Плюсове и минуси на кварталите в София - тема 18

• 25 561
  • 458
  •   1
Отговори
# 375
Гео Милев и особено частта към парк Гео Милев. Кмета си го избираме вече за трети път и за тези години направи адски много за квартала.

Явно и той живее в тази микролокация или някакви "фактори" живеят там, затова е оправено в района. В други части на Слатина е като след бомбардировки. Преди 3-4 години ми се наложи да ходя до офиса на Техем срещу Външно министерство - не бях виждала толкова очукани тротоари, неподдържани детски площадки до кооперации. Пълна мизерия...
Та нека си обсъждаме кварталите и да не вкарваме политически пристрастия в темата.

# 376
  • Сф
На много места има поддържани градинки и тротоари. Чак пък Докторската да е за пример. Просто е в центъра. За мен е прекалено пренаселена например. Още по спомен откак съм водила моето дете там преди години. Точно в центъра и тротоари, живях до Цум, не мога да кажа същото за тротоарите,  за градинките и липсата им- съвсим. Сега ги проправят навсякъде из София. Но по - лесно ми е било да отгледам детето си във Връбница ,отколкото в центъра със сигурност. Пространство, градинки колкото искаш, парк на пешеходно разстояние. За съжаление много се строи.

# 377
  • София
Градинки в добро състояние има на доста места, не са чак такава рядкост. Аз съм в долната част на Лозенец и в това отношение съм доволна - Борисовата градина ми е на 10 минути пеша, в радиус от 7-8 минути (пак пеша) имаме пет хубави площадки и една позапусната. Тротоарите в последните години лека полека ги оправиха.
С децата съм обикаляла площадки из цяла София и съм попадала на чудесни и добре поддържани в много квартали - в Банишора например и около парк Възраждане бях впечатлена колко хубави площадки има, в Дианабад, в Гео Милев, в Красно село, Гоце Делчев, Иван Вазов... Проблем по-скоро е слабата пешеходна проходимост, особено с количка, там, където няма зона, защото тротоарите масово са узурпирани от паркирани автомобили. Така че за мен като майка, която последните 5-6 години постоянно е по градинки и площадки, повечето части на София, които попадат в зоната, са със съвсем приемлива инфраструктура за родител с малко дете.
Присъединявам се към мнението, че кварталите във витошката яка не са удачен избор, ако ще живееш в апартамент. Освен изброеното са на северния склон на планината, което си върви със съответните климатични особености - по-хладно, повече валежи, по-кратка продължителност на деня. Дори да съм в къща, зависимостта от личния автомобил е нещо, с което не бих могла да се разбера. Шофирането в София за мен е нещо толкова изнервящо и неприятно, че не бих си го причинявала ежедневно. В това намирам и най-големия плюс на Лозенец - повечето важни локации са на пешеходно разстояние, всяка от трите линии на метрото ми е на 5-10 минути пеша.

# 378
Благодаря за примерите. Ние за съжаление живеем в Манастирски ливади и положението с площадките и с тротоарите е плачевно. При второто има лек напредък последните години, но далеч не е достътчно. Има точно 3 детски площадки в МЛ Запад и са крайно амортизирани.

# 379
  • Sofia
Елате в Борово да видите тротоари. Няма минаване нито пешеходно, нито с количка. Тук си е като сред бомбардировка на повечето улици в уж елитния квартал. В същото време често ходя в Стрелбище и там поетапно ремонтираха доста тротоари.

# 380
  • София
Докато не се прилагат реални санкции за паркирани на тротоарите, за съжаление ще е така. И да ги ремонтират, само за една-две години с таралясници върху тях (с любимия аргумент "то няма къде да паркирам"), положението ще е същото.

# 381
Те санкциите трябва да почват от строежа на сгради с никакви или недостатъчни парко места.

# 382
  • София
В новите сгради си предвиждат паркомясто/гараж за всеки апартамент. Но в много семейства има по два автомобила, а като детето навърши пълнолетие - хоп, трети за него. Няма насмогване на този темп на автомобилизиране. Още повече, че точно в кварталите без зона много хора предпочитат да си спестят покупката на паркомясто/гараж в полза на паркирането в тревата или на близкия тротоар. Често дори семейството да има гараж/паркомясто, броят семейни автомобили надхвърля капацитета му и пак част от тях се озовават на улицата. Малко са хората, които имат достатъчен брой паркоместа за целия семеен автопарк.

