Седмокласна изпитна тема -16.06-22.06 - И съседите даже са чули, тази седмица има матури...

• 107 949
  • 2 164
  •   2
Отговори
# 1 305
  • София
А, чакайте да ви споделя моето дете какво е написало на 15-ти въпрос. Вместо посочения отговор "откъсвайки се от реалността", тя е написала "откъсващи се от реалността". Учителката по БЕЛ каза, че няма да получи точки.

# 1 306
  • ту тук, ту там
Аз лично просто съм приела, че оценяването на тезата е нещо много субективно, затова не се и надявам много на добри точки. Ама явно детето се е надявало. Риторично възклицание също бил споменал, ама после рече, че не е сигурен възклицание ли написал, или въпрос. 🤣
Абе, не я броим. 😆

# 1 307
Някой направил ли е преразказа за японския урок? може ли да ми го покажете

# 1 308

Изчакваш да се проверят, и отиваш да си видиш работата...вкл.и преразказа си.
Нали щеше да пишеш теореми днес.

# 1 309
  • София
В този сайт публикуват анализ на преразказите, вероятно скоро ще публикуват и анализ на тазгодишния преразказ
https://bel7blog.wordpress.com/2023/06/26/%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0% … %B0-%D0%BA%D0%BE/

# 1 310
Въпрос 16 наистина е труден, но не мисля, че е некоректен. Тези деца, обаче, на които по-горе прочетох, че квестори са им казали, че всъщност става въпрос за аргументи, и съответно са писали за аргументи, са наистина прецаканите...
Моят е от тези.

# 1 311
Този цитат, въпреки че е от 6 клас, е доста по-благодатен за писане отколкото някои други от 7ми.

Моето като събираме какво е писало горе-долу е добре.
Има автор, произведение ( така са научени навсякъде - и в училище и уроци да го пишат), риторично възклицание. За това, че е отговор на въпрос на Еньо. Писало още за милосърдиев и разно добродетели.
Бе май ще закачи едни 4 точки.
Щерката каза, че е писала същото, и че не очаква нищо в замяна.
Смятах, че ще ми е все тая да ѝ гледам работата като излязат резултатите, но при толкова спорове може и да отида да погледна.
А защо ?
Аз видях, че нейните разсъждения съвпадат с тези на една много педантична учителка.

# 1 312

Изчакваш да се проверят, и отиваш да си видиш работата...вкл.и преразказа си.
Нали щеше да пишеш теореми днес.
Да, написах си ги по 2 пъти днес.

# 1 313
Скрит текст:
Този цитат, въпреки че е от 6 клас, е доста по-благодатен за писане отколкото някои други от 7ми.

Моето като събираме какво е писало горе-долу е добре.
Има автор, произведение ( така са научени навсякъде - и в училище и уроци да го пишат), риторично възклицание. За това, че е отговор на въпрос на Еньо. Писало още за милосърдиев и разно добродетели.
Бе май ще закачи едни 4 точки.
Щерката каза, че е писала същото, и че не очаква нищо в замяна.
Смятах, че ще ми е все тая да ѝ гледам работата като излязат резултатите, но при толкова спорове може и да отида да погледна.
А защо ?
Аз видях, че нейните разсъждения съвпадат с тези на една много педантична учителка.
Грешка в писмения изказ, след посещение при зъболекаря - Серафим не очаква нищо в замяна, не щерката 😆

# 1 314
Grinning, стъписах се...

# 1 315
Хайде сега да минем на тезата!
Ние сме я омазали, но може ли някой компетентен да каже най-после какви са конкретните критерии за оценка на това задание.
Да има ли в началото автор, жанр и т.н., да има ли изразни средства или не.
В предишната тема една потребителка каза, че изобщо не е необходимо и не влиза в критериите за оценяване.
Защо се учат тогава от всички, не става ясно.
И по конкретната теза за Серафим, какви са изразните средства, използвани от автора?
Аз бях. Не съм проверител на НВО, но минах обучение за учители по БЕЛ за оценяване на НВО  в електронна среда. Дадоха ни да проверяваме НВО 2024 г. и там видях разписани критериите за зад. 25, които няколко пъти вече публикувам в темата.

# 1 316
  • София
Аз пак се замислих за 16 въпрос и отговора на моя - закон еди кой си и правило еди кое си. Ами защо да не му го признаят правилото, нали е част от правилника. 🤪 И всъщност в този правилник е посочено точно това правило, хаха.

# 1 317
Правилото не е документ и не е посочено в текста🤣 В правилниците и законите има правни норми. Една правна норма има хипотезис, диспозиция и санкция. Хипотезисът описва юридически факти, при които трябва да се спази определено поведение, описано в диспозицията.
Санкцията е държавно -властническата принуда, която се прилага спрямо субекта, който не е спазил правилата за поведение, описани в диспозицията, когато са се реализирали юридическите факти от хипотезиса.
Покрай вас и аз изтрещях. Помня ги тези работи, защото правото ми беше любима дисциплина в университета 🤣 Ей това е можело да напишат на теста. Сигурно нямаше да им дадат точки, защото проверяващите едва ли ги знаят тези неща 🤣
Поне не спорете за 16 въпрос. Нищо му няма на въпроса. Който го е разбрал, е отговорил, така е на изпит.

Последна редакция: чт, 19 юни 2025, 19:27 от Татко Мецан

# 1 318
  • София
Сигурно си прав, но и аз бих се объркала едно правило документ ли е или не. Изобщо на момента не го подложих на съмнение. 😊Иначе си пише в текста "правило без телефони в училище". Но да, не е с главна буква примерно.

# 1 319
Правилото трябва да е посочено в документ, какъвто е правилникът.

Общи условия

Активация на акаунт