Мнения за неелитни училища след седми клас в София - Тема 12

• 49 645
  • 751
  •   1
Отговори
# 315
  • София
Бих искала да вметна по темата ветеринарен техникум. Родом съм от Стара Загора. Никога не ми е било в полезрението това училище. Но бих искала да кажа хубави думи за него. Първо, в Стара Загора всички училища са реновирани, вкл.  и този техникум. Имат страхотни общежития за деца, които не са от Ст.З., по  две в стая с модерна баня. Дворът е парк. Там учат деца от цяла България, вкл.Варна, Бургас, Пловдив и София. След завършване веднага и без допълнителен изпит ги приемат в Тракийския университиет - ветеринарна  медицина. Мой съученик от основното в момента е пластичен хируруг в Ст.З....и жъне...
Т.е. ако децата имат афинитет към животни или като цяло лечение на животни - Стара Загора е гимназията за това.
Сериозно обмислям моят аутсайдер дали да не го пробвам там.

Последна редакция: пт, 27 юни 2025, 10:32 от *дива*

# 316
  • София
За ветеринарна медицина не знам, но хуманна медицина няма как да ги приемат без изпити, защото приемът за Медицина е регулиран на държавно ниво и е задължително с изпити по химия и биология + ДЗИ БЕЛ. Колкото бройки ДП са определени с РМС, точно толкова приемат въз основа на проведените изпити.
Иначе Стара Загора е с традиции във ветеринарната медицина.

Последна редакция: пт, 27 юни 2025, 00:46 от sanaka

# 317
  • София
За ветеринарна медицина не знам, но хуманна медицина няма как да ги приемат без изпити, защото приемът за Медицина е регулиран на държавно ниво и е задължително с изпити по химия и биология + ДЗИ БЕЛ. Колкото бройки ДП са определени с РМС, точно толкова приемат въз основа на проведените изпити.
Иначе Стара Загора е с традиции във ветеринарната медицина.
Има логика. Вероятно си права. Тепърва ще проуча.

# 318
Ветеринарна медицина ги приемат с изпит по биология, но може би в Тракийския приемат с някакво предимство деца от училището в Стара Загора. Мисля, че и в София имат предимства за децата от Костинброд. За ЛТУ. Не съм убедена обаче...
Ясно е, че в Стара Загора е най-добрият ветеринарен техникум, но е много трудно да се решиш детето ти да отиде далече толкова рано.

# 319
  • София
Редактирам се малко - Предимството за завършилите ветеринарен техникум е, че оценката от техния държавен изпит се према като оценка от ДЗИ биология ПП и се умножава с по-висок коефициент от ДЗИ биология ООП при балообразуването за ветеринарна медицина.

Последна редакция: пт, 27 юни 2025, 09:54 от НикиK

# 320
Предимството, ако може да се нарече такова, поне в Тракийския университет е, че взимат резултата от ДИППК със същия коефициент като биология ПП. Но това е само за ветиринарна медицина. За хуманна, съвсем логично, нямат никакво предимство.

ПП: Видях, че и НикиК се е редактирала.

# 321
Здравейте! Изпращам ви снимки от малкия двор на 32 СОУ, за което писах по-рано, че два класа е преко сили, три е отбиване на номера
Прикачвам и снимки от интериор

Последна редакция: пт, 27 юни 2025, 14:10 от pampinela

# 322
Парапетите са им ниски. В повечето училища е обезопасено много добре с високи прегради.

# 323
  • София
Изглежда зле, обаче и аз учих в най-най-старото училище навремето, а пък на нас хич не ни пукаше. Бяхме единен клас и затворническата обстановка не ни впечатляваше грам Simple Smile
Важното е, че училището си е доста елитно и на много възлово място в сърцето на София.

# 324
  • София
Бихте ли споделили актуални мнения за Оптиката. Би ли било добър избор за момче, интересувам се от средата, в която би попаднал и уменията, които би придобил.

# 325
Имам още снимки на 32-ро, но много бавно се качват. Обновяват го, всяка година правят по нещо. Аз го харесвам и ще го вкл в списъка. Хич не ме еня как изглежда отвън, вътре ми е по-важно. Средата ми е най-важна. Не искам моето дете да бъде поредното бито момиче и снимано в Тик-Ток. Направо се ужасявам, какво поколение идва!

# 326
Аз също много се чудя за 32-ро училище дали да ми остане в списъка, причината е, че всички паралелки са с водещ език английски. Иначе е чудесно като училище, резултати. Обстановката и местоположението не ме притесняват грам.

# 327
Аз също много се чудя за 32-ро училище дали да ми остане в списъка, причината е, че всички паралелки са с водещ език английски. Иначе е чудесно като училище, резултати. Обстановката и местоположението не ме притесняват грам.
За мен от първостепенно значение е какво иска да учи детето и колко му се отдава изучаването на чужди езици. Ако учи езици с лекота и английския му е добър, най-добре да се ориентира към друг език или професионална гимназия. Ако английския му е горе-долу или слаб не е лоша идея да наблегне на него в 8-ми клас. Фактът, че едно дете се справя добре с английския, защото от малко гледа телевизия и слуша клипчета, не означава автоматично, че лесно усвоява езици. Съседско дете, което говори много добре английски и беше отличен ученик, завърши 164 ИЕГ. Испанският му е тотал щета.
Вслушвайте се в желанията на децата и не пренебрегвайте възможностите им заслепени от родителски амбиции.

# 328
Ние рискувахме с големия с два нови езика от 8 клас. След седми клас не е учил английски в училище. Не съжалявам.
На 16 години си взе сертификат С 2, без да се е готвил някъде специално. Един месец преди изпита отиде само на подготовка за формата, това му беше ученето на английски в специална среда след седми клас.
Френски и испански не научи перфектно, но мисля, че научи все пак достатъчно. Прави ми впечатление, че спокойно си гледа филми без субтитри. Особено на испански, защото той е голям фен на испанската култура. На френската не особено, въпреки че му беше първи френският.
Единственото, за което донякъде съжалявам, е, че му отнехме възможността за лесна матура по английски. Но дългосрочно това няма никакво значение.

# 329
За мен от първостепенно значение е какво иска да учи детето и колко му се отдава изучаването на чужди езици. Ако учи езици с лекота и английския му е добър, най-добре да се ориентира към друг език или професионална гимназия. Ако английския му е горе-долу или слаб не е лоша идея да наблегне на него в 8-ми клас. Фактът, че едно дете се справя добре с английския, защото от малко гледа телевизия и слуша клипчета, не означава автоматично, че лесно усвоява езици. Съседско дете, което говори много добре английски и беше отличен ученик, завърши 164 ИЕГ. Испанският му е тотал щета.
Вслушвайте се в желанията на децата и не пренебрегвайте възможностите им заслепени от родителски амбиции.
Да, абсолютно съм съгласна с всичко.

Общи условия

Активация на акаунт