"За" или "Против" въвеждането на еврото 💶

• 161 857
  • 4 462
  •   4
Отговори
# 4 005
Соца няма да се върне. Превъзнасянето му е направо безсмислено Simple Smile

# 4 006
Скрит текст:
Как да нямаше безплатно лечение в соц-а, лелеее Joy
И бутането се изразяваше в подаръци - уискита, деликатеси, не и в пари.
Сега какво е, да не би да е рай?
Скрит текст:
Партията даваше на своите хора през соца. Частната инициатива беше забранена. Да имаш вила не беше разрешено на всички, само на "нашите". Апартаментите и колите се изплащаха бързо друг път. Ако ти даде завода ведомстъвено жилище, може. Иначе на никого не е било лесно.
И мен ме валя чернобилския дъжд на манифестацията, понеже никой за нищо не ни предупреди. Чудно беше!

Най обичам като ми каже някой под 30 годишен колко било хубаво през соца Simple Smile Ама направо ми дожлаява как няма една машинка на времето да го пратят там да се изкефи Simple Smile
Аз пък обичам някой под 30 да ми казва колко е било гадно. Еднаква промивка на мозъци.
Имаше и хубави, и лоши неща, всяка крайност в спомените е манипулация.
И сега има позитиви и негативи, като вторите са доста и натежават немалко, но тук някои само в розово виждат.

Така беше - да, ама сега ти казват 300 лева за избор на екип, 50 лева за избор на стая, 5000 лева за операция.

Споко, влизането на еврото ще спре подобни практики. Wink

п.п. Четейки темата , все повече съм уверен, че смело вървим към "криворазбраната европеизация"

А вие накъде предлагате да вървим? Кое е по-добро в 2025 година за България?

Според мен ние изобщо не вървим на никъде, а затъваме на място - справка Пазарджик, скоро и на други места. А мисълта, че еврото е нещо повече освен излизане от борда с неговите ограничения и достъп до по-евтин финансов ресурс  наистина е криворазбрана европеизация.

# 4 007
Трябва да се радвате ,че става соц, Европата на запад си е повече социална от нашия социализъм и  не е тайна.

# 4 008
Честно казано не помня майка ми и баща ми да са се притеснявали дали ще вземат заплата, дали няма да фалира фирмата и да останат без работа, колко ще струва хляба, млякото , бензина, колко ще им вземе доктора за операцията, безплатно образование и т.н.. Гаден соц, гаден.

Е да, сигурно и не помниш колко години са изплащали апартамента, колко години са чакали да им излезе "номерът" за Москвич или Жигула, как само по нова година са "пускали" банани и портокали и то само в София.
Как са слушали магнетофон Юпитер вместо Хитачи и то тайно,  20-ти презапис на някой западен хит.
Идилия просто.

Апартаментите се изплащаха колкото и сега, по 20-25 години. Колите бяха проблем, чакаше се много. Банани и портокали пускаха и в пловдив, имаше и показен магазин, където имаше  храни от оранжерии, но по-- скъпи. Техниката изобщо не ми е била драма никога, няма да я коментирам. Не обичам новата техника сега, телефона ми е само слушалка нямам интернет на него. Имаше обаче неща, които не можех да понасям изобщо и те не бяха свързани с дрънкулки. Кой как ги разбира липсите, де.....

# 4 009
Скрит текст:
Честно казано не помня майка ми и баща ми да са се притеснявали дали ще вземат заплата, дали няма да фалира фирмата и да останат без работа, колко ще струва хляба, млякото , бензина, колко ще им вземе доктора за операцията, безплатно образование и т.н.. Гаден соц, гаден.

Е да, сигурно и не помниш колко години са изплащали апартамента, колко години са чакали да им излезе "номерът" за Москвич или Жигула, как само по нова година са "пускали" банани и портокали и то само в София.
Как са слушали магнетофон Юпитер вместо Хитачи и то тайно,  20-ти презапис на някой западен хит.
Идилия просто.

