 астрономически часа и стават 9. Ако към това детето ходи за час на спорт или на школа по английски и ето ви един примерен 12+ часов ден.

# 136
В училището има пейки и места за сядане по фоайетата и коридорите, не би било никакъв проблем детето да изчака родител вътре, на топло и сигурно.
Както казах, училището е в много спокоен район, кафенета и заведения наоколо почти липсват, така че липсват и типичните "изкушения" за децата в други квартали.

За задружността - вече писах в първото ми пространно излияние, училището е прекрасно, не се насъскват децата едно срещу друго в даден клас или клас срещу клас, като в (някои) други училища.

Последна редакция: пт, 20 юни 2025, 10:03 от man_darin_ka

# 137
Имайки предвид нашия опит, 2-ра смяна е по-натоварена от 1-ва смяна. Децата понякога излизат в 9-10 сутринта, ако ползват градски транспорт и имат школи и се прибират към 20ч (повечето пъти часовете са до 19.10ч).
Ако трябва да стане детето в 9 сутринта за училище, това означава, че всички домашни за деня трябва да се решават след 20ч вечерта на предишния ден - натоварването не е за подценяване. Разбира се има деца, които се събуждат в 7 сутринта и за тях вероятно писането на домашни рано сутрин няма да е проблем.
1-ва смяна от друга страна започва прекалено рано, 7.30ч, но въпреки това след прибирането си около 15ч имат предостатъчно време да си напишат домашните. Ако имат школа, разбира се графика продължава до към 17ч.
В един от дните имаха и Школа по информатика от 18 до 20ч онлайн. Тука според мен, малко прекалиха с тези школи, защото дете което е било от 7.30ч на училище до 17ч и после школа до 20ч - това си е малко прекалено.

Не забравяйте, че от 4 към 5 клас шока и за децата и за родителите е много голям. Сменя се училище, преподаватели, съученици, класен ръководител, време за събуждане, брой домашни на ден и какво ли още не.

# 138
А тези школи по желание ли са или са един вид задължителни ?
Много благодаря за активността. Аз просто искам детето ми да попадне в една добра среда , сред добри деца и да има стимул да се развива. Аз самата не бих се определила като свръхамбициозна, даже  това за математиката тръгна от него. Започна да печели училищните състезания и да се нахъсва , че иска да е най-добрия, защото всички го хвалиха.. Записахме се на курса в СМГ, за да помага за състезанията и оттам стигнахме и до кандидатсването. Но тази година никак не беше лека с всички тези балообразуващи състезание, усещам, че много му дойде накрая.  Затова се и притеснявам да не го запишем там и да се окаже, че направо го тормозим. Наоколо ми казват щом ще го е приемат е за там, но аз си се притеснявам

# 139
  • В Страната на чудесата
Не се притеснявайте, детето ще се справи и ще намери много сродни души!
Задължителни школи няма, всичко е по желание, макар че в 5 клас почти всички ходят на школа по математика.
В училището има и всекидневна.
А в 5 клас конкретно част от децата все още ги водят и взимат от училище.

# 140
Нищо задължително няма.Simple Smile . Изчакайте да видите преподавателите и тогава вземете решение. Убеден съм че в края на лятото детето отдавна ще се е отърсило от стреса и напрежението и ще е готово за нови преживявания и предизвикателства.

А тези школи по желание ли са или са един вид задължителни ?
Много благодаря за активността. Аз просто искам детето ми да попадне в една добра среда , сред добри деца и да има стимул да се развива. Аз самата не бих се определила като свръхамбициозна, даже  това за математиката тръгна от него. Започна да печели училищните състезания и да се нахъсва , че иска да е най-добрия, защото всички го хвалиха.. Записахме се на курса в СМГ, за да помага за състезанията и оттам стигнахме и до кандидатсването. Но тази година никак не беше лека с всички тези балообразуващи състезание, усещам, че много му дойде накрая.  Затова се и притеснявам да не го запишем там и да се окаже, че направо го тормозим. Наоколо ми казват щом ще го е приемат е за там, но аз си се притеснявам

# 141
Понеже питате за стрес - дете, което без бутане само си е избрало пътя и се е класирало без зор, няма начин да се скапе от стрес. Може и да има конкуренция, ама за мен е здравословна и от друга страна ги няма натискът и тормозът от обикновените училища - тук не е срамно да си отличник и да вземаш медали от състезания, не ти викат зубър и не те изолират. Моето дете го бяхме научили да си крие постиженията и знанията в кварталното училище (много добро такова) и в СМГ някак се отпусна и "разпери криле".

