"За" или "Против" въвеждането на еврото 💶

• 275 970
  • 7 450
  •   6
Отговори
# 6 240
  • Пловдив
Добре, мини кроасан, без увеличение. Приемам критиката.

# 6 241
  • Далечният изток
Внасях два пъти през декември - без такса. ДСК.
разговор с шефката на клона преди НГ. ОББ.
Не знам какво ти е казала шефката на клона, но в ОББ също до 31 декември се внасяха левове по сметки без такса.
Справка - сайта им.

# 6 242
  • Somewhere far away
смени банката.

# 6 243
  • Буркина Фасо
Не знам какво ти е казала шефката на клона, но в ОББ също до 31 декември се внасяха левове по сметки без такса.
Справка - сайта им.
не съм гледал сайта им, но да не би да е различно от това до 31 декември  и след 1 януари. питах за левове останали ми след 1 януари да ги внасям ли или да ги обменям.
останах с убеждението, че под "тия дни"  се подразбира дните след Нова година.

# 6 244
такса при внасяне в сметка е различна според сумата, която се внася.Колкото е по-голяма сумата, толкова е по-голяма и таксата.Винаги е било така в цкб и пиб.
За превалутиране цкб никога не са взимали на свои клиенти.Пиб взимаха.Важното е, че вече няма превалутиране и пътуващите с кеш ще се замогнат! Може те да са тези от сивата икономика и сега са на голяма далавера.😂Само не знам къде толкова го ползват този кеш като масово в ЕС развитите страни се плаща с карта дори обществена тоалетна.

# 6 245
Само не знам къде толкова го ползват този кеш като масово в ЕС развитите страни се плаща с карта дори обществена тоалетна.
В Швейцария обичали да плащат в брой.

# 6 246
  • Наблизо
В Германия и Австрия също.Допреди няколко години можеше да се види Лидл например без пос терминал.Лека полека нещата се променят,но все пак хората си плащат доста и в брой.

# 6 247
За сведение прагът на бедност в Германия за 2024 г  е 1378 евро

Сега погледнете и цените на всичко останало в Германия. Естествено, имат по-голяма покупателна способност от нас, но с 1400 евро там си умрял.

# 6 248
Във Виена по Коледа главно в брой плащах навсякъде.
И не само аз, масово.

# 6 249
  • София
В кеш давам всеки ден на малкото ми дете джобни за училище. И аз плащам кеш на много места, където няма с карта. Намирам за нормално да имаме избор какво да ползваме за разплащане.
Ако има наистина милиарди левове все още в обращение, дали са приготвени наполовина на сумата в Евро? 🤔

# 6 250
  • Далечният изток
Голям рев, че не сме като Германия... Защо не сме, пак ли едно и също да се обяснява за неразбралите?

Да не би са затворили границите?!

# 6 251
  • София
Кешът и аз го предпочитам, по-добре си следя разходите и винаги съм подготвена, ако сме в малко населено място, на почивка и т.н. Предпочитам да се разплатя спокойно с бабата, предлагаща сладко, мед и билки на пазара в Мелник или с чичото в местния магазин, а не да им вдигам скандали като някоя разглезена примадона.
Дори Кристин Лагард каза, че кешовите разплащания ще останат. Сривове в системи, в захранване винаги могат да се случат. Чак такова преклонение пред онлайн парите не изпитвам. Удобство, но не и панацея.

Стартираш с 100 евро каса, за колко време ще ти стигнат да връщаш само в евро, ако ти плащат в лева. До обяд. А после? Дори Кауфланди Лекси в края на работния ден са връщали ресто в лева, в Пловдив. Ще премине този гратисен период и ще се уредят нещата, но през януари ще е така.
Ааа, не, бг мама иска да се събуди на 1.1 и да се къпе в евро, Ганя търговец е виновен, че не се е подготвил. 😂😂
Практическите въпроси не ни вълнуват, да се заредят и да връщат евро Bowtie
От познати с магазин: заредили са се с десетки хиляди, но още на първия ден са върнали над 5000. Ще им стигнат еврата до средата на другата седмица най-много. До банката ще трябва да се ходи още поне 5-6 пъти, а и там кешът свършва и ги връщат.
Имайте търпение, ще се превъртят парите.

# 6 252
Вместо да гледаме минималната заплата в Германия, трябва да се запитаме какви пари ще получим там със сегашната си квалификация. Явно доста хора се залъгват, че с едно елементарно средно образование, там ще прибират по 4-5 хиляди евро на месец и ще им опънат червения килим.

# 6 253
  • Западен парк
Има малка уловка - от 1.01 всички сметки са в евро и внасянето по сметка на левове е всъщност превалутиране и се таксува. Съветът към мен беше да обменя на каса левове в евро и след това да внасям еврото по сметката си. Предстои ми да проверя внасянето в банкомат на левове в разплащателна сметка ще бъде ли таксувано. Банката е ДСК. Толкова ме е яд, че ни посъветваха да имаме кеш за 2-3 дни и аз оставих май твърде много. Като се натрупат и всички монети и банкноти от ресто в лева на четирима ни, очаквам началото на февруари да имам за обмяна към 100 лв. Но ще го мисля тогава, дори може да ги обръщам чак през март... Не ми се виси излишно по опашки с изнервени клиенти и банкови служителки.

# 6 254
  • София
Ами просто ги похарчи тези 100 лева през януари. Няма какво да ги мислиш и въртиш.

Общи условия

Активация на акаунт