"За" или "Против" въвеждането на еврото 💶

• 274 344
  • 7 429
  •   1
Отговори
# 6 360
  • Deutschland/HE
Това си е цена за немци, не за мен с доставка. Просто някой каза, как си купувал евтино кафе от чужбина.
Казвам,че за да няма доставка за Немция,си е калкулирана в цената.Малко или много.Особено за хранителните продукти в Амазон.Други нехранително може и да са по-евтини там,но специално хранителните не са изгодни.Аз лично купувам оттам такива стоки,защото доставят и в неделя и е бързичко,мога и бързо и лесно да поръчам бонбони например за подарък и да ги доставят лесно на получателя.Но не са критерии за скъпост.

Кафето се вдигна двойно последните година-2,така е.Имам електронни касови бележки и ги разгледах онзи ден,за едно и също кафе и марка от 8 евро килото на 15-16.

Така е. Преди купувахме кафето на промоция на ~8евро, сега ако на промоция намера на 12евро си вземам директно 2кг. Обичайно на промоция е 13-15евро. Говоря за Кауфладн/Едека/Лидл. Купувам основно Далмаир или Мьовенпик, но и лавацата държи подобни цени. Това са цени за 1кг кафе на зърна.  Шоколадовите изделия също много поскъпнаха.

# 6 361
  • на Мелмак
Да, в глобален мащаб тези продукти много поскъпнаха. И не, не е спекула. Simple Smile

# 6 362
  • Наблизо
Между другото чета във фейсбук групи,че на коледния пазар в Пловдив са спрели да издават касови бележки масово(?),а коментарите под възмутения са покъртителни.Как можело да бъде такъв доносник,да оставел хората на мира и т.н...

# 6 363
  • София
Така е. Преди купувахме кафето на промоция на ~8евро, сега ако на промоция намера на 12евро си вземам директно 2кг. Обичайно на промоция е 13-15евро. Говоря за Кауфладн/Едека/Лидл. Купувам основно Далмаир или Мьовенпик, но и лавацата държи подобни цени. Това са цени за 1кг кафе на зърна.  Шоколадовите изделия също много поскъпнаха.

тука ако намеря такова кафе на цена под 20 евро, рипам от радост...

# 6 364
  • София
Коледните базари затварят преди НГ.

# 6 365
  • София
Всичко от днес пак е нагоре..и никой не може да ме убеди, че не е заради еврото. И не, не е закръглено с центове нагоре..парче пица от 3,30 лв. от днес е 3,80. Купон за стола на детето от 5,50 е 6,20 лв , а второ меню уж по-хубаво от 6,50 на 7 лв..Честно, писна ми! В тая продажна държава човек не може да оцелява с честен труд и нормална заплата.

# 6 366
До онзи ден баничката беше 2.40 лева, вече е 1.5 евро

# 6 367
  • Варна/Благоевград
.

Последна редакция: вт, 06 яну 2026, 16:38 от sisonka_

# 6 368
sisonka, пазарувай с дебитна карта, а излишните левове си внеси по сметката чрез банкомата.

# 6 369
  • Бургас
Не всички банкомати взимат лева, само ОББ и ДСК доколкото разбрах.

Аз на дребните търговци не се сърдя, на тях им е най-тежко - с две каси, да търпят сърдити, да са постоянно нащрек за грешки.
"Сърдя" се, точно поради това, че скачат цените отвъд нормалните закръгляния от днес за утре  и държавата уж обещаваше, че няма да има поскъпване.

# 6 370
Днес в Уникредит имаше близо 40 човека пред мен през деня, явно доста хора все още са в отпуск. Работеше само едно гише, на което се обменяше от левове в евро. Една служителка подканяше хората да заредят сметката си в левове и да отидат после на банкомат, откъдето да си изтеглят евро в кеш. Накрая се пречупих, защото ми омръзна да чакам. Стотинките изобщо не успях да ги обменя. Служителите бях много любезни, но не разбирам как от 10 гишета, само едно се занимаваше с директна обмяна на кеш. Става въпрос за филиала на Света Неделя.

После отидох да купя кафе от пекарната, не видях да има някаква промяна в цените. Най-скъпото кафе беше 49 лева за килограм, както си беше и през изминалата година. Опашката вървеше бавно и доста от възрастните хора пазаруваха в левове, но с моето еврово плащане нямаше проблем и даже ми върнаха в евро. В сръбската скара по същия начин нямах никакви проблеми.

# 6 371
  • Mediterraneo
Абе какаото и кафето поскъпнаха в световен мащаб, добре. Lidl веднага вдигнаха цените, но от есента насам редовно има намалени шоколади с червени етикет от по 20 и 30%. Докато шоколадите бяха под едно евро, нямаше такива етикети. Сега никой не им ги купува и се видяха принудени да ги намаляват. Същото и с яйцата тук в Испания 12 яйца се продаваха по около евро. В момента са над 3 евро! И всяка седмица има по един пакет с намалени яйца, в някои магазини направо на 50%. До момента също не бях виждала намалени яйца. Не е ли по-добре да държиш цената в някакви разумни граници, отколкото да вдигаш рязко и после да се чуеш как да си пласираш стоката?!

# 6 372
  • на Мелмак
Тарти, понякога си принуден да вдигнеш.
Тук яйца едно евро няма. 2бр може да са едно евро. Ние днес каквото приехме беше увеличено, къде повече, къде по-малко. Трудовата медицина си вдига цената, единия наем с 30% нагоре. Софтуера с 25%.... Да не изброявам всичко. Ужасно е, ще има доклади, проверки, всички са изнервени.

# 6 373
  • Пловдив
Сега все още има изписани две цени и ако помниш цената в лева, можеш да се ориентираш. Когато и това отпадне, започва " купонът" еврото не е виновно. 🥳

# 6 374
Само по себе си еврото не е виновно. То не взема решения ,дори не говори.

Общи условия

Активация на акаунт