Съчетаване на работа с деца

• 9 414
  • 259
  •   1
Отговори
# 105
Ризото, ако трябва да го направиш както трябва, отнема доста повече от 20 минути. Аз поне час се занимавам с него.
Спагети сравнително бързо готвя, ако направя компромис със соса. Постен гювеч - също - ако е с домати и чушки от консерва. Миш-маш, ако имам замразени печени чушки, също може да стане за около 20-тина минути. Иначе най-лесното е да метна едни кютета в еър-фрайера и да накълцам салата. Или някой полуфабрикат - което несъмнено е бързо, но не и полезно. А най-лесно готвя боб. От буркани. Само малко го кавардисвам, и айде - на ви боб. Но аз обикновено също докато готвя, правя и други неща. Докато се изпече или уври ястието си хвърлям душ или оправям пранета или нещо се занимавам с детето.

# 106
  • Между гори и планини
Е ти час ли миеш 🙄
И аз мия всичко, но явно съм и бърза.
Диетични храни не съм писала, защото не правя диети.
Най лесното е зелена салата с риба тон и варени яйца. Това мога да ям всеки ден. И да - мия салатата листо по листо, най малкото за да не изям някой охлюв 😂
А, миш маш забравих - лятото ди правя зеленчуците готови в буркани и го слагам в тиган, яйца и сирене - 10 минути са му много.

# 107
Има чалъм, нали идеята е да се дадат съвети за приоритизиране на времето на авторката. Често правя пица с тесто от котидж и яйца, става страшно бързо, здравословно е, топло е, идеално е за кино вечер, печенето е 20 мин, просто смесваш продуктите и ги разтилаш. Това всяко дете ще го хареса, и не е скъпо. Или като палачинка яйца с котидж. Вчера правих булгур, накисва се и се вари за 10-15 минути, но избирам булгур за пилаф, от твърда изсушена пшеница, която се вари по-бързо от обикновеното жито.
Да, миш маш лятото, или правя нарязани чушки с яйца върху лаваш.

# 108
Абсолютно. И на мен готвенето ми отнема половин ден. Закуска, обяд, вечеря... Най-трудната задача за мен би била да сготвя след излизане от работа, при положение, че съм забрала децата и се прибираме вкъщи заедно в 18.00ч освирепели от глад.
Разбира се, допустимо е да купувам готова храна 2 пъти в седмицата, но в същото време съм човек, който държи на здрамословния начин на живот, затова хич не бих постигнала вътрешен мир в себе си, ако трябва да сервирам всеки ден готова храна.
Еми тогава не започвай работа, просто е.
Само че след някоя друга годинка, когато няма да имаш вече толкова занимания покрай децата, може да съжаляваш, че си пропуснала разни възможности за развитие, разнообразие в ежедневието и финанси.

# 109
  • София
Повече от 30-40мин да вися в кухня абсурд. Готвим за поне 2 хранения (4 човека сме). Картофи, морски неща, лучени кръгчета и всякакви такива - еър фрайър. Риба на фурна (взимаме изчистена и само подправям със сол, лимон, мащерка). Салатите са ни 90% зеленолистни с краставици, репички и такива. Имаме си центрофуга и с миенето и подсушаването й не отнема повече от 2-3мин. За нарязване не губя време. Имам уред с различни приставки и трябва само да обеля зеленчука и после за секунди се нарязва всичко. Таратор и крем супи през седмицата, уикенд - пилешка или топчета. Фризерът винаги ми е пълен със заготовки и просто ги ползвам тях. Обяд и закуска вкъщи рядко се яде освен като е хоум офис. Пазаруване - огромен месечен пазар на едро, ебаг за някои специфични неща и докупуваме зеленчуци, плодове, хляб и такива с кратък срок. Няма 3-степенно меню при нас. Има разнообразие от месо + зеленчуци + въглехидрат. Не й бая на манджата докато е във фурна/тиган/тенджера. Пускам пералня/съдомиялна. Вечер се прибират всички извадени неща по местата им. Уикенд - по-основно почистване. Гладене пак тогава. И основното - малко вещи и бързо подреждане и почистване. Дрехи, раници, лаптопи за следващия ден - всичко е приготвено от вечерта и сутринта няма бясно чудене кое къде е.

# 110
Забрала? Няма как да се готви всеки ден след работа, освен ако не искаш да ядете в 10 часа, или да не правиш нищо друго в живота и тотално да се скапеш, няма и как да се роботизираш, трябва да приоритизираш. Защото ако идваш от работа ти си уморена, и докато вземеш душ, или даже да си свалиш обувките и чантата, да оправиш децата нещо е по-добре директно да сте на масата, за да си говорите поне, а не ти да пренасяш с часове, трябва да е нещо готово от предишния ден или със заготовки от неделя за цялата седмица. Аз правя меню и така пазарувам, гъби с ориз също е бързо, или само гъби в тигана, а понякога докато вечеряме нещо се готви за следващите дни.

# 111
Някои държат на безопасност на храната. Във форума разбрах, че някои домакини не мият ориза и лещата преди да ги сготвят.

