СМГ "Паисий Хилендарски" - 16 тема

• 37 279
  • 780
  •   1
Отговори
# 720

Иначе има надежда да се прояви разум - днес едно от предложенията , които ще бъдат разгледани в комисията в НС е моето.
Има ли информация относно разглеждането на предложението?

Априлски душ, тези майчунгелски изказвания не са патент на СМГ. Онези, които много държат в образованието да се вкара религия, считат жената за придатък, а не за личност.

# 721
Ами в нашия клас с голямата имаше няколко такива мамчета, доста кресливи. Все нещо им беше не таман, или момичетата им пречеха, или учителката по география, че искала да учат география, а не математика само,  все нещо. Не са само в СМГ, навсякъде ги има, но са доста дразнещи, точно защото са най-кресливите.
Бащи не съм срещала такива, може и да има, но не съм срещала.

# 722

Иначе има надежда да се прояви разум - днес едно от предложенията , които ще бъдат разгледани в комисията в НС е моето.
Има ли информация относно разглеждането на предложението?

Априлски душ, тези майчунгелски изказвания не са патент на СМГ. Онези, които много държат в образованието да се вкара религия, считат жената за придатък, а не за личност.

Не , засега. Зная , че има няколко юристи родители на деца от 5, 6, 7 клас, които са отишли на място. Те са специалистите, докато ние тук си чешем езиците....Надявам се по-късно да се получи инфо от тях какво се случва.

Относно статистиката за момчета/момичета. Не мисля , че беше пусната с идеята  да уязви момичетата , а е само фактология и числа. Според числата и начина на прием в момента / БЕЛ без трудна математика/ логично повече момичета биха продължили и повече момчета отпаднали. Толкоз.  Поне аз така го разбрах.
Не мисля, че някой би търсил вина или нещо подобно в дете, което се е възползвало от сегашният начин на прием  без оглед на пола....
Вината е само в МОН , че са допуснали до момента слаб метод за оценка и прием и дори го влошават за следващите 3 години.

ПП Априлски душ , за всяко нещо си има и първи път . Simple Smile Ще има отпаднали от финала на НОМ скоро, може би дори такива със 100-те точки от там  Simple Smile)))

# 723
Гълъбе, като отпадне някой финалист на НОМ от СМГ, заради бел, държа да съобщиш, за да си посипя главата с пепел.
Иначе съм съгласна да отпадне изцяло НВО и да са със специален изпит, само с чиста математика.
Ама чиста, не типове задачи от Мзв, а с уловки, разнообразни. Ами пак ще влязат доста момичета и пак ще се намерят майчета да кажат, че момичетата са Назубрили задачите и затова са влезли, а момчетата просто ги мързи и карали само на талант. Репертоара им съм го слушала цели три години, защото моята беше влязла с Мзв и ми надуха главата.

# 724
Ами в нашия клас с голямата имаше няколко такива мамчета, доста кресливи. Все нещо им беше не таман, или момичетата им пречеха, или учителката по география, че искала да учат география, а не математика само,  все нещо. Не са само в СМГ, навсякъде ги има, но са доста дразнещи, точно защото са най-кресливите.
Бащи не съм срещала такива, може и да има, но не съм срещала.

Още по мое време имаше тук таме такива мами, но после станаха много повече и по-гласовити. Точно тези мамчета, барабар с директора пастор, счупиха добре работещата машина СМГ преди десет или повече години и от тогава вече не е същото.

# 725
В СМГ 2025 7 клас, около 35% момичета. 

В 7 клас СМГ с топ резултати (80т+) БЕЛ общински кръг олимпиада 75% са момичета. 
Среден резултат СМГ момиче(17 бр) 87,53т , Среден резултат СМГ момче(14бр) 77,50т. 

