Седмокласна изпитна тема -16.06-22.06 - И съседите даже са чули, тази седмица има матури...

• 107 944
  • 2 164
  •   1
Отговори
# 1 110
  • у дома
Транспортирите не са ли забранени ?
Къде са забранени?

В инструкциите.

Е защо!?! Как ще чертаем ъглополовяща точно?!
С пергел-учи се при основните построения.

# 1 111
Е няма как на всички да им е лесно. Ако ще е така да им дадат по книжка за оцветяване и пак ше има недоволни

# 1 112
  • София
Дано 22 задача от втори модул да е толкова лесна колкото миналите 2 години!  Особено миналата година , в която повечето учители казаха че не е втори модул!!!
Да според мен такива задачи трябва да дават- лесни и разбираеми Grinning
Чудно! Направо всички да изкарат по 100 точки Simple Smile Тогава ще има голям зор как да се таксува 16-ти въпрос по БЕЛ, защото БЕЛ ще решава класирането Simple Smile

# 1 113
Абе всеки, на който нещо му е трудно да пише на МОН  и да му дадат точките

# 1 114
Миналата година се даваше 1 точка за верен чертеж.
Ganis, кажи, моля те и за транспортира Grinning

Тя е проверяващ, не квестор Simple Smile

# 1 115
И как ще стане това да не ощетят никого? Има деца справили се, прочели текста и написали верния отговор. Дайте сега да им вземем две точки, защото на друг му било трудно

Извинявайте, но не съм съгласна с изказването, това, че някой деца са разбрали, какво проверяващия е искал да попита и са го уцелили, не прави останалите "глупави" и няма да ощети вашето дете, ако МОН вземе решение този въпрос да носи 2 точки на всички

В 2019, когато кандидатстваше голямата ми дъщеря, имаше подвеждащ въпрос и тогава МОН взе такова решение и всъщност с даване на 2 точки на всички деца, този въпрос всъщност просто "отпадна" все едно от изпита. Моете дете например, беше уцелило очакванията на МОН, а не беше показала знания, така че за мен решението на МОН беше справедливо за всички деца, а не "несправедливо" за моята късметлийка Simple Smile

Това нали е изпит, не "хвърляне на боб" или игра на "онче-бнче" Simple Smile

Който е толкова добър, не мисля, че трябва да има притеснения, за честно и справедливо отсъждане по този въпрос.

# 1 116
Ясно написана условия може би се има предвид.

# 1 117
И защо децата да са го "уцелили"?
Трябва малко по-реалистична оценка да имаме все пак.
За мен ще е несправедливо ако дете написало 2/1 документ бива оценено по същия начин като някой, който е търсил аргументи.
Има разлика, иначе на всички да пишат 100 и да приключваме.

# 1 118
Ами моето дете е разбрало какво го питат, прочело е текста и е написало верния отговор, как решихте, че е уцелило?
Asya, вярвам, че детето Ви заслужава 100 точки.
Иначе казуса с едната точка трябва да се реши в полза на децата, защото има изброяване

Последна редакция: чт, 19 юни 2025, 11:45 от Априлски душ

# 1 119
И как ще стане това да не ощетят никого? Има деца справили се, прочели текста и написали верния отговор. Дайте сега да им вземем две точки, защото на друг му било трудно

Извинявайте, но не съм съгласна с изказването, това, че някой деца са разбрали, какво проверяващия е искал да попита и са го уцелили, не прави останалите "глупави" и няма да ощети вашето дете, ако МОН вземе решение този въпрос да носи 2 точки на всички

В 2019, когато кандидатстваше голямата ми дъщеря, имаше подвеждащ въпрос и тогава МОН взе такова решение и всъщност с даване на 2 точки на всички деца, този въпрос всъщност просто "отпадна" все едно от изпита. Моете дете например, беше уцелило очакванията на МОН, а не беше показала знания, така че за мен решението на МОН беше справедливо за всички деца, а не "несправедливо" за моята късметлийка Simple Smile

Това нали е изпит, не "хвърляне на боб" или игра на "онче-бнче" Simple Smile

Който е толкова добър, не мисля, че трябва да има притеснения, за честно и справедливо отсъждане по този въпрос.
Е как няма да бъдат ощетени другите деца? Естествено, че ще бъдат, защото иначе щяха да са 2 точки напред. И не защото са хвърляли боб, а защото са проявили елементарна логика. Това не прави другите деца глупави, разбира се, просто на момента не са съобразили дадено нещо, както другите пък са сгрешили нещо друго.
Мен двете точки не ме интересуват де, ама ако ще си говорим принципно...

Последна редакция: чт, 19 юни 2025, 11:58 от Мила Атова

# 1 120
Asya, 2019 се яви на бел и моята голяма дъщеря, не съм чула за такова нещо, нямаше сбъркан въпрос, освен 15 те грешки, но това така или иначе не се отразяваше на точкуването

# 1 121
На миналогодишната матура ДЗИ БЕЛ 12 клас в част от материалите не е имало някакви диаграми, просто не са били напечатани. Аз не съм гледала, но според сина ми се подразбирало и без диаграмите. Въпреки това, тъй като проверителите нямаше как да знаят къде имало, къде не, на всеки сгрешен отговор дадоха по 4т.Но в този случай липсва част от условието Конкретният случай със зад. 16 от сегашното НВО не е такъв. Не липсва част от условието. Що се отнася до мнението на юристи, правните термини често са много различни от общоприетия смисъл на думите, така че тук никой не търси правно издържан термин.
Успех на децата в класирането, минус две точки не е краят на света, аз някога го научих по трудния начин.

# 1 122
Аз си мисля, че е редно, когато някой се терзае, да потърси мнение от МОН, без значение каква ще е реакцията и дали накрая ще има такава. Моето лично терзание от вчера беше, че цитатът от “Серафим”, беше поднесен некоректно с многоточие в самите кавички, макар авторът да не е използвал многоточие в оригиналното произведение. Има специфичен начин за изписване на многоточие в цитат, когато е написано от самия автор, има и друг вариант, когато многоточието индикира, че има продължение на цитата. В първия случай означава конкретен художествен похват, а единствения предварителен съвет, който дадох на детето си, силно само по БЕЛ, е задължително да напише някакъв художествен похват в тезата, която ще се падне на матурата. И в това отдавна забравено произведение то стриктно формулира многоточието като изразно средство апосиопеза.

Многоточието в случая, неразбираемо и маловажно за пишещите тук, е равносилно на грешно подаден по условие градус в задача за ъгли по математика на НВО. Та, като има неточности и притеснения, има смисъл да се търси обратна връзка, където трябва.

Като цяло, матурата по БЕЛ няма много литературен фокус, почти няма граматика, направена е еднакво лесна за всички деца, без значение афинитет към математика или български имат. При математиката не е така и там реално се взима преднината. За мене матурата по БЕЛ трябва да е много по-трудна от сегашното ѝ ниво, за да не се обсъжда само 16 въпрос, а много други въпроси, свързани със самия предмет.

# 1 123
Това за диаграмите е друга бира. Защото затруднява едни деца, а дава предимство на други

# 1 124
  • ту тук, ту там
Това с многоточието и апосиопезата и при моя син е същото!

Общи условия

Активация на акаунт