Плюсове и минуси на кварталите в София - тема 18

• 38 426
  • 731
  •   1
Отговори
# 285
Е, върнахме се от първата ни обиколка из Карпузица и Овча Купел. Не сме навлизали много навътре в кварталите. Повъртяхме се около "Глория палас", минахме и от другата страна на реката на ул. "Букет". Гледахме повече частите на Карпузица недалеч от "Околовръстното", заради близостта до градски транспорт.

Както често става напоследък с мен отивам за едно, харесвам си друго. Grinning

Най-много ми хареса ул. "Боряна". Тротоарите са в добро състояние. Преките около нея също изглеждат добре поддържани. Автобус 73 ни се стори много редовен. Докато извървим улицата от край до край минаха 2 или 3 на посока.  От нея свихме по "Любляна" и вървяхме чак до трамвая. И "Любляна" не е зле, но тротоарите са в по-лошо състояние. Плочките на места са изпочупени. Долу по релсите на трамвая на спирката видяхме да се веят боклуци.

В Карпузица тротоарите на места хич ги няма, улиците са в по-лошо състояние, от колкото тези около "Боряна". Нагоре и да е по-добре става вече доста далеч от редовен транспорт, 107 е рядък. В 260 имаше мигранти. Уви не се качихме на 73 да видим дали и там има.

Само като си представих, че и да съм в по-долната и комуникативна част на Карпузица ще трябва да чакам автобус на "Околовръстното" и всеки ден да го пресичам на светофара като се прибирам с градски транспорт и се отказах да гледам имоти там. Не знам как моята колежка толкова се хвали. Аз дори да живея в приличен блок с хубава гледка на тихо място ще ме дразни да минавам през това всеки ден: https://rb.gy/es4dec като само отсреща отвъд Околовръстното същата улица "Букет" изглежда много по-прилично. С кола може и да не дразни толкова, но кучето и един ден ако имам дете по такива ли улици ще ги разхождам? Едно кръгче по "Боряна" и около нея по преките ми изглежда къде-къде по-приятно за разходка. А от Овча Купел пак може да се отиде до планината, Карпузица реално не спестява много от пътя до Витоша.

Нещо не ме грабна Карпузица, но се радвам, че все пак си харесах нещо в района, за да не е било напразно разкарването. Сега разбрах защо толкова я хвалят назад в темата и някои от старите теми тази "Боряна"! Smile

Последна редакция: чт, 07 авг 2025, 23:34 от Анонимен

# 286
На "Боряна" ли имаше "дипломатически" блокове? Още отпреди десетилетия си спомням този израз - "дипломатическите блокове на "Боряна"". В този смисъл хич не е чудно, че районът по и около тази улица е облагороден.

# 287
Да, на ул. Боряна има дипломатически блокове и къщи.

# 288
Аз честно казано в Карпузица цигани не съм виждала. Може би има в малките блокчета на Любляна до околовръстното, които доколкото знам са някакви общински жилища. Но съм напълно съгласна с вашите впечатления. А частта на ОК около Любляна е тази, която най-много ми допада от всичките ОК.

# 289
Ами, ами, там в тия блокчета живее на Стораро цялата рода. Те вярно са си тъмнички, но не е точно като да са от Факултета. Поне не и според колите, паркирани отпред. 😃

# 290
По-проблемни от ромите са арабите, които се качват в автобус 260 например и щъкат наоколо. По Боряна, за щастие не видях лъжебежанци.

# 291
Аз честно казано в 260 роми и араби не съм срещала, а ползвам ежедневно. Сигурни ли сте, че не е бил 111?

# 292
Една приятелка живее в панелните блокове до въпросните блокчета. Ходила съм и на гости, всички излезли отпред, направили си седянки, люпят семки, пият. И не само ромите , а и другите. Тя е питала комшии тези няма ли да се махат, те са се чудели за какво им говори, все едно е супер нормално да са там. В района се строи масово, но тези блокчета не ги махат, а парцела на които са е доста голям, та явно са с чадър.

# 293
Е как така ще махнат вече съществуващи жилищни сгради, за да построят други, това може да стане само ако техните собственици са съгласни.

# 294
Toва са общежития, собственик е общината.

# 295
Аз честно казано в 260 роми и араби не съм срещала, а ползвам ежедневно. Сигурни ли сте, че не е бил 111?
Точно 260 беше, качиха се с нас на спирката на автобуса "ж.к. Красно село". После слязоха на спирка "Монтевидео" заедно с нас. Забелязах ги заради забрадката на момичето и защото крачеха гордо-гордо, особено той.

Иначе, за да не е негативно. Ул. "Боряна" е заприличала на улица някъде по на запад от нас, в Словения например. Видя ми се много чиста, тротоарите здрави. Повечето нови блокчета по нея са хубави. Къщите, до колкото са останали, са си стегнали гаражните врати и оградите. В стрий вю в Гугъл се вижда как след като до тях построяват блок живеещите в къщата сякаш от кумова срама са си стегнали гаража или оградата. Simple Smile Не съм фен на презастрояването, но не мисля, че улицата е била по-добре през 2012-та.

Днес бях в 73 и поне до "Боряна" не видях роми и араби в него, но линията се пълни на макс в час пик. То и метрото се пълни, не е зле да се помисли за създаване на повече бизнес сгради и офиси клъстъри в Западна София. Много от качилите се на 73 от някой от спирките на Цариградско слязоха чак на спирките в Овча купел. Тези хора ако имаха възможност нямаше да бият толкова път до офис клъстърите на Цариградско. В Западна София се сещам за офис сгради по T. Александров и по бул. България, но те пак не са близо до О.К. Иначе не мога да намеря други минуси на микролокацията около "Боряна".

# 296
Аз си оставам на мнение, че арабите в 260 са по-скоро прецедент, отколкото практика - ромите също. Дори общежитията в ОК вече са само за деца, та такова придвижване на семейство араби може да видите във всяка една линия на ГТ.

# 297
Този район до центъра за настаняване на бежанци го знам отпреди 8 години, когато ми се наложи една седмица да ходя почти ежедневно до една болница за рехабилитация до него. Тогава още бяха поляни без застрояване, но се очакваше да започне. Чисто природно районът беше чудесен - слънчево и приятно, ако не те мързи да качваш хълмчета (ако си без кола).
Амброзия, уточних, че имам само инцидентно посещение в този район и то преди доста време. Но пък си мисля, че деца е до 18 години, вероятно. Между деца на 10-11-12 години и деца на 15-16-17 години има разлика. А и не се знае, в случай на по-голям наплив на бежанци какво ще направят със съществуващите места за настаняване.

Скрит текст:
Колкото и студено да звучи, тази седмица четох, че Тръмп прави център за настаняване на нелегални във военна база в пустинята до границата с Мексико. Дори проучвали дали не могат да направят подобна секция и в Гуантанамо, там дори не трябва да се страхуват, че някой ще избяга. Smirk

# 298
  • София
Сега потърсих, че преди 2 години съм писал за района:

https://bg-mam.ma/p/1557313/47026619

Сега са над 2000. Та потенциала се изчерпа, не купувайте там Blush

# 299
Мандаринка, аз не визирам твоя пост, само наличието на бежанци в 260. Иначе си ги има, то не малка част от тях са се и установили в този район.

Общи условия

Активация на акаунт