Отговори
# 105
Що за родители са, ако трябва да спиш на хотел, въпреки че те имат стая, или дори етаж!? Или да си носиш чаршафи, що за полеви условия... човек и на хижа не си носи тези неща. А сапун и тоалетна хартия трябва ли?
Стаята ми стои непокътната, отсядаме с мм, когато ходим и ще стане стая за детето ни.

# 106
  • София
Анонимният пост е много на място.
Не приемайте липсата на битови условия, продиктувана от поколенчески различия като отхвърляне от родителите и липса на обич едва ли не.

# 107
  • София
Аз пък не разбирам това пазене на стая, вещи, мебели и т.н., без да се ползват, но пък да се поддържат. Като някакъв зловещ музей, който я се ползва веднъж годишно, я не.
Ама аз не разбирам и това живеене на пълнолетни деца у родителите. След пълнолетие - гостуват, но нека всеки си знае дома и да не очаква да се нанесе в детската. Или поне да има реципрочна родителска в дома на децата.
Разбира се, че при нужда или при повод, нека остават за малко.
По-добре е обаче да има къде да остават наблизо и да са си отделно.
Докато си спят всеки в леглата и без това не общуват. В будно състояние може и през цялото време да са залепени като гербови марки.

# 108
В какъв смисъл липсата на условия е резултат от поколенчески различия? Наистина не го разбрах това. 

В случая явно става дума за двама души, живеещи сами в доста голямо пространство. И твърдящи, че искат децата си около тях. Тогава защо да е такъв проблем да запазят - или разчистват при гостуване едно кътче? Не е проблемът в това, че ползват помещенията, според мен. Вероятно ако бяха направили ателиета за рисуване, гейминг стаи и тн, Нарциса нямаше да се дразни. 

С нашите живяхме в малък апартамент, разбира се, че разтуриха детската стая и си я ползват. Не бих очаквала в такъв случай да я пазят като музей. Но ако ме поканят, ще има къде да спя на чисто - няма да трябва да рина. Ама има хора, живеещи в големи къщи. Като не желаят да се местят в по-малки е нормално да останат неизползвани спални - колко пък пространство да им трябва на двама, които не трупат вещи и всяко нещо е на мястото си по предназначение.

# 109
Явно
Мен ми звучи странно:) само по филмите съм виждала някакви такива стаи-музеи. Нищо не се пипва и една стая седи затворена и всичко по местата си, докато 30-40 годишното ''дете'' не рече да дойде веднъж-дваж годишно? Иха.

Скрит текст:
Ние смятаме да продадем това жилище, когато децата се изнесат и да си купим много по-малко.
Имам три деца и оптределено нямам намерение да им пазя стаите непипнати, това би било лудост - три заключени стаи у дома... като в някакъв страшен филм:))))

Нашата стая със сестра ми - родителите ни отдааавна отдавна са ремонтирали и ползват активно за техни си неща.
Не е липса на любов, все пак ние ходим рядко, имаме си домове и живот другаде. А това е техният дом всеки ден, всяка година, завинаги.

Таака че - да, нямам вече детска стая в дома на родителите ми. И това не е нещо злонамерено. Канят ни, обичат ни. Каквото могат посреащт ни, каквото не могат ние го оправяме, не ходим за да ни е наредено и наготвено или да си починем, ходим да се видим, да се порадват на децата и се прибираме  у дома си.

Е, веднъж-дваж годишно, зависи за колко време. Едно от децата на свекърва ми си идва веднъж годишно за по месец.

Ясно, че става въпрос за хора, които си ходят в родния дом много често, или водят внуците и стаята се ползва, то ако не се ползва, няма и да се прави на въпрос и темата няма да я има.

# 110
Е, трупане на препикани мебели, дрехи по ъглите и прочие, както споделя авторката не е рационално поведение. Но по-скоро считам, че ситуацията е много по-сложно и се разпростира отвъд вехтошарството.
Само дето я помня Нарциса като бойна и оправна мадама и съм леко озадачена, че не се справя със ситуацията.

