С какво ви дразнят свекървите? - 165

• 32 379
  • 751
  •   1
Отговори
# 600
То да беше мое дете да го хваля. Ама и аз бях изумена. Това беше преди две години и ми беше в скута, не съм се сещала да снимам детето🤣
Това, че вие не сте срещали това не значи, че не съществува. За какво ми е да хваля чуждо дете 🤨

# 601
Наше роднинско дете съвсем целенасочено намира майка ми в месенджъра на дядо си и звъни да я пита кога ще дойде.  Това от 2 и половина накъде. Скоро направи 3. Има доста богат речник и говори много правилно и смислено.
Не знам машинално ли го върши, но някои действия са му напълно осъзнати и целенасочени.

# 602
Не е толкова трудно да запомни последователност от действия с картинки. Чак дотолкова, да си пусне клипчета, и 2 годишно ше се справи. А те после вървят сами едно след друго. И при редовна употреба децата наистина не могат да си задържат вниманието над нищо над 5 минути, стават нервни, избухливи, капризни. Има много информация вече за екранните деца.
Детето на 2 госини може спокойно да си играе само 20-30 минути, стига да му е показана интересна за него игра. Не е нужно някой да го анимира постоянно, дори е вредно такова глезене.

# 603
И 5 минути да е  ,правят го.

# 604
  • София
Не съм свекърва и никога няма да бъда, имам 2 дъщери.
Няма да се хареса това, което ще напиша, но все пак ще го напиша.

Хора, никой с нищо не ни е длъжен. Ако някой е решил да ни помогне и да ни отмени в отглеждането на децата - трябва да сме благодрни и да оценяваме тази помощ, а не да изискваме и да се налагаме. И за двете деца съм получавала помощ, и двете ми деца бяха алергични. Ясно обясних какви са последствията от алергичен шок и какво не трябва да се дава и защо. Е, и двете баби видяха с очите си как разбрахме за алергиите и до какво води нарушение в такава поска. Видяха и ужаса да овладеем обрив и друго, така че нямаше нужда да се казва нищо повече. И това е било единственото ми изискване към бабите - да не се дават храни, за които имаме съмнения, че могат да предизвикват реакция.
Сега - бяха забранени детски програми с филмчета вкъщи, при бабите и дядовците бяха разрешени. И двете ми деца знаеха, че вкъщи има правила, но в къщата на баба и дядо важат техните правила.  Не съм се разправяла с родителите ни, защото за 2 седмици в годината нищо няма да стане, дори и да се хранят нездравословно, да пропуснат следобеден сън или да се яли повече сладолед. Но и двете ми деца обожаваха лятото да гостуват на бабите и дядовците, знаеха от съвсем малки, че там важат други правила и се съобразяваха. Намирала съм ги облечени безумно, ми беше ми смешно, то баща ми, светла му памет, как ги беше съчетал тия дрехи - едно с едно не си отиваше. Simple Smile
Защо ви пиша това - млади сте още, опитвате да се докажете, но не си струват тия нерви. Ама наистина не си струват. Децата растат много бързо, дайте им възможност да имат хубави спомени с баба и дядо, да искат да прекарват време с тях, да изградят връзка. Никой не е умрял от една вафла или защото е излял два сладоледа, повярвайте ми. Децата им е хубаво баба да им направи мекици, бухтички, палачинки, да си откъсне точния домат от растението в градината и баба/дядо да го измие, да го изяде и да се омаже. Ама те това помнят - не как баба го е нахранила със здравословни брокли и мляко с чиа, а помнят как са правили кекс, заедно, как са месили питка и как са си изкарвали заедно правейки любими неща. Казват, че внуче се обича повече от собствено дете, аз не знам, още не съм баба, но вярвам, че с децата ми сме изградили взаимно доверие да не ме следят под лупа и да се доверяват на преценката ми. Да, определено телефон не е най-точната вещ за 2-годишно, както и да гледа по цял ден индийски сериали, ама като искаме да е концерт по желание - платена помощ и ясни правила. А и все пак говорим за родители - моите и на съпруга ми - щом нас са отгледали - значи ще се справят и две седмици с внучето.

# 605
Абе орави сте, така е. Обаче!
Вчера с ММ имахме да свършим работа и се отделихме за малко в другата стая. Поръчах детето в 18:30 да вечеря. В 19:30 приключихме и отивам да видя какво става - чинията пълна. Яде ли? Ми тя не иска да яде. Хапна две картофчета. Ем сори, ама няма как да яде като дядовците пият бира и ядат чипс на 30 см от нея, приказват си доста шумно и просто са й сложили чинията с яденето. Ми не. За мен това не е претенция а неглижиране.

# 606
A какво е трябвало да направят дядовците? Нашето дете и с нас не яде понякога. Тук не схващам къде е неглижирането, освен ако детето не е бебе и се налага да му се слага в устата...?

# 607
Ами аз продължавам да не разбирам защо си оставяте децата с хора, които ви дразни как го гледат.

# 608
Лютиче, има ли възможност да е хапнала и тя чипс и затова да не е искала да яде друго?

# 609
  • Варна
А какво да направят дядовците, да хранят детето в устата насила? И какво пречат бирата и чипса? Гладно дете изобщо няма да вижда наоколо какво става, ще си яде.

# 610
А дядовците са разсейвали детето докато са пили бири и яли чипс или е нещо друго?
При какви условия е щяло да яде детето?
Или толкова е искало чипс (или бира Simple Smile ), че е отказало да яде друга храна?

# 611
Гладно, не гладно, за всичко се разсейва. Плюс това се сяда на масата и се яде, а не по детски масички, по леглата, по диваните. Сяда се тихо и кротко на масата и се вечеря. Пет минути по-късно изведнъж огладня като седнах да вечерям с нея.
А и като останалите на масата ядат друго, детето как да яде манджата в чинията?
И това е нещо, което обяснявам последните три дни и отсреща се съгласяват. Да кажат, че няма да се съобразяват и ще приключим въпроса.

# 612
Лютиче, ама ти вярно ли очкаваш от роднини да не си хапват каквото искат, за да се навечеря детето? Сама виждаш, че детето с теб се храни - радвай се. Моето и с мен не ядеше като малко, нито е огладнявало, караше си на калориен дефицит. Кого да обвиня?

# 613
Т.е. ти си очаквала всички останали да седнат в 18.30 да вечерят с детето?
Ами за тях си те са направили каквото са преценили, че отговаря на твоите условия, ако не им се вечеря в 18.30. Седнали са с детето на масата и са взели това, което те предпочитат.

Не, че да съм на стригано, но тези правила са твоите за детето, не за всички останали възрастни около него. Няма да се съобразяват, действай според това.

# 614
Т.е. ти си очаквала всички останали да седнат в 18.30 да вечерят с детето?
Ами за тях си те са направили каквото са преценили, ако не им се вечеря в 18.30. Седнали са с детето на масата и са взели това, което те предпочитат.

Разбира се. Питаха кога ще се вечеря. Казах 18:30. Съгласиха се. За мен това е уговорка и очаквам да се спази. И да не се яде на плота в кухнята, защото там детски стол в момента няма и олива бар столовете. Ама да кажем, че това е второстепенно Grinning
Като не им се вечеря, да кажат. Нали това дъвчем все. Комуникация трябва.

Общи условия

Активация на акаунт