Седмокласна изпитна тема -16.06-22.06 - И съседите даже са чули, тази седмица има матури...

• 108 163
  • 2 164
  •   1
Отговори
# 1 230
В нашето училище транспортир не разрешават,  часовник - също.

Относно 16-ти - според мен не е до четене с разбиране. Когато дефиницията на "документ" не е зададена в текста и не е изучавана в часовете по ООП, по-скоро мерят някаква извънучилищна обща култура или среда, а не това е целта на НВО. Представите на повечето седмокласници за "документ" са по-скоро свързани с историческите документи от уроците по ИЦ.

# 1 231
Вече съвсем ги изкарахте малоумни тези деца! На 13-14 не вярвам някой да не знае какво е закон, документ, конституция, правилник и още един куп къде по-сложни думи! Живеят в обществото все пак, слушат новини, слушат нашите разговори, четат художествена литература! Не вярвам, че е възможно някой реално да смята за нужно всяка една дума да се учи в училище! Не са 1 клас да му се невиди!
Как тогава се очаква, че са написали теза на достатъчно високо ниво или са преразказали текста с всичките сложни/тънки моменти?!?!
Дано на всички хванали се за прословутия 16 въпрос само той да е проблема и всичко друго да си знаят и да са си написали!

# 1 232
Априлските душ, много грозно се изказваш и за чуждите деца и за съфорумките. Разбрахме всички тук, че няколко деца са супер умни, а другите са тъпи. Но вече прекалявате с обидите.

# 1 233
По история учиха тази година-закон, конституция. Сигурно това са междупредметните връзки:)

# 1 234
Изобщо не става въпрос за умен или глупав. Моето дете е сбъркало много други неща, но не си изкарвам фрустрацията, с желания за служебни две точки.  Нали сте пуснали жалби, да гледат в МОН и да преценяват.
Дразнещо е вече това чоплене

Последна редакция: чт, 19 юни 2025, 15:50 от Априлски душ

# 1 235
Ей, тези, които са измислили тестовете за тазгодишното НВО, са като един съвременен Кириак Стефчов! Къде е Бойчо Огнянов - да зададе правилните въпроси и да има точки за всички?!

# 1 236
Напротив, чета го вече няколко пъти от различни потребителки, че не са виновни умните деца, които са се сетили. А и обръщението крякали, врякали и т.н явно е ок за теб, но не и за мен.
Пак ще повторя, не зная сгрешил ли е този въпрос дъщеря ми, те помни какво е писала, аз и не я натискам. Другата част според нея са и верни. Не зная колко точки ще получи и на теза и преразказ. Но за въпроса е принципен. БЕЛ трябва да отсява с въпроси по БЕ и по литература. А не с логика и изключване. Смея да твърдя че е завъртян въпроса. Изрешили сме доста тестове вкъщи, три сборника, тоест около 50 пробни матури, които аз съм проверила. Тук е по завъртян  въпроса от само четене с разбиране. Затова и скачат повечето родители. А не за 2те точки.

# 1 237
Надявам се министърът да не се поддаде на натиск. Направи ли го, си е жив популизъм. Хубаво е децата да четат повече, да имат аналитично мислене и богата обща култура. Да бъркаш документи с аргументи дори не мога да го коментирам.

Последна редакция: чт, 19 юни 2025, 16:31 от ivanedelcheva

# 1 238
Ами не е ок въпросът, сори. Всеки отговор, който се очаква от учениците, трябва да има своята научна обосновка и недвусмислено доказателство в учебната литература за 7.клас. Щом тя липсва там, значи въпросът не мери училищни знания. (Тук не включвам творческите задачи.)

Последна редакция: чт, 19 юни 2025, 15:56 от okdevija

# 1 239
Утре ще се падне някоя завъртяна задача, оставете си малко глас
Е то на почти 100% ще има задача, чието условие е зададено като за ходили на уроци и курсове, за да са доволни определена част от родителите. Пък това, че в одобрените учебници и УТ такива няма...

Последна редакция: пт, 20 юни 2025, 07:19 от crow

# 1 240
Предлагам наистина да се сложи край на дебата по въпрос 16. Който е смята, че не е прав и има аргументи да пише до МОН.

# 1 241
Ами не е ок въпросът, сори. Всеки отговор, който се очаква от учениците, трябва да има своята научна обосновка и недвусмислено доказателство в учебната литература за 7.клас. Щом тя липсва там, значи въпросът не мери училищни знания.
Реално погледнато, НВО-то не мери училищните знания (каквато би следвало да е реалната му цел). Мери знанията, получени от частни уроци...

# 1 242
Преди да е приключила дискусията да се отчета и аз с 16. въпрос. За мен си е съвсем разбираем, моето дете го е сгрешило.

Обаче съм недоволна от тезата 😀
Писала е дъщеря ми нещо различно, от това което искат, според мен нейното е правилно, но не очаквам много точки там.

# 1 243
МОН си е вкарал автогол с този въпрос. Не може да определяш дадени думи като нови термини в 9-ти клас, а да ги дадеш на НВО в 7-ми клас. Ако повечето деца бяха отговорили правилно, щеше да остане незабелязано, но сега - едва ли.

# 1 244
Искат да ми съсипят Джулая, това е целта на МОН
И аз точно това си помислих Simple Smile Simple Smile Simple Smile Но да бъдем оптимисти- може да е прекрасно начало на лятната ваканция Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт