"За" или "Против" въвеждането на еврото 💶

• 264 836
  • 7 181
  •   1
Отговори
# 6 855
  • Бургас
Чудя се защо още се изненадваме от цените.?
Отдавна е ясно, че българите изобщо не сме толкова бедни, колкото обичаме да се изкарваме. И това не е от вчера или от миналата година, тенденцията е отдавна. Никога преди не сме живели по-добре като общ стандарт, колкото и да не ни харесва да си го признаем.
Ако хората наистина нямаха пари, нямаше да има опашки, независимо дали баничката е в лева или в евро. Пазарът много бързо показва кой може и кой не може да плаща  и в момента явно можем.
като гледам репортажи от сравнително бедни държави по света там виждам най-дълти опашки. нямат пари - има опашки.  може би е по правилно да се сравняват опашки пред един и същ щанд/магазин.  пред хранителните винаги е пълно, пред  парфюмерийните е почти празно или ако има хора в голямата си част са зяпачи.  та имам и ще трябва да имам и 10 лв. за баничка, но няма да имам 5 лв. за помада.

Сравнението с бедни държави и опашки не е коректно, защото там опашките са за субсидирани или жизненоважни стоки, често при липса на алтернатива.
Тук говорим за пазарна среда с избор.
Никой не е длъжен да купува баничка за 3 евро, ако не може или не иска.
Фактът, че има постоянни опашки при свободно формирани цени, означава точно едно: търсенето приема цената. Това е базова икономика, не социална драма.
А и разделението „храна има, за друго няма“ вече не е вярно.... молове, ресторанти, пътувания, скъпи телефони, коли на лизинг, пълни курорти… това не са стоки от първа необходимост. Лично на мен, ноември месец ми се наложи да сменим мястото където искахме да починем 3 нощувки, заради липса на места в хотелите!
Ако обществото реално беше бедно, щяхме да виждаме срив в потреблението навсякъде, не само селективно удобни примери.
Истината е, че стандартът се вдигна, но мрънкането остана...... и двете неща могат да съществуват едновременно.

# 6 856
Нямам идея колко струват баничките, защото това е нещо, което купувам един-два пъти годишно обикновено при някое пътуване.
Ще дам пример със закусвалните край училището на сина ми, предлагат основно дюнери и сандвичи. Цените постоянно си вървят нагоре и това не е от сега. Последно през есента големият дюнер беше около 9лв май. През голямото междучасие се виждат винаги опашки. Моят син сам си реши, че толкова пари за дюнер бе си струва да дава. Прави си сам сутрин един голям сандвич за училище и е доволен. Продуктите са с ясен произход, цената на сандвича му е доста по-ниска от предлаганото в закусвалнята. В същото време нямам никакви претенции към собствениците на тези дюнерджийници. Не съм аз човекът, който да им нарежда на каква цена да продават храната. Това си е техният труд, те си знаят разходите, те си решават. Щом има кой да купува, значи всичко е наред. Ако на учениците им е скъпо, няма да купуват. Тогава закусвалните или ще свалят цените, ако могат да си го позволят,  или ще затворят. Просто е. Пазарна икономика му се вика.

# 6 857
О, откакто млекомата пуска 900мл мляко слещу 3,50 , аз не купувам! Според млекарката само ми се привижда, че бутилката не е пълна както трябва Simple Smile
"Честните" български фермери с "качествена" продукция, ама не вдеват, че ние у градо знаем туй-онуй за фермерството.

# 6 858
  • Пловдив
Чакам трите мобилни оператора и Стефито да се сетят, че икономиката е пазарна и да почнат да се конкурират по пазарному. И не само те. Темата за пазарната икономика, не е за темата. Аз, финансово зле не съм, но само на база себе си не правя изводи за цялото население. Вчера, в обичайното ни съботно място за семеен обяд, дойде жена, която не просеше пари. Молеше за супа, за сина си. Собствениците я познават, веднага и напълниха чанта с храна. Предложих да оставя пари за цялата седмица, но ми отказаха. Вместо да хвърлят храна от обедното меню, когато идва и дават храна. Не идвала често обаче. Срамувала се. Сега трябвало допълнително да дава пари за лекарства и затова.....Не е ромка, а социален асистент на сина си, инвалид, не може да го оставя сам и да ходи на работа. Молете се да благоденствате и забравете за тези хора, те и без друго са забравени.....По това си личи колко богата и социална е държавата, по грижата за истински бедните и онеправданите, а не по заетостта на хотелите във Велинград.