# 383
Докато не се прилагат реални санкции за паркирани на тротоарите, за съжаление ще е така. И да ги ремонтират, само за една-две години с таралясници върху тях

Ела да видиш какво е в центъра, по ул. "Искър" и "Екзарх Йосиф" в частта от бул. "Васил Левски" до "Мария Луиза"! Тротоари по 5-6 метра като за манифестация направо, половината вече е само за паркиране. Но и останалата, пешеходната им част е в плачевно състояние. Просто плочките са слагани сигурно 70-те гг. на миналия век, т.е. вече са на 50+ години. Не са вечни, изронени са от сняг, дъжд, сол, ходене и т.н., потънали, очупени...И не колите са виновни в случая, времето им е дошло. Но явно там в района не живеят връзкари, защото първо почнаха да ремонтират други отсечки от тротоари в района. 

А с новите тротоари се случват тотални безумия. До нас (района на Сточна гара към СМГ) оправяха цяло лято тротоари. На тротоар от 3 метра горе-долу направиха снижен заход към двор за паркиране, а отстрани на този заход, по средата на тротоара, боднаха по средата на тези 3 метра за пешеходците по 1 колче, очевидно с идеята да предотвратят паркиране на тротоара. Само на някой полуидиот би хрумнала тази безумна идея. Още повече, че в този район никога не е имало паркиране по тротоарите. Може и да се е случвало инцидентно от някой прост приходящ, но е било за много малко време. 
В центъра бордюрите са едновремешните, гранитни, и най-вече високи. Трябва да си с много повдигнат СУВ, тип офроуд, за да се престрашиш да се пробваш да паркираш на тротоара.

Скрит текст:
По този повод се сещам, че баща ми беше казал, че в Кайро е същото - бордюри по 30-ина см., няма как да паркират.

# 384
Гео Милев и особено частта към парк Гео Милев. Кмета си го избираме вече за трети път и за тези години направи адски много за квартала.

Явно и той живее в тази микролокация или някакви "фактори" живеят там, затова е оправено в района. В други части на Слатина е като след бомбардировки. Преди 3-4 години ми се наложи да ходя до офиса на Техем срещу Външно министерство - не бях виждала толкова очукани тротоари, неподдържани детски площадки до кооперации. Пълна мизерия...
Та нека си обсъждаме кварталите и да не вкарваме политически пристрастия в темата.
Нямам политически пристрастия. Гласувам за човек, а не за партия.
Живея в тази микро локация и давам мнение за нея, а не за цял квартал или район. Това също го уточних.

# 385
Благодаря за примерите. Ние за съжаление живеем в Манастирски ливади и положението с площадките и с тротоарите е плачевно. При второто има лек напредък последните години, но далеч не е достътчно. Има точно 3 детски площадки в МЛ Запад и са крайно амортизирани.
Детски хубави площадки - на Пирин срещу Фантастико, на Мур с игрището, в края на Мур до Административната сграда, в комплекса на Никми, преди училището на глухонемите е чудесна, поне за тези се сещам на прима виста в частта на Манастирски Ливади запад от Каблешков до Иван Сусанин.

# 386
Детски хубави площадки - на Пирин срещу Фантастико, на Мур с игрището, в края на Мур до Административната сграда, в комплекса на Никми, преди училището на глухонемите е чудесна, поне за тези се сещам на прима виста в частта на Манастирски Ливади запад от Каблешков до Иван Сусанин.

