Отговори
# 15
Здравейте доц.  Симонова, на 50г съм и на скоро ми откриха хиатална херния с рамери 3/3см, оплакванията са ми задъхване, сърцебиене, оригване, подуване и тежест в корема. Изписаха ми алмагел и контролог 20мг, но нямам подобрение.
Бихте ли казали какво трябва да огранича и избягвам като храна и за какъв период нараства хернията, предполагам че е индивидуално, но все пак като ориентир бих искала да знам с какво време разполагам.
Също така вярно ли е, че не трябва да се вдига тежко и ако да до какви кг е безопасно?

Здравейте!
Описаните от Вас оплаквания не могат да се обяснят само с хиаталната херния с размер 3 см. Тя не би трябвало да причинява всичките тези оплквания, не и с тази големина. Би Ви посъветвала да се обърнете отново към гастроентеролог за доизсясняване на състоянието Ви. На база на адекватна диагноза могат да се дадат и препоръки за по-нататъчно поведение, както по отношение на терапевтчиния подход, така и по отношение на начина Ви на живот.

# 16
Здравейте, моят въпрос е свързан с това какви профилактични прегледи или изследвания може да прави човек около 40 г. за да може да наблюдава състоянието си и евентуалните промени в дебелото черво. В малък град сме, на какъв специалист може да се отиде- хирург или гастроентеролог?

Здравейте!
Специалистът, който Ви трябва е гастроентеролог. В предмета на гастроентерологията са профилактичните изследвания и изследвания на дебелото черво. Принципно световните гайлайни препоръчват профилактична колоноскопия (ендоскопско изледване на дебелото черво) като скриниг за рак на дебелото черво при жени след 45 години и при мъжете след 50 години. Рабира се и извън тези възрастови граници винаги при наличие на алармиращи симптоми.

# 17
Здравейте, моят въпрос е свързан с това какви профилактични прегледи или изследвания може да прави човек около 40 г. за да може да наблюдава състоянието си и евентуалните промени в дебелото черво. В малък град сме, на какъв специалист може да се отиде- хирург или гастроентеролог?

Здравейте!
Специалистът, който Ви трябва е гастроентеролог. В предмета на гастроентерологията са профилактичните изследвания и изследвания на дебелото черво. Принципно световните гайлайни препоръчват профилактична колоноскопия (ендоскопско изледване на дебелото черво) като скриниг за рак на дебелото черво при жени след 45 години и при мъжете след 50 години. Рабира се и извън тези възрастови граници винаги при наличие на алармиращи симптоми.

# 18
Здравейте.
Моля да ме насочите къде да търся проблема.
На 41г съм, не съм още в менопауза. Имам Хашимото, но не приемам хормон. Регулирам хормоните и антителата с хранене. Не консумирам глутен и краве продукти. От 3г се храня предимно с месо, риба, козе мляко и сирене, плодове и зеленчуци, ядки. Почнах да си позволявам ръжен хляб с квас и хляб с кваа от 100% лимец.
От близо месец чувствам корема си подут. Все едно съм постоянно преяла, а се храня редовно, по малко.
Чувствам, че качвам кг. Долната част на корема ми стои като на бременна. Преди съм имала гастрит, но се оправих. Вече нямам болка, само неприятно усещане на балон. Не усещам и повече газове от обикновено.
Какво мога да изследвам, да променя в храната? Почнах повече краставици и домати да консумирам, както и плодове, но предимно ябълки, банани, ананас (за бромелаин)...
Ензими ли да опитам да пия?
Благодаря предварително.

Здравейте!
На база на информацията, която предоставяте бих Ви посъветвала да се обърнете към гастроенетролог. Трябва да се извърши клиничен преглед, лабораторни изследвания и поне адбоминална ехография. Според находките да се прецени дали има нужда от други изследвания или не за да се уточни състоянието Ви. И след това да се обсъди и диетичния подход.

