Плюсове и минуси на кварталите в София - тема 18

• 38 396
  • 731
  •   1
Отговори
# 255
  • sofia
Здравейте, какво ви е мнението за Овча купел 2, в частност районна, който се намира до метростанцията? Обмисляме закупуване на апартамент в района, но не ни е особено познат. До сега сме живяли в Манастирски ливади и Младост, така че всякакво мнение би било от полза Simple Smile
Вече година живея тук, в апартамент на родителите ми, от който се изнесох през 1999. Дет се вика, ново ми е.
Метрото, метрото и пак метрото. Ако човек ползва кола, за да ходи на работа е кофти. С автобусите винаги е било мизерия, на рядко, махалата с тях се вози, някои линии обикалят много. Излизането и влизането от квартала в час пик винаги е било гадно.
За училища и ДГ не знам, защото децата са ми големи, но в района има. Откъм магазини също е ок.
На мен ми е добре, но аз се прибирам да преспя. Заведения, парк и подобни няма.
Децата са супер доволни от нощния транспорт. Таксито от центъра е 20-25 кинта.
Купих апартамент в частта при бившето АОНСУ, баш при бежанците, но там тепърва ще го ремонтирам. Пак гледах да е близо до метростанцията (в случая Мизия).

# 256
vesi1, доста полезна информация. И аз имам питане за Овча Купел, с риск да повторя горното, защото Западна София не ми е изобщо позната.

Какво е мнението на форума за панелната част при б-ца "Доверие" и ОДЗ "Сребърни Звънчета", предполагам това е Овча Купел 2?
На картата излиза достатъчно далече от "Факултета", има 2 метростанции, че и ЖП спирка за много направления в ЮЗ България. Досега на теория не виждам особени минуси, освен, че е предимно панелна. Ромите само в автобусите ли са там?

Частта покрай "Монтевидео" ми се струва с повече минуси откъм достъпност до метрото и цветни присъствие. На север буквално е през един булевард от "Факултета". Изглежда като да трябва доста ходене до метростанция "Мизия" от повечето блокове, освен от тези, които са по-близо до метрото. 500 метра не е много, но в пек през лятото, студ зимата или пороен дъжд сигурно е по-добре довозване с автобус до метрото. А ако ще се взима автобус за довозване в метрото отвъд Окловръстното в "Карпузица" не би ли било по-спокойно и по-далеч от ромско присъствие?

Западната част на квартала ми се вижда хем по-компактна, а в същото време може да разчита на 2 метростанции, а в другата част е само на МС Мизия или довозване с автобус 111 по Околовръстното до МС Горна баня. И къде точно се падат бежанците, Гугъл мапса не ми намира АОНСУ?

При избор между Овча Купел и Карпузица втората има ли някакви предиства освен по-новото строителство и далечина от махалата? Транспортно ми изглежда доста зле, но ако човек е недалеч от Околовръстното може да се прехвърля на метрото. Моя колежка живее в Карпузица и направо не може да си нахвали квартала, но тя се прехвърля с автобус на метрото. Изглежда да е като квартал по-подходящ за хора, които все са по колите. Тя живее недалеч от Околовръстното.

Може въпросите ми да са глупави, но реално нищо не знам за повечето западни квартали, особено за Овча купел и Карпузица. Grin

Последна редакция: вт, 05 авг 2025, 12:48 от Анонимен

# 257
От Карпузица за нула време може да се отиде до трамвайната спирка в Княжево, за живеещите тук тези квартали за едно и също. Според мен Павлово/ Бъкстон също е по - добре от Овча Купел.

# 258
vesi1, доста полезна информация. И аз имам питане за Овча Купел, с риск да повторя горното, защото Западна София не ми е изобщо позната.

Какво е мнението на форума за панелната част при б-ца "Доверие" и ОДЗ "Сребърни Звънчета", предполагам това е Овча Купел 2?
На картата излиза достатъчно далече от "Факултета", има 2 метростанции, че и ЖП спирка за много направления в ЮЗ България. Досега на теория не виждам особени минуси, освен, че е предимно панелна. Ромите само в автобусите ли са там?