Апартаментите се изплащаха колкото и сега, по 20-25 години. Колите бяха проблем, чакаше се много. Банани и портокали пускаха и в пловдив, имаше и показен магазин, където имаше  храни от оранжерии, но по-- скъпи. Техниката изобщо не ми е била драма никога, няма да я коментирам. Не обичам новата техника сега, телефона ми е само слушалка нямам интернет на него.
Имаше обаче неща, които не можех да понасям изобщо и те не бяха свързани с дрънкулки. Кой как ги разбира липсите, де.....
Предвид, че голяма част от "непоносимостите" са преформатирани и адаптирани към новите реалности, няма как човек да забрави, а дали е случайно или не, не мога да кажа.

# 4 010
  • Обран бостан ;)
Трябва да се радвате ,че става соц, Европата на запад си е повече социална от нашия социализъм и  не е тайна.

Социална държава и социализъм са две коренно различни неща.

п.п. Да не забравя - еврото и за това не е виновно. Wink

# 4 011
Напротив, повече е. С еврото за валута малко по-трудно ще ни сменят европейската ориентация и ще ни харижат на путин. Не е невъзможно, но по-трудно определено ще е.
След такива прочувствени постове винаги се сещам с носталгия за времето на соца. Тогава младите комсомолци, бъдещото на партията със същият устрем защитаваха тезата "СССР пътеводна светлина, САЩ загниващ капитализъм".
Сега е станало "ЕС респективно САЩ пътеводна светлина, Русия като наследник на СССР загниващ тоталитаризъм и други подобни определения"

# 4 012
Не съм против еврото като валута и свързаните с него механизми в икономите на ЕС, от който сме част и ние. Против съм заради начина по който ни го налагат и ни бутат в тая еврозона, точно сега, в това изключително тежко и наситено с кризи време. Изобщо не сме готови, ама по никакъв начин за мен. Всичко става с бързане и непремерени действия, заради които българското население ще плати цената, и буквално и преносно. Ние трябва да приемем еврото като валута, да, но никъде и в никой договор не пише, че това трябва да стане през 2026 година или която и да е друга точно определена година!
България е единствената държава, която е поискала извънреден конвергентен доклад за готовността си за приемана на единната валута! Единствената!!! Търсих информация за всички останали, преглеждах статии...ами няма...няма други! Ние сме единствените! 20 държави...ние 21-ва с извънреден доклад.
Еми няма как да не убедите, че това е нормално! За инфлацията изобщо няма да говоря. То се вижда какво става. Мина докладът и се отвързаха работите. Ще видим колко ще излезе процентът в края на годината. За овладяването на скока на цените е излишно да се говори. Имотният пазар също няма да коментирам
 Всичко ще продължи да поскъпва, без изобщо да има мерки. Дали е заради ЕЗ или не, поскъпването си е факт. То е и в други държави, но тук е просто фрапиращо.
Не знам какво ще ни донесе това евро, но както досега членството ни в ЕС е донесло позитиви на малък процент за сметка на мнозинството, очаквам същото и след 2026г.

# 4 013
На кое мнозинство е донесло негативи членството ни в ЕС?

# 4 014
  • Пловдив
Последиците от образователната ни система, днес, са навсякъде около нас. Що пък не вземете да помислите малко колко невъзможни са всички тези неща. Нито Путин ще ви поробва, нито еврото ще ви освобождава. Светът се промени много, и ще продължава да се променя. Предстоят поредните тредни години на прехода. Мииии, ние вече свикнахме. Това е. И с евро, и без него.

# 4 015
А не е ли ясно на кое мнозинство, като ножицата на неравенството е толкова тежка именно в България? Или това, че сме назад с доходите и като заплати и като пенсии, спрямо всички от ЕС, но същевременно най-скъпи като цени на храните и услугите като процент разходи за месец, е нещо нормално?
Защо не се изчака да "догоним" още средните нива по доходи в ЕС и тогава да влизаме в ЕЗ?
Сега сме били готови...да използваме момента. Нали това казват. Еврото ще ни донесе само облаги. То инвестиции, то без такси за преводи за бизнеса и хората.
А като излезе че това няма да се отрази по никакъв начин, кой да обвиняваме после? Пак ще се тюхкаме и ще казваме - ми май пак се прецакахме, а... Това слушам аз - бизнесът, бизнесът ще спечели от ЕЗ, за бизнесът е добре. А хората? Обикновеният човек, той какво?  Да го д..а, както каза един бивш финансов министър. 🙂

Последна редакция: ср, 15 окт 2025, 14:49 от Фрагтрек

# 4 016
  • София
Огромни неравенства има и голямо обедняване, не знам как не го виждате.
Аз нямам против позитивната нагласа, но да е адекватна все пак на реалността, а не да пируваме в розов балон.
В момента е на дневен ред инфлацията, ами... погледнете храните, не следите ли цените на определени продукти или някой ви пазарува и чисти вкъщи? Може и такива да има, не знам, след като цените не ви притесняват.
Ето, аз следя поне 10-тина - 15 продукта, например един пълнозърнест хляб, който купувам редовно. Ами - в рамките на няколко месеца цената му се вдига вече трети път - беше 1.99, после 2.15, сега е 2.39 лв. Няма как да не си помисля, че бавно и плавно целта е от 2 лв. да стане на 2 евро, точно сме свикнали с цифрата 2. Това е психологически трик, използват номиналната цена и завишават до определена граница, с която потребителите са свикнали. И определено има много общо с еврото.
Упорито се правите, че не разбирате ли и аз не знам вече. И не смятам, че има човек, толкова заможен, че скокът на цените да не го притеснява. По-скоро е нежелание да се падне по гръб тук в темата. Предпочитат се гръмки фрази как или няма поскъпване или то не бива да ни притеснява или как сме виновни, защото сме били бедни или фенове на Путин. Все цинични и нереалистични изказвания.

# 4 017
А не е ли ясно на кое мнозинство, като ножицата на неравенството е толкова тежка именно в България? Или това, че сме назад с доходите и като заплати и като пенсии, спрямо всички от ЕС, но същевременно най-скъпи като цени на храните и услугите като процент разходи за месец, е нещо нормално?
Защо не се изчака да "догоним" още средните нива по доходи в ЕС и тогава да влизаме в ЕЗ?
Сега сме били готови...да използваме момента. Нали това казват. Еврото ще ни донесе само облаги. То инвестиции, то без такси за преводи за бизнеса и хората.
А като излезе че това няма да се отрази по никакъв начин, кой да обвиняваме после? Пак ще се тюхкаме и ще казваме - ми май пак се прецакахме, а... Това слушам аз - бизнесът, бизнесът ще спечели от ЕЗ, за бизнесът е добре. А хората? Обикновеният човек, той какво?  Да го д..а, както каза един бивш финансов министър. 🙂

Попитах те друго, но да перефразирам, какви негативи ти донесе членството в ЕС, приемам, че се считаш за част от това мнозинство, на което твърдиш, че е донесло негативи? Ако може конкретно.

# 4 018
  • Пловдив
Да кажем, че мен покачването на храните няма да ме събори финансово, но адски много ме дразни от нищото да намирам все по-високи цени и то в рамките на дни. Моите любими марули от 1.79 миналата седмица вече са 1.99. Преди една година струваха 0.99. Ще спра да купувам. Това е моят протест. Не, защото не мога да си го позволя, а защото неконтролирируемите своеволия, без причина, е против принципите ми.

# 4 019
Да кажем, че мен покачването на храните няма да ме събори финансово, но адски много ме дразни от нищото да намирам все по-високи цени и то в рамките на дни. Моите любими марули от 1.79 миналата седмица вече са 1.99. Преди една година струваха 0.99. Ще спра да купувам. Това е моят протест. Не, защото не мога да си го позволя, а защото неконтролирируемите своеволия, без причина, е против принципите ми.
Това е най-правилният подход. Особено за нетрайни продукти един по-масов бойкот би ги кротнал малко, обаче къде е тази погасявща маса от будни граждани, не знам. Преди години, когато хлебарите вдигаха здравата цените заради повишените цени на газа и горивата, никой не ги бойкотира и след като паднаха цените на горивата, естествено не свалиха цените. Обаче сега покрай еврото може и да се появят повече бойкотиращи хора.

Общи условия

Активация на акаунт