Плюсове и минуси на кварталите в София - тема 18

• 38 419
  • 731
  •   1
Отговори
# 270
За транспорта супер лесно се проверява в мапса. Там си има всички спирки отбелязани. Гледате си микрорайона, който ви интересува, виждате спирки на кои номера има наблизо. После в sofiatraffic се гледа маршрута на превозните средства и интервала. Друг вариант е направо да дадете маршрут в мапса от мястото, което ви интересува до местоработата ви, или друго често посещавано място,  да видите колко лесно ще е предвижването. Защото например някои части от квартала може да са близо до трамвай, други да са на 15 минути, например.

# 271
Имам усещането че в Карпузица се пече някакъв голям проект, и тука зорлем му се вдигат акциите 😉

# 272
Имам усещането че в Карпузица се пече някакъв голям проект, и тука зорлем му се вдигат акциите 😉
Главболгарстрой ще строят още там. За мен е всичко друго, но не и приятен квартал.

# 273
Е то няма къде, парцелите са малки. Те не строят ли предимно големи, грандомански сгради?

По-назад не видях да е обсъждан района на квартала покрай реката. Една съседка на колежката в НС покрай реката все се оплаквала от влага. Почти всяка година правили ремонт. Вие бихте ли избягвали района около дерето?

# 274
Не, просто има много нови сгради и е сравнително евтино.

# 275
  • There I was on a July morning
................
По-назад не видях да е обсъждан района на квартала покрай реката. Една съседка на колежката в НС покрай реката все се оплаквала от влага. Почти всяка година правили ремонт. Вие бихте ли избягвали района около дерето?
Зависи на какво разстояние е от реката. Преди строителството се правят геоложки проучвания и съобразно тях се   проектира дренаж на сградата. Ако е добре проектиран и изпълнен, не би трябвало да има проблеми.
Ако ще купувате вече построено, може да огледате състоянието на фасадата при основите на сградата, в сутерена - има ли мокри петна, следи от влага, подкожушена мазилка.

# 276
Благодаря!
Влизам да споделя, че открих сериозен минус на "Дружба" 1 в района окло езерото, около МС Искърско шосе и 28 ДКЦ.

Поради някакава причина в някои дни като днес се носи ужасна воня във въздуха. Не знам някакъв завод ли има в района или е от езерото, но е гадно. Все едно мирише на отпадъци от кофа за боклук или вкиснала вода, дори не мога да определя тази смрад. По-неприятно е от миризмата на тор на село.

Преди няколко дена пак така, само че миришеше малко по-нататък около 28 ДКЦ, точно около новите блокчета. Интересното е, че в района на метрото и Лидъла тогава не миришеше, но е същия източник сякаш.

Ето защо е хубаво човек доста да се повърти в един квартал ако обмисля покупка. Купилите НС в тези блокчета сигурно не са направили така и сега кой знае колко им смърди като излязат на терасата или отскочат до Лидъл да си напазаруват.

Идеята за наемане на хотел в/до района, където човек обмисля покупка или наем е добра. В моя случай не е голяма загуба, защото Дружба ми е доста ниско в личната класация, но съвсем ми се срина. Гадните миризми са сериозен минус за мен. И с тези цени които искат на НС там има много по-хубави и несмърдящи локации. Grinning Много опознавателни "екскурзии" из западна София ми предстоят, почти не я познавам, като друг град ми е.

Последна редакция: ср, 06 авг 2025, 23:29 от Анонимен

# 277
Княжево (Карпузица) е един прекрасен квартал.
Там няма малцинства.
Има бърза връзка с метро, с трамвай, има супемаркети, има канализация, газифициран е, ОБАЧЕ не е престижен.

Това е.
В Карпузица има малцинства, в Княжево също се намират.
А Княжево каква връзка с метро има? Сещам се само за твамвай номер 5, и общо 8 спирки до метрото.
Княжево- Райска радина - Планинец- Никола Петков - Павлово - Овча купел - Братя Бъкстон - Красно село
Или може би имаш предвид рейс 59 и 10 спирки до там? Автостанция Княжево-Сред село- Лазарополе -Дамяница- Никола Петков - Монтевидео - Боряна - НБУ - ПГСС - Мизия

Автобус 59 е на 20 минути, в пик час на 15 мин. Това не може да бъде автобус за извозване на хора до метро, защото тези хора може да чакат и 20 мин на спирката + още мин 10 мин път до метрото+ още до 7 мин чакане в метрото... та изчисли кога ще стигнат?

# 278
Автобус 804.
Движи се само през делнични дни.
Освен това с автомобил до Горна баня е само 5 минути и отам си на 200 метра от метрото.
Не съм видяла да има къщи с малцинства.
Вие къде сте ги видяла?
Може ли адрес?