Частта покрай "Монтевидео" ми се струва с повече минуси откъм достъпност до метрото и цветни присъствие. На север буквално е през един булевард от "Факултета". Изглежда като да трябва доста ходене до метростанция "Мизия" от повечето блокове, освен от тези, които са по-близо до метрото. 500 метра не е много, но в пек през лятото, студ зимата или пороен дъжд сигурно е по-добре довозване с автобус до метрото. А ако ще се взима автобус за довозване в метрото отвъд Окловръстното в "Карпузица" не би ли било по-спокойно и по-далеч от ромско присъствие?

Западната част на квартала ми се вижда хем по-компактна, а в същото време може да разчита на 2 метростанции, а в другата част е само на МС Мизия или довозване с автобус 111 по Околовръстното до МС Горна баня. И къде точно се падат бежанците, Гугъл мапса не ми намира АОНСУ?

При избор между Овча Купел и Карпузица втората има ли някакви предиства освен по-новото строителство и далечина от махалата? Транспортно ми изглежда доста зле, но ако човек е недалеч от Околовръстното може да се прехвърля на метрото. Моя колежка живее в Карпузица и направо не може да си нахвали квартала, но тя се прехвърля с автобус на метрото. Изглежда да е като квартал по-подходящ за хора, които все са по колите. Тя живее недалеч от Околовръстното.

Не е само  "Факултета", навсякъде има, в целия комплекс има, не само в автобуса!  От Овчакупел 2, предпочитам Овча купел 1 заради  това, че е по-близо до центъра, и още повече Овча купел старата част, защото има микроучастъци, които не изглеждат като панелен комплекс, а с къщи/кооперации за живеене, въпреки, че са по-далече от метростанция. ЖП спирката дали я ползва някой, не зная, прочетете в интернет какви влакове спират там, това не е Софийската централна гара, където има всичко...

Частта покрай "Монтевидео" се превръща в най-съвременната част на Овча-купел, много нови сгради се строят по цялото Монтевидео, след ремонта и разширяването на улицата и след наличие на метростанция Мизия. Автобусите за извозване на пътници до "Мизия" са гола вода - автобус 59 идва от Владая, веднъж много чаках на Мизия за този единствен автобус там, шофьорът имаше почивка и около 20 мин си откарах. А другия автобус 60 спира на друго място. Тези два авобуса удължават времето ти да стигнеш до метрото с толкова, че можеш да стигнеш до центъра с друг автобус и без метро! За да са ефективни, трябва да ги има на всеки 5 мин един от двата автобуси. Монтевидео е дълга улица, само ако си в частта до Мизия има смисъл, дори НБУ е далече за ходене пеш, не е невъзможно, но при сняг, дъжд, както казваш, не е приятно.

В Карпузица"  също има едно...присъствие, но може да е по-нарядко, да кажем, но в никакъв случай не е такъв квартал, както ти го е описала приятелката ти! Няма един хляб откъде да си купиш, нещо като 'края на света'. Далече от центъра, далече от метрото. Такива зони спират да се развиват, за сметка на Бузема (старо име на района около Мизия), която разцъфтява в наши дни и гъмжи от нови сгради, щяло да има булевард "Горна баня" - четох. Района около Мизия използват недостатъчно развитатаинфраструктура на Овчакупел1 - магазин Фантастико има близо, няколко кръчми. Заформя се нов квартал около Мизия и няма да е от панели.

Като си избираш жилище, не гледай да е между 2 метрстанции, а най-близо до една такава, няма значение коя.
Бившето АОНСУ се нарича сега "Държавна агенция за бежанците" и Гугъл така го знае, около улици  "Lier dyo Ronsar" и "Leopold Sedar Sengor" гледай.
Най-добре се разходи из тези квартали и ще добиеш визуална представа, виж ул."Боряна", "Народно хоро", но е далеч от метро там. Още по ул "Любляна" има вече нови сгради, можеш да се целиш и на МС "Овча купел".
И далеч от  ул "Суходолска".

# 259
Благодаря много за предложенията и мненията Ви!

Трябваше да уточня, че ние работим в ж.к. Полигона, съответно Павлово/Бъкстон биха ми били по-неудобни. От там не ми изглежда лесно да се отиде до метрото.

Работа се сменя, но в моята сфера повечето офиси са концентрирани около Полигона, в Тех парка, както и в Бизнес парка в Младост 4, мисля, че има няколко компании и в Дианабад.

В района най-познат ми е ж.к. Славия, там има едни стари блокчета, потънали в зеленина, все едно живееш в парк, но е още по-далеч от метрото.

