Плюсове и минуси на кварталите в София - тема 18

• 38 367
  • 731
  •   1
Отговори
# 195
  • София
Манталитета на хората трудно ще се промени. Но в между блокове насред панелки си е битовизъм та дрънка,  залива те.. и няма какво да се направи...иди в панелка обясни,  че чехли за до мазата не трябва да са отпред , ни саксии, метли и части от мебели. Какво трябва да се случи...

# 196
Скоро попаднах на НС обзето от битовизма. Към момента е на ниво социализация. Запитах се дали вие сте асоциални или хората дошли от село и настанили се там са социални. Установих, че социализацията на хората води до циганизация на околната среда. Шокиращо!

Микроклимата в отделните квартали се контролира от брокерите!

# 197
О, по същия начин за чехлите, както в панелките, реагират и в НС. Само дето са ги сложили на етажерки.

# 198
Манталитета на хората трудно ще се промени. Но в между блокове насред панелки си е битовизъм та дрънка,  залива те.. и няма какво да се направи...иди в панелка обясни,  че чехли за до мазата не трябва да са отпред , ни саксии, метли и части от мебели. Какво трябва да се случи...
Ако има фирми-управители на входовете, и си вършат работата и поддържат пространството пред блока, няма как някой да си сложи маса пред блока за пийване-хапване. Също общината трябва да се грижи за тревните площи, а не градинари-самозванци от входа. Също и за боклуците по общите площадки между етажите - пожарната служба трябва да пише писма и да наказва за такива неща, защото при пожар затрудняват евакуацията, като получи някой глоба, ще спрат да слагат.

# 199
  • София
Живеят в жилища за половин милоон, нямат пари за фирми - управители. Синя коса , плаче от малка пенсия. Това е масово...

# 200
Ние се бяхме засилили да купуваме апартамент в Овча купел - старата част, но точно това с многото бежанци ни отказа. Единствения голям магазин до блока, в който бяхме харесали е Билла и двата пъти като ходихме беше пълно с мигранти/ бежанци, не знам как се водят, но беше доста неприятно. Иначе долната част около парк Овча купел е ок според мен. Вятър особено силен, в сравнение с други квартали, не съм усетил да има там или поне пътите, в които съм ходил, а по едно време беше доста често.
аз харесвам само частта на Овча купел около Борово.
Коя част на Овча купел граничи с квартал Борово?

# 201
Има ли начин (законен) да се разбере със сигурност кой е собственик на дадено жилище/имот?

# 202
Признавам, аз съм голяма късметлийка с комшиите във входа. Живяла съм къде ли не, такова нещо не е било. В Зона Б 5 имахме психично болна на етажа, подстигваше се надвесена над прозореца и космите падаха долу на масите в кафенето. В Св. троица бях в 22-етажен ЕПК блок, там пък дори не ги и познавах (то едно село кажи речи). Тук сме само млади хора, няма нито един алкохолик, купонджия, наркоман, скандалджия, и т.н. - абе работещи хора. Събираме си пари за всичко, правим ремонти. Но осъзнавам, че е голям късмет. Имаше едно предаване на Жоро Игнатов за един дядо, дето дъщеря му и зет му го убиха - блокът беше до Мола точно (Люлин 7). Ми потресох се като гледах репортажа - вътре мизерия и тежък соц, ремонт не е виждал тоя блок не знам откога.

# 203
Ние сме в НС от 2010, в сградата по етажите има цветя зимата и нищо повече, няма обувки, най-много някоя детска количка да има. Преди време имахме съсед, който си беше изкарал шкаф, писаха, че всичко трябва да се прибере по предписание на пожарната и това беше, няма обувки, няма циркове. До хора си е, няма НС, няма СС тук.

# 204
Малко не го разбирам това със цветята - изкарваш си, ако нещо не ти трябва или просто да не си заемаш мястото в апартамента - превземаш етажната собственост??? Като искаш цветя, гледай ги вкъщи или пък в градинката пред/ до блока.

# 205
Нямам представа, на мен не ми пречат, явно нямат място. Никога не бих повдигала въпрос за цветя, колички, колела. Но за обувки, шкафове и покъщнина - да.

# 206
Някой по-назад питаше дали да избере апартамент в Овча Купел или по-скъп с 30 хиляди лева в Полигона. Като цяло в София предпочитам източните пред западните квартали, но пред двата при разлика от 30 хиляди лева ще избера този в Овча Купел. Все пак си зависи от точното местоположение и конкретния апартамент.

Работя в Полигона и никога не бих си взела имот там. Има предимства, най-вече ако човек работи наблизо офисът му ще е под носа, има и мол, но не ми харесва. Постепенно с новото строителство загубва един плюс, а именно чувството за пространство. Центърът и бизнес паркът в Младост са близо, скоро ще има и метро, но всичкият наземен градски транспорт е по Цариградско. Дори и след отваряне на метрото пак ще има опашки за автобусите на спирките на Света Анна. Метрото няма да е толкова удобно за всяка точка, особено за по-къси разстояния.

