Нашите кухни - тема 100

• 22 123
  • 478
  •   2
Отговори
# 240
Даже не знам как да направя читава скица, но помещението е малко. И грозното ще идва от това, че в редицата първо ще е фурната в долен шкаф, после мислех съдомиялна и над нея котлони и после мивка. И това разминаване ще е грозно. Но нито мивка, нито котлони са ми ок като първи до стена. Остава първо да е съдомиялна, после фурна и тогава мивка. Така пък съдомиялна и мивка не са една до друга.  На трето място фурна ми идва твърде далече от извода за аспирация.
Ако правилно съм разбрала ще дойде най-много на 150см, което не е много.

# 241
  • Точно където трябва
За мен е много, защото така прецаквам 1.50 горни шкафове. Долни почти нямам, защото са фурна, миялна, мивка, после ъгъл и едва след него половин, през който да се стигне до ъгъла и половин/ около 50 см за чекмеджета. И като остана и без горни ...

# 242
Без чертеж не мога да помогна.Не знам колко е височината на стаята, но моята тръба минава на по-голямо разстояние към комина, скрита е в окачен таван, под него си има нормално високи шкафове.Кухнята ми е 2.50 висока от пода до тавана.Така или иначе, при много високи шкафове, горната част се ползва за складово място, не за оборотно.Ако то Ви е ценно, то тогава почнете с миялна.Не е толкова неудобно да не е до мивката.Известно време съм живяла с такава кухня ,заварено положение- миялната беше срещу мивката, на срещуположен ред шкафове.

# 243
elliee без размери е трудно да се дадат съвети, но изброеното звучи като да искаш да позиционираш плот и мивка в съседни шкафове или  бъркам?
Фурна и аспиратор дали са +/- шкаф два разстояние според мен не трябва да е водещо. По-скоро избери правилно параметрите на аспиратора спрямо помещението. Пък ако държиш на това тръбата на аспирацията може да е плътно под тавана и както е написала ДХ3 това не изяжда от ежедневно използваемо място за съхранение. И изобщо подходи според начина на ползване и готвене, така че да ти е удобно, кухня не се сменя лесно, а се ползва /е, не задължително, но по презумпция/ ежедневно.

Грета успех, все ще намериш твоя вариант.

# 244
  • София
А, много ясно. Без кухня няма да остана, но ми се иска да я купя в лева.

drago_2008, да не ровя назад, миялна под фурна в икейски шкафове ще стане ли?

Последна редакция: пн, 08 сеп 2025, 10:15 от Грета Ей

# 245
А, много ясно. Без кухня няма да остана, но ми се иска да я купя в лева.

drago_2008, да не ровя назад, миялна под фурна в икейски шкафове ще стане ли?
Трябва да се вземе колона и да се отреже от височината й. ММ сглобява нашите кухни и си я направи. Хваната хем за стената, хем за страничните шкафове, за да е здраво, че фурната тежи от 35 кг до към 55 кг. Ако има място за странични панели също е вариант, защото колоната хваната за тях един вид "стъпва на земята.
Правили сме и двата варианта ето снимки.
Тук е със странични панели и хваната за стената. Отдолу е пералня за вграждане, но принципът е същия.

Тук е с миялната отдолу. Шкафът е хванат за стената и за страничните колони, панели няма поради липса на място.

*Чекмеджето над миялната ММ го направи отделно, не е икейско, но ми побира точно тавата на фурната, която все се чудя къде да стои.

Последна редакция: пн, 08 сеп 2025, 21:02 от drago_2008

# 246
Търся мнения за кухни Морато :
https://www.morato.bg/bg/%D0%B3%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%8F
Благодарна съм и на други предложения от доволни, ползвали услугите на мебелисти за кухня Flowers Hibiscus

Проблемът на Морато е, че не гарантират качеството на монтажа, защото огромна част не са "техни" монтажисти, а работят на принципа на франчайз. Всъщност затова и са по-скъпи кухните при тях. Мисля, че е 50/50 да се уцели читав мебелист и да сте доволни. Материлите са масовите на пазара ОК качество и обков.
Ако успеете да се доверите на конкретни монтажисти, да ви вдъхнат доверие, може да се случат нещата.

# 247
Здравейте,

Обмислям вариант за кухня без дръжки. Доколкото се запознах, ако не са с пуш механизъм, могат да бъдат направени вкопани такива ило чрез изрязване на 90 градуса, или чрез L профили, като за горните шкафове е възможно и да бъдат малко по-големи вратичките от корпуса, за да се захващат отдолу.

Пробвах такива, изрязани на 90градуса и ми се сториха неудобни за захват.

Вкопаните пък от своя страна оскъпявали много кухнята, защото трябвало да се реже и боядисват целите вратички.

Вие на какъв вариант сте се спряли и защо? Съжалявате ли за избора?

# 248
Горните са с удължени вратички (стърчат 2 см) и ги отварям с прихващане. Долу съм с дръжки и стоят много добре. Но то е, защото долу съм с естествено дърво и едни масивни бронзови дръжки много пасват. Горе е гланц. Доволна съм и не съжалявам.

# 249
Имам две кухни като на Черна станция,като едната фабрично беше с вкопани улеи на горен ред( ще намеря лайстната, продава се) за да се бърка и отваря вратичката с пръсти, другата е просто с удължени горни вратички:
https://dikam.com/profil-za-goren-red-bez-drazhka-aluminiy-bez-gumeno-uplatnenie

За долен ред имам дръжки.

# 250
За долния ред шкафове:
Изрязва се корпуса и се слага П-профил. Вратичките пак надстърчат и се подхващат. Не се боядисва (освен ако не искате профилът да се боядиса в специален цвят прахово).
Ето отгоре

И между чекмеджета

# 251
  • Варна
Има едно дизайн студио във Варна, което прави само такива кухни - без дръжки. Може да им разгледаш проектите. Понякога слагат профил само под плота, друг път и между чекмеджетата. Studio One
Скрит текст:

# 252

Пробвах такива, изрязани на 90градуса и ми се сториха неудобни за захват.

Те всички са на 90°, може би имате предвид 45?
Аз съм с L профили под плота и с П между чекмеджетата. Имам боядисани алуминиеви в една кухня, и в друга - от пдч, те са "направи си сам" от мебелиста, защото исках да са дървесни.
Вкопаните и кант дръжките все пак са дръжки, които се монтират на вратата. Без дръжки е, когато е с горепоказаните профили, които се монтират на корпуса на кухнята, с пуш или вратички отрязани на 45°, но за тях пак трябва профил на корпуса.

Последна редакция: нд, 14 сеп 2025, 22:15 от Чи лу

# 253
Не са неудобни, имала съм такива дръжки, на 45, не баш де, но на съшия принцип.

# 254
Аз не виждам особен смисъл от тях, то отзад трябва пак нещо да запълва дупката и да не надничаш в шкафа през нея. Дали са на 45 или на 90°, все трябва долните вратички да са по-къси и да има разстояние до плота, за да се хване вратата. А това разстояние трябва да се запълни с профил.

Последна редакция: нд, 14 сеп 2025, 22:20 от Чи лу

Общи условия

Активация на акаунт