Колежката от Карпузица идва най-често с метро до Орлов мост и от там с автобус до Света Анна. Други колеги от района повече използват автобус 73, но предполагам е по-бавен спрямо метро + прекачване на Орлов мост.

Непременно ще се разходим в района да огледаме.

# 260
А как се стига от Карпузица до метро?

# 261
Тя живее много близо до Околовръстното на ул. Букет и ходи около 300 метра до спирката на 73 "ул. Боряна". На метрото се прехвърля на МС Мизия. Друг път взимала 111 от Околовръстното посока "МС Горна баня".

Тоест сменя автобус + метро + автобус всеки ден.

В хубави дни на връщане от работа ходи пеша от МС Мизия чак до тях, но тя обича да ходи пеш.

# 262
Т.е. 3 превозни средства и 2 прекачвания? Изобщо не ми звучи ок на мен..

# 263
Ж.к. Славия не е далеч от метростанция Красно село, особено в частта до  бул. Цар Борис 3.

# 264
Е, Букет може да се води в Карпузица, но е далеч по-комуникативно от по-голямата част на квартала. Има всичко - до метро 59, 60, 73, а иначе съвсем наблизо 111 и 260. Може и пеша да се ходи до Мизия, въпреки че не е съвсем близо - 20тина минути. Две прекачвания са с метрото, сменят се линии - нормално, това са два края на града, а сега там се изгражда МС, та би трябвало да е и една идея по-лесно. Ако избере обаче място в центъра на квартала няма друг избор освен 107 до метро, на който аз лично не бих разчитала и ситуацията става далеч по-сложна. Та не става въпрос за квартал, а за конкретна локация - назад в темата много коментирахме Княжево, Карпузица, Горна баня.

# 265
Ж.к. Славия не е далеч от метростанция Красно село, особено в частта до  бул. Цар Борис 3.
Да, забравих, че метрото минава и от там. И там ще гледаме значи. Simple Smile

Ambrosia, мерси, ще поровя темата и назад за информация.

# 266
  • There I was on a July morning
Scodafan,, общежитието за бежанци е с координати /42.680417051901706, 23.251922977284792/.
Поляната пред него е вече изцяло застроена с нови кооперации от различни фирми. Доколко е опасно - не знам, но преди 3-4 години отказахме изгодна оферта там за апартамент 1. заради емигрантите и 2. заради ранния етап на строителство /фаза изкоп/. Но всеки преценява за себе си.
Други алтернативи са:
- вече споменатите стари блокчета в жк. Славия близо до бул. "Цар Борис III". Има бърз транспорт - трамвай № 5 и по булеварда минават автобус 260 и 63. Зад сградата на Община "Красно село" се строи затворен комплекс /според мълвата - на Божков/. Доста се забави строителството там и не знам на каква фаза са в момента, но е близо до метростанция Красно село. От двете страни на ул. "Житница" също строят няколко нови сгради, те са близо до спирки на авт. 83 и горе-долу близо до метростанция Красно село.
- старата част на Овча купел /живяла съм там преди години/ до парка - кварталът е хубав, тих и спокоен, има доста къщи, нови кооперации и малко панелни блокове. Има и детска градина. Роми в тази част не помня да е имало. Но транспортът някак заобикаля старата част на ОК. Покрай парка на ОК минават няколко не много редовни автобуса /107, 73 и др./,  трамвай 11, но метростанция "Овча купел" е по-далече.
За мен 500 м разстояние от метростанция не е никак много и се взема за около 5 минути. В тази връзка, районът около метростанция "Овча купел" в старата част на ОК, мисля е добре.

И вече граничните зони около Факултета ги избягвайте, там също се строят нови кооперации, но ромите си щъкат наоколо.

# 267
60 и 73 са автобусите в момента и са доста по-редовни последните 4-5 години.

# 268
Не искам да звуча, че натрапвам квартала си, но в Карпузица/Княжево си има Лидл, наскоро откриха Билла, СБА и още няколко магазинчета, също така трамвай 5 ходи до центъра, така, че не е изолирано и накрая на света, а пък от друга страна Витоша е на една ръка разстояние, докато повечето специално трябва да пътуват до там за да се докоснат до планината.

# 269
Княжево (Карпузица) е един прекрасен квартал.
Там няма малцинства.
Има бърза връзка с метро, с трамвай, има супемаркети, има канализация, газифициран е, ОБАЧЕ не е престижен.

Това е.

Общи условия

Активация на акаунт