Учтиви, но фалшиви

• 11 862
  • 308
  •   1
Отговори
# 75
Кое му е лицемерното да се усмихнеш на абсолютно непознат човек, който нито ти е направил нещо лошо нито изглежда да има такива намерения?
Що се отнася (в началото на темата имаше) до "новите правила" - за за джендъри раси и тн -- никога не ми се е налагало да си меря думите за някакви нови правила, по простата причина че така съм си била винаги. (тоест не е толкова до "нови правила" колкото до елементарна толерантност.

# 76
  • До хладилника, който обичам
Ако "Добър ден, какво ще желаете" ви бута и смятате, че е фалшива искреност, а не елементарно добро възпитание, нещата са станали хептен зле

Нямах това предвид, който има опит ще разбере за какво става дума.
Имам опит и с български продавачки, които се държат все едно правят услуга, че обслужват, и с такива в чужбина и у нас, които се държат любезно. Обясни ми?

# 77
Елементарно е.
Примерно влизаш в магазин в България, продавачката те гледа с досада, че трябва да се откъсне от телефона, а ако трябва да ти показва нещо или обяснява вече гледа съвсем на кръв и говори троснато. Това е така желаната искреност.
В други страни винаги те срещат с усмивка, добър ден, какво ще желаете и т.н., но ти знаеш, че тя го прави защото е на работа и иска да ти вземе парите, а не че си и толкова симпатичен. Това е фалшивата любезност.

Аз не обичам и двете крайности. Най-обичам спокойно да вляза, да се огледам без никой да ме наскача от вратата и ако имам нещо за питане тогава вече веднага и с внимание да ме обслужат. Но не да ме нападат.

Аз разбира се дадох двете крайности, но в действителност смятам, че учтивостта (дори когато не си на кеф) помага в общуването, и обратно, искрената враждебност вреди. Все едно да сложиш смазка или пясък в една машина.

# 78
Явно се смята, че не е редно да натоварваш околните със собствените си проблеми.
Семейните проблеми се решават вкъщи. Това е правилото. А и наистина там е по-малко вмешателството. Често чувам от колежки, че сина или дъщерята си решава и не им се бъркат. За работа, деца, къща, обзавеждане и т.н. Помагат, да, но с мярка.

# 79
Скрит текст:
Ако "Добър ден, какво ще желаете" ви бута и смятате, че е фалшива искреност, а не елементарно добро възпитание, нещата са станали хептен зле

Нямах това предвид, който има опит ще разбере за какво става дума.
Имам опит и с български продавачки, които се държат все едно правят услуга, че обслужват, и с такива в чужбина и у нас, които се държат любезно. Обясни ми?

Ставаше дума за прекалено досадното лепване за теб на продавачката, на натиска непременно да купиш нещо, облечен във фалшива любезност.  А аз поне обичам да се огледам на спокойствие и после или да си изляза, или да поискам съдействие. А ако ме наскочат от вратата се излизам по бързата процедура.

# 80
Отделно, местните си имат близки и приятели и не им трябват нови такива. Изградили са си приятелски кръг от съседи, съученици, роднини. Когато някой пристига от чужбина, първо трябва да се докаже, а това отнема години. Както и приятелствата. Така че новодошлите са в много неизгодна позиция - трябва много да се потрудят, за да спечелят доверието на някой. И то без да се натрапват и да бъдат досадни.

Българите не сме много по-различни в това отношение. Малко са хората, които на зряла възраст формират лесно приятелства. Обикновено покрай разни интереси се формират добри познанства, но бързо замират, когато интересът вече не е там. Повечето хора около мен, и аз включително, си влачим приятелства от ученическите/студентските години, тук-там някой колега.

Работя с хора от цяла Европа. Оплакват си се хората от лични проблеми, ако сме достатъчно близки - кой от мъж, кой от гадже, кой от наемодател. От свекърви не са ми се оплаквали, но западноевропейците и не си пречат особено, защото държат като цяло дистанция, а пък балканските ми колеги живеят далече от техните, та и те нямат много мат’риал.

# 81
Доста съм разсъждавал по темата, особено за чертите на българите.
Като цяло българина е много завистлив за всичко, което е съпроводено и с голямо любопитство, обича винаги да гледа колегата, съседа, приятеля си и т.н. Точно затова у нас от край време е имало лудости на тема коли, телефони и т.н., неща, които навън не се гледат, камо ли да да са център на внимание.
Заради всичко това, българина става и злобен, обича да коментира всички и всичко и дори да плюе който може.
И като изведнъж види по-различни от него в чужбина, за него единствения извод е, че са фалшиви разбира се.
Не казвам, че няма, но са единици, това си на нормално държание, както е нормално у нас да се завижда, злослови и плюе.
У нас са простаци и фалшиви най-общо. Ако вече има страх от нещо, шеф или нещо друго,  българина е кротък, даже може да се мазни, иначе иска  да мачка.

# 82
В моята среда съм попадала на такива хора - учтиви, но фалшиви
Реално тези хора не ме харесват, общуват с мен по "задължение" (никой не ги кара на сила) и отдалече си личи, че думите им са неискрени (много се радвам за теб, че си добре, например)
Никога не съм могла да бъда фалшива

# 83
Май бъркате възпитанието с мазнене. Или мислите, че откровера простащина и непоискано "откровено" мнение е по-добре?

# 84
Преди години по работа се налагаше да моля напълно непознати хора да си оставят доброволно личните данни. Голяма простотия и голям криндж, съответно голям срам брах, та се скатавах яко. Но все пак трябваше да събера някакви имена и се обърнах към един видимо доста възрастен човек — или от последното поколение преди 9 септември, или възпитаван от такива хора — но съвсем с всичкия си, много буден и много културен. Човекът, за моя изненада, веднага откликна.

След като си написа данните — внимателно, спокойно, без да бърза, с желание да е полезен — аз му благодарих с огромно облекчение, а той отвърна с усмивка, перфектна дикция и лек поклон: “Удоволствието е мое”.

Значи, мъже са ми правили какви ли не жестове, услуги, малки, големи, скъпи, романтични, искрени, трогателни и т.н., но това си остава най-галантното нещо, на което съм била свидетел. Добрите маниери са голяма работа.

# 85
Май бъркате възпитанието с мазнене. Или мислите, че откровера простащина и непоискано "откровено" мнение е по-добре?

Ако въпросът е към мен - не
Предпочитам здравей и чао

# 86
  • По света и у нас
Добрите маниери са голяма работа.
Правят впечатление и те помнят години наред като добър пример.

# 87
Фалша и действителните симпатии се различават много лесно по това доколко другия пита за твоите проблеми и доколко ги запомня.
Аз също помня за някои колеги, а за други не.

# 88
  • Down south
Фалша и действителните симпатии се различават много лесно по това доколко другия пита за твоите проблеми и доколко ги запомня.
Аз също помня за някои колеги, а за други не.

Кой, за Бога се интересува от чужди проблеми, че и да ги помни.
Не споделям и не очаквам нищо лично в работна среда.
Проблемите на колегите биха ме о ще ш щ ПМ щ ш ш ш щ

нстоварили допълнпмс соъсжов

# 89
Кой, за Бога се интересува от чужди проблеми, че и да ги помни.

Всеки човек на който му пука за вас.

Общи условия

Активация на акаунт