"За" или "Против" въвеждането на еврото 💶

• 189 884
  • 5 129
  •   1
Отговори
# 4 980
През последните не се сещам колко години нямаше евро. Защо минахме през всякакви увеличения на цените (още в соца си растяха бавно, макар и по нареждане отгоре), после хиперинфлация, от пандемията се засили пак инфлацията. Нали през цялото време беше ЛЕВЪТ. Кое ви кара да си мислите, че ако продължим с ЛЕВА някак си чудодейно ще спре инфлацията?

П.П. Ай да се поФаля, още на 1.12. минах случайно покрай една банка, на която не съм клиент, и понеже по-рано бях чела, че продавали стартови пакети, влязох, питах и си купих един за 20 лв на касата.
На следващия ден гледам, че само клиенти можели да купуват, имало опашки, връщали хората, нямало наличности и прочие, въобще голям зор  Simple Smile

Последна редакция: ср, 03 дек 2025, 14:25 от tsunami

# 4 981
Голям интерес. Чудя се да си запазя ли поне монети от лева.

# 4 982
Сигурно изпускам някакво грандиозно приложение на евромонетите, но какъв е смисълът като физическо лице да имаш 10е/20лв. на монети?

Разбирам на търговците да им трябват и да се заредят. Ама чак да има опашки от физически лица?

# 4 983
Да си имат кеш да плащат преди да тръгнат банкоматите
Заради всеобщата паника как никой нямало да има пари на 1.1, пък и ел. плащания нямало да работят.
Абе да се намират на работа да се редят на опашки.

# 4 984
През последните не се сещам колко години нямаше евро. Защо минахме през всякакви увеличения на цените (още в соца си растяха бавно, макар и по нареждане отгоре), после хиперинфлация, от пандемията се засили пак инфлацията. Нали през цялото време беше ЛЕВЪТ. Кое ви кара да си мислите, че ако продължим с ЛЕВА някак си чудодейно ще спре инфлацията?

Скрит текст:
П.П. Ай да се поФаля, още на 1.12. минах случайно покрай една банка, на която не съм клиент, и понеже по-рано бях чела, че продавали стартови пакети, влязох, питах и си купих един за 20 лв на касата.
На следващия ден гледам, че само клиенти можели да купуват, имало опашки, връщали хората, нямало наличности и прочие, въобще голям зор  Simple Smile
Една държава да има собствена валута означава, че тя контролира издаването и управлението на своя паричен знак, което ѝ позволява да провежда самостоятелна парична политика, да финансира публичните си разходи и да насърчава вътрешната икономика. Това е важна част от националния суверенитет, позволяваща на държавата да управлява своята икономика, като определя лихвените проценти, контрол над инфлацията и валутните курсове.

Фиксиран валутен курс, членство във валутен съюз или приемане на чуждестранна валута като национална валута лишава дадена страна от възможността да има собствена парична политика.

Понятието за национална валута е част от понятието за националност, дори и да може да причини сериозни неудобства. Същото не може да се каже за понятието за национална авиокомпания. Не е изненадващо, че страните, които са се отказали от националните си валути, са го направили или от съзнателно желание да станат част от по-голям политически субект, или като неизбежен резултат от управленски провал.

Не става дума само за цени, търговия, инфлация .... това е много повече, но времената отиват натам, че не всеки може да си позволи собствена валута.

# 4 985
Сигурно изпускам някакво грандиозно приложение на евромонетите, но какъв е смисълът като физическо лице да имаш 10е/20лв. на монети?

Разбирам на търговците да им трябват и да се заредят. Ама чак да има опашки от физически лица?
Ще слагат късмети в новогодишната баница! 😀 Който вземе еврака, у него ще е парата!😀

# 4 986
  • на Мелмак
Ами аз съм от търговците и няма евро, едва успях да си взема един пакет монети за 100 евро. Имам 3 обекта. Как да връщам? Уж да заявяваме, ще има, да сме спокойни и пак няма, всичко ще се случи след нова година. Защо изобщо ходихме, заявявахме?

# 4 987
  • Обран бостан ;)
Ами аз съм от търговците и няма евро, едва успях да си взема един пакет монети за 100 евро. Имам 3 обекта. Как да връщам? Уж да заявяваме, ще има, да сме спокойни и пак няма, всичко ще се случи след нова година. Защо изобщо ходихме, заявявахме?

Да, готови сме за еврото - казват мисирките и министрите.

п.п. Еврото не е виновно, разбира се. Trollface

# 4 988

Etty, за търговците напълно разбирам. И на този фон още по-безсмислено ми се вижда да се правят пакети от по 20лв. за физически лица. Това е сума, която повечето хора не държат на монети в портфейла си.

За баницата и за кафеавтомата през първите ден-два и половината ще стигнат.

# 4 989
Не може ли целия януари да се връща каквото има?

# 4 990
12. Ако плащам в левове, как ще ми връщат – в левове или в евро?
В периода на двойно обращение, т.е. през месец януари 2026 г., при получено плащане в брой в левове или в евро търговецът връща остатъка изцяло в евро. За тази цел търговците ще бъдат снабдени с евробанкноти и монети още преди датата на въвеждане на еврото.
По изключение, когато търговецът няма достатъчна моментна наличност да върне остатъка изцяло в евро, връща остатъка изцяло в левове.

https://www.bnb.bg/AboutUs/PressOffice/POAccessionToTheEuroArea/ … Answers/index.htm

# 4 991
Не  е забранено. Но и сега няма много монети, все питат имаш ли дребни. Едно време връщаха лукчета, кибрит като няма.

# 4 992
  • на Мелмак
Сега сме заринати със стотинки и петолевки. Допреди 4-5месеца обикаляхме да търсим монети като гламави.

# 4 993
Не  е забранено. Но и сега няма много монети, все питат имаш ли дребни. Едно време връщаха лукчета, кибрит като няма.
Да, и аз сега съм заредила насипни лукчета, кръц-кръц, даже и сникърсчета...Ще закръгляме...

# 4 994
При нас все ме питат да изтърся дребните.

Общи условия

Активация на акаунт