Февруарски бебчета 2026г

• 28 225
  • 800
  •   1
Отговори
# 390
Извинявам се, че ще отклоня темата, но имам въпрос или по-скоро искам да се оплача. 😁
Плащате ли допълнително на лекаря, който Ви следи по Здравна каса? Аз доскоро ходех на частни прегледи по два пъти месечно, а паралелно и лекарят по ЗК ме викаше през две седмици.
Изведнъж обаче започна да ме таксува по 70 лв. на преглед.
Освен това ми назначи TORCH-панел (токсоплазмоза, рубеола и цитомегаловирус) на стойност 210 лв., без никакво обсъждане предварително. Познати са ми тези изследвания и знам, че имат смисъл основно в началото на първия триместър - аз съм в края. За токсоплазмоза вече съм давала кръв през април. Също така ми е ясно, че тези изследвания не се поемат от касата – но никой не ме предупреди нито за цената, нито за какво точно се пуска. Честно казано, дойде ми в повече и се почувствах разочарована.

Лекарката по ЗК е асистентка на репродуктивния специалист, при когото имам два неуспешни опита инвитро. Повечето от вас са наясно колко съм вложила във финансов аспект и не само. Месец след последния неуспешен трансфер забременях спонтанно (те бяха сигурни, че освен мъжки фактор имам и запушени тръби и няма как да се случи по друг начин освен инвитро)  и въпреки всичко планирах отново да се следя при тях. Но отношението им се промени рязко и честно казано, не мога да разбера защо. Сега се чудя да я сменя ли и изобщо как да процедирам. Отделно тя ме прие в болницата за задържане, ми не само че не дойде един път на визитация (аз й се молих да ме погледне), ами ми ме изкарват невменяема , че са ми пускали изследвания и са ми взели кръв без да разбера. Освен по пътека ми искаха допълнителни 100лв за същите тези изследвания (които никой не ми дава да видя като резултати) + 150 лв. за настаняване (което е разбираемо).  
Чувствам се, тотално изоставена и без никаква лекарска подкрепа, понеже лекарят на частно е в София и няма с какво да ми помогне по спешност.

Последна редакция: ср, 06 авг 2025, 21:09 от Alfafa

# 391
Аз съм в 11г с. Забременях 70 кг и все още съм 70кг откриха ми инсулинова резистентност и поликистоза и качих 13 кг от тогава нито качвам нито свалям. Мъжа ми сега се притеснява, че не качвам, а корема ми е адски надут особено вечер. Странна работа е бременноста
Не ми обръщат много внимание като кажа, че съм + 9 кг, най- вероятно , защото не съм едра толкова. При всеки било различно. Някои казвали по 15, други по 40. ( надявам се да си права, че щом в началото са повечко, после ще се поспра).
Но за плодовете определено ще го спра, аз ги вм ежедневно- банани, праскови, череши в количества , грозде, диня.

# 392
Моят лекар до сега никога не ме е таксувал,  четох в няколко форума, но бяха по-стари че ехографа се таксувал и няма такива безплатни прегледи, но на мен никога не ми е взимал пари а на всеки преглед ме гледа.  Не ми мери кръвно и килограми, но пък аз и не държа кръвното ми не е високо нормално е а килограмите си ги меря вкъщи като за 14седмица съм качила само 1килограм, което малко ми е странно.  Катя99 и на мен също ми е подут корема вечер, през деня изобщо не  е така.  А вечер става двоен 😄

# 393
Аз напълнях преди бременоста точно на корем имам коремче като в 5 месец а към в 3ти 😁 ама да е здраво бебчето другото после ще го мисля. Вечер към кано в 7 😄
Моят лекар до сега никога не ме е таксувал,  четох в няколко форума, но бяха по-стари че ехографа се таксувал и няма такива безплатни прегледи, но на мен никога не ми е взимал пари а на всеки преглед ме гледа.  Не ми мери кръвно и килограми, но пък аз и не държа кръвното ми не е високо нормално е а килограмите си ги меря вкъщи като за 14седмица съм качила само 1килограм, което малко ми е странно.  Катя99 и на мен също ми е подут корема вечер, през деня изобщо не  е така.  А вечер става двоен 😄

