Седмокласна изпитна тема -16.06-22.06 - И съседите даже са чули, тази седмица има матури...

• 107 856
  • 2 164
  •   1
Отговори
# 1 335
  • ПЛОВДИВ
Както вече споменах, моичкият не споделя отговори. Каза - чакаме 1 юли!
Успях да изкопча няколко.
На 16 въпрос е писал Закона и изречението с правилника, но не е абсолютно сигурен. На всички пробни нямаше грешка на четене с разбиране.

Тезата е писал хубави неща, взел е и от въпроса на НВО за Серафим. Притеснен е, но не желае да знае верните отговори.

Учи днес малко по математика, там е по-слаб, намрази я съвсем през тази година.
Надявам се да е психически по-освободен, отколкото за БЕЛ и да успее да покаже максимума си.

На мнение съм, че въпросите - литературни и езикова култура - можеха да бъдат и по-сложни.  Определено бяха базисни. Нямаше дори въпрос за местоимения, не че са сложни, но последните години се падаха.
Текстът за японския му е харесал. Обича и чете много манги, но от зор да включи всичко в текста е забравил да нарече сестрата с името ѝ. За сметка на това - името на учителя е от герой на някакво аниме. Даже му е било забавно и се е подхилквал.

Здраве да е! Дано е писал четливо, за да му го прочетат.
По български подготовката му беше на топ ниво, правеше паралели сериозни с историята и нещата му се получаваха.

Тъй като съм за първи път майка на седмокласник, категорично мога да заявя, че деца, които са изключително добри по БЕЛ или изключително добри по математика, не могат да блеснат с този формат. Това не е подходящото средство за кандидатстване в езикови или математимески гимназии.
НВО може да бъде само оценител на общата ситуация в училище и то не точно в този формат.

Силно се надявам за малкия нещата да са различни и по ефективни.

Някоя дама беше писала нещо от сорта: майната им на тия 2 точки, но дано МОН си вземат поука. Напълно съм съгласна. Почти всяка година има бъг.

Съчувствам на децата, които са били подведени от квесторите и са посочили доводи. Това е безумие. Нямат право да се намесват в работата на учениците.

Пожелавам успех и късмет на децата утре! Нека математиката да е песен!

Знаят! Могат! Нека го покажат и излезнат усмихнати от изпита!

# 1 336
Утре ти ще им обясняваш как се строи ъглополовяща с пергел.
Или по-добре за чевианите...Чева и Минелай...е такова да им се падне, ще е яко🤣
Майтапя се. Няма как да се падне.

# 1 337
Гледах репортаж по ON air, относно казуса по въпрос 16:)

Ей, голяма сила е майката на седмокласник:)
Въпреки, че синът ми е объркал въпроса, не искам да дават служебни точки. Изпит е все пак, не може всички да отговорят на всичко!
Нека има 100 т.  за най-заслужилите😀

# 1 338
Който иска да блести...ей го ..има десетки олимпиади и състезания.

НВО е върху материала, изучаван в училище. Толкоз.

# 1 339
  • В Космоса
А, чакайте да ви споделя моето дете какво е написало на 15-ти въпрос. Вместо посочения отговор "откъсвайки се от реалността", тя е написала "откъсващи се от реалността". Учителката по БЕЛ каза, че няма да получи точки.
Моят в написал абсолютно същото, а задачата си е за 3 точки. Напрежението си оказва влияние. Затова спокойствие в комбинация с хладнокръвие утре!
Ами всъщност тя продължава да си твърди, че не е грешно и е запазен смисъла и така:
Децата трябва да общуват с връстниците си, а не да се взират в екрана, откъсващи се от реалността.
Може да тромавичко, ама за изразяване на седмокласник не е необичайно. Не знам...

Моята дъщеря е написала "откъснати от реалността". Много ме хвана яд специално за този въпрос, но тя твърди, че е вярно, защото е обособена част и не се губи смисълът.

# 1 340
Акаша, и според мен е вярно. Няма логика, да не е. В условието се иска да е обособена част, никъде не пише, че трябва да е деепричастие. И да запазва смисъла. И двете условия са спазени. Ще питам утре нашата учителка и ще пиша пак.

# 1 341
Младежът вкъщи каза, че трябва да е деепричастие и обяснява с това, че по време на едното действие се случва другото действие.

# 1 342
Който иска да блести...ей го ..има десетки олимпиади и състезания.

НВО е върху материала, изучаван в училище. Толкоз.
Но все още голяма част от майките не схващат, че за приемен изпит и правилно разслояване максималният резултат не трябва да може да се стигне. Такъв е изпита в АК децата които са приети са с резултати между 60 и 80 и няколко.

Правилно че НВО е върху материала в училище. Но превръщането на децата в папагали не е в услуга на никого. Хубаво е въпросите да карат децата да мислят, вместо само да заучават.

Желая утре да им е ден на всички форумски деца! Да успеят да покажат най-доброто на което са способни!

# 1 343
  • В Космоса
Акаша, и според мен е вярно. Няма логика, да не е. В условието се иска да е обособена част, никъде не пише, че трябва да е деепричастие. И да запазва смисъла. И двете условия са спазени. Ще питам утре нашата учителка и ще пиша пак.

Дано, дано! Макар че май съм чела някъде, че когато подчиненото изречение е със съюза "като" се превръща в обособена част с деепричастие.

# 1 344
Може би смисъла се променя..
Деепричастието пояснява сказуемото..в смисъл едновременно с действието е..за това е откъсвайки се. Взират се..и едновременно с това/и чрез това, се откъсват от връстниците.

А причастието е малко по друго..за това го няма в отговора.
Иначе и с него може да се обособи...но пояснява друго.

# 1 345
  • София
А, чакайте да ви споделя моето дете какво е написало на 15-ти въпрос. Вместо посочения отговор "откъсвайки се от реалността", тя е написала "откъсващи се от реалността". Учителката по БЕЛ каза, че няма да получи точки.
Моят в написал абсолютно същото, а задачата си е за 3 точки. Напрежението си оказва влияние. Затова спокойствие в комбинация с хладнокръвие утре!
Ами всъщност тя продължава да си твърди, че не е грешно и е запазен смисъла и така:
Децата трябва да общуват с връстниците си, а не да се взират в екрана, откъсващи се от реалността.
Може да тромавичко, ама за изразяване на седмокласник не е необичайно. Не знам...
Сигурно ли е това, че няма да получи точки?
Май и моят син така е написал?
В отговорите публикувани от МОН е: откъсвайки се от реалността

# 1 346
Темата стана двойна, няма ли да имаме нова?

# 1 347
  • Отвъд алеята зад шкафа
Темата е седмична вече.

# 1 348
  • София
Тя темата до неделя ще е 400стр сигурно🤣

# 1 349
  • София
Скрит текст:
Сигурно ли е това, че няма да получи точки?
Май и моят син така е написал?
В отговорите публикувани от МОН е: откъсвайки се от реалността
Обсъдихме го пак с филолози. "Като" изисквало да е деепричастие. Затова няма да ѝ дадат точки.
Честно да ви кажа, не знам как си говоря и си пиша без да ги знам тия деепричастия... Stuck Out Tongue Closed Eyes

Общи условия

Активация на акаунт