СМГ "Паисий Хилендарски" - 16 тема

• 18 098
  • 376
  •   1
Отговори
# 15
Каквато и промяна да се предложи, все ще има вой, понеже все ще има засегнати и ощетени. За състезанията съм чувала довод, че е несправедливо, защото не всички училища дават подготовка за съзтезания. Един вид директно се насочват към школи децата, за да могат да се готвят за тези съзтезания. За матурите насочването към школите е неофициално понеже материалът си е покрит от МОН:)

Ще се окаже накрая, че най много са подкрепящите да се влиза в СМГ с матури т.е. с БЕЛ. И вероятно и затова толкова дълго никаква промяна не се инициира...

Всички в СМГ от 5ти са държали може би най добре измисления изпит за прием изобщо.

ПС изтривам си част от написаното, защото звучеше като противопоставяне на кандидатствали и не в 4ти клас. А идеята ми беше друга, но не я обясних добре

Последна редакция: пт, 30 май 2025, 08:39 от teg

# 16
Поздравления teg , много добре описана ситуация.
Има няколко неприятни истини за мнозинството.
Малко грубо, но понякога истината е такава...боли.
Винаги ще има недоволни и прецакани какъвто и да бъде начина на прием.
Детайла е сега не само че има няколко десетки деца от СМГ , които не продължават заради БЕЛ , а и защото е абсурдно такъв да е критерият за прием. Все едно в музикално вместо как свири на пиано детето  класирането да се определя от бягане на 100 метра....

Мнозинството иска да се влиза в СМГ с БЕЛ , защото са наясно, че с математика не могат децата им. Били много добри математици - да такива са, ама за нивото на кварталните училища или НВО. Да си номер 1000 при 12 000 деца в София е изключително постижение , детето е страхотно. Всеки който е в първите 10% на дадено нещо е про.
Обаче за СМГ трябва да си в първият 1%.
ПМС било трудно и странно... ами трудно е иначе как да се измери кой колко може ако е лесно и всички го могат ?!
Било нечестно щото в СМГ ги учели на състезателна математика. Учат на основите и толкова, но подготовката е в школи, уроци и вкъщи.... мнооооого часове работа
Детето ми губи представа за времето , кохато решава задачи. Няколко пъти е стоял до 2-3 през нощта да чопли интересни за него проблеми, а става в 6 , за да не закъснее за училище  Колко от вашите деца са го правили ? ПО собствена воля  и желание и им се карате  за да ги вкарате в леглото ?
Всяко дете извън СМГ може да постигне подобни знания и резултати, ако има някакъв талант, огромно желание и няколко часа работа ВСЕКИ ДЕН. Обаче явно децата харесват други неща повече и не полагат тези усилиш и искат да минат напряко с БЕЛ....

Всички щели да се засилят в 4 клас ? Ами то и сега се силят. От класа / 4ти/ на детето ми няколко деца ходеха на курсове 3 години. На МзВ изкараха 10-13т
 Задачите били типови и лесни ?! Лесни за който може или възрастен , за деца на 10 години са много трудни.  Ето учат ги по няколко години и нищо....А на училищните бяха супер по 100т на НВО 4 клас.
Всички най-добри се пробват в 4 клас. Преди някои избираха 125 то заради транспорта , но сега вече няма избор и всеки който що годе е добър опитва.
7 Клас е втори опит след първи неуспешен.
Дори да стане някакво чудо някоя година и 500 деца да изкарат 25т на МзВ / едва ли/  на следващата ще се вдигне трудността, така че тези приказки , той е добър и можеше на някой друг.

Това не променя мнението ми че трябва да имат възможност и външни деца и не само възможност, а и да попаднат в СМГ наистина примерно 1 клас... И не защото са на нивото на заварените , а за да стимулират , всички деца от останалите училища  с примера, че може , а и самите тях. Такъв успех ще ги мотивира да работят яко....

Както се казва хейта да започне , а аз си взимам почивка , че ни чакат  състезания Simple Smile

Последна редакция: пт, 30 май 2025, 01:17 от Galub

# 17
Не и така, че не можели с Математика и разчитали на БЕЛ. Има си чудесни математици, които си издържаха изпита по БЕЛ.Не знам в кой клас е детето ти, но в нашият нямаше един който да не продължи заради БЕЛ. Та мисълта ми е, че изпит по Математика след 7 клас трябва да има, БЕЛ може би колкото да се докаже, че са грамотни, без да влияе кой знае много на приема както е сега.