# 394
Според мен обмислете смяна. Не ми звучи редно, аз не съм записана още на ЖК, но не съм чувала някой да плаща допълнително. Аз реших да прекратя с предишния АГ заради това, че ми записал час в ден, в който не работи по ЗК без да ми каже и ми взе пари за преглед, както и заради натиск(да не кажа ултиматум) за пренатален тест(получават пари за препоръчан пациент). Мои приятели лекари споделят, че не е нищо ново да се искат пари “под масата” и го правят до самия край(доста жалка история).
Ако не знаете има едно приложение еЗдраве, мисля е създадено от Министерството на здравеопазването. Щом се регистрирате(ще ви трябва е-подпис) може да виждате направления, ел.рецепти, болнични престои и резултати от изследвания, но мисля само ако са по ЗК(каквито би трябвало да са тези, които са ви пуснали в болницата). Много е удобно и за епикризи, защото много лекари не смятат за нужно да обясняват на пациентите, а така може да се прочете на спокойствие.

Извинявам се, че ще отклоня темата, но имам въпрос или по-скоро искам да се оплача. 😁
Плащате ли допълнително на лекаря, който Ви следи по Здравна каса? Аз доскоро ходех на частни прегледи по два пъти месечно, а паралелно и лекарят по ЗК ме викаше през две седмици.
Освен това ми назначи TORCH-панел (токсоплазмоза, рубеола и цитомегаловирус) на стойност 210 лв., без никакво обсъждане предварително. Познати са ми тези изследвания и знам, че имат смисъл основно в началото на първия триместър - аз съм в края. За токсоплазмоза вече съм давала кръв през април. Също така ми е ясно, че тези изследвания не се поемат от касата – но никой не ме предупреди нито за цената, нито за какво точно се пуска. Честно казано, дойде ми в повече и се почувствах разочарована.

Лекарката по ЗК е асистентка на репродуктивния специалист, при когото имам два неуспешни опита инвитро. Повечето от вас са наясно колко съм вложила във финансов аспект и не само. Месец след последния неуспешен трансфер забременях спонтанно (те бяха сигурни, че освен мъжки фактор имам и запушени тръби и няма как да се случи по друг начин освен инвитро)  и въпреки всичко планирах отново да се следя при тях. Но отношението им се промени рязко и честно казано, не мога да разбера защо. Сега се чудя да я сменя ли и изобщо как да процедирам. Отделно тя ме прие в болницата за задържане, ми не само че не дойде един път на визитация (аз й се молих да ме погледне), ами ми ме изкарват невменяема , че са ми пускали изследвания и са ми взели кръв без да разбера. Освен по пътека ми искаха допълнителни 100лв за същите тези изследвания (които никой не ми дава да видя като резултати) + 150 лв. за настаняване (което е разбираемо).  
Чувствам се, тотално изоставена и без никаква лекарска подкрепа, понеже лекарят на частно е в София и няма с какво да ми помогне по спешност.

# 395
Моя лекар една стотинка не ми е взел, златен е. Той е причината да успея да забременея. Смените го наистина има изследвания, които не ги покрива здравната каса, и аз платих особено за Хепатит Б защото излезнах положителна. И гастрото при консултацията ми каза, че било препоръчително преди да забременее жената да си ги пуска профилактично.   
Според мен обмислете смяна. Не ми звучи редно, аз не съм записана още на ЖК, но не съм чувала някой да плаща допълнително. Аз реших да прекратя с предишния АГ заради това, че ми записал час в ден, в който не работи по ЗК без да ми каже и ми взе пари за преглед, както и заради натиск(да не кажа ултиматум) за пренатален тест(получават пари за препоръчан пациент). Мои приятели лекари споделят, че не е нищо ново да се искат пари “под масата” и го правят до самия край(доста жалка история).
Ако не знаете има едно приложение еЗдраве, мисля е създадено от Министерството на здравеопазването. Щом се регистрирате(ще ви трябва е-подпис) може да виждате направления, ел.рецепти, болнични престои и резултати от изследвания, но мисля само ако са по ЗК(каквито би трябвало да са тези, които са ви пуснали в болницата). Много е удобно и за епикризи, защото много лекари не смятат за нужно да обясняват на пациентите, а така може да се прочете на спокойствие.

# 396
Виж за магнезия не се замислих, но бях със страшна аритмия през първия триместър. Ходих на кардиолог и ендокринолог, обсъждах с двама АГ, пусках всякакви кръвни, които бяха ок и предположихме, че може да е от ниските нива на желязо (в граници е, но близо до долната).
Крампи нямам и магнезия ми беше в норма на изследванията. Не се замислих, че може от там да идва това прескачане..
сега пия желязо, също и фемифлора, че четох тук помагал за запек и за вагиналната флора. След 20-Тина дена ще започна прегнакеър съм замислила като ги свърша тези хапчета. Защото във фемифлората има 400 мг фолиева киселина, вит. Д и не знам да не дойде много с прегнакеъра, който също има фолева киселина..

