Свекървата все идва при нас без да пита

• 4 181
  • 115
  •   1
Отговори
# 90
Авторката спомена, че е говорила с мъжа си.
Той си е у тях и влага в ремонт. Надали ще харчи за друго жилище.
И с майка си е свикнал.
Не чета да е седнал да говори с нея, че им пречи.
Няма да вложи в нещо друго мъжът ти. Забаламосва те години наред. Ще си стои в къщата и му е добре.
При готова къща няма да се обвърже с ипотека.
Тези неща се правят преди детето.
Сега те е вързал и те е оставил сама да се оправяш с майка му. Даже и това не може да свърши.

Не знам защо виниш свекървата.
Имаш мъж, който не иска да се изнесе и не мисли да променя установеният ред. С него трябва да се разбереш, но понеже не можеш си насочила всички усилия на грешното място.
Той няма да се изнесе. Всички ти го пишем.
Дори не го обмисля. Защо ти се връзваш и се надяваш за мен е загадка.
Защо да съм се насочила на грешното място? Тя нали живее в друга къща? И майка ми има бащина къща обща е ама от както вуйчо ми се ожени, тя не стъпва. Ако иде на гости за час два веднъж дваж в месеца(не споменавам баба ми защото е починала). Сега ще кажете тя е сестра не е майка му ама съобразява се. Аз не казвам свекито да не идва ама да се съобразява малко. Има хора и хора дето се вика. Имам познати в една къща живеят свекървата на 1 етаж, сина и снахата на 2 къщата на свекито обаче казва ако има нещо звъня им ако кажат Кари се ще се кача иначе Не  а тук даже в спалнята ми влизат....

Тук направо си личи, че е патриархално и твоето мислене - значи вуйчо ти си ползва бащината къща, а майка ти ходи само на гости.. Не е ли съсобственик?
Явно не, понеже нали на мъжкото чедо се  полага, а женското отива на "чужда* къща  - това, което е станало и при теб.
добре защо майка ми като си има къща да ходи в бащината да се натриса? Имам и д уги познати двама братя единият тегли кредит купува се двор, стои си къща, а другата я оставя на брат си без да иска пари и без да се пада там. Та той вече се има кака какво да търси. Така, че...

# 91
Аха, искаш свекървата хич да не стъпва в собствената си къща, щото тя има и друго жилище и да си стои в него. А къщата да остане на вас.
Направо  си представям как мъжът ще каже на майка си: "Айде, спри се вече с твоите идвания, че дразниш жена ми!"

# 92
Тя реално си има и друг дом с градина в който също може да си прави бурканите и да си сади. По скоро тук основната й идея е да досажда и да им виси на главата. Да, щом част от имота е нейн си има вещо право да ходи от време на време, но пак пък непрекъснато и да стои със седмици... Факта че влиза в спалнята без предупреждение не е за пренебрегване. Офф, най "обичам" мъже които изобщо не вдяват проблема и си траят. Ако той тропне по масата нещата може би ще са по-различни, но някои мъже от дума и разговори не разбират.

Кой я знае свекървата дали си има друг дом и градина, където може свободно да си сади. Нали четем тук как майката на авторката си имала друга къща, ама не била точно нейна. И авторката си имала друга къща, ама не била точно нейна. На практика, щом идва при авторката да прави зимнина и да гледа градина, явно има някаква причина извън тази да ядосва авторката, защото всеки би предпочел да не пътува и да не ходи до някъде си да се занимава с градини, ако има как там, където си живее, да го прави.

Авторке, за тези 3 години какви са ти собствените доходи, в позиция ли си въобще за теглене на кредит? Имотите в по-цивилизованите села са ужасно скъпи. Ние сме на 10 минути от областен град и цените на къщите, ставащи за живеене, не са по-ниски, отколкото на апартамент в центъра на областния град.

Като те дразни свекървата и си имаш къща или поне етаж, след като те предупреждава предварително кога ще идва и колко време ще стои, можеш да си ходиш в твоята къща през това време. Не ходиш на работа, не изглежда да е особен проблем.

# 93
Вече няколко пъти писах, че НЕ СЪМ КАЗАЛА ДА НЕ ИДВА!!! А просто да се съобразява и да не ми висе със седмици вкъщи и то когато си поиска! Казах също, че проблемът не е в ГРАДИНАТА, а че го има като предтекст да виси тук, както и мн други оправдания.

# 94
да ни мислиш, че не искам да се купя! Мъжът ми обаче влага в тази къща и казвай че по нататък ще вземем нещо. Аз какво трябва да направя? Насила да го накарам, за се изнеса с детето или да търпя? Не зависи от мен.

Ами ето я червената лампичка, която е светела от преди брака. Мъжът ти е убеден, че си има къща и инвестира в нея. Той няма да си напусне родния дом. Така е възпитан - снахата се нанася в бащината къща, няма той да ходи заврян зет или да плаща пари за ипотека при налична къща. От малък е слушал как тази къща е за него и това му е пропило чак до костния мозък. Казахме ти - лошо си се насадила и нямаш вариант без големи скандали в които ти ще излезеш лошата. Много е вероятно и да те разведат.

# 95
И с майка си е свикнал.
Няма да вложи в нещо друго мъжът ти. Забаламосва те години наред. Ще си стои в къщата и му е добре.
Сега те е вързал и те е оставил сама да се оправяш с майка му. Даже и това не може да свърши.