Вие кога за последно сте бил/а на въпросните площадки?
1. Срещу Фантастико е ужасно амортизирана, дори махнаха люлката (само една беше) преди няколко месеца  защото се разпадаше и стърчаха остри железа, беше си откровено опасна. Общината явно няма 100тина лева да монитира нова...Цялата площадка е 1 пързалка, 1 пясъчник, 1 клатушка и 1 сметало.
2. На игрището на Мур няма площадка, има само 2 люлки
3. В края на Мур (предполагам това е горе на обръщалото на трамвая) също е много амортизирана площадката, кончето-клатушка е счупено, едната люлка беше счупена от поне 8-9 месеца и няколко татковци успяха да я ремонтират с подръчни материали. И двете кошчета за боклук са с изгнили дъна (съвсем буквално) и боклукът пада директно на земята. Останалите две клатушки са в плачевно състояние, липсват половината болтове, отчупват се парченца, боята се лющи. В пясъчника не беше останал почти никакъв пясък, добре че едно семейство донесе отнякъде 2 чувала.
4. В комплекса на Никми площадката не е обществена, а само за живущите там. Има си ограда и табели, които го заявяват.
5. Къде преди училището за глухонеми има площадка? На ул. Боянски възход, до уличния фитнес има една площадка, ако това имате предвид, тя е за по-големи деца и за там нямам наблюдение в какво състияние е.

Да обобщим, в целия квартал има точно 3 обществени детски площадки, 2 от които са за възраст 0-3г и са в плачевно състояние, въпреки това всеки ден са препълнени с бебета защото в квартала има много малки деца.

# 387
От МЛ Запад не е ли билзо площадката в парка в колелото на пл. Знаме на мира в Бъкстон? Пак е на шосе, обаче, но до колкото знам при Картографията има поне малки градинки между блоковете.
И аз мисля, че Симеоново и Драгалевци оставят впечатление на богати хора. Поне, които са си купили сравнително скоро къщите.
Аз също бих живял там на теория, ако много заискам къща, но иначе просто няма сми. Бояна ми е усойна, а Банкя невъобразимо далеч.
Бояна е усойна, но вчера като ходихме до Копитото влязохме през ул. Ал. Пушкин, а се върнахме през бул. Черни връх. В Бояна и в.з. Киноцентъра ми хареса и ми допадна повече от колкото по пътя надолу в Драгалевци. Във в.з. Киноцентъра не би ми харесало задължителното преминаване през бул. Черни връх с неговото натоварено движение при всяко отиване и връщане от града. За другите не знам, но на мен сградите на Черни връх в Кръстова вада са ми много отблъскващи, потискащи са ми дори транзитно да минавам. Плюс за Бояна е, че там може да се влиза/излиза по булевардите Попандреев и Пушкин, доста по-приятни булеварди като обстановка. С това Драгалевци не може да ме спечели просто. Симеоново е друго - Да караш през Симеоновско шосе не е така неприятно като през бул. Черни връх. Като видя наблъсканите сгради на Ч. вр. и се отчайвам, а като цяло харесвам новото строителство. Дори и да не живея точно там не би ми харесало да минавам през това:

https://www.google.com/maps/@42.6460048,23.314365,3a,75y,5.98h,1 … MDSoASAFQAw%3D%3D

Там е и тази скандална сграда, която е засенчена почти отвсякъде и затисната:
https://www.google.com/maps/@42.6443901,23.3138153,3a,90y,275.04 … MDSoASAFQAw%3D%3D

В тази връзка за мен Кръстова вада е много по-зле от Малинова Долина и дори Манастирски Ливади. Жалко, че архитектурата като вземем всяка сграда по отделно е по-модерна и добра от тази в по-голямата част на МЛ Запад специално. Но начинът, по който е наблъскана и самата височина тип панелка или ЕПК на сградите по самия булевард Ч. връх много отблъскват.

# 388
В нито едно от селата по северния склон на Витоша, т. нар. "квартали", не бих живяла повече. Защото съм живяла в Симеоново. Баири, къси дни, сенчесто, по-студено и още негативи според мен.

# 389
aDream, и моето скромно мнение е такова... Да се чуди човек на цените, които пляскат там. Аз не бих живяла и в топ Центъра. Последните няколко седмици ми се наложи да слизам по-често по работа, страшна мизерия ми се видя - неориентирани, може би надрусани хора, смрад, блъсканица и миризмата от кофите и всичко около тях направо ме потресоха.

Общи условия

Активация на акаунт