И не само това. Има различни стилове на готвене. Ние например у дома нямаме отделен фризер, а този към хладилника го ползваме само за сладолед. Готвим и консумираме пресни продукти, купени максимум преди ден-два. И под "заготовка" разбирам например месо, мариновано от днес за утре, или сварени картофи за пюре, пак от днес за утре, а не неща, нарязани преди месеци от фризера.
Миенето на салати, спанак, коприва, магданоз, листа целина - лист по лист - отнема много време, и който твърди, че го прави бързо, явно прави компромис с качеството.

# 112
  • София
Не знам какъв ресторант си имала щом зелевата салата ти е времеемка 🙄
Еми, ако не режеш като за гъски това отнема време. Но разбрах, ще ти следим канала.
Лично аз проблеми в домакинството нямам, защото живеем заедно двама души, като и двамата не сме на 5 години и всеки може да готви. Просто говорите приказки под шипковия храст тук със спагети за 6 минути и прочее. То не е и нужно човек да препуска толкова, храненето и приготвянето на храна са ритуал и любов, но си отнемат и време, и пари. Не се материализират по вълшебен път всеки ден на масата.

# 113
Дадоха се различни примери и съвети за начин на готвене, за видове продукти, за домакинска техника, която улеснява ежедневието, за настояване другите членове на семейството да помагат... Ако авторката има желание, ще вземе акъл. Ако не, ще си кибичи вкъщи в следващите 30 години от детството на децата и мъжа. И няма лошо де, стига това да й харесва.

# 114
  • Между гори и планини
Въобще не се натискам да ми гледате канала, както се вижда, нито линк нито име съм сложила. Има кой да ме гледа.
Не не режа за гъски, не правя и компромис с качеството и хигиената ( Джейми Оливър който бърка с ръце салата не ми е пример). Вероятно и за това ти си имаЛА ресторант, а мен ме канят по формати и отказвам.

# 115
  • София
Точно че има различни стилове. Свекървата по 30мин само бели и реже на кубчета 5 картофа и с внимание всяко кубче да е еднакво. Е, сори, ама не е нормално това. И всяка манджа да й отнема ден подготовка и после по 2-3 часа готвене на всяко.

За този, който писа за замразените зеленчуци може да потърси инфо, че начинът им на замразяване ги запазва да имат същия нутриентен състав като пресните. Разликата е, че може да ядеш несезонно нещо като не може да го намериш на пазара. Не е по-ниско качество.

# 116
Ама то човек и по половин ден може да изкарва в кухнята, ако иска. В темата има предложения, които са бързи и стават за вечеря след прибиране от работа. Който иска да ги ползва, на който не му е здравословно или намира други проблеми, може да пропусне. Не е сложно.

# 117
  • София
Въобще не се натискам да ми гледате канала, както се вижда, нито линк нито име съм сложила. Има кой да ме гледа.
Не не режа за гъски, не правя и компромис с качеството и хигиената ( Джейми Оливър който бърка с ръце салата не ми е пример). Вероятно и за това ти си имаЛА ресторант, а мен ме канят по формати и отказвам.
Не, аз не съм готвачка, нещо не си разбрала. Семейството ми имаше бизнес, в който трябваше да присъстват и ресторанти, в които, разбира се, не съм готвила аз. Просто имам представа кое колко време отнема и там, защото това е от значение финансово, счетоводно и прочее. Пък ти сигурно готвиш в пъти по-добре от писателка като мен, но просто ти казвам, че минутите ти са силно намалени спрямо реалността на ежедневието на нормален човек, че и по принцип. И не е и нужно човек да приготвя вечерята за 6 минути или за 14. Нито е нужно да не ходи на работа, за да чисти и готви за 4-ма, повечето хора се справят с това, и с ходенето на работа.

# 118
  • Между гори и планини
Аз имам два хладилника, фризер с чекмеджета, всичко отгледано домашно, плюс маза.
Най- бързо ми е риба на фурна или пържола на грил тиган и в това време зелен боб на друг тиган за гарнитура, или яйца със зеленчуци, имам си моя рецепта. Разбра се има и ястия които готвя по няколко часа, но съм ги яла в ресторант и пристигат докато свърша салатата, точно защото са направени предварително. Скъп ресторант не бави храната, освен ако не е помолен.

# 119
  • София
Аз имам два хладилника, фризер с чекмеджета, всичко отгледано домашно, плюс маза.
Най- бързо ми е риба на фурна или пържола на грил тиган и в това време зелен боб на друг тиган за гарнитура, или яйца със зеленчуци, имам си моя рецепта. Разбра се има и ястия които готвя по няколко часа, но съм ги яла в ресторант и пристигат докато свърша салатата, точно защото са направени предварително. Скъп ресторант не бави храната, освен ако не е помолен.
То на село е лесно. И пак отглеждането, замразяването и консервирането отнемат време. Не преди приготвянето, но някога. Тук говорим за обикновен градски живот с храна от магазина, защото ако включим и храненето на прасето и кокошките в 5 сутринта тая жена никога няма да може да ходи и на работа.

Общи условия

Активация на акаунт