Общински кръг МАТ(най-лесно ниво математика):  СМГ момичета (50 бр): 19.22т  СМГ момчета (91 бр): 16.11т 

Областен кръг МАТ(средно ниво математика): СМГ момичета (39 бр): 9.54т СМГ момчета(49бр): 10.49т

Национален кръг МАТ(най-трудно ниво математика): СМГ момиче (4 бр): 7.25т. СМГ момче(10 бр): 9.15т точки

ЕМТ (най-трудно ниво математика) СМГ момиче(8 бр.):  13,38т СМГ момче(21 бр): 15.05т

Не е трудно да се види че момичетата  са по-добри от момчетата по БЕЛ и по лесно ниво МАТ.  Изостават високо ниво мат.  От сегашния 7ми клас ще отпаднат поне 50 деца, почти изцяло момчета.
Цитирам отново този велик пост на maikon, която жалее по 50 момчешки (почти) места, които ще бъдат заети (вероятно) от момичета, т.к. момичетата са по-добри на по-лесните задачи. 

Мили родители, вашето поведение се предава и на децата ви. Мислене като цитираното със сигурност би постигнало краткосрочни цели, но дали е в услуга на децата в дългосрочен план?
Краткосрочните цели са, че момичетата които НЕ са били в прогимназията на СМГ (а някои, които са и били) не искат да чуят за това училище и няма да похарчат 100те си точки на лесното НВО там. Аз лично не познавам момиче, което да се е полакомило за СМГ след 7. клас (вероятно има, но не са много). Момчетата са по-смели.

# 726
Всъщност аз съжалявам, че към момента момичетата наистина са малко / около 35-40 са в нашият випуск/  Надявам се да се увеличат в следващите години. Те би трябвало да са по-добри като зубрене  и особено на етап МзВ трябва да са повече. Не съм гледал тази години колко са приети... дано да са повече.
Соул фрий , може и да не ни съвпадат мненията  за някои неща изцяло , но за едно нещо е права - приема е еднакъв за всички .... момичета, момчета , Чат ДжиПИТИ....който успее е успял и не е заел мястото на никого спрямо ПРАВИЛАТА за прием.
Виж в езиковите гимназии с квотите не е съвсем така....То квоти имаше мисля и в МГ в Пловдив , там вече момичета заемат местата на момчета, а обратното е в езиковите гимназии...

ПП Пак прегледах поста на майкон. Явно имам проблем с четенето с разбиране. Само факти , нищо повече. Да ,от отпадналите тази година 50 ина деца повечето ще са момчета. Не е нужно да има задна мисъл след това.

Последна редакция: вт, 29 юли 2025, 18:16 от Galub

# 727
Гълъбе, не знам кои момичета зубрят задачите за Мзв, но не е моето. Тя нямаше и тетрадка по математика. Но имаше едно момче, с подобна майчица, което на един турнир по шах я риташе по крака под масата,  моята стана и се отказа, естествено загуби партията.

# 728
Гълъбе, не знам кои момичета зубрят задачите за Мзв, но не е моето. Тя нямаше и тетрадка по математика. Но имаше едно момче, с подобна майчица, което на един турнир по шах я риташе по крака под масата,  моята стана и се отказа, естествено загуби партията.

Търсиш си белята ! Да не искаш да напишеш, че приемът с МзВ не е със зубрене ?!
Не бяха ли просто типови задачи , отиваш на курса , показват ти трикчето и си готов вътре ?

# 729

Търсиш си белята ! Да не искаш да напишеш, че приемът с МзВ не е със зубрене ?!
Не бяха ли просто типови задачи , отиваш на курса , показват ти трикчето и си готов вътре ?
Много деца са така да. От нашия клас имаше едно ходеше на два курса и един частен учител Скъсаха го от уроци. Изкара под 50 процента. Приемат просто много деца.
Над 50 процента трудно се изкарват и не става с научаване как да подхванеш задачата

# 730
Тинки, да. Обитателите на половината земно кълбо са секстисти. Задръстени, тесногръди и мразещи. Ако изпитваш облекчение от това, че някой в СМГ темата го е доказал на локално ниво, хубаво. Аз лично се радвам, че около мен има промяна към по-добро.   
В набора на тези, които ще са 11 клас отпадна много силен състезател, класиран на НОМ. Майката-ясновидка се закачи за него /нейният е приличен математик, участващ в състезания/ и взириви галактиките със синовете на Сириус. В следващия набор отпадна много добър информатик, който доста добре се състезаваше като цяло. Не знам дали в интервюто на г-жа Киселова от миналата година не се повдигна темата покрай конкретно дете-състезател.
Като цяло не помня година без да е имало игри на нерви до трето и четвърто класиране.
И не, вече няма избор да продължиш в математическа паралелка без сериозния принос на НВО по БЕЛ. Баловете и на 8те държавни математически класа /СМГ+НПМГ/са ужасно високи, а ПЧМГ е частно училище, което си има правила за самофинансиране. Може да отпусне стипендии, може и да се смени картинката.   В момента прогимназиалните паралелки са повече от математическите в гимназиалния етап.