# 279
А какъв е смисълът да тръгнеш с кола, а след това да продължиш с метро и друг ГТ?
Или само с кола, или само с ГТ, така си мисля аз.

# 280
Автобус 804 се движи само в делнични дни.
В центъра не обичаме да ходим с колата.

# 281
Автобус 804.
Движи се само през делнични дни.
Освен това с автомобил до Горна баня е само 5 минути и отам си на 200 метра от метрото.
Не съм видяла да има къщи с малцинства.
Вие къде сте ги видяла?
Може ли адрес?
около Бившата фабрика България, карето между "Цар Борис" и "Любляна", покрай реката, мисля, че беше ул "Войводина могила", около гробищата в Княжево също има. По по-високите части на Карпузица не знам, не съм ходила по местата близо до Г, Баня.

Ако ще ходя с кола, нямам нужда от метрото. Не бих отишла с кола до метрото и да продължа с метрото. С кола, естествено е бързо, ама с чакане по спирките на автобуси до метрото може да си удължиш с 37 мин (20 мин за рейс 59, 10 мин за пътуване с рейс 59 и 7 мин чакане метро). Обсъждахме дали квартала е с добър градски транспорт.

Автобусът до Манастирски ливади е 801, грешно съм писала. През 20 мин до 60 мин. Иначе хубаво, че на много места в Манастирски ливади спира.
Ⓜ️
Ж.К. Красно Село / Krasno Selo Qr. (0638)
Бул. Братя Бъкстон / Buckstone Brothers Blvd. (0289)
Ул. Т. Каблешков / T. Kableshkov St. (6088)
Ул. Казбек / Kazbek St.
Ул. Пирин / Pirin St.
Ул. Ген. Ал. Суворов / Gen. Al. Suvorov St.
Ул. Красна Китка / Krasna Kitka St.
Пл. Знаме На Мира / Flag Of Peace Sq.
Ул. Кота 1050 / Kota 1050 St.
Бул. Братя Бъкстон / Bratya Buckstone Blvd.
Ул. Майстор Димитър Софиянлията / Maystor Dimitar Sofiyanliyata St.
Ул. Богомил Райнов / Bogomil Raynov St.
Кв. Манастирски Ливади - Запад / Manastirski Livadi - West Qr.
Ул. Бяла Акация / Byala Akatsiya St.
Ул. Проф Велизар Велков / Prof. Velizar Velkov St.
Ж.К. Бокар / Bokar Qr.
Ул. Георги Измирлиев / Georgi Izmirliev St. (6276)
Ул. Шарл Шампо / Charles Champeaux St.
Ул. Иван Кирков / Ivan Kirkov St.
Ул. Боян Петров / Boyan Petrov St.
Кв. Манастирски Ливади / Manastirski Livadi Qr. (0867)

Последна редакция: чт, 07 авг 2025, 17:52 от Pepina_n3

# 282
Ами то и вие информирате за Вашите предпочитания

В центъра не обичаме да ходим с колата.

През зимата със сняг (а в тези райони има сняг, не е като в центъра) ставате половин час по-рано, отивате и разривате колата (защото не искате ПМ или гараж), стопляте двигателя и се придвижвате за 3-5 мин. до метро, където щастливо се натоварвате на него. Направо идилия!
П.С. На връщане е възможно колата отново да е затрупана със сняг. Разриването за връщане до къщи отново спестява ходене до фитнеса.

# 283
Много интересен казус повдигате.
Какво решение предлагате?

# 284
  • София
Благодаря!
Влизам да споделя, че открих сериозен минус на "Дружба" 1 в района окло езерото, около МС Искърско шосе и 28 ДКЦ.

Няма завод. В този район има високи подпочвени води. Минават под блоковете, стигат до метрото. То и езерото се е появило като резултат от копаенето на пясък за строежите. Една сутрин през 70 те години  работниците открили огромна локва. Водата се вдигала с минути, постепенно се оформило и езерото. От Общината решили да използват лимона и да си направят лимонада - няма лошо, удобно е за разходки.
Интересно е, че старите блокове и 28 ДКЦ  са строени в сухи места, там проблеми няма.  Явно проектанти и  строители са си разбирали от работата.
Под метрото има помпи, които не спират да работят денонощно за да може да няма аварии.
Под блоковете сега също има помпи. Но като изтече гаранционния срок строителите няма да ги поддържат.
Да му мислят купилите там. Ще трябва да се организират и отводняват сами, каквото и да им струва.
Доколкото съм чувала миризмата е от някакво чистене на помпите, не е постоянна.

Общи условия

Активация на акаунт