"За" или "Против" въвеждането на еврото 💶

• 274 387
  • 7 429
  •   1
Отговори
# 6 345
Търговците да си обосновават цените пред НАП. Потребителят не е длъжен да следи борсовите цени на стоките, нито изобщо да има някаква представа от ценообразуване. Увеличена ли е цената на продукта - увеличена е. Ако увеличението е икономически обосновано, значи няма от какво да се притесняват.
Когато човек е изряден, проверките няма защо да го плашат. Пък и нали контролните органи са за това - да контролират.

40% увеличение за тестена закуска, от 30 декември до 5 януари - сигурно много сериозни икономически фактори стоят зад това, несъмнено.

# 6 346
Разбира се, потребителят има право, а и дори е приканен като негово гражданско задължение, да подава сигнали. Аз си разсъждавам защо според мен цената специално на кафето от този човек е такава. Сега да не решите да купувате закуски с 40 % увеличение, защото Mandy Bo ви е казала, че може да има икономически причини.

# 6 347
  • на Мелмак
Да, за тока има компенсации от държавата, за всеки различно. Нямам идея колко е тока на една баничарница.
Но другите услуги са от 01.01.
При нас баничките се увеличиха през декември. Не съм подала сигнал. И няма да го направя. Всеки си оценява труда.

# 6 348
  • Бургас
Чиста спекулация си е. Лошото е,че скоро ще забравим какви са били цените, а и е объркващо постоянно с това да се занимаваш и ще се примирим както досега. Те и без това необосновано скачаха ей така превантивно.

Закуските, които купувам също мисля, че бяха вдигнати с 0,20 ст. от края на декември.

Днес в Била един човек плати смесено.

# 6 349
  • София /Абсурдистан
Цената на кафето в Гърция е точно двойна на нашата.
В метрото днес платих с 2 лв, върнаха ми 44 стотинки. 4- те не ги взех, имам огромно количество жълти стотинки, които никъде не ги искат. Изобщо не знам защо секат жълти монетки с номинал 1 и 2, никой не ги иска.

# 6 350
Най-хубавото на еврото е, че вече всички виждат, че цените в Бг са стигнали, че и задминали цените в ЗЕ Simple Smile Явно на мнозина деленето на две, материал от 2ри клас, не им беше по възможностите!!!

# 6 351
  • на Мелмак
Проблема не са 7ст или 27ст. Проблема са заплатите.

# 6 352
  • София /Абсурдистан
Проблема не са 7ст или 27ст. Проблема са заплатите.
Дойдохме си на думата.

# 6 353
Да де, ама на собствениците/служителите в баничарницата как да им се вдигне заплатата, ако не вдигнат цените?

# 6 354
  • Mediterraneo
Е да де, ама като им падне оборота заради високите цени, пак няма да им вдигнат заплатите.

# 6 355
Като за първи работен ден, вече подадох два сигнала за неправомерно завишени цени.

Кокошкарски истории, но на вървежно място (в метрото), сумарно се получава голяма измама. А и те малките камъчета обръщат колата.
Кафе, което на 30.12. беше 1,70 лв, вече е 1,77 лв / 0,90 евро. То даже не е закръглено като хората, трябва да е 1,76 лв.
Другото са едни закуски, с драстични завишения. Тези, които бяха 3,00 лв, сега са 4,00 лв, закръглени на 2,05 евро, съответно по-скъпите, които бяха 3,50 лв, сега са 4,99 лв, или 2,55 евро.

Мисля, че на всички е ясно, че цените така или иначе ще бъдат закръглени, дали сега, дали след месец като не може да се плаща лев или чак когато изчезне от етикетите, все тая. То и левът е закръглен навсякъде. Някъде да сте виждали кафе за 1.66 стотинки, вместо 1.70?

# 6 356
Скрит текст:
Чиста спекулация си е. Лошото е,че скоро ще забравим какви са били цените, а и е объркващо постоянно с това да се занимаваш и ще се примирим както досега. Те и без това необосновано скачаха ей така превантивно.

Закуските, които купувам също мисля, че бяха вдигнати с 0,20 ст. от края на декември.

Днес в Била един човек плати смесено.
И на мен ми казаха, че може - кеш лева + карта, не се възползвах днес /имах точно левове/, та всичко е ОК.

Но има хора, които мислят магазините за обменно бюро или банка.

# 6 357
  • на Мелмак
Е да де, ама като им падне оборота заради високите цени, пак няма да им вдигнат заплатите.
От примера тук едно кафе е повишено с 0.07лв. Това, ако си купува 30 дни е 2.1 лв.
Ако купуваш в работни дни е по-малко месечно от 2лв. Баничките не запомних колко, но там има продукти, които най-вероятно са увеличени, едва ли просто ей така някой си е казал, дай сега да ги увелича.

# 6 358
  • Наблизо
Това си е цена за немци, не за мен с доставка. Просто някой каза, как си купувал евтино кафе от чужбина.
Казвам,че за да няма доставка за Немция,си е калкулирана в цената.Малко или много.Особено за хранителните продукти в Амазон.Други нехранително може и да са по-евтини там,но специално хранителните не са изгодни.Аз лично купувам оттам такива стоки,защото доставят и в неделя и е бързичко,мога и бързо и лесно да поръчам бонбони например за подарък и да ги доставят лесно на получателя.Но не са критерии за скъпост.

Кафето се вдигна двойно последните година-2,така е.Имам електронни касови бележки и ги разгледах онзи ден,за едно и също кафе и марка от 8 евро килото на 15-16.

# 6 359
  • София /Абсурдистан
Увеличават се заплати и осигуровки, вода, ток и т.н. , няма как цените да останат на едно място, все от някъде трябва да се избие.

Общи условия

Активация на акаунт