# 19
Здравейте , въпроса ми е свързан със стомаха. Поради подут корем и газове съм посещавала гастроентеролог с ехограф като диагнозата беше синдром на раздразненото черво . Пих Креон 10000 Вивовикс пробиотик Еспумизан. При друго посещение с ехограф ми казаха да не пия сама лекарства , защото мислех да купувам Креон без предписание и да го пия при проблеми . Затова взех Иритаколин на билкова основа, също съм пила и мента течна с вода по няколко капки на вечер . Какво можете да ми препоръчате срещу синдрома на раздразнените черва?

Здравейте!
Здравейте , въпроса ми е свързан със стомаха. Поради подут корем и газове съм посещавала гастроентеролог с ехограф като диагнозата беше синдром на раздразненото черво . Пих Креон 10000 Вивовикс пробиотик Еспумизан. При друго посещение с ехограф ми казаха да не пия сама лекарства , защото мислех да купувам Креон без предписание и да го пия при проблеми . Затова взех Иритаколин на билкова основа, също съм пила и мента течна с вода по няколко капки на вечер . Какво можете да ми препоръчате срещу синдрома на раздразнените черва?

Здравете!
За да бъде поставена диагноза Синдорм на раздразненото черво трябва да бъде изключена органична причина, т.е заболяване на орган от гастро-интестиналния тракт. Съветът ми е да се обърнете към гастроенетрог за да бъде проведена адекватна диагностика и съответно на това лечение.
За да бъде поставена диагноза Синдорм на раздразненото черво трябва да бъде изключена органична причина, т.е заболяване на орган от гастро-интестиналния тракт. Съветът ми е да се обърнете към гастроенетрог за да бъде проведена адекватна диагностика и съответно на това лечение.

# 20
Здравейте,
Какви са първопричините зад диагнозата "cecal diverticulitis"?

Kакво бихте препоръчали като следващи стъпки?
(acute cecal diverticulitis with probable intramural abscesses - установено със CT scan)

Здравейте!
Дивертикулозата е вродено състояние на локално разшиерение на стената на кух орган в случая на дебелото черво в участъка на цьокум. Важно е защо е направено изследването. Какви са били симптомите Ви?  Ако е случана, несимптоматична находка - тогава важат само препоръки за диетичен режим. Трябва да избягвате пикантни храни и грубо целулозни храни и да осигурявате редовна дефекация. При сиптоматична дивертикулоза е добре да се обърнете към гастроентеролог за допълнително уточняване.

# 21
Здравейте! Благодаря за възможността, която бг мамма и Вие ни предлагате.
Моят първи въпрос е свързан с хранителните добавки... по принцип. Трябва ли да се прави пауза от месец, два или повече при прием, за да се щади черния дроб? А трябва ли да се преустанови приемът на хр. добавки при стопяване на мастни депа с радиочестота?
Благодаря предварително!
Успех на темата!

Здравейте!
Хранителните добавки не са лекарствени препарати и като такива не подлежат на контрол като лекатствата. Това означава, че не е контролрано как се резорбират (усвояват), къде се преработват, как се елиминират от организма, каква е ефектвността им и какви са страничните им действия. За лекарствените препарати всичко това е строго контролирано и ясно (поне в задължителата част) преди регистрацията им. Разбира се натрупват се и нови данни от реалната употреба, но пак се контролират и регистрират всички новопоявили се данни. Законови изсквания към хранителните добавки обаче няма, ето защо няма как да Ви отговоря на въпроса, базирайки се на обективни данни. Вероятно на листовката на препарата, който искате да употребявате  пише къде се метаболизира или през кой орган се елиминира. Не всичко минава през черния дроб.
За вторият Ви въпрос също липсват обективни данни за да мога да отговоря.

# 22

Здравейте!

# 23
Здравейте,за лечение на Хеликобактер пилори четворният протокол с метронидазол и тетрациклин единственият сигурен избор ли е?
Лечението е универсално,как без антибиограма се определя дали тази често резистентна бактерия ще се повлияе?
Има ли как да се прецизира какво да пиеш и на какво е чувствителна бактерията?

