Студенти в Нидерландия - 26

• 44 971
  • 741
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Съжалявам, наистина по-евтините стаи първи свършват. Аз мисля, че каквато и да е опция за настаняване при тях е ок, защото дават договор за 6 месеца. Ако на място студентът намери нещо по-добро, може да се премести в средата на годината. Ако пък не - договорът към StudentStay може да се удължи с още 6 месеца.
Успех!

# 106
За Ротердам има ли преки наблюдения

# 107
  • Sofia
Точно този университет за студенти от ЕС  има споразумение за гарантирано настаняване чрез StudentStay за резервации, направени преди 10 май.
Вие търсихте ли на сайта на StudentStay, макар и след този срок? Влязох да проверя и виждам съобщение, че към 07.07. е имало няколко свободни стаи.
В годината, когато дъщеря ми кандидатстваше и бяхме проявили интерес към университета, няколко пъти ми изпращаха имейли с предложения за настаняване.

Ние пак получихме покана от Т63 😂

# 108
  • София
Е, мислиш ли, че и ние не сме Stuck Out Tongue Winking Eye - ама не казват цена. Предния път беше двойна на това, което ми бяха пращали като оферта при записването.

# 109
  • Sofia
Е, мислиш ли, че и ние не сме Stuck Out Tongue Winking Eye - ама не казват цена. Предния път беше двойна на това, което ми бяха пращали като оферта при записването.

Покана за запознанство, без цена, да 🤣
Не разбирам как функционират с тези списъци.. докато ти дойде ред, си завършил. Което означава, че реално има шансове за първокурсници. Но никога така и не видях на сайта им обявени свободни места. Мистерия 🤨

# 110
  • София
Какво е Т63?
Искам да обърна внимание на родителите, чиито деца ще се записват да учат в по-малките и отдалечени градове. Това не е за всеки. На някой им пасва, но като че ли по-рядко. Ако детето ви е много социално, излиза и търси шумни места и компания, ако иска да работи почасово- то имайте предвид, че в малките градове това е много по-трудно. Работни позиции за студенти се намират много по-рядко, а нощният живот липсва или е силно ограничен. Ако и най-близкото летище е твърде далече за отскачане през някой уикенд или ваканция към родината, децата ви е много по-вероятно да не се адаптират в новата среда. Често се депресират, изпитват силна носталгия и в крайна сметка може да си прекъснат обучението, както наблюдавам се случва при мои познати, заради едни такива чисто битови неща и обстоятелства.
Отчетете го като фактор, когато взимате решенше къде да кандидатсва или да се запише детето ви!

# 111
  • София
Т63 е студентски комплекс в Бреда, за който се чака ред 1,5 г. и повече. По имейл става комуникацията, не качват на сайта им кога има свободни студия.
Подкрепям написаното за малките населени места - моята като ходи да разгледа, каза, че няма шанс да избере Венло, защото ще умре от скука Joy

# 112
Здравейте! Дъщеря ми е приета в ТУ Айндховен, но все още нямаме квартира !! Пишем по групи и форуми, но уви! Някой търси ли си съквартирантка ! Нищо до момента не се получава, мислим да пътуваме август и да пробваме на място.

# 113
  • Варна
Да,всеки трябва  да прецени добре къде отива,най-добре да посети желаните университети и общежития.
Моята щерка си намери мястото в малкото градче Миделбьорг,което наричат "град на бабите".Намери си и приятелки,които са като нея.Общежитието е като отделни студия.Живеят си като бабички,разходки,плетки,готвене и четене на книги.
Ето в момента е на гости при гаджето в Дъблин,че работи през ваканцията там  и каза-ужас,тук е огромно,пътувах цяла вечност,мрази големите градове,шума,много хора на едно място и това е.😀

Последна редакция: нд, 13 юли 2025, 22:09 от Geiza

# 114
Правя онлайн тренировки, една от които се води от момче , живеещо във Венло . Казва ми - живял съм на всички континенти , и в Щатите съм пребивавал, никъде не съм живял в по уредена държава от Нидерландия. Дойдох за малко, а останах и вече 9 години съм тук и се чувствам чудесно .    Спокойни бъдете , децата ви отиват в чудесна държава . Чиста, подредена, с усмихнати и отзивчиви хора .

# 115
Честито mst!Браво на момичето!Успех и да и е леко в Астердам!

# 116
Вярно е.  Зависи кой какво търси. Синът ми е студент в Енсхеде. Градът е горе-долу като Благоевград.  Има много студенти,  тъй като има два университета,  но не е като Амстердам. На него му харесва, защото градът е спокоен. Е няма някакви страшни забавления, но той казва,  че е там да учи, а като му трябват забавления си ги намира през ваканциите тук в София. По отношение на работата и там се намира и то не чак толкова трудно. много от работните места са заети от студенти и затова постоянно се освобождат позиции.

# 117
Големият ми младеж не е по шумните забавления от типа на дискотеките, но не му допадна Делфт и живее в Хага като за всякакви забавления е в Амстердам, приятелите му останаха там, тези на които им се наложи да се преместят за магистратурите са по същия начин, тази година празнува РД един път с другарите от университета в Делфт и един път с дружината в Амстердам.Тази година завършиха, сигурно, ще се пръснат из Европа. Моят има още няколко месеца заради смяната на университетите. Малкия ми младеж, ще е в Маастрихт, категорично отказа едно много хубаво общежитие в малко градче до Маастрихт.Малко ме изненада, защото от пет години се изнесохме от града на село, не се е оплакал, напротив колкото и да е късно не остава да преспи в града ами се прибира.Ще видим, брат му ходи да види общежитието, малко е отдалечено от центъра, но пък е на един километър от факултета  в който, ще учи.

# 118
  • София
Здравейте,кога стават ясни датите на зимната ваканция?
Синът ни ще учи в Аванс,успяхме да вземем стая в общежитие,още не сме го изпратили,но аз се замислям за прибиратето м.12.-гледам цени от Айндховен около 500-600лв в посока....настройвам се психически...
Спомням си,че тук съм чела предишни години,че още лятото купувате билети за Коледа.
В сайта на унито пише,че ще работят до 22.12.-но кога са последните занятия за конкретна специалност?

# 119
Здравейте,кога стават ясни датите на зимната ваканция?
Синът ни ще учи в Аванс,успяхме да вземем стая в общежитие,още не сме го изпратили,но аз се замислям за прибиратето м.12.-гледам цени от Айндховен около 500-600лв в посока....настройвам се психически...
Спомням си,че тук съм чела предишни години,че още лятото купувате билети за Коледа.
В сайта на унито пише,че ще работят до 22.12.-но кога са последните занятия за конкретна специалност?
По отношение на цените на самолетните билети мога да кажа, че на Wizz Air постоянно са в движение, нагоре-надолу. Просто трябва да ги следите. Освен това за Коледа и Великден има много пътуващи, и студенти и работещи и обикновено пускат по два полета на ден и съответно цените падат. Следете ги. За други авиокомпании не мога да кажа, тъй като нямам наблюдение.  Синът ми лети с Wizz Air през Дортмунд,  но той учи в Енсхеде и оттам му е по-близо.

Общи условия

Активация на акаунт