"За" или "Против" въвеждането на еврото 💶

• 274 462
  • 7 429
  •   1
Отговори
# 5 970
  • Пловдив
Най-накрая започнаха прозренията, че паричната единица не е фактор за нищо, просто една смяна, от която масовият българин няма да усети никаква разлика. Но със сигурност някакви избрани хора ще я усетят. Да не мислите, че някой е помислил за нас. Спомнете си кой забогатя и как през 1997.

# 5 971
Такива истерии като във форума даже и във фейсбук не виждам.
Joy Откъде иначе ще научиш за поредната изцепка на Костадинов & Co
Спомнете си кой забогатя и как през 1997.
Аз. Признавам си без бой Innocent

# 5 972
dazel, през 1997г нещата зависеха само от силния български народ Simple Smile Силните да деня теглиха кредити 95-96г и обръщаха парите във валута, после погадиха кредитите с 1/10 от сумата във валута. Така си умножиха парите, а и се загубиха следите на парите в куфарчета и началния капитал беше официализиран!
Сега е много, много различно, и добре че влизането в ЕЗ е при борд, че доста народ щеше да се радва на втора 97г

# 5 973
  • Пловдив
Всъщност, права си, сега вече не можем да се досетим какво правят силните на деня и какво всъщност ще спечелят от това. Прекалено евроентусиазъм има и никой не се замисля за това. Дали всичко е единствено и само на ползу народу. Аз чак толкова наивна не съм. И като виждам, че доходите ми се увеличават, но реално мога да си позволя по-малко с тях, следователно доходите ми се обезценяват. И като всеки разумен човек предприемам мерки да запазя стойността на парите си. Същото каквото направих и през 1997. Прост анализ на ситуацията, трезв и без излишен патос, че ще ме вземат в Европа най-накрая. Сега също доста капитал ще се официализира.

Последна редакция: пт, 02 яну 2026, 12:29 от dazel

# 5 974
Увеличението на цените е в Световен мащаб. С всякакви измислени биткоини се навъртяха електронно едни числа с измамно усещане за забогатяване. Инвестиции с трицифрена доходност от реални търговски сделки и потребителски нужди няма как да се постигнат. Хубавото е,че тези числа могат да ги занулят с едно щракване с пръстите и без да се налага на работника да губи от доларите, еврото и юана си!

# 5 975
Защото някак не е коректно непрекъснато повишаване на благосъстоянието, па все най-отзад. 🙄

Всъщност е съвсем нормално, ако догонваш някой, който е стартирал от много по-предна позиция, и той също не стои на едно място.  Така ние скъсяваме дистанцията и даже по покупателна способност през 2024 година изпреварихме Унгария. А тази година сме още малко по-напред - по паритет на покупателна способност изпреварваме Гърция, Румъния, Унгария, Словакия и Литва.
https://dnes.dir.bg/politika/zhelyazkov-balgariya-izprevari-gart … atelna-sposobnost
И това става въпреки краденето и пилеенето на политиците ни, които пропуснаха не знам колко милиарда от ЕС заради несвършена работа.

Ето и една интересна картинка, сравняваща стандарта на живот в столиците Simple Smile

# 5 976
Когато чичо разсъждава като консуматор е обяснимо, политик да го прави  е недопустимо. Да има за консумиране трябва  някой да го осигури.

# 5 977
Актуален ли е още метода да си вкарам през банкомат левове по сметката и да се превалутират автоматично? Намерих забравени в един шкаф към 300 лв. и не ми се ходи до банка.

# 5 978
# 5 979
Едва ли, настроени са на евро вече.
Имаш цял месец да ги изхарчих в покупки. Плати си тока най-малкото.

# 5 980
  • Пловдив
Е, значи, крайно време е българинът да усети просперитета на графиките, особено щом сме изпреварили толкоз държави......

# 5 981
Най-накрая започнаха прозренията, че паричната единица не е фактор за нищо, просто една смяна, от която масовият българин няма да усети никаква разлика. Но със сигурност някакви избрани хора ще я усетят. Да не мислите, че някой е помислил за нас. Спомнете си кой забогатя и как през 1997.

Какво ти най-накрая??? Нали непрекъснато повтаряме, че поради борда приемането на еврото е просто "смяна на хартийките" и обикновените хора няма да го усетят кой знае колко. Нито ще им скочат двойно цените, нито ще им се смалят двойно заплатите. Е, ще има малко неудобства и преходен период, ама си е нормално, а целият вой беше само пропаганда на копейките. Иначе ползите ще са неусетни (непреки) и ще се проявяват постепенно.

Е, значи, крайно време е българинът да усети просперитета на графиките, особено щом сме изпреварили толкоз държави......

Е, то няма такова нещо като "българинът". Има милиони българи с различни съдби, но за болшинството нещата вървят нагоре. Това, че с теб не е така (или не го виждаш) е детайл.

# 5 982
  • Deutschland/HE
Актуален ли е още метода да си вкарам през банкомат левове по сметката и да се превалутират автоматично? Намерих забравени в един шкаф към 300 лв. и не ми се ходи до банка.

За някои от банките е актуален. Вчера ми мина заглавие, че на ДСК банкоматите ще приемат само левове до края на януари.

# 5 983
  • Другата България
Да.
Ето го, но за ДСК /защото и аз бях чела за там, не знам как е при другите банки, и твоята сметка в коя банка е/.
Цитат
Предвидено е банкоматите с депозитна функция на "Банка ДСК" да приемат левови банкноти още цял месец до 31 януари 2026 г. без прекъсване с изключение на краткия период от 4 часа упоменат по-горе в новогодишната нощ, като вноските в този период ще бъдат без такса, посочват от банката, която разполага с 200 устройства с функция за внасяне на пари. Банката е планирала и допълнителни зареждания, както и освобождаване на място за депозити в левове в следващите дни, казват от институцията.
https://www.pariteni.bg/novini/pari/depozitni-bankomati-shte-pri … na-ianuari-254812

# 5 984

"Отговор по темата е предоставен от Българската народна банка (БНБ) на своя уебсайт, където се събират най-често задаваните въпроси, свързани с прехода към еврото. Централната банка уточнява, че търговските банки нямат задължение да приемат левови банкноти в машините си за самообслужване след 1 януари 2026 г. Всяка банка може да вземе самостоятелно решение по този въпрос, като се съобрази с технологичните си възможности за едновременна работа с двете валути.

Въпреки че БНБ не налага задължение, някои търговски банки вече обявиха своите планове. Например, ОББ ще приема левове до 30 януари 2026 г., а Банка ДСК – до 31 януари 2026 г. След тези дати, те ще преминат поетапно само към евро. Пощенска банка има по-кратък срок за внасяне на левове през банкомат – до 10:00 ч. на 30 декември 2025 г., като от 4 януари 2026 г. ще оперира само с евро. Банкоматите ще бъдат зареждани с левове до последния ден на 2025 г., но са възможни временни прекъсвания. От 1 януари 2026 г. тегленията от банкомати ще бъдат единствено в евро."

https://paragraf.bg/vnasyane-na-levove-po-smetka-prez-bankomat-s … tryabva-da-znaem/

Общи условия

Активация на акаунт