"За" или "Против" въвеждането на еврото 💶

• 274 344
  • 7 429
  •   3
Отговори
# 6 375
  • Буркина Фасо
днес попаднах на интересен случай.  на кас.бележка  цената беше обявена в евро и лев  както трябва да е.
но ми поискаха точни пари (независимо какви) защото нямали за връщане на ресто. не бях пръв платец за деня и предполагах, че все някои преди мен са плащали и в касата има левова и еврова наличност.  но .... искат точна сума. Grinning

# 6 376
  • на Мелмак
Абсолютно!
Миналата година какво беше виновно за вдигане на цените?

# 6 377
Точно така ще стане.В см украинци се оплакват, че тук всичко поскъпнало с еврото.Пишат живеещи отдавна на запад, че и при тях така е станало.Един от Естония казва, че при тях същото и че са ни надянали хомота.В новините казаха, че няма проблем с евро в обменните бюра.Показаха това, което снимах днес през деня, но  те спестиха тази информация.😈

# 6 378
Абе какаото и кафето поскъпнаха в световен мащаб, добре. Lidl веднага вдигнаха цените, но от есента насам редовно има намалени шоколади с червени етикет от по 20 и 30%. Докато шоколадите бяха под едно евро, нямаше такива етикети. Сега никой не им ги купува и се видяха принудени да ги намаляват.

Има нещо такова и в България. Преди дни мернах шоколади Линд в Билла намалени с около 50%. От 10 лева ги бяха свалили на 5 и нещо. Обикновено намаленията са максимум до 30-35%.

Вдигат, вдигат, но всичко си има граници. Никой не е умрял без шоколад, че дори и без кафе. Още декември месец забелязах, че масово са вдигнали цените на обикновения маникюр. Преди 2 години масово беше до 25 лева максимум. Сега навсякъде е по 30-40 лева. Абсурд да платя толкова за оформяне на нокти и изрязване на кожички. Изглежда ще си купя електрическа пила този месец.

# 6 379
В такъв случай плащай с карта. Ако е по малък магазина, може наистина да нямат дребни. Двама, трима да си купят кафе с 100 лв и край.
Еврото само по себе си е виновно, колкото и пушката с която е застрелян някой.

# 6 380
  • Пловдив
Абсолютно!
Миналата година какво беше виновно за вдигане на цените?

Предвидливостта на заетите в сферата на търговията и услугите.

# 6 381
Еврото само извади на показ колко масови са наглостта, простотията и ниското ниво на грамотност...
И аз днес станах свидетел на няколко нагли ситуации и от страна на бизнеса и от страна на потребител.
От страна на потребител - блокира каса, защото си искала рестото в лева. Около 10 лв. Не я интересувало, така си го искала и точка! Това беше и единственото място, на което попаднах на съвестни касиери (ДМ). Обясняваха й, че имат наличност и че са длъжни да върнат в евро.
На другите места, майко мила! Не приемат бг монети, отделни каси, връщане на ресто "както ние си преценим". Масово връщане на лева, при плащане в лева. Нещо като наказателна акция. Масово закръгляне на 1 евро = 2 лв.
Ситуациите са с хора пред мен.

Аз имам 6 банкноти по 10 лв и от по-едрите стотинки около 10 лв. Това са всичките ми пари в лева. Ползвам почти само картата сега, защото е пълен цирк. Имам и евро банкноти. Единствената ситуация с мен е - дадох 20 евро за сметка 12 евро и някакви центове. Обявиха ми, че ще ми върнат в лева, защото имали много левове в касата и какво щели да ги правят. ОМГ. Satisfied Само я изгледах и си оставих покупките.

Междудругото днес са платени аванси изцяло в лева в кеш голямо предприятие. Толкоз... Ако не искали, били свободни да не си ги взимат. Сигурна информация, но не могат да кажат гък, защото са парите от "под масата".

Инфо и от майка ми, която има магазин с таргет по-възрастни хора - масово не вярвали, че лева ще изчезне...
Инфо от детето - всичко е закръглено нагоре в училище. Казала съм й тези дни задължително да ми носи касовите бележки. Дала съм й евро и връщат евро. Но тя ми обърна внимание, че всичко е нагоре, специално от нещата, които си купува.

# 6 382
  • Бургас
Още в момента, в който казаха, че трябва да се пишат две цени в Лидъл имаше повишение и според мен си чиста проба спекула, защото в първия момент две цени е объркващо, особено за възрастните.Кой знае колко неща са били повишени по този метод. Понеже пазарим едни и същи неща веднага ми направи впечатление. Например 4,59 станало 4,99. В последствие сигурно са си останали по-високите.

Навсякъде с еврото всичко е поскъпнало. Чужденци са ми казвали, че се е усетило.А какво остава при нас, където от край време доходи и цени са в неравностойно отношение.

Няма логика, но още като се заговори за евро и се започна повишаването.

# 6 383
... и че са ни надянали хомота.

Кои са ТЕ?

Joy

# 6 384
Единствената ситуация с мен е - дадох 20 евро за сметка 12 евро и някакви центове. Обявиха ми, че ще ми върнат в лева, защото имали много левове в касата и какво щели да ги правят. ОМГ. Satisfied

Най-логично би било да ги вкарат в банката, от където могат да си вземат и пакети с центове. Но явно укриват печалба.

# 6 385
И от къф зор Тавекс да въртят чейндж, от който нямат право да печелят?

# 6 386
Единствената ситуация с мен е - дадох 20 евро за сметка 12 евро и някакви центове. Обявиха ми, че ще ми върнат в лева, защото имали много левове в касата и какво щели да ги правят. ОМГ. Satisfied

Най-логично би било да ги вкарат в банката, от където могат да си вземат и пакети с центове. Но явно укриват печалба.
Това е единия вариант. Също така мисля, че много касиери, извън големите вериги, са "натиснати" от шефовете си, защото с многото левове, създават допълнителна работа. Трябва да разкарват големите бизнесмени по банки да обменят. А големият български бизнесмен не обича да работи...

# 6 387
  • София
Дръжте си левчета за ей такива магазини. JoyJoyJoy

# 6 388
И от къф зор Тавекс да въртят чейндж, от който нямат право да печелят?
Защото някой се е изнервил и не му се ходи чак до банката на 3 преки...
А да обменяш левове в чейндж бюро сега по кофти курс пък ми е съвсем необяснимо...
Хора, успокойте се Grinning евро ще има за всички Grinning

# 6 389
  • Буркина Фасо
аз умишлено исках да ми връщат рестото в лева за да мога да развалям 50 и 100 левките. имам монети и е по-удобно за касиерките да им платя 10 лв нацяло и 2-3 лв. на монети.  13 лв. на монети ще им дойде в повече.
другият месец ще трябва да пробутвам и 200  евровите.

Общи условия

Активация на акаунт