# 142
  • София
И аз съм в същата дилема в момента - СМГ или НПМГ. 😩
Моето дете със сравнително малко усилия изкара доста добри резултати и ще има избор между двете училища, но със сигурност не е гениален математик, до 4ти клас ходеше само на Кенгуру…
Силата му е в математиката и рисуване и творчески дейности. На този етап не може да направи избор информатика или природни науки, освен че обича да прави “експерименти” 🙄
Това, което ме притеснява за СМГ е, че чувам, че има доста къси клечки по другите предмети, че силата е основно в математиката и зависи какъв ще е късметът на този випуск по отношение на другите учители. Говори се, че госпожата по БЕЛ ще е много слаба и трябва от рано да се почне с школи, което се надявах да си спестим…:(
Как да вземем най-правилното решение за детето…не знам. Не знам дали и другите родители са така, но за мен този избор се оказва много тежък емоционално и усещам голяма отговорност от решението, което трябва да взема..

# 143
Все едно моето дете описахте едно към едно. Харесва математиката , ходи по състезанията, справя се добре сравнително лесно, но не е някакъв гений. Другото , което много обича да прави е да рисува Simple Smile
И аз се чувствам по същия начин с избора, вече трети ден само го премислям и ги сменям в главата си.

# 144
За мен до 20% от целия випуск са гениални математици. Другите са по-скоро много добри по математика.

Математика за Всеки не е лесен изпит и оценява качествата на детето, за да се прецени дали то е подходящо за СМГ/НПМГ. Някои деца влизат с голям тормоз от родителите си в 4 клас, други им се отдава и просто го правят. Първата група им става по-тежко в 5-6 клас, защото от тук нататък почти всичко зависи от тях.

Факторите да изберете едното или другото училище са изложени по-горе. Не правете избора само, защото сте гледали класации, а това какви са интересите на детето.

# 145
Не знам какви са късите клечки по другите предмети. Аз виждам ученици от СМГ на челни места с медали в какви ли не състезания - по химия, физика, биология, астрономия, БЕЛ и по какво ли още не извън математика и информатика...

И аз съм в същата дилема в момента - СМГ или НПМГ. 😩
Моето дете със сравнително малко усилия изкара доста добри резултати и ще има избор между двете училища, но със сигурност не е гениален математик, до 4ти клас ходеше само на Кенгуру…
Силата му е в математиката и рисуване и творчески дейности. На този етап не може да направи избор информатика или природни науки, освен че обича да прави “експерименти” 🙄
Това, което ме притеснява за СМГ е, че чувам, че има доста къси клечки по другите предмети, че силата е основно в математиката и зависи какъв ще е късметът на този випуск по отношение на другите учители. Говори се, че госпожата по БЕЛ ще е много слаба и трябва от рано да се почне с школи, което се надявах да си спестим…:(
Как да вземем най-правилното решение за детето…не знам. Не знам дали и другите родители са така, но за мен този избор се оказва много тежък емоционално и усещам голяма отговорност от решението, което трябва да взема..

# 146
При нас имаше трилема включваща и кварталното училище , където класа беше много добър - средно по над 90т  на НВО тата в 4 клас по БЕЛ и Мат... и на 2 минути от дома спрямо час до СМГ....
Родителите бяхме разделени между НПМГ и СМГ още повече че тази година се падаше страхотен учител по Мат там / Сталев/ и направихме тест.
В кварталното училище имаше нещо като полудневна занималня по природни науки след края на учебната година. Ходи 2-3 дни и каза, че му е тъпо и че математиката е за него... за мен беше решено.
Иначе харесва много физика , астрономия и други неща в които има математика....
Аз като тъмен Балкански субект  подредих в платформата училищата през главата на жена ми. Тя не ми говори 3 дни , че не сме го записали в НПМГ....Simple Smile и каза, че крака и няма да стъпи в СМГ.... аз да се оправям Simple Smile и се оправях....Simple Smile
Сега вече нещата са различни след 1 година. Вече и тя е на мнение, че избора е бил правилен.... ходи дори в СМГ Simple Smile
Мнението ми е че не може да се сгреши което и от двете да се избере има само нюанси от гледна точка какво харесва детето / ако е наясно на тази възраст/ и донякъде какви учители се паднат. Ние извадихме късмет с учителя по математика относно характера на детето. При другите 2 има много домашни , за лесни задачи , което   не е нашето....