Като цяло минусите са повече. Все повече ще се строи, като минават камионите вдигат много прахоляк. Гледам майките с колички как дишат с децата си от него. Няма парк в квартала, само няколко по-зелени петна между ЕПК блоковете и панелките. Неудобно е с детска количка да се преминава отсреща в Младост 1, където реално ще има често ходене, заради детските градини, училища, поликлиники и болница там. Кварталните улици са малки и тесни като алеи. Въобще направен е като типична работническа спалня и повече е бил промишлена зона през социализма, съответно няма детска градина и училище, здравно заведение и за всичко това се ходи отсреща в Младост.

Магазините са малки, квартални бакалии, предимно в новите блокчета. Супермаркет - само Билла в мола или едно малко Фантастико в Младост 1. ПроМаркет го закриха наскоро и сега в тази част на квартала няма супермаркет. Молът не е толкова близо и на всичкото отгоре трябва да се заобикаля през МакДоналдс за да стигнеш до него. За сега дори от новите блокове срещу мола не може да се стигне директно. Може би когато построят нова сграда на празното място до Office A и мола може и да отварят някоя пътека за достъп до мола, но не се знае дали ще стане.

От квартала има само два изхода. Единият е по Цариградско, а вече има и вход и изход откъм Асен Йорданов, но покрай строежа на метрото малко го стесниха и от там е неудобно за влизане с автомобил (а пеша почти невъзможно засега) и реално засега от там става само изхода от квартала с кола.

Един поглед отгоре пак показва проблемът на много блокове НС - наблъскани като китайска стена и с много миниатюрни зелени площи, липса на градинки, площадки. Панелните и ЕПК блокове и тук са с много повече зелено пространство и градинки. На всяко зелено или празно петно, което не е между панелките и ЕПК блоковете се строи и ще продължи да се строи дълго време. Когато бутнат и малкото останали соц промишлено-административни сгради ще си гледат със съседите в апартаментите.

С две думи пред Полигона веднага избирам в Овча Купел. Цените в Полигона не отговарят на качествата на квартала. Нивото на живущите дори и в НС като цяло не е особено високо. А цените, за които се продават дори ЕПК апартаментите в квартала са направо комично високи.

Последна редакция: пн, 28 юли 2025, 00:24 от Анонимен

# 207
Брокерите сега ще скочат на амбразурата.
Ще започнат да обясняват колко перспективно е да живееш в квартал Полигона...

Все пак за всеки влак си има пътници, само за товарния влак - няма.

Няма  и да има.

# 208
  • София
И аз бих си взела в Овча Купел, не в Полигона. На второто плюсът му е, че е до Цариградско и мола...и това е.
Там много ме побъркват огромните тръби. Каквото и да строят, с тези тръби няма как да изглежда спретнато.
Приятел имаше апартамент в едно черно-бяло блокче зад паркинга на Мега Парк(червената бизнес сграда до мола). Сега се строи нещо между блока и паркинга...не знам как успяха да го съберат.
ОК е отдалечен, но пък е някак по-приятен, по-уютен.
Назад видях коментар, че в Изток и Изгрев няма бежанци и какви бяха там другите...бежански общжития няма, но определено има странни хора и те не са от посолствата.
Бих казала, че са по-скоро в частта на квартала към КАТ и София мед. Там има къщи, боклуци, пущиняци. Събираха се пияници по дворовете. Минах онзи ден за пръв път от месеци и бяха бутнали вече една къща, в която се събираха, даже по ковидно опъваха една маса и си правеха банкети. В двора на съседната къща пък са си направили частен паркинг, даже бариера си е сложил човека. Има и хора от различни етноси.
В Изгрев също не е по-различно. Има хора с наследствени къщи или апартаменти, които са доста зле-финансово, житейски...психически. Само в блоковете около насмога да посоча поне по 2 семейства, които в представите на няои хора, по-скоро биха пасвали на Люлин 1, Дружба, Обеля.

# 209
  • София
Малко не го разбирам това със цветята - изкарваш си, ако нещо не ти трябва или просто да не си заемаш мястото в апартамента - превземаш етажната собственост??? Като искаш цветя, гледай ги вкъщи или пък в градинката пред/ до блока.
Да, точно. Щом може един да сложи саксии, друг ще си тури колело, трети маса, шкаф за обувки и то така върви....всеки има право да подпре нещо , което уж не пречи. Цапа се около саксиите, капят , вода се полива тече... мръсно е винаги. Като някой има цветя да си ги държи вкъщи... инак 1 като може, може всичко...

Общи условия

Активация на акаунт