Последна редакция: нд, 11 яну 2026, 13:25 от dazel

# 6 859
dazel, това твоето се нарича манипулация. Не виждам някой да отрича, че има такива хора. Навсякъде има закъсали, в лондон спят на палатки на тротоара. Например, и? Всички в GB са зле финансово?

# 6 860
Само с телефон не можеш да си вземеш количка. Само с телефон не може и да изтеглиш кеш, а дори и да можеш, няма как да отключиш количката с банкнота.
Другата личност, т.е. моя милост влезе в магазина с ръце в джобовете, където има една шепа монети, но си заряза телефона в колата.

Освен в по-големите супермаркети, навсякъде другаде можеш да си вземеш по-малка количка без жетон. Около мен изобщо няма магазини, в които да има колички работещи с жетони, а също така имам и жетони за многократна употреба от метал или пластмаса, ако се наложи. По принцип не ходя никъде без чанта и портмоне, но нямам големи банкноти в себе си. В София това не е проблем.

# 6 861
Не казвам, че сме богати, а че сме по-богати и живеем по-добре от всякога. Не знаете какво е истинска бедност, затова мрънкате тук за елементарни неща, но ставате нелепи вече.
Напълно съм съглаасна, нещата мнгоо са се променили в България. Не е като през 90те. И въпреки това, мантрата че сме бедни, онеправдани у малки още е много на мода. Има бедни, етесвено, като на всякъде, но средното ниво продължава да се вдига и това личи по много индикатори, един от тях е консумацията.
КОНСУМАЦИЯТА...Дааа, консуматори, нищо повече...И това не е добро развитие, това крачка към упадък...Няма как само да консумират, няма...

# 6 862
Значи навлизаме във философските теми. Никой не може да ме убеди, че е по-добре да си стар, беден и болен, отколкото млад, здрав и богат, Барса.

# 6 863
  • Пловдив
Грешиш, твоето се нарича манипулация. Не всички пенсионери имат по една чанта пари, която да мятат през прозореца. Не всички през уикенда са на СПА, нито обикалят Европа. Тези хора не пишат тук и затова не съществуват. А това са хората виждали бедност. Ти, не си виждала. Мислиш, че не схващаме нарочните ти провокации. Схващаме ги. Приземи се защото има и друг свят освен твоя.

# 6 864
Значи навлизаме във философските теми. Никой не може да ме убеди, че е по-добре да си стар, беден и болен, отколкото млад, здрав и богат, Барса.
Ъъъ?Открила си формулата за вечна младост и безсмъртие ли??😁😁😁

# 6 865
Грешиш, твоето се нарича манипулация. Не всички пенсионери имат по една чанта пари, която да мятат през прозореца. Не всички през уикенда са на СПА, нито обикалят Европа. Тези хора не пишат тук и затова не съществуват. А това са хората виждали бедност. Ти, не си виждала. Мислиш, че не схващаме нарочните ти провокации. Схващаме ги. Приземи се защото има и друг свят освен твоя.
Не знам, по какво знаеш, кой каква бедност е виждал, но твоето са манипулации и провокации.

Дори само фактът, че изчезна всеобщият комфорт на всякаквите пишман работодатели да не плащат заплати с по 5-10 месеца последователно, означава че днес сме по-добре.  В един момент това беше едва ли не масово.

# 6 866
Бърз пазар от Лидл днес и равносметка без много смятане: испански фует преди месец 4 и нещо, днес 5 и нещо лв. Багета с чесън: преди месец 3.20, днес 3.99лв, сьомга пушена, 100гр. преди месец 9.99лв, днес 11.90лв.

Испанският фует още в края на 2023-та беше 4,99 лв. Проверих си назад дигиталните касови бележки.

11 октомври 23-та:

# 6 867
  • Далечният изток
29. август 2024 г. - Испански фует - 5,29 лв. Сега и аз погледнах в дигиталните бележки. Тази отворих първо.

Последна редакция: нд, 11 яну 2026, 13:58 от AIDA_N

# 6 868
  • Пловдив
Стига с този фует. Потребителката писа и за други две стоки....Да, фуетът си е тази цена, дайте примери и за другите две стоки. Тук се обсъжда само каквото ни изнася. Повишаване на цени и бедност, не е ОК. Не се осъждат. Манипулация са!

# 6 869
  • Далечният изток
Манипулация е да дойдеш и да хвърлиш - миналия месец беше 4 лева, редовно купувам, този месец е 5 лева.
Тоест да хвърляш лъжи!

Другите ѝ 2 стоки казах, че не ги купувам.
Багети съм купувала всъщност. Ще търся по бележките.

Общи условия

Активация на акаунт