Последна редакция: пт, 30 май 2025, 07:13 от malinkap

# 18
Разбира се, че има, но все пак нали училището иска да развива възможностите на децата по математика.
В идеалния случай всяко дете би учило това, което му се отдава нак-добре на него лично.

# 19
Това не изключва изпит след 7 клас по Математика и да може да напише едно изречение без грешки.

# 20
  • В офиса
Аз пак да се върна на това, което писах преди - колко от децата в 4-и клас кандидатстват по собствено желание? Когато мотивацията е външна, като изчезне натиска отвън, не остава много. Е, това ги чака една част от смгейците, ако се махне изпита след седми клас.

# 21
Галуб, усещам ,че си майка на дете в 5 клас. Споко, и твоето ще влезе в пубертета.....

# 22
Тогава и външните покрили критерия би трябвало да са приети...

Това е част от политиката за отпускане на пълни или часнични стипендии в ПЧМГ.
Т.е. ПЧМГ може да прави три пресявания на учениците си само с инструментита на качествената математика - в предучилищна/първи клас, след началното и след 7-ми клас, въпреки че като частно училище би следвало да си гони финансовите интереси? И дори си имат една летва за точките от НВО по БЕЛ. Проста грамотност, а не ходене от 6-ти клас при Йонова. 
И какво прави цялата тази система като се блокира? В класа на моето има по 3 нови от ПЧМГ и 125. Много класи над тези, които не продължиха. Сигурно го има и очевидното, че лесното НВО по математика подвежда родителите и техните деца и те се чувстват длъжни да осребрят бала, защото гледат опаковката. Има и такива отпаднали, какъвто е случаят на Майката на Синът на Орион, който не може да учи нещо, различно от математика и информатика. За малко да се класира на национален кръг и малкото е 40-50 място под чертата. И там намирам единственото обяснение директорите да са съгласни с тези промени. Да не ги занимават с истерии. И този, от когото отпадат, и този, при когото отиват. 
Предната тема, която дъвкахме беше, че ще се маха един от двата избираеми профила, защото дечицата в СМГ вече не харесвали да им бъде трудно? Всъщност сякаш формулировката беше, че искат да им бъде лесно. И в прогимназията искат.
Скрит текст:
Преди години  по заместване беше влязъл г-н Стоев, светло му небе на този прекрасен човек. Разказал на класа как е било с неговите ученици преди години. Дава домашно и както искат да го решават. Ако на другия ден един, произволно посочен,  успее да реши задача от домашното на дъската, целия клас ще получи шестици.  Вечерта ученическият вайбър започва да трещи непрекъснато. Най-голямата чалга в класа го е измислила. Абе, математиците /4-5 с оглед на балансираното разпределение от първата и от втората половина на класирането/, вземеТЕ да решиТЕ задачите, за да изкараМЕ лесни шестици. Дали някой има представа колко щастлива бях от отпадането на повече от половината от непродължилите? Лично аз, като родител при цялостното натрупване на впечатления. Не вярвам и учителите да не са били.

# 23
Каквато и промяна да се предложи, все ще има вой, понеже все ще има засегнати и ощетени. За състезанията съм чувала довод, че е несправедливо, защото не всички училища дават подготовка за съзтезания. Един вид директно се насочват към школи децата, за да могат да се готвят за тези съзтезания. За матурите насочването към школите е неофициално понеже материалът си е покрит от МОН:)

Ще се окаже накрая, че най много са подкрепящите да се влиза в СМГ с матури т.е. с БЕЛ. И вероятно и затова толкова дълго никаква промяна не се инициира...

Иначе аз не виждам нищо несправедливо да се продължи в СМГ без изпит. Всички там са държали може би най добре измисления изпит за прием изобщо. Ако някой чак толкова е искал СМГ да се е явил на него. 

Нивото в повечето държани е ниско и всеки, който иска добро образование за детето си, така или иначе прави накакъв компромис. Или държавно с разкарване по школи. Или добро частно. Принтова ниво на държавните училища, местоположението като фактор отива по на заден план при търсене на училище.
Нека да го направят както преценят, но да влезе в сила за сегашните третокласници,а не от 15.09,ако влезе от днес за утре, да ще има ощетени, ако са наясно хората още от самото начало, всичко е точно.

