Обърнато домакинство - когато мъжът си е вкъщи, а жената работи. Да или не?

• 8 287
  • 245
  •   1
Отговори
# 195
  • Out of the Mix
Типична Лъвица си Таня, хаха.
Я кажи, ти ли тарториш у вас? Joy
Щото аз съм ларж, в смисъл за важни неща имам позиция, винаги с доводи и анализ, но иначе пълен дзен да му е на всеки.

# 196
  • Somewhere far away
Защо не.?? Ако е напълно нормално жената да си стои вкъщи и да гледа домакинството и деца ако има такива - то тогава защо да не е напълно нормално и мъжа да прави същото, ако жената има съответната професия, изкарва повече пари и няма време за битовизми?

# 197
Ако и двамата се чувстват окей в това положение - защо да не го приемем. Аз също имам познати - мъжът работи чат-пат, жената е с добра кариера. Той върти домакинството, отгледа децата ... И смятам, че са в супер хармония един с друг, разбира се може и да не е така в действителност.

# 198
Абе не ме кефи, трябва и двамата да сме на къра. Не приемам аз да нямам професия, не приемам и мъжа си да дондуркам и да тегля финансовото време.
Изключвам периодите за гледане на малки деца, тогава не само приемам, ами мъжът ми си е бил вкъщи и двата пъти. Беше страхотно Heart!

# 199
  • София
По темата. Ако мъжът не се комплексира, не мърмори, не вдига скандали и въобще ако наистина е щастлив с тази роля, аз бих била щастлива да работя интензивно и да изкарвам парите в семейството.

# 200
По темата. Ако мъжът не се комплексира, не мърмори, не вдига скандали и въобще ако наистина е щастлив с тази роля, аз бих била щастлива да работя интензивно и да изкарвам парите в семейството.

Поне 110% от мъжете нямат нищо против да работят интензивно и да поемат цялото финансово бреме за семейството при условие че жената "не се комплексира, не мърмори, не вдига скандали и въобще..." .
Ама няма такъв филм.

# 201
  • София
Ами аз лично съм жена, с която лесно се живее. Агресията и скандалите не са моя начин на изразяване по принцип. Но съм си имала работа с мъж, който просто превърташе, ако няма работа и не изкарва пари, въпреки че и аз работех. И въобще, мъжката психика по принцип е - той да изкарва парите. Та затова го казах.

# 202
Както и предполагах - съдиш за всички жени по себе си и за всички мъже по бившият ти съпруг. Нормално, защото повечето така правят. Но неправилно, защото хората са различни. Ако следвам твоя принцип, би трябвало да пропагандирам, че всички жени са скандалджийки. Но гледам да набера повече опит за да мога обосновано да не го правя Wink

# 203
  • София
Напротив, ти намекна, че всички жени, които си седят вкъщи, мърморят.

# 204
Как така намекнал? Съвсем си го натвърдих, без всякакво съмнение.

# 205
Реално в повечето случаи, ако няма някакъв баланс, все някой мърмори. Освен семействата, в които единия има други възгледи и те го правят щастлив. Например, има жени, родени да бъдат домакини и те нямат нищо против да гледат няколко деца, поддържайки перфектен дом с всички вази пресни цветя, перманентно чисти полилеи отгоре и горни рафтове без прашинка, с топъл кекс в специална поставка за кексове и тн. НО очевидно такава жена отново не е особено привлекателен избор, защото тя под издържане на семейството не разбира платени сметки, почивка на Черноморец за 5 дена в годината и следене на промоциите с лидл плюс карта. За нея си трябва мъж, който наистина да осигури щастливото пребиваване е уютния дом, за да може да купува хубави сервизи като канят гости, децата да са добре екипирани за заниманията си и тн. Много мъже очакват топ домакиня вкъщи на минимален бюджет. Но тогава, разбираемо, жената търси опции да вдигне стандарта, защото не е работа хем да гледаш деца основно ти, хем да поддържаш цялото домакинство плюс организацията на прегледи, дейности, почивки и тн, ама да си оборудван от тему. И да работиш де, защото накрая не излизат сметките. 😀

Според мен, комфорта идва в златната среда - и двамата работят всеки в сферата си, и двамата се грижат за децата и разпределението на домакинството варира спрямо заетостта на всеки. Така никой не е ощетен, зависим и никой не е поставен в позицията на лидер, решаващ общата съдба без право на вето.

# 206
Ако единият в двойката изкарва много повече пари също не ми изглежда добре за бъдещето им като двойка.
Изкарващият ще се ядосва на другия и ще се чувства, че има повече права, а неизкарващият ще се комплексира.

# 207
  • София
За мен основната причина да не проработва конфигурацията провайдър-домакиня, е точно това, че първият се взима за много велик и решава, че носенето на пари му дава право да определя, властва и да се държи с другия като с по-малко важен и ценен. И е ти после откъде тръгва еманципацията. Този модел работи истински, само ако има взаимно уважение за приноса на другия и третирането му като равноправен глас в семейните дела.

# 208
Също така, по-вероятно е да проработи при хора с много пари. При едни стандартни доходи, които покриват базови сметки, провайдера ще започне да се изнервя на неработещата половинка с харчовете, а неработещата половинка ще иска нормално съществуване. Колко семейства уж мъжът си взел домакиня, ама като децата вече са големи - рязко му идва в повече.

# 209
  • Най-красивата страна
Аз не приемам този модел.Мъж домакиня не искам.
И съпруга ми не би го приел.

Между другото имам приятелки с мъже провайдъри и са щастливи.
Но едната има доста прилични пасивни доходи,обикновено ги харчи за себе си и за разни гевезелъци за детето,а другата е осигурила голямото семейно жилище.
Мъжете им поемат цялата издръжка на семействата.
Не съм чула мъжете им да се оплакват,нито пък да се държат неуважително.

Не приемам обаче и варианта при който жената няма никакъв принос.

Имам и роднина,която има успешен бизнес и си размениха с ролите със съпруга и.
Той гледаше децата и готвеше ,тя носеше парите.
След година и половина се разделиха,защото,,вече не го възприемала като мъж,,
Сега с втория и мъж и двамата работят и имат детегледачка и домашна помощница.

Последна редакция: чт, 24 юли 2025, 12:21 от Veronikaaa

Общи условия

Активация на акаунт