"За" или "Против" въвеждането на еврото 💶

• 140 129
  • 3 812
  •   7
Отговори
# 3 765
Не мога да спазвам съветите си, защото не работя за работодател, срещу когото да протестирам. И няма да работя.
Вече, ако се пенсионирам и много ми се работи след това, да, мога и без ТД. Няма да ми трябва. Но пак не бих, защото такива работодатели по принцип не предлагат добри условия.

Не е взаимоизгодна въобще. Тези които вземат плик се осигуряват на много по-ниски суми и пенсиите им ще бъдат минимални.
Напротив. Взаимоизгодна е защото тези с плик сами определят как ще си харчат или инвестират сивите средства. Пенсионните фондове имат доходност под 4% която инфлацията изяжда за отрицателно време.
Ако законът не ме задължаваше, кьорав лев нямаше да давам за осигуряване. Данъците си ги плащам чинно и отговорно. Всяка година.

Много ми е любопитно защо наистина не го правят, а чакат на пенсия от държавата и после се сърдят, че е минимална. Е, каква да е? Да си ползват техните спестявания, от пликовете. Къде им са парите?

# 3 766
Малко странно ми звучи хора които вземат пари в плик само и само да не плащат такси върху тях да ги пестят тези пари за да си осигурят старините. По-правдоподобно звучи просто да не им пука.

# 3 767
Малко странно ми звучи хора които вземат пари в плик само и само да не плащат такси върху тях да ги пестят тези пари за да си осигурят старините. По-правдоподобно звучи просто да не им пука.
Защо да не ги пестят. Купил си жилище, което изплащаш. Парите в плик ти помагат това да се случи по лесно за теб, междувременно имаш и деца. На старини имаш малка пенсия, но покрив над главата. Примерът е хипотетичен.

# 3 768
И колко пари има в тези пликове?Двойна,тройна четворна заплата?

# 3 769
Не е само пенсията обаче - обезщетения, данъчни облекечения, пари които се получават от бюрото по труда когато си безработен - много неща са свързани със заплатата. Напълно е възможно този пример да се получи, но в крайна сметка да си в сивата икономика е по-рисково и може да ти излезе много солено.

# 3 770
От сивата икономика губим всички, чрез държавата, която не си върши работата. Щом в други държави са свели този процент под 10, значи може, при нас минава 20, това говори за нехайство.

# 3 771
Не е само пенсията обаче - обезщетения, данъчни облекечения, пари които се получават от бюрото по труда когато си безработен - много неща са свързани със заплатата. Напълно е възможно този пример да се получи, но в крайна сметка да си в сивата икономика е по-рисково и може да ти излезе много солено.

Именно. Пенсията е далече, но всеки може да се разболее, да има дете - за жените, всички обезщетения се изчисляват на реални осигуровки.
Мислещ човек не би се прецакал сам.

Не мислят изобщо. Радват се, че са скрили пари от държавата, така стоят нещата в техните очи. И глави.

# 3 772
До тук добре, обаче грешката в твоя пост е допускането, че хората ще инвестират.
Няма грешка Grinning Като не са инвестирали, ще живеят на минимума. Толкова. Това държавата да дундурка найси калпака, само защото са се родили...
Е, каква да е? Да си ползват техните спестявания, от пликовете. Къде им са парите?
Вложени са в айфони, гъзарски коли, изпити по кръчми, за парцали от абаут ю, в "инвестиции" в  апартаменти плащани с 30 годишно кредити и никаква ликвидност
А защо не го правят? Защото чувстват, че държавата им е длъжна. Масово има подобно настроение

Последна редакция: ср, 08 окт 2025, 12:10 от Санди

# 3 773
Именно. Пенсията е далече, но всеки може да се разболее, да има дете - за жените, всички обезщетения се изчисляват на реални осигуровки.
Мислещ човек не би се прецакал сам.

Не мислят изобщо. Радват се, че са скрили пари от държавата, така стоят нещата в техните очи. И глави.
Това е 100% така. Пълно безхаберие, ден да мине, друг да дойде. И никакви жилища не купуват - банките гледат реалните доходи, не сивите. Коя банка ще отпусне кредити на минимална заплата на 4 часа?

# 3 774
Защо да не ги пестят. Купил си жилище, което изплащаш. Парите в плик ти помагат това да се случи по лесно за теб, междувременно имаш и деца. На старини имаш малка пенсия, но покрив над главата. Примерът е хипотетичен.

Toва щеше да е ОК, ако човекът, спестил парите, на старини нямаше претенции за голяма пенсия. Обаче практиката показва, че май тези са най-гласовитите.
Иначе аз лично нямам нищо против да се даде възможност на всеки, започващ работа, да попълни една декларация, че доброволно се отказва от всякакво осигуряване към държавата, като с това се отказва от всякакви бъдещи претенции към НОИ, НЗОК и държавата за пенсия, обезщетения за безработица, здравеопазване и инвалидност. И тогава всичко ще е чисто. Ама не може да стане, защото няма да има с какво да се плащат пенсиите на вече пенсионираните. Но според мен НОИ върви към фалит и по-скоро ще има някакви междинно решение - с всеобща минимална пенсия и всеки каквото си е спестил да си добавя.

