Да ограничим жените, защото мъжете не смогват

• 5 399
  • 104
  •   1
Отговори
# 60
  • Пловдив
Вуйчо ми и вуйна ми навремето (аз помня 80-те години) държаха под наем част от апартамент в София. Държаха, защото не живееха постоянно там, това им беше софийското жилище. Ведомствен апартамент май някакъв беше, ама на принципа на комуналките - един бай Цветан имаше една стая, те - две, банята и кухнята с общо ползване. После, като умря бай Цветан, го купиха. Постоянно имаха оплаквания от него, че им ползва не само запасите и съдовете, дали не беше и контактите за тока с контролни електромери, ами и веднъж приел някакви да преспят в едната от техните стаи. Не знам обаче да са му сипвали белина или да са слагали примерно вилици под чаршафа. А е трябвало може би. Wink Бай Цветан също беше стар ерген.

# 61
Имах съквартирант италианец...
Леле майко, защо просто не му сипа отрова за мишки на човека, да се не мъчи чак толкова Laughing

Последна редакция: сб, 12 юли 2025, 22:16 от vяsko

# 62
Чудя се как във всички останали държави мъжете са се справили без училищни и университетски квоти, но в Бг ни трябват.
Какво е уникалното на Бг мъжа и жената, че се отличаваме от цял свят? 🤔

П.П. Сега проверих и да - единствената държава в света сме. Изключение Афганистан, Иран, Пакистан и още няколко, където целта е да се включат повече жени, не обратното. Не знам как сме в ЕС с тази политика и как до ден днешен хора подкрепят това безумие. 🙄

Последна редакция: сб, 12 юли 2025, 18:11 от LemonFantastic

# 63
Тези консенсуси как жените трябвало да не се образоват или да се образоват по-късно, за да можели мъжете да не се чувстват изоставени и пренебрегнати, са толкова смешни, чак е тъжно.

В България жените и мъжете винаги са работили и много рядко е можело в някое семейство жената да е само домакиня - това е било реалност в западните държави, не и тук. Така че тия анализи по-скоро явно произлизат от чуждестранни проучвания, предполагам засягат и темата за феминизма евентуално. В същите западни държави жената буквално не е можела да съществува в обществото без мъж. Нямала е право на банкова сметка, нямала е право да гласува, а ако е работила, е работила някаква спомагателна работа винаги и то обикновено не на пълен работен ден. Та, феминизмът е позволил на жените да могат да се самоиздържат и вече се получава следното: жените вече могат да живеят независимо, понеже могат да се обезпечат сами финансово. Следователно случаите, в които жените стоят в нещастен брак само за да не останат те и децата им на улицата, рязко намаляват. И онази част от мъжете, която смята, че жените по рождено право им се полагат, защото носят някаква заплата, почват да реват за това.

Имам едни "диви" идеи:
1. Вместо на жените да им се ограничава достъпа до образование като препоръка, защо да не направи обществото така, че да задържи мъжете в образованието? Ама не чрез квоти и намалени балове, за да им е по-лесно, ами да им покаже реални предимства от това, така че самите те да са мотивирани?
2. Напоследък стана много модерна темата за мъжката самотност, за която отново някак си са виновни жените. Вместо да обвиняваме жените за това, че подбират партньорите си, може например мъжете да се възпитават в това да създават нормални приятелства с мъже, които да не са само повърхностни. Така няма да разчитат някоя жена да е единствената им емоционална подкрепа и няма да ги избива на андрютейтизъм и разни подобни глупости.
3. Конкретно за демографската криза: ако се създадат условия, в които двойки да могат да си позволят поне финансово да отгледат повече от едно дете, може би ще има повече желаещи да имат деца. Давам за пример града Наги в Япония, в който раждаемостта е 2.95 - абсолютно чудо на фона на изчезваща Япония. Разликата е, че там местните власти са създали условия за младите семейства, в които спокойно да могат да отгледат деца. Вече е направено, значи не е невъзможно.