# 24
  • София
Учила съм в СМГ от 5-ти до 12-ти клас. В прогимназията броят на момичетата и момчетата беше приблизително равен, а след седми клас в класа останахме само 4 момичета. Това бяха годините, в които "старите" семегейци се събираха в две паралелки, а "новите" попълваха останалите. Според мен това беше разумно по ред причини, но е друга тема. Повечето мои съученици, които се преместиха, имаха достатъчно висок бал, за да продължат в СМГ, но просто предпочетоха езикова гимназия или АК. На някои им натежа програмирането и осъзнаха, че няма да им понесе добре в гимназиалния етап, когато е базов предмет за профила на училището. На други им беше трудно с физиката. Трети пък искаха по-задълбочена чуждоезикова подготовка. И преди го написах, но ще се повторя: кандидатствайки в четвърти клас, децата имат (някаква) представа от математика, но програмирането и физиката са им напълно непознати и няма гаранция,че ще им харесат. Справка - темата и регулярните вопли срещу КМ в нея от родители на петокласници.
Тая идея за прием от 5-ти до 12-ти клас е несправедлива както за външните ученици, които губят шанс да учат в МГ в град като София, така и за част от приетите след 4-ти клас, които ще усетят, че това не е точно тяхното място. Ще кажете - могат да се преместят. Могат, ама колко семейства ще насърчат цялата офанзива с подготовка и кандидатстване след седми клас, ако детето има сигурно място в топ училище? Особено ако участието на класиранията означава отказ от това място? Просто ще имаме много деца със съдби, силно предрешени от родителски решения или липса на родителска инициатива.
Всеки може да провери кои са Владимир Барзов, Любослав Панчев, Евгени Кайряков ... Има ги в алеята на славата в сайта на IMO.  Приети са в СМГ след 7-ми клас. Преди една  година едното момиче от отбора на МБОМ беше ученичка от СМГ, но не е сред приетите в пети клас. Тази година на ЕМТ (дано не бъркам) първото място в осми клас е за ученик в СМГ, приет след седми клас. Така че извън СМГ между 5-ти и 7-ми клас има не просто добри математици на ниво квартално училище, а топ състезатели с ниво много над средното за СМГ.
И не на последно място, мен като родител хич не ме кефи идеята детето ми да има някакво гарантирано място за осем години и да няма външен мотивиращ фактор, който да го вади от зоната на комфорт и да му задава високи цели за гонене. Далеч съм от илюзията, че децата масово са толкова много съвестни и учат от любов към знанието, пък дори и тези в СМГ. Да, има такива (няколко реда по-нагоре например), ама са много малко. И о, чудо, не винаги са в СМГ.
Скрит текст:
Сестра ми живее от много години в. САЩ. Синът ѝ наскоро завърши училище и вече е студент в Бъркли. Училището му се водеше добро и много ми хареса моделът там. "А" клас е с най-силните ученици, "В" - с втория ешелон и т.н., в последната паралелка са най-слабите  Но това не са позиции, заковани доживот. В края на всяка година имат изпити по всички важни предмети и на база резултатите се прави преструктуриране на паралелките. Нещо повече - дори в рамките на учебната година, ако демонстрираш голяма мотивация и ефективна работа, а си в слаб клас, ще те издигнат. Обратно, ако си в силен, но се разхайтиш, падаш надолу. За мен това хем осигурява оптимална хомогенна среда за обучение, хем държи децата в условията на здравословна конкурентна атмосфера.

# 25
Галуб, усещам ,че си майка на дете в 5 клас. Споко, и твоето ще влезе в пубертета.....
Аз мисля, че е баща 🤣 и че детето му е супер математик дори и за нивото на СМГ, защото едва ли повечето деца дори и от СМГ стоят до среднощ да чоплят решение на математически проблем. И че по своето дете съди за всички останали.
Ето Алисса каза, че отпадат 1/3, тя има много опит в СМГ, в гимназията са вече. 1/3 са две паралелки, тоест над 50 деца. Не е малко 50 добри деца от други училища да бъдат лишени от гимназията.
Гълъбе, и за АК никак не си наясно, не е по темата, но понеже си го писал. Нищо общо няма АК със следване в САЩ. Изключително малко деца като бройка от АК отиват в САЩ, обикновено са едноцифрено число. Огромното мнозинство отиват в Европа. И предвид езика би трябвало много повече да намалее интересът след Брекзит, тъй като Англия отпадна като опция, но това не се случи. Така че политиката на Тръмп няма изобщо да повлияе на интереса към колежа. То и от СМГ отиват деца, и то в Бръшляновата лига, и мисля, че са даже повече, отколкото от АК. Има блестящи СМГейци, за които и медиите писаха, отишли в САЩ, все едно да кажеш, че сега и интересът към СМГ ще намалее.🤣
teg, 89 точки на БЕЛ стигат за СМГ при 100 точки на математиката. Миналата година са стигали 83.