Здравейте!
Четворният протокол, за който пишете е препоръчвания протокол за лечение на Хеликобактер пилори  (НР) според последните европейски и американски гайдлайни. Препоръките са на база на епидемиологини проучваня и проучваня за резистентнност на НР  към използваните антибиотици. Не се препотъчва колтурелно изследване т.е микробиологично изследване и тестване за антибиотична чувствителност при пръва линия терапия т.е при първо лечение. За целта трябва да се вземе стомашна биопсия (4 проби) и да се изпрати за микробилогична култивация в специална среда и в лаборатория, която може да направи това култивиране (не е стандартна процедура). Не се извършва рутинно дори в Западноевропейските страни. При неуспех на терпия особено след втора линия медикаменти едва тогава е задължително изследване.

# 24
Здравейте  др     Мариета Симонова,аз съм на 46год,имам камъни в жлъчката, жлъчния мехур е изключен.Решила съм да правя инвитро репродуктивният специалист ме съветва да я махна, преди инвитро

# 25
Здравейте!
Изключително се радвам, че има и такъв специалист в бг-мама.
От 17 години съм с диагноза Първична билиарна цироза и автоимунен хепатит, тоест оверлап синдром. Имам камъни в жлъчката от тогава, но без кризи до момента, и  ужасен колит, който ми създава най- много проблеми. След поредната тежка криза лекуващият гастроентеролог предложи да включи към лечението антидепресант. Отклоних отговора, защото имам резерви към подобни лекарства.
Иначе постоянно съм на урзофалк и имуран, пробиотици и спазмомен за болките.
1. Как бихте коментирали антидепресант за тежко протичащо СРДЧ?
2. Друг въпрос- след прекарана неочаквана бъбречна криза, лекуващият гастроентеролог видя на ехограф камъчета в бъбрека и препоръча лечение. Ще има ли проблеми с лекарства предвид проблемите с черния дроб и дебелото черво?
3. Не мога да различавам болките от чернодробното заболяване, евентуални бъбречни проблеми/взех ги за жлъчна криза/ и болки в кръста, които са характерни за Болест на Бехтерев, с тази диагноза съм от над 20 години и в 4-ти стадий. Как да се ориентирам какъв е проблема, за да не обикалям всичките си лекари по списък?

Последна редакция: чт, 19 юни 2025, 09:20 от Ън

# 26
Здравейте  др     Мариета Симонова,аз съм на 46год,имам камъни в жлъчката, жлъчния мехур е изключен.Решила съм да правя инвитро репродуктивният специалист ме съветва да я махна, преди инвитро

Здравейте!
Отговорът не е толкова лесен без преглед и личен контакт за да се уточни точно какво е състоянието на жлъчния мехур и камъните в него. Принципно съветът е правилен, особено ако холелитиазата е била симптоматична. Трябва да се отстранят всички рискове преди една потенциална бременност.

# 27
Здравейте!
От 17 години съм с диагноза Първична билиарна цироза и автоимунен хепатит, тоест оверлап синдром. Имам камъни в жлъчката от тогава, но без кризи до момента, и  ужасен колит, който ми създава най- много проблеми. След поредната тежка криза лекуващият гастроентеролог предложи да включи към лечението антидепресант. Отклоних отговора, защото имам резерви към подобни лекарства.
2. Друг въпрос- след прекарана неочаквана бъбречна криза, лекуващият гастроентеролог видя на ехограф камъчета в бъбрека и препоръча лечение. Ще има ли проблеми с лекарства предвид проблемите с черния дроб и дебелото черво?
3. Не мога да различавам болките от чернодробното заболяване, евентуални бъбречни проблеми/взех ги за жлъчна криза/ и болки в кръста, които са характерни за Болест на Бехтерев, с тази диагноза съм от над 20 години и в 4-ти стадий. Как да се ориентирам какъв е проблема, за да не обикалям всичките си лекари по списък?

