СМГ "Паисий Хилендарски" - 16 тема

• 37 379
  • 780
  •   1
Отговори
# 150
Относно БЕЛ. При нас са мисля  3 различни учители. Нашият е много добър с очевидното желание да научи децата.... в същото време взискателен и не прави компромиси.
Разбира се ако се запази сегашната система на прием след 7 клас без много курсове и уроци по БЕЛ няма продължаване в СМГ, който и да е учителят....
По всико личи обаче, че начина на прием след 7 клас ще бъде променен с приемането на новият закон и БЕЛ няма вече да е определящИЯТ фактор за продължаване в СМГ или НПМГ.

# 151
  • В Страната на чудесата
Относно БЕЛ. При нас са мисля  3 различни учители. Нашият е много добър с очевидното желание да научи децата.... в същото време взискателен и не прави компромиси.
Разбира се ако се запази сегашната система на прием след 7 клас без много курсове и уроци по БЕЛ няма продължаване в СМГ, който и да е учителят....
По всико личи обаче, че начина на прием след 7 клас ще бъде променен с приемането на новият закон и БЕЛ няма вече да е определящИЯТ фактор за продължаване в СМГ или НПМГ.

Ей, много се дразня на тази денонощно повтаряна мантра, която, на всичкото отгоре, е и далече от истината!
Когато има стабилен учител по БЕЛ, дори само училищните часове са достатъчни за висок резултат на НВО. Родителите масово предпочитат да се презастраховат и това е отделна тема.

# 152
Относно БЕЛ. При нас са мисля  3 различни учители. Нашият е много добър с очевидното желание да научи децата.... в същото време взискателен и не прави компромиси.

Ей, много се дразня на тази денонощно повтаряна мантра, която, на всичкото отгоре, е и далече от истината!
Когато има стабилен учител по БЕЛ, дори само училищните часове са достатъчни за висок резултат на НВО. Родителите масово предпочитат да се презастраховат и това е отделна тема.

Може и да е така за някои деца не знам. Има деца с различни таланти, с различен брой прочетени книги и т.н.....Чупя го през нашата  си призма. Не мисля, че може да имаме по-добър учител по БЕЛ от сегашният, но при нас без външна помощ няма да стане нищо  макар и оценките в училище да са ни добри. Не сме ходили и на школа по БЕЛ.... това може и да помага също. Нямаме време за това и сме с различни приоритети.
Въпросът беше дали има добри учители по БЕЛ в СМГ. Аз мисля , че има  - при нас 2 от 3 са отлични за третият нямам впечатления.

# 153
  • София
Разбира се, че има добри учители по БЕЛ в СМГ, на моите деца в 7 клас бяха чудесни преподаватели, госпожа Владева и госпожа Керемидчиева, а сега и госпожа Тодорова, но въпреки това, тъкмо заради синдрома "презастрахованe" при щерката (мое решение, тя смяташе, че няма нужда), а при сина си трябваше и допълнителна работа по преразказ и теза, в 7 клас  ходиха на школа по БЕЛ, наред с отличната подготовка в училище. Имаше деца, които не ходиха на нищо допълнително и изкараха супер резултати. Мисля, че учителят по БЕЛ не Ви е решаващ за избора между трите МГ в София.

# 154
  • В Страната на чудесата
Въпросът беше дали има добри учители по БЕЛ в СМГ. Аз мисля , че има  - при нас 2 от 3 са отлични за третият нямам впечатления.

Разбира се, че има много прекрасни учители, както по математика, така и по БЕЛ.
В единични случаи със сигурност си има нужда и от допълнителни занимания, но в общия случай сериозната училищна подготовка е достатъчна, а школите просто нямат особена добавена стойност, освен по-спокоен сън за мама и тати.

# 155
  • София
@Vaslub, честно казано не знам колко са учителите по БЕЛ, които ги поемат, но за една чух, че е зле Sad
Разбира се, сигурно има много чудесни учители в СМГ, но от преподавател там разбрах, че последните години нивото е паднало заради всички промени, смяна на директори, напускане на ключови учители, които са отишли в НПМГ и ПЧМГ.. И общо взето в момента ми се струва, че правим избор спрямо това кои ще са учителите, а не заради славата и името на училището.
Разбира се, това може да се промени във времето, но има и административни спънки да се премахнат слабите звена, докато в НПМГ трендът се очаква да е положителен с директор Ушагелов.. Не знам, труден избор 😵💫

# 156
И преди, и сега без допълнителни занимания (школа, частен учител, и т.н.) по БЕЛ високата оценка на изпитите е по-скоро изключение. Да не забравяме, че оценката по БЕЛ на "творбата" (не знам как се нарича сега - есе, преразказ, преразказ с елементи на разсъждение Laughing, и т.н., едно време си се казваше "отговор на литературен въпрос") е субективна. Винаги е била и винаги ще бъде. Само учители, които са навътре с критериите за оценяване (т.е. имат вътрешни източници) знаят каква е "модата" в момента - дали да се превъзнасяш със сълзи и сополи под формата на есе, ако не е есе каква структура искат, кои елементи се оценяват най-високо и т.н.
По БЕЛ е така, за разлика от математиката, при която задачата или е решена вярно, или е грешно решена.

# 157
  • В Страната на чудесата
Да, личи си, че говорите наизуст. Не са необходими "вътрешни източници", man_darin_ka, информацията по критериите за оценяване и на двата изпита е обществено достъпна. Аман от несъстоятелни подозрения в конспирации, които от своя страна водят до ненужната истерия с частните уроци за НВО.