Последна редакция: пт, 20 юни 2025, 12:46 от Galub

# 147
  • София
@Galub, сигурно сте от малкото бащи виждали как изглежда системата на МОН 👍🏼 Вкъщи цялата тежест пада върху мен, а баща ѝ е “нека тя си избере”. Подкрепям това, но как дете 4ти клас да направи информиран избор..Аз  ѝ споделям всичко, което науча и за двете училища. Учителката от курса доста ме разколеба за СМГ, което не очаквах и ме вкара в голяма дилема.

@lexche, както написах - явно зависи от конкретния випуск и какви учители ще се паднат. Не ми се струва нормално от сега да знам, че учителката по БЕЛ никаква я няма и буквално и преносно и детето да трябва да се товари и с уроци по БЕЛ от 6ти клас. То излиза, че тези топ класирания са благодарение на уроците и школите в голяма степен, не на училището. И аз явно съм живяла в заблуда, че ще си спестим това..най-вече заради времето и логистиката, която изискват..

Много благодаря на всички за споделените мнения и информация! Ще мислим до понеделник..

# 148
😂 Уникален си!

При нас имаше трилема включваща и кварталното училище , където класа беше много добър - средно по над 90т  на НВО тата в 4 клас по БЕЛ и Мат... и на 2 минути от дома спрямо час до СМГ....
Родителите бяхме разделени между НПМГ и СМГ още повече че тази година се падаше страхотен учител по Мат там / Сталев/ и направихме тест.
В кварталното училище имаше нещо като полудневна занималня по природни науки след края на учебната година. Ходи 2-3 дни и каза, че му е тъпо и че математиката е за него... за мен беше решено.
Иначе харесва много физика , астрономия и други неща в които има математика....
Аз като тъмен Балкански субект  подредих в платформата училищата през главата на жена ми. Тя не ми говори 3 дни , че не сме го записали в НПМГ....Simple Smile и каза, че крака и няма да стъпи в СМГ.... аз да се оправям Simple Smile и се оправях....Simple Smile
Сега вече нещата са различни след 1 година. Вече и тя е на мнение, че избора е бил правилен.... ходи дори в СМГ Simple Smile
Мнението ми е че не може да се сгреши което и от двете да се избере има само нюанси от гледна точка какво харесва детето / ако е наясно на тази възраст/ и донякъде какви учители се паднат. Ние извадихме късмет с учителя по математика относно характера на детето. При другите 2 има много домашни , за лесни задачи , което   не е нашето....

# 149
@Galub, сигурно сте от малкото бащи виждали как изглежда системата на МОН 👍🏼 Вкъщи цялата тежест пада върху мен, а баща ѝ е “нека тя си избере”. Подкрепям това, но как дете 4ти клас да направи информиран избор..Аз  ѝ споделям всичко, което науча и за двете училища. Учителката от курса доста ме разколеба за СМГ, което не очаквах и ме вкара в голяма дилема.

@lexche, както написах - явно зависи от конкретния випуск и какви учители ще се паднат. Не ми се струва нормално от сега да знам, че учителката по БЕЛ никаква я няма и буквално и преносно и детето да трябва да се товари и с уроци по БЕЛ от 6ти клас. То излиза, че тези топ класирания са благодарение на уроците и школите в голяма степен, не на училището. И аз явно съм живяла в заблуда, че ще си спестим това..най-вече заради времето и логистиката, която изискват..

Много благодаря на всички за споделените мнения и информация! Ще мислим до понеделник..

Здравейте,

тъй като и ние сме от колебаещите се между СМГ, НПМГ и ПЧМГ даже, исках да попитам относно коментара Ви по-горе: с какъв довод Ви разколеба учителя от курса за СМГ? А относно БЕЛ, нали са двама преподаватели във випуска , и за двамата ли сте чували лоши отзиви , тъй като реално не се знае при кой ще попаднат?

Освен това, от това, което чувам ходенето на уроци по БЕЛ за НВО 7 клас е широка практика в абсолютно всички училища - както държавни ,така и частни, за съжаление.

Общи условия

Активация на акаунт