Здарвейте!
Имате диагностицирани сериозни заболявания. От това, което ми пишете разбирам, че сте лекувана адекватно. Необходим е по-детайлен преглед на направените до сега изследвания, като и на актуалното Ви състояние за да се даде професионален съвет за по-натаъчно лечение на коремните Ви оплаквания. Не пишете дали имате направена до сега колоноскопия? Пишете само, че имате синдром на раздразненото черво. Как е поставена тази диагноза? Изключени ли са възпалителни чревни заболявания като болест на Крон и Уцерозен колит?
По отношение на бъбречният Ви проблем - не може сама да определите какъв е проблемът и не Ви съветвам да го паравите, поне не в началото. Консултация с гастроенетролог или нефролог са препоръчителни. И двата специалиста правят абдоминална ехография и могат да оценят, кой от двата органа страда в момента на болката. Поне гастроенетролзите могат да оценят и бъбреците. Личният лекар също по анамнеза т.е характеристика на болката, какво я провокира, на къде ирадиира, от какво се повлиява, какви други сиптоми има с нея може да Ви ориентира какъв е проблемът в момента.

# 28
Здравейте!
От 17 години съм с диагноза Първична билиарна цироза и автоимунен хепатит, тоест оверлап синдром. Имам камъни в жлъчката от тогава, но без кризи до момента, и  ужасен колит, който ми създава най- много проблеми. След поредната тежка криза лекуващият гастроентеролог предложи да включи към лечението антидепресант. Отклоних отговора, защото имам резерви към подобни лекарства.

Здарвейте!
Имате диагностицирани сериозни заболявания. От това, което ми пишете разбирам, че сте лекувана адекватно. Необходим е по-детайлен преглед на направените до сега изследвания, като и на актуалното Ви състояние за да се даде професионален съвет за по-натаъчно лечение на коремните Ви оплаквания. Не пишете дали имате направена до сега колоноскопия? Пишете само, че имате синдром на раздразненото черво. Как е поставена тази диагноза? Изключени ли са възпалителни чревни заболявания като болест на Крон и Уцерозен колит?
По отношение на бъбречният Ви проблем - не може сама да определите какъв е проблемът и не Ви съветвам да го паравите, поне не в началото. Консултация с гастроенетролог или нефролог са препоръчителни. И двата специалиста правят абдоминална ехография и могат да оценят, кой от двата органа страда в момента на болката. Поне гастроенетролзите могат да оценят и бъбреците. Личният лекар също по анамнеза т.е характеристика на болката, какво я провокира, на къде ирадиира, от какво се повлиява, какви други сиптоми има с нея може да Ви ориентира какъв е проблемът в момента.

Благодаря, докторе!
Изключени са улцерозен колит и Крон. Предстои скоро колоноскопия, но повече като контролен преглед. А антидепресант удачен ли е като лечение за тежко протичащо СРДЧ? Не помагат другите средства, но антидепресант ме тревожи.

# 29
  • Sofia
Здравейте, благодаря ви за възможността да получа и вашият съвет. Успешно и постоянно лекувам  розацея със солантра и метроруборил, при последната консултация с дерматолога си изследвах фецес за хеликобактер, който излезе с положителен резултат. Миналата седмица посетих гастроентеролог, като нямам изменения във вътрешните органи, нямам фамилна обремененост и по принцип проблеми със стомаха. Назначеното лечение е по схема 5 дни антибиотик Оспамокс и Нолпаза 20 мг. сутрин и вечер, и вторите пет дни антибиотик Левокса 500 мг. и Метронидазол 200 мг. Плюс Нолпаза сутрин и вечер, антибиотиците са на 12 часа по 1 левокса, а по 2 метронидазол. Днес е трети ден от този прием, но в изключително раздразнен стомах и явно реакция преустановявам взимането им. Имам изтръпване на крайниците, замаяност и гадене и много силни и остри болки в стомаха, не ми се е случвало до момента. Лекуващия лекар ме увери че това е метода или един от методите след проучване доказан за изчистване от бактерията. Вече 12 часа дори и след спиране на всичко имам подут корем и общо неразположение не мога и да се храня. Въпросът ми към вас е дали изобщо съм успяла да направя нещо с този си прием за двата антибиотика само за 3 дни и според Вас има ли изобщо полза от над седмицата взимане на 3 различни антибиотика? Какво мога да направя и как да постъпя напред, знам че след 45 дни трябва да пусна отново проба за изследване, но да не очаквам ефект по думите на лекуващият ме гастроентеролог.
Очаквам вашето мнение и Ви благодаря за отговора.

Общи условия

Активация на акаунт