# 158
Ами не си права - моят "математик", завършил СМГ преди години, на изпита след 7 клас изкара с около 1 десета повече по БЕЛ, отколкото по математика. Частната му учителка по БЕЛ беше близка професионално с тогавашния министър. Критериите са формални, въпросът е как се прилагат. Тези, които са "навътре" в нещата, не говоря за корупция или конспирация, са кръгове от учители/фирми/школи, които са по-наясно от обикновените учители как ще се прилагат критериите.  Иначе критериите всеки родител може да си ги прочете, но няма да ги разбере по този начин, по който ще ги разберат учителите. А за проверяващите учители сигурно има и специални инструктажи.

# 159
  • В Страната на чудесата
Значи, аз, като минала през 7 клас преди година и не познавала доближени до министри частни учители, даже позволила си да оставя детето без никакви курсове или частни уроци за НВО, мога да кажа, че резултатите му от училищната подготовка и самото НВО бяха доста съпоставими.
Истината е, че тайни критерии няма. Има само адекватни и не дотам проверители, но ако ти се падне от последните, и самият министър да познаваш, все тая...

# 160
E, всеки има глава на раменете и решава за децата си. Включително да заложи на вероятността насоченост/заложби на конкретно дете (към БЕЛ, в случая) да съвпаднат с (не)голяма вероятност същото това дете да попадне на читав учител в прогимназията и да мине без частни уроци. И да се надява да е от тези малко изключения, които потвърждават правилото.
Аз също споделям опит с моето дете, отпреди години - много добри познания по граматика от училище, грам не съм помагала от 1 до 7 клас, въпреки че мога, много добро училище и учителка по БЕЛ, до към октомври-ноември в 7 клас, когато тази много добра учителка рязко започна да "боледува" от основната си месторабота, за сметка на частните уроци, които даваше междувременно и усилено. Не успяха да вземат дори целия материал по литература от 7 клас, а се падна тема точно от автор, до който не бяха успели да стигнат в училище.
И частните уроци по БЕЛ не гарантират нищо, зависи и от детето, и от учителя. Но така или иначе не пречат, поне според мен.   
Само да вметна - дали може да се разчита изцяло на учителя в училище, ако се падне такъв, който пише "нИсесер" и "моля, да...."? И не си измислям, а е конкретен пример.

# 161
  • В офиса
A, вървете в НПМГ Simple Smile Моето малкото дете е на ръба на точките. Та, за да влезе, вървете в НПМГ Grinning
Тук трябва да кажа, че има наистина нулева подготовка, запозна се с формата в съботата преди изпита. Няма и Пролетно състезание, решението да кандидатства го взехме след обявените проекто-промени в приема (детето не иска да сменя училището си, ние го подкрепяме, но все пак, ако влезе, ще можем да се колебаем). Иначе идва от много добро училище със стабилна подготовка (респект!), а и явно е имало и доза късмет.

Няма насъскване в СМГ, конкурентните деца си се конкурират, неконкурентните се развиват в други области, или си спят. Учителите не знам - две деца в СМГ имам и двете не са имали/нямат къси клечки, които да им пречат на сферите, където искат да се развиват. На голямото оценката на матурата по БЕЛ в 12-и клас беше нещо от сорта на 5.86 без уроци (математиката мисля е ясна).
Е, чувам клюки за разни учители, ама от първо лице не мога да говоря. Двете смени са най-големият минус на училището, според мен. Средното ми дете 1-ва смяна излиза малко след 6:00. Зимата със сигурност и прибирането след 8 не е никак приятно. Та, ако НПМГ ни беше по-близо, можех да размисля за малкото (сега, или след 7-и клас).

Продължавам да не разбирам идеята да се затвори приема в 5-и клас, говорих и с голямото дете, според него така нивото на СМГ ще падне. И от личен пример, малкото ми дете си има приятели, училището му е добро, наблизо ни е, защо да го местя в 5-и клас? Очевидно се оправя добре с математиката, т.е. няма да е ретарда на випуска, ако отиде след 7-и клас, след като сега е успяло да изкара приличен резултат, така че теориите колко недосегаемо напред са всички деца след 3 години учене в СМГ спрямо другите - ами, издишат си.

# 162
Едва ли ще се затвори. Или поне не във вида, в който е сега. Или ще намалят приема в 4 клас, или ще въведат труден изпит по подобие на природните науки. Не мисля и не вярвам, че ще ги оставят на течението от 5 клас нагоре. 

Иначе съм на мнение, че който се колебае дали да избере СМГ, значи не е точно за там. Кой както иска да го разбира.....

# 163
Тинкърбел, щом без ПМС е на ръба на точките, това е голямо постижение, браво, и ако се е била явила и на ПМС значи щеше със сигурност да е вътре.
Абсолютно съм съгласен със Соул Фрий. Който се колебае дали да го избере, не е точно за там - напълно права е. Само за намаляването на приема в 4 клас е пропуснала интервюто на министъра, който каза, че напротив, ще го увеличат приема за 5 клас, няма да го намаляват.

# 164
  • В офиса
Te къде, по главите си ли ще седят, или на 3 смени ще ги направят - 11 и 12-и клас нощна, че после направо в баровете. А, ако им дадат нова сграда, няма да откажа. Ама то не е само до сграда, а учителите? Сега идват млади бивши възпитаници, има приемственост, ама до кога? И до кога тези младите хора ще искат да работят учители. Уф, сложно.

Общи условия

Активация на акаунт