# 731
Вместо да се карате как момичета-зубърки окупират местата на гениалните момчета, съсредоточете тази енергия в борбата за адекватен изпит след седми клас.
Доколкото съм разговаряла с учители, МВЗ не отделя най-добрите математици, а тези, които са най-тренирани и психически устойчиви. Което е полезно във възрастта 5-7 клас.

# 732
  • София
НВО по Бел е същото като НВО по математика - елементарно. Подготовката по БЕЛ в СМГ е със сигурност на високо ниво - много по-високо от това на всички останали държавни училища в София освен може би НГДЕК. Умни и способни деца ще се справят над 90 точки стига да искат. Преразказът не е нещо непосилно, все пак не е отговор на лит. въпрос. Трябва добра памет и упражнения. Хайде не го изкарвайте това НВО Бел като ужасно труден изпит.
И сега какво излиза. В СМГ има най-добрата подготовка в прогимназия по БЕЛ и най-добрата по МАТ от всички държавни училища. Всички били отличници казвате, успех над 5.50. Тоест всички деца от СМГ са едни гърди напред пред останалите при подготовката по двата балообразуващи предмета. И какъв точно е проблемът - че други деца са ги настигнали и са вложили повече усилия от някои деца в СМГ. Ами щом са положили повече усилия и по двата предмета, кой трябва да влезе в гимназията според вас.

# 733
Как успех над 5.50 Моето е 5.88 и на едно от последните места във випуска.

# 734
Аз, като жена, винаги съм се радвала, че в СМГ няма квоти за момичета и момчета. По образование и възгледи смятам обратната дискриминация, практикувана в последните няколко десетилетия, за крайно погрешна. Едно момиче, което само със знания се е класирало в СМГ, би трябвало да е много по-гордо с това си постижение, по-гордо отколкото ако се беше класирало с по-ниски оценки и елементарния жизнен факт, че е от женски пол. Освен моята съученичка в езиковата гимназия, която правеше невероятни чертежи без корекции по стереометрия и след това ги решаваше на един дъх (от онзи тип за пирамидите, пресечени с равнина под нам-си-какъв ъгъл), в класа на моето момче има момиче, което изкара много високи оценки на всичките математически състезания за СМГ тази година. Това е положението, може да са по-малко момичетата с афинитет и способности в математиката, но ги има.  И те трябва да са горди с това, а не с това, че са момичета и затова са влезли в някакво престижно училище по квота.
По същата логика би трябвало майките на момичета да рИват, че момчетата заемат местата на момичета с по-високи резултати по БЕЛ за езиковите гимназии. Което си е факт от време оно.

И се сещам за обратната дискриминация една реална случка
Скрит текст:
Един съсед, млад (тогава) асистент в Математическия факултет на СУ, отиде в зората на демокрацията на едногодишен стаж/практика в университет във Флорида. Като се върна, едно от нещата, които сподели, беше, че имало инициатива най-вече сред младите преподаватели там да си направят клуб на "белия мъж".Laughing Защото белите мъже ставали все по-малко сред преподавателите.

Проблемът с момичетата и математиката (и природните науки като цяло) идва от съвременните майки, това е моето впечатление. Съдя по майките на съученичките на детето ми. Масово ходят на курсове по рисуване, пеене, танци и подобни занимания. В училище - БЕЛ и родинознание се цени, при това родинознанието се ограничава с баналностите и стереотипите за Хан Кубрат и Аспарух, Ботев и най-вече Левски. А, да не забравя - тренировки по тенис (ако родителите имат финансовата възможност), очевидно с идеята някой ден тези момичета да си хванат на корта някой провайдър за съпруг.
А сред тези момичета вероятно (по теория на вероятностите) има деца със способности и по природните науки, без да е задължително да са гении в математиката.  Жалко е, според мен.

Последна редакция: вт, 29 юли 2025, 19:14 от man_darin_ka

Общи условия

Активация на акаунт