До тук добре, обаче грешката в твоя пост е допускането, че хората ще инвестират.
Няма грешка Grinning Като не са инвестирали, ще живеят на минимума. Толкова. Това държавата да дундурка найси калпака, само защото са се родили...
Е, каква да е? Да си ползват техните спестявания, от пликовете. Къде им са парите?
Вложени са в айфони, гъзарски коли, изпити по кръчми, за парцали от абаут ю, в "инвестиции" в  апартаменти плащани с 30 годишно кредити и никаква ликвидност
А защо не го правят? Защото чувстват, че държавата им е длъжна. Масово има подобно настроение

Да, и това е, защото сме прекалено социална държава и все не върви да се оставят недалновидните да гладуват. Иначе, както казах, нямам против. Даже настоявам пенсии да получават само тези, които са плащали и то точно пропорционално на плащаното. Не на трудовия стаж, което е глупост.  Обаче не става.

# 3 775
Интересно ми е банките как ще дадат ипотечен заем на някой с минимална заплата Simple Smile
Но какви ли не неща се случват по белия свят. Един мой познат, работодател, който работи на светло, ми се оплакваше, че двама негови служители го карали да ги преназначи на минимална заплата(остатъка в плик), защото закъсали с кредити, а минималната заплата не може да се запорира.

# 3 776
  • Обран бостан ;)
Успокойте се.

Като влезем в ЕЗ, ще дойде шефката на ЕЦБ, ще им скръцне със зъби на сивушковците и всички вкупом ще се наредят да си внасят данъците върху реално взетите пари.

Ей на, ако лъжа милиардер да стана. Trollface

# 3 777
Скрит текст:
Интересно ми е банките как ще дадат ипотечен заем на някой с минимална заплата Simple Smile
Но какви ли не неща се случват по белия свят.
Скрит текст:
Един мой познат, работодател, който работи на светло, ми се оплакваше, че двама негови служители го карали да ги преназначи на минимална заплата(остатъка в плик), защото закъсали с кредити, а минималната заплата не може да се запорира.
Ако приемем, че далаверата със заплатата минава, защо да няма и някаква далавера с кредитите. Тук отварям скоба, как се тегли заем от милиони от хора или фирми с нищожен капитал. Мисълта ми е, че където да погледнем, навсякъде нещо куца яко и за да стане нормално изисква много усилия, както от държавата, така и от хората. Не обичам да вкарвам манталитета като аргумент, но през годинити сме се научили да оцеляваме при всякакви условия, това от една страна е добре, но от друга не, защото намираме цаката на всичко.

Цитат
Но според мен НОИ върви към фалит и по-скоро ще има някакви междинно решение - с всеобща минимална пенсия и всеки каквото си е спестил да си добавя.
Така мислех преди години, когато започна да се дофинансира, та в нашия живот няма да позволят да фалира, но знаеш, че съм напълно съгласна с мнението ти за пенсионната система. Към момента е недомислена, немотивираща хората да я приемат като нещо осигуряващо старините им.
И не сме социална държава. Ще ти дам един пример - деца с увреждания. Държавата им хвърля едни пари, които  за някои са много, но реално с тях не можеш да направиш много, защото това, от което се нуждае едно такова дете, да бъде отгледано така, щото когато стане пълнолетно да може да се впише някъде, да не бъде изолирано, не става само с пари. В този ред аз нищо социално не виждам.

# 3 778
Успокойте се.

Като влезем в ЕЗ, ще дойде шефката на ЕЦБ, ще им скръцне със зъби на сивушковците и всички вкупом ще се наредят да си внасят данъците върху реално взетите пари.

Ей на, ако лъжа милиардер да стана. Trollface

Аз, доколкото знам, и ти си сивушко, та не думай, че току виж станало Simple Smile
Иначе няма да стане, но и без еврото пак същото. Тогава защо да не е с евро?
Досега не видях реален аргумент против еврото.

Цитат
И не сме социална държава. Ще ти дам един пример - деца с увреждания. Държавата им хвърля едни пари, които  за някои са много, но реално с тях не можеш да направиш много, защото това, от което се нуждае едно такова дете, да бъде отгледано така, щото когато стане пълнолетно да може да се впише някъде, да не бъде изолирано, не става само с пари. В този ред аз нищо социално не виждам.

Социална държава сме, даже над възможностите на икономиката. Но на масово ниво. Иначе се събират пари за хора с редки болести, за сложни операции и какви ли не други редки нужди, които държавата не покрива, но то е защото там са нужни стотици хиляди и даже милиони за да се поддържа един човек. Ми, не е ефективно, и застрахователите не го правят.

# 3 779
К'во ти пука ?  Ти нали си безработна. Wink

За мен лично няма от какво да ми пука, макар въпреки безработността си да съм внесла повече пари от болшинството от тези, които  ще вземат пенсии. Преди да стана безработна винаги съм се осигурявала на тавана, но ще съм прецакана заради липсващ трудов стаж.
Но ми пука за държавата и за нейното развитие. И понеже не ми пука говоря от принципна позиция.

Общи условия

Активация на акаунт