Всяко сирене в магазина на витрината е пастьоризирано и няма как да се хване листериоза независимо с какъв нож се реже. Иначе има множество в кутии, вакумирани опаковки, които също са минали през обработка.

Аз пия "Магнерот" и то от доста време, защото имах крампи още преди бременността, както и от време на време прескачане на сърцето. Кардиоложката тогава ме посъветва да си взема от него и определено много ми е помагал през годините.

Малко ви завиждам, че може да ядете плодове, доматки, сладко. Аз продължавам да съм на солети, пържени филии и сух хляб с краставица. Каса бира давам за вкусна салатка от домати със сирене, а след това може и диня Simple Smile

# 397
Alfafa бих ги сменила. Също съм чувала, че сега 3 прегледа са безплатни с ехограф през бременността (може би броим от записването на ЖК) и някой вземат за другите прегледи с ехограф, но аз също много мразя това с премълчаване на изследвания , пари или записване час за платен прием... Приемам го като подигравка...

# 398
Здравейте и пухкав финал на всички мами! Blush
Аз да попитам - имате ли тежест под ребрата вече? Аз имам на пълен, на празен стомах и вече се чудя дали е нормално, все пак коремчето още не е голямо.
От тази тежест се получава и задъхване и разходките са кошмар.
Не съм качила килограми все още.

# 399
Благодаря за подкрепата, ще я сменя със сигурност. Просто вчера ескалирах заради нечестното отношение и космическата сума,  която заплатих и аз не знам за какво.

Аз пия фемифлора + pregnancare max, даже АГ ме посъветва да добавя и чиста фолиева. А вит Д в двете има по съвсем малко.  Във витамините освен нея има много други полезни съставки, например желязо и йод, които ми поддържаха щитовидната и нуждите на бебето, докато стигна до терапия.

# 400
Дами, вашите гинеколози до кога препоръчват фолиевата? Сега видях, че имам последна таблетка за утре, а на последния преглед АГ ми каза, че след 12-та седмица може и да не пия.
Отделно пия железен препарат, в който така или иначе има фолиева киселина, а съм на преглед след 2 седмици, когато ще мога да я питам.

# 401
  • София
Моята каза след 12 седмица няма нужда, само ако искам. Аз ще си изпия опаковката, че е голяма и ще приключа.

# 402
За да се определи дозата фолиева и продължителността на приема се пускат изследвания, проверява се концентрацията в кръвта и тогава се преценя. Това е по протокол и по учебник. Сега обаче се досещам за нещо друго, моя приятелка си прави изследвания за тромбофилия по време на бременност излезе  хомозиготна на MTFR  т.е. тялото й не произвеждаше изобщо фолиева, а това крие риск за бебето тъй като фолиевата е важна за синтезата на ДНК, а оттам на всички органи при това до края на бременността. Моите нива бяха над горна граница и нямам проблем с тромбофилия, въпреки това ми казаха да я приемам до край, така че явно всяко АГ си има свои тези и подходи.

# 403
Тези от вас, които слагат прогестерон на инжекции, до коя седмица ви казаха да ги прилагате ? Аз получих различни напътствия от двама различни уважавани специалисти и съм объркана.

# 404
  • София
Аз съм с тромбофилия и не усвоявам б-витамините.(освен това имам още няколко мутации) Бях на преглед при д-р Тончев (хематолог), който изрично ми каза, че при тази мутация фолиевата киселина не се спира и се пие през цялата бременност. На мен даже ми каза да пия 800 , вместо препоръчаните 400 на ден.

За да се определи дозата фолиева и продължителността на приема се пускат изследвания, проверява се концентрацията в кръвта и тогава се преценя. Това е по протокол и по учебник. Сега обаче се досещам за нещо друго, моя приятелка си прави изследвания за тромбофилия по време на бременност излезе  хомозиготна на MTFR  т.е. тялото й не произвеждаше изобщо фолиева, а това крие риск за бебето тъй като фолиевата е важна за синтезата на ДНК, а оттам на всички органи при това до края на бременността. Моите нива бяха над горна граница и нямам проблем с тромбофилия, въпреки това ми казаха да я приемам до край, така че явно всяко АГ си има свои тези и подходи.

Общи условия

Активация на акаунт