Последна редакция: пт, 30 май 2025, 08:11 от Татко Мецан

# 26
Каквото @hatred сумаризира, абсолютно съгласен с всеки ред на анализа. Розовите очила не са еволюционно успешни, трябва си реализъм и практичност.

# 27
Да, и аз напълно съм съгласен с hatred, изключително добър анализ на ситуацията.

# 28
Малко отсъпвам, защото всеки си гледа всъщност от неговата камбанария и вероятно и аз много неща пропускам. Признавам си, че нямам никакъв широк поглед върху СМГ. Да не говорим, че попаднахме там в последния момент, планът беше НПМГ, 107 или 125 т.е. СМГ не е било и цел, а аз лично имах огромни резерви, че ще е нейното. А сега и да не продължи след 7ми, тя не е дете топ математик съзтезател. А и почти не виждам вариант да продължи с математика в университет. Обича математиката, обича да решава определен тип задачи - частта, в която има мислене и разписване, но същевременно да няма бъзране, стрес и зор 😊 Не е съзтезател т.е. добър фокус, бързи и адекватни реакции под стре и т.н. нито съзтезанията са й е цел или стремеж. Ходи на съзтезания, както тя казва, за купона. С две думи нормално умно дете, учи си и обича математика и математиката според мен й дава много, но най вероятно ще е до време. Макар, че никога не знаем, но така ми се струва сега . 

Не знам колко деца са в 5ти клас осъзтано по собствено информирано желание отиват в СМГ. При нас поиска в СМГ, защото известно време ходи при учителка от СМГ, която обжаваше и представата й за СМГ беше тази учителка. Друга информация не е имала, че да вземе информирано решение. И в 4ти и в 7ми децата нямат необходимата информация за информирани решения, водят се по учители, съученици.

НООООО😊 не мога да си представя, че дете без наклоности по математика и неспособно да полага усилия, без мотивация и т.н. може да бъде до такава степен напънато, че да изкара достатъчно на Мат за всеки за да го приемат в СМГ. Все има заложби щом е прието, просто такъв е изпита, че отсява много добре още 4ти клас. Родителски амбиции не са достатъчни за този изпит. В този смисъл имах предвид, че всички заслужават да продължат щом вече са минали там.

Виж в 7ми клас с тези матури са достатъчно единстено и само родителски амбиции.  И никакви заложби по матемнатика, а дори и по БЕЛ да нямаш, може да имаш отлична памет и фокус или просто да те напънат да повтаряш тъпотии по школите за НВО да изкараш по 100 точки на НВО. Тези качества памет и фокус са супер ще помагат много занапред в живота, но далеч не означава, че ще ти е смислено в СМГ и че там ще ти е мястото.

Татко мецан, аз давам запас по БЕЛ точно, защото 100 точки по мат не са в кърпа възрани – все нещо сще се разсее и обърка някоя сметка. Отделно когато нещо е много лесно, го има и момента на подценяване. Е така от нищо ще си загуби няколко точки. Но както казах, нищо фатално за нас. Ще й е кофти най-вече заради клас, класна и някои учители, за средата като цяло, но ще го преживее, а може и да е шанс за следващо по-добро за нея място  😊

Но ако на нейно място дойде дете, защото е напънато със школи по БЕЛ и МАТ да изкара 100 точки, но не обича математиката, ще е супер тъпо 😊 И за детето и за нея при това.

Hatred, и все пак НВО 7ми клас далеч не е най подходящото да ги извади от зоната на комфорта и да им даде смисъл и мотивация

Последна редакция: пт, 30 май 2025, 10:00 от teg

# 29
Доста ги вади от конфорта. Подготовката дори и по БЕЛ е много сериозна, за да изкарат 98 точки нагоре. Лично не съжалявам, че се научиха да учат.

Общи условия

Активация на акаунт