Имаш мъж, който не иска да се изнесе и не мисли да променя установеният ред. С него трябва да се разбереш, но понеже не можеш си насочила всички усилия на грешното място.
Защо да съм се насочила на грешното място? Тя нали живее в друга къща? И майка ми има бащина къща обща е ама от както вуйчо ми се ожени, тя не стъпва. Ако иде на гости за час два веднъж дваж в месеца(не споменавам баба ми защото е починала). Сега ще кажете тя е сестра не е майка му ама съобразява се. Аз не казвам свекито да не идва ама да се съобразява малко. Има хора и хора дето се вика. Имам познати в една къща живеят свекървата на 1 етаж, сина и снахата на 2 къщата на свекито обаче казва ако има нещо звъня им ако кажат Кари се ще се кача иначе Не  а тук даже в спалнята ми влизат....

Тук направо си личи, че е патриархално и твоето мислене - значи вуйчо ти си ползва бащината къща, а майка ти ходи само на гости.. Не е ли съсобственик?
Явно не, понеже нали на мъжкото чедо се  полага, а женското отива на "чужда* къща  - това, което е станало и при теб.

добре защо майка ми като си има къща да ходи в бащината да се натриса? Имам и д уги познати двама братя единият тегли кредит купува се двор, стои си къща, а другата я оставя на брат си без да иска пари и без да се пада там. Та той вече се има кака какво да търси. Така, че...
Майка ти и вуйчо ти са СЪСОБСТВЕНИЦИ, юридическо право 50/50 - тя може да си продаде своята част, да я даде под наем, да се натриса... Каквото си реши. Точно както прави свекърва ти.

А брат/сестра са и роднински отношения (освен юридическите, в които влизат при общ наследодател).
Не знам дали правиш разлика между двете неща.
На село май е трудно да се разбере това.

Последна редакция: пт, 04 юли 2025, 11:17 от Valerie R

# 96
Къщата не е твоя, свекървата няма да спре да идва и мъжът ти няма да предприеме действия по покупка. Няма значение ти колко се дразниш. Имотът е техен, ти си приходяща. Мъжът ти никога няма да види майка си като натрапник по начина, по който я виждаш ти. Това е.
Трябва да вземеш решение докъде ти стига търпението и какви ще твоите действия в тези условия.
Все пак един съвет - делегирай всички дейности и харчове пряко по къщата на мъжа си. Двор, сграда, ремонти, такива неща, даже едри покупки като мебели и уреди. Не вкарвай труд и пари в нищо, което не можеш да отнесеш в куфар. По-общо чистене, готвене, пране и покупка на прежалими евтини перденца и възглавнички са достатъчни от твоя страна за къщата.

Последна редакция: пт, 04 юли 2025, 11:15 от Нарцùса

# 97
Първо не съм от село! И второ давам за пример. Да това не е като майка и син , но пак е роднинска връзка и си има право всеки в бащината къща , ако е обща да отиде. Ти май не разбираш какво искам да кажа!
И с майка си е свикнал.

Майка ти и вуйчо ти са СЪСОБСТВЕНИЦИ, юридическо право 50/50 - тя може да си продаде своята част, да я даде под наем, да се натриса... Каквото си реши. Точно както прави свекърва ти.

А брат/сестра са и роднински отношения (освен юридическите, в които влизат при общ наследодател).
Не знам дали правиш разлика между двете неща.
На село май е трудно да се разберат това.

# 98
Лидия, твоят мъж е единствено дете ли в семейството?

# 99
Лидия, твоят мъж е единствено дете ли в семейството?
Не е, има и сестра, която също и наследник не съм го опоменала. Тя правеше също като майка си ама като взех да правя намеци ме разбра.

# 100
Тоест и сестрата има дял в тази желана къща, но е по-съобразителна. Simple Smile

# 101
Ситуацията повече прилича на безизходица

# 102
Сюжет номер 1 в СО, гарантиращ въргал - мъжът на лирическата героиня е завел снаха на мама, ЛГ родила в детската му стая и внезапно решава, че е кралицата-майка и ще налага нов световен ред.

# 103
Лидия, говориш така сякаш някой нещо ги дължи, докато ти не си допринесла с нищо.

Това не е твоят дом, Лидия. Съветите на Нарциса са отлични.

# 104
Лидия, бъди реалистка. Мъжът ти е през деня на работа и на него майка му не му пречи, та ако ще да спи във вашата спалня. Гледай какви опции имаш и действай ти, не го чакай него. Показал е и е доказал, че не може / не желае да се разбере с майка си.

Значи ето вариантите.
Ваша си къща: пари събрани имате ли? Започни да действаш ТИ по този план, споделяй стъпките и с него, за да се запали с идеята. Разбирам, че сте говорили, но започни да действаш.
Да се изнесете / ти да се изнесеш на горния етаж в къщата на вашите: мисли за това. Защо не е възможно?
Да се конфронтираш / изпокараш със свекървата: Ако мъжът ти не желае да обясни, може ти да се опиташ да обясниш, доколкото можеш - тактично, с риск после да не си говоритес нея  и мъжът ти да ти се сърди, че си обидила майка му, която е така добронамерена!

Подходи практично, не емоционално. И казвай на мъжа ти какво си мислиш, какво ще правиш и защо, пък дано има резултат и да се задейства и той.

Общи условия

Активация на акаунт