Пантофи за детската градина, какви?

• 1 473
  • 49
  •   1
Отговори
# 30
Е това с обличането сам вече ме шокира.
Знам ,че се практукува,но предполагах,че ще е от втора група .
Моя не може да се облича сам,с обувките горе долу се справя обаче обличането . ..
Малко странно ми идва ,като се има напредвид ,че ще има 7 деца на по 2 годинки. Ще ги видим тея работи

# 31
Преди 10 години когато големият ми син тръгна на детска градина искаха всичко да правят сами и да са без памперс. Сега според мен са занижили критериите, има деца във втора група с памперси…

# 32
По "официални" условия изискват децата да се обуват и обличат сами, да се хранят сами с лъжица, да пият вода от чаша, а не от шише с биберон или сламка, да са без памперс, без биберон/залъгалка... което лично за мен е съвсем разумно и разбираемо. Разбира се, че наблюдават и помагат на децата, ако някое се затрудни в нещо, но представете си как една госпожа строява в колона по един 25 деца по пижами и им съблича пожамите и облича дрехите след следобедния сън например, или как ги храни с първо, второ и трето лъжичка по лъжичка, пък дори и две госпожи + лелка да са, пак не става.
За всички гореизброени обаче е имало поне по едно дете в групата на детето ми, което не отговаря на дадения "критерий", така че и според мен критериите са занижени. Или пък не им се влиза в конфликти с родители, които не приемат забележка и не са пожелали у дома да обърнат внимание на детето си да го научат на тези неща.

# 33
  • София
Преди 11 г синът ми тръгна в 1 група с памперс. Колко да са занижили.

# 34
ради, не се изисква пълна самостоятелност, но все пак да се облича/съблича относително добре и сам. да може да си смъкне и вдигне панталоните, да си събуе/обуе чорапите и обувките, да си облече тениска... не е случайно и това че препоръчват децата да са с подходящи дрехи на градина... без копчета, ципове, връзки. започнете 'тренировки'. дай му сам да избира между няколко дрехи и да се опитва да ги облича... трябва търпение, но стават нещата.
звярът сега е първа група (набор 2021). имат в групата и деца родени декември 2021, че дори и началото на 2022. и се справяха (някои без помощ, други с малко помощ). в началото на учебната година им помагаха на някои и с тоалетната. но децата се научават. а и наистина няма как един педагог и един помощник възпитател да обличат/хранят/водят до тоалетната 20+ деца.

# 35
Преди 11 г синът ми тръгна в 1 група с памперс. Колко да са занижили.
В случая аз пиша за една и съща градина, в която преди не се приемаха деца с памперс, а сега се приемат и си карат така и във втора група, а на есен ще са в трета и няма изгледи за напредък, така че, да занижили са ги, конкретно в тази градина.  И при големият ми син имаше едно дете, което започна с памперс, но госпожите го махнаха много бързо, обедния му остана до декември и в началото на годината всички деца от групата можеха да се обслужват сами и бяха без памперс. Да, госпожите помагат, но не е лошо каквото зависи от родителя да се направи. И моят не може много да облича и съблича блузи, но с долните дрехи се справя, обувките успява да си ги събуе от 18 месечен, каквито и да са, сега някои вече може да ги обуе, но не всички. На 3г4м е и ще бъде в първа група всичко останало прави сам, включително ходи до тоалетна. Смятам до септември да го науча да се справя с блузите и да се бърше самостоятелно след голяма нужда, за да не се притеснява да я върши в градината, защото си хапва добре и обикновено ходи повече от веднъж на ден.

# 36
  • София
Чудесно.
В дг на Radi не сме информирани как е.
Нашите случаи не са представителна извадка.

# 37
Да, така е, и щом ще има и двегодишни деца, вероятно е група “вариант” където се очаква да е по-либерално. Но и да не е научено детето, все пак да се правят опити е полезно. После там бързо ще се научи. Големият ми син не можеше да се съблича и облича, тъкмо беше навършил 3, като започна се научи много бързо, въпреки че отсъстваше много, но и вкъщи го оставях да се облича сам.

# 38
Първа група няма "вариант". Тя е втората яслена, която на есен ще бъдат '23 набор.
Винаги се помага на децата, но е добре за самите тях да се справят колкото се може по-самостоятелно. Това ще помогне и на персонала, но позитивите са най-вече за детето.

# 39
Приемат се деца с памперс според мен ако са със СОП. Здраво дете няма причина да е с памперс на 3 години.

# 40
Всеки започна да си тълкува тук според собствените виждания.
Правила има, но не значи, че задължително децата трябва да са предварително тренирани рейнджъри.
Ролята на градината е да показва и създава и такива ежедневни навици по самостоятелно хранене, събличане, обличане, ходене до тоалетна, където децата в група по-лесно възприемат и се копират едно от друго, имат авторитет на послушание в лицето на персонала.

Миналата година есента взеха децата ми в яслата на 2,7г, защото бяха в ремонт, лятото им махнах памперси, други деца ходеха с памперс и биберон.
Показват им как да ядат сами, те от своя страна в процес на учене хранят дрехите с манджа, но персонала ги изчаква и оставя сами да се учат, помагат им, не са ги оставили гладни.
С обличането памагат, показват  и оставят децата сами да се шушнат и опитват, идва момент в който им е интересно и го приемат като тяхно задължение

Персонала не е там да ги завръща само като овчар стадо на поляна и да иска предварително роботизирани деца.

# 41
Ролята на майката е да показва и създава ежедневни навици на децата си.
Реиндръжи са явно моите, щом ги уча да си контролират тазовите резервоари. Simple Smile
Ролята на детската градина е образователна.
Яслата пък е заместваща грижа. Там се насърчават децата към самостоятелност, но основната отговорност отново е вкъщи, където децата прекарват най-дълго време.

# 42
Тук се пита за порядките в детската градина, не виждам смисъл отново да се превръща всичко в посока перфектна майка и деца.
Всичко ще се случи плавно, няма нужда бъдещ родител, чието дете ще постъпи в градина за първи път толкова да се самонавива да е изряден
Първото нещо, което се случва в градината е челен сблъсък с обмяната на вируси в крайна сметка

Обобщения пък как за деца със СОП може изключения, е цинично ако нямаме такова дете. Трудностите за родителите не са до един памперс.

# 43
Няма смисъл от спор . Като цяло Щефи е права ,притесняват ме само вирусите които ще лепне ,той вкъщи е все болен ,а в детската ще сме абонирани за аптеката
В нашия случай моя не го виждам да се научи скоро  да се облича,за събличането горе долу става  ,но предполагам няма да ни върнат от детска градина заради това 😅 сигурна съм,че има дечица които вече се справят идеално с обличането, но моя от бебе с всичко започва по-късно от останалите, така че дори не бях мислила за това до преди да ми го напишете тук . Когато стане тогава  ,не съм си го поставила за мисия към момента 😊
Пролетта преди да махнем памперса питах ако евентуално не сме успяли да го махнем през лятото дали се допускат деца с памперс и отговорът беше ,че няма проблем ,с общи усилия сме щяли да го свалим . Та да позволено е с памперси,но за щастие го махнахме преди 20 дни,  с акането е малко труден ,но имаме време до септември

# 44
Правила има за да се спазват. Да се знае кое се очаква и е нормално за съответната възраст. За да е възможно най-плавна адаптацията на детето.
Нищо цинично не съм казала. Пък ако вие сте махнали памперсите само заради градината, можели сте да си ги оставите. Нямаше да ви върнат децата. На тази възраст могат и да си ги сменят сами 😁

Общи условия

Активация на акаунт