# 111
Нарциса не може да се справи, докато има претенции към родителите си. Тук сама трябва да вземе решение.

# 112
Е, то справянето с тази ситуация изисква много да не ти пука и много да ти е писнало. Тя и за това още спори с тях и влиза в конфликт. В момента, в който спре да ѝ пука, ще ходи да ги вижда през деня и ще спи на хотел. А те ще мрънкат и ще се тръшкат, какво неуважение показва към тях и тая къща нали е за нея и брат ѝ.
Разбира се, има и вариант да доволни от такова развитие, но много се съмнявам.

# 113
Не разбирам. Нарциса трябва сега да гледа себе си и мъжа си - и как те биха отглеждали своите деца за в бъдеще. Защо да се вторачва назад към бащината къща..? Просто не го схващам механизма на това нещо.

# 114
Ако къщата е в някое село ще ходи да спи при комшиите. Пффф
Ама какво се чудя, имам нагледен пример като от Погребани живи по TLC с моя позната. Двайсет квадрата спалня с две легла и два гардероба затрупа с вещи до такава степен, че спеше в кухнята на диванче. А пък и там каква натурия е. Мъка.

Последна редакция: пн, 16 юни 2025, 16:06 от tetka_the_best

# 115
  • София
В какъв смисъл липсата на условия е резултат от поколенчески различия? Наистина не го разбрах това.  
Ами, много от хората от това поколение и преди него трупат вещи, зариват се, защото не са имали на младини.
Децата им (включително аз) точно заради това трупане имат непоносимост към това, дразни ги, фрустрира ги.

Нарциса си въобразява, че искам да я цакам с мнение, но аз не съм на страната на родители ѝ, напротив. На "нейна страна" съм. Но от опит мога да кажа, че не е това начинът - да дебнеш, да хвърляш по тъмно и да се разполагаш с чужди вещи. Това не е окей и достойно поведение. Сама каза, че родителите не са легнали болни или дементни. За мен проблемът е другаде, не във вещите.

Казвам, че техните особености като на хора на 60+ не са свързани с липса на обич или злонамерено затрупване, че да няма къде да легне. Светът, или по- точно мирогледът, не се върти около предпочитанията на порасналото "дете". Не ми допаднаха внушенията колко са черни с намесването на кошарката на въображаемото внуче. Това е някак ниска топка.

Alex, наследство се открива при смърт. Родителите са живи. Може пък да я продадат и изядат. В правото са си.

# 116
Написа жената, че родителите и искат да им гостува. Въпросът е дали е нормално да спи там, в стая с напикани от котка мебели. Ами, не, не е нормално.

Кеч, аз не говоря за наследство, а за манталитет. Подобен тип хора, трудно приемат детето им да спи на хотел, докато им гостува. Нали цялата драма, е как да спи в къщата на родителите си, при положение, че е заринато и мръсно. Те я канят на гости, все пак, не им се натриса.

# 117
Понеже питаха няколко човека - на техния етаж няма къде да се спи. Умишлено е направен така, че има място за тях и евентуално брат ми.
Не знам защо продължава това как съм искала стая-музей. Интересен музей ще е, след като даже чаршафи и кърпи няма там. Тепърва ще трябва да трупам експонати, нямам идея обаче как, освен на бунището да ги търся.

# 118
Добре, какъв е проблема? Не е разбираемо. Ако не ви е удобно - не ходите да спите там. Но защо обида и ужасии. Дори да не им се занимава да ти разчистват, тъкмо казваш, че не ти се чисти и не ходиш. Или ако ти е мило за родители да ги видиш - отивате, пиете кафе и си тръгвате.

Колко често напират всъщност и настояват да спиш там?

# 119
Родителите ми също живеят в къща. Винаги, когато се прибирам сам или с половинката има легло с чисто спално бельо и принадлежности, както и място, където можем да съхраняваме своите дрехи по време на престоя.

Наистина ми е трудно да повярвам, че отивайки на гости при родителите ми, трябва да си нося чисти чаршафи и кърпи, например. Това за вас сериозно ли е? Защото за мен е ясен сигнал, че съм нежелан или им е напълно безразлично в какви условия ще пребивава собственото им дете.

Общи условия

Активация на акаунт