# 64
Чудя се как във всички останали държави мъжете са се справили без училищни и университетски квоти, но в Бг ни трябват.
Какво е уникалното на Бг мъжа и жената, че се отличаваме от цял свят? 🤔

П.П. Сега проверих и да - единствената държава в света сме. Изключение Афганистан, Иран, Пакистан и още няколко, където целта е да се включат повече жени, не обратното. Не знам как сме в ЕС с тази политика и как до ден днешен хора подкрепят това безумие. 🙄

И в България квотите първоначално, за кратко време, са били защитни за момичетата и жените, но бързо са се превърнали в такива за мъжете.

# 65
В инженерните специалности беше обратното, балът на момичетата беше с няколко единици по нисък и средното, и висшето ми, да не говорим пък как се справяха повечето по време на следването. Квотите е добре за да не се образуват чисто мъжки и чисто женски специалности, че и университети, което е зле за изграждането на комуникационни способности и при двата пола, които и без това в днешно време не са много добре.
И нещо друго, как като се твърди, че жените са по добри във всичко и квотите защитават мъжете, по късно при заплащането се оказва обратното, а за квоти при редица професии настояват именно разни феминистки активисти и лобита?

# 66
В инженерните специалности беше обратното, балът на момичетата беше с няколко единици по нисък и средното, и висшето ми, да не говорим пък как се справяха повечето по време на следването. Квотите е добре за да не се образуват чисто мъжки и чисто женски специалности, че и университети, което е зле за изграждането на комуникационни способности и при двата пола, които и без това в днешно време не са много добре.
И нещо друго, как като се твърди, че жените са по добри във всичко и квотите защитават мъжете, по късно при заплащането се оказва обратното, а за квоти при редица професии настояват именно разни феминистки активисти и лобита?

Как ще е било обратното, като в УАСГ и ТУ са най-сериозни разликите в баловете?

# 67

Защото изпитите са по математика, рисуване и други, а не по инженерно мислене, пространствено виждане и прочее. Помня какво ставаше със супер отличничките в горните курсове. Или когато ти показват една вилица от две страни и трябва да я нарисуваш как би изглеждала от третата.

# 68
В ту компютърните специалности може, ама в машинните и в някои от ел-а разликите бяха доста фрапантни. Да не говорим по късно за реализацията какво става. За УАСГ не знам, ама на доста инженерни шедьоври съм се нагледал, ако трябва да съм честен не само от жени

# 69
В ту компютърните специалности може, ама в машинните и в някои от ел-а разликите бяха доста фрапантни. Да не говорим по късно за реализацията какво става. За УАСГ не знам, ама на доста инженерни шедьоври съм се нагледал, ако трябва да съм честен не само от жени

И в УАСГ, и в ТУ може да няма голяма разлика за нежеланите специалности, защото и без това кандидатите за такива са по-малко от свободните бройки, и приемат с много ниски балове. Ама да твърдиш как минималният бал за мъже бил по-висок от минималният бал за жени за някоя търсена специалност, в което кандидатите са повече от местата, никога не е било, поне не и през последните 30 г., а майка ми твърди, че и по нейно време момичетата са били с по-висок минимален бал за по-търсените специалности, та и по нейно време не е било. Освен да попитам в Държавната политехника как са ги приемали.

# 70
  • София
Майка ми е завършила Подемно транспортни строителни машини и системи в тогавашното МЕИ. Тя и една нейна приятелка са имали пълен отличен, и то май само те двете. Не при приемането, а при завършването.

# 71

Защото изпитите са по математика, рисуване и други, а не по инженерно мислене, пространствено виждане и прочее. Помня какво ставаше със супер отличничките в горните курсове. Или когато ти показват една вилица от две страни и трябва да я нарисуваш как би изглеждала от третата.

Какви горни курсове? Това са неща, които сме ги учили някой си клас по трудово. Да не говорим, че всички първокурсници учат дескриптивна геометрия и това е едно от  елементарните неща. Само трябва да им уточниш какъв вид аксонометрия искаш и каквибса параметрите.

# 72
Чакайте сега, вие твърдите, че инженерните специалности са по желани от жените и са по добри в тях? Сериозно?
Значи в машинните специалности в целия факултет жените бяха 5-10 % с доста по нисък бал от средният за мъжете. Да, ясно че не са особено желани специалности, но пък към момента, че и преди години бяха много желани от пазара на труда. В ел- ът нещата бяха малко изравнени, но пак имаше превес на мъжете при приемът.
За строителните специалности едни от най добрите инженери, които познавам са мъже, за жени на такова ниво не се сещам, а не е като да не знам.
Между другото имам и преки наблюдения върху една състудентка, която изкарваше добри оценки щото се стараеше и натягаше, а не че много разбираше от материята, да не пиша как се реализира, че ще настъпи отново драма.

# 73
  • Paris, France
3. Конкретно за демографската криза: ако се създадат условия, в които двойки да могат да си позволят поне финансово да отгледат повече от едно дете, може би ще има повече желаещи да имат деца. Давам за пример града Наги в Япония, в който раждаемостта е 2.95 - абсолютно чудо на фона на изчезваща Япония. Разликата е, че там местните власти са създали условия за младите семейства, в които спокойно да могат да отгледат деца. Вече е направено, значи не е невъзможно.
Град Наги е с население 5000 човека и населението пада. През 1920г е имал население от почти 7000, а през 1950г - 9000 човека. В България има подобни места и без такава политика - Николаево, Твърдица. В сливенските и ямболски села хората имат по средно 2.9-3 деца, но колко български семейства биха отишли там? Това, което предлагат в Наги, в България беше предложено още през 60те и май все още го има - безплатен обяд в ДГ и училище, безплатно здравеопазване до 18г, 9000 лева за образование и транспорт за 3 години и 1000 лева за раждане на дете. Работещи от дома си, които и без това са щели да имат 2, 3 или 4 деца, са отишли в Наги за известно време, но като пораснат децата им, ще се преместят за гимназия и децата им може и да не останат в Наги. Такива програми са пробвани във Франция и не работят в дългосрочен план. Де Гол ги е въвел за "празните люлки на Франция", но са вървели паралелно с огромна имиграция от места, на които тогава е имало много висока раждаемост. Няма държава, в която веднъж паднал под 2 деца, коефициентът на фертишност да се е качил без имиграция от държави с висок такъв. Имиграцията има като ефект сваляне на раждаемостта в страните, от които идват имигрантите. Ако индийците,дошли през 60те са раждали по 4 и 5 деца, идващите днес рядко имат над 2, защото в собствените им държави имат под 2.

Светът ще трябва да се подготви за намаляващо население и да се научи да живее с падащ брой потребители. Не е лошо.

Майка има братовчедки, родени през 1951 и 1953г. Завършиха МЕИ и когато кандидатстваха, успехът на момичетата беше по-високи от този на момчетата.

# 74
Чакайте сега, вие твърдите, че инженерните специалности са по желани от жените и са по добри в тях? Сериозно?
Значи в машинните специалности в целия факултет жените бяха 5-10 % с доста по нисък бал от средният за мъжете. Да, ясно че не са особено желани специалности, но пък към момента, че и преди години бяха много желани от пазара на труда. В ел- ът нещата бяха малко изравнени, но пак имаше превес на мъжете при приемът.
За строителните специалности едни от най добрите инженери, които познавам са мъже, за жени на такова ниво не се сещам, а не е като да не знам.
Между другото имам и преки наблюдения върху една състудентка, която изкарваше добри оценки щото се стараеше и натягаше, а не че много разбираше от материята, да не пиша как се реализира, че ще настъпи отново драма.

Мисля, че е очевидно какво твърдя. Нежелани са и от жени, и от мъже някои специалности, особено от жените, така че обичайно жените, които записват такива специалности, са били с прекалено нисък бал, за да влязат в някоя по-желана специалност. Ако случайно знаеш за мъже, които не са успели да влязат в някоя машинна специалност за сметка на някоя жена, понеже предоставените места са били заети от жени с по-нисък бал, заявили също желание да влязат в тази специалност, ще бъде това, което твърдиш ти.

Общи условия

Активация на акаунт