Битата родилка в Майчин дом София

• 47 916
  • 1 235
  •   1
Отговори
# 15
Според мен няма жена, която е раждала в България, която да се усъмни в разказа на жената. Изобщо не се съмнявам, че така е станало. Хубаво е да се започне разговор по темата и да започнат някакви промени. Най-малкото родилката да не е сама - мъж, майка, приятелка, трябва да има близък с нея. В целия цивилизован свят е така, само у нас като някакви средновековни селянки раждаме сами, та да ни врещят.
Може и да не ти се вярва, но има доста такива. Отвори фб и кой да е новинарски сайт под новината с родилката и чети коментарите. Нещо страшно е, особено от други жени, за които се предполага, че са бъдещи майки, майки или баби - липсата на емпатия е ударила дъното или както му викат - дъното си имало и мазе.

# 16
Абсолютно вярвам на момичето и се надявам да има подкрепа.
Преди 10 години родих в Токуда, обучени са да се въздържат там, видно е. Но въпреки това пак имаше 2-3 изцепки - една акушерка за бебетата с неприемливо отношение и двама мъже лекари, които си позволяват да дават непоискани съвети, при все че бях с избор на екип при друг. Та, представям си много цветно отношението в държавните.

# 17
Повдигам тази тема,тъй като не видях подобна(освен бегло обсъждане на случая в темата за раждане във въпросната болница).
Според вас редно ли е подобно отношение от страна на лекар,давал клетва ,че ще направи най-доброто за пациентите си?И докога ще продължава това отношение към раждащите жени?През годините доста потресаващи истории чух, включително моето първо раждане в Майчин дом София бе един малък кошмар(за късмет не ми викаха и не ме биха,но съседна родилка отнесе няколко шамара заради виковете си).Та как е възможно за толкова много време нищо да не се е променило?И какво изобщо може и трябва да се промени?Вие сте на ход...
Шамари на бебето разбирам да се бият, но на родилка.... Примерно, знам от моята майка, че веднага след раждането съм се задушавала и акушерката ми е тупнала 2-3 шамарчета и тогава съм се освестила.

# 18
Раждала съм в Майчин дом и както съм благодарна, че съм с две красиви, здрави деца, така и двата пъти бяха изключително груби към мен, особено втория път, с викове, подмятания, грозно отношение по време на самото раждане. Аз раждах без упойка и естествено се дерях от болка, няма какво да си кривя душата, но все пак това е и нормално.

След раждането бях свидетел на кисели акушерки, които на всеки въпрос от млади неопитни майки реагираха все едно са им изяли закуската. Отношението е меко казано безчовечно...

Едит, като чета някои от вашите постове, все едно аз съм ги писала , чак се ококорих. И на мен някаква млада стажантка ми каза, че се лигавя и не ме ли е срам така да крещя. Нераждало момиче, взело се насериозно!!! Трябва да призная, че наистина МНОГО крещях, но второто ми раждане беше с окситоцин и без упойка...

# 19
Никой току-така не набеждава "добрите" доктори, ей така от скука.
Явно всички имаме травми от по някой "мил" спомен и от "грижовния и отзивчив" лекарски персонал.

Последна редакция: вт, 15 юли 2025, 13:20 от Sysly

# 20
Искам да споделя, че има и много по-страшни неща при раждането в България -- замазването на лекарски грешки при раждането. Моя позната мина през голям кошмар. Не става дума за Майчин дом, но известна частна АГ болница в София. Освен, че едва не  умря родилката, следящият я лекар, който и е израждал бебето, си изми по много грозен начин ръцете и едва ли не  я обвини нея за това, че едва не умря.
Накрая пък, след като беше попаднала в друга известна софийска болница, вече многопрофилна, вече бореща се за живота си и в безсъзнание, тя беше обрана, докато е в безсъзнание.
Не пиша детайли само от съображения за анонимност, тъй като не ми е позволено да споделям. Тотално са се самозабравили всички, които са в здравната система и е страшно грозно, защото обвиняват пациентите, които плахо се опитват просто да оцелеят, по възможност с някакви капчици човешко достойнство.
Мили млади специализанти, мили медици, моля ви, освен да искате по-високо, достойно, заплащане, бъдете човеци към пациентите си! Зачитайте и тяхното достойнство, не се гаврете с тях!  Нямам представа защо така се е изродила медицинската грижа в България, но ситуацията е буквално потресаваща. Най-страшното е, че чета от лекари оправдания за тези гаври и обвинения как българинът бил скапан пациент...

Последна редакция: пн, 14 юли 2025, 21:37 от MariyaHris

# 21
  • София
Имам приятелки с травматични изживявания от раждането, така че до голяма степен вярвам на разказа. Предполагам, че ако бяха обяснили нормално на жената защо се чака до определено разкритие, защо се спира системата накрая, щяха да спестят голяма част от тревогите й. Вярно, че в момент на стрес и силна болка, човек може да не е много на себе си, но това е ролята на лекаря - да остане адекватен и да съхрани достойнството на пациента. За тази цел трябва засилен контрол, следене на жалби и пр., а не замазване под килима на всякакви такива случаи. Медицината не е за хора със слаби нерви и неустойчиви в попрището, което са си избрали. И това го казвам с цялото си уважение към професията.

# 22
Предвид коментарите явно не е единствената такъв "лекар"
Жалко.
Но е време жените, които раждат да си търсят правата.
Иначе нищо няма да се промени и ще има оплакване по фейс, инстаграм и форуми.

# 23
Елора, ами виждаш, че тук разследването не показа никакви нередности.
Аз лично в началото се борих с психологическата травма и преработвах униженията, а после си гледах децата. Не ми се връщаше назад. Но подкрепям с две ръце младата жена, която не е преглътнала като мен, а е вдигнала сериозен шум и крещи с цяло гърло за насилието, на което е била подложена.
 И двата пъти усещането ми е било точно такова, както пишат съфорумки-- съкровен и свещен момент за мен, раждането на прекрасните ми деца, е опорочен с унизителни думи, дехуманизиране, мачкане, обиди, грубости. И докато айде раждането е рисков момент, да кажем, че в стреса така са постъпили, ами грубостта след раждането как се оправдава?

А имайте предвид, че при лекарска грешка при раждане, родилката има изключителни емоционални, финансови и времеви щети, тъй като се налага да обикаля по лекари почти ежедневно и е концентрирана да си оправи здравето. Няма сили и енергия да дава гласност, да съди, поне на първо време. Има и новородено за гледане, да не забравяме. Често, жертвите на медицинско насилие нямат ресурса да вдигат шум за това, което са преживели, защото или са болни, или са прясно родили, или и двете, както е в нашия случай.

# 24
Но ето, тази жена го прави.
Трябваше тя, за да започнат и други да казват, хиляди, че са го преживели.
Какво остава щом разследването на установява. То е логично, че няма да установят.
Може би да има камери?

Следя тази треньорка. Вчера изгледах видеото
https://www.youtube.com/watch?v=lOZosf0aHCI

Добре, а като си плащате за екип, пак ли има такова отношение?

# 25
Не можеш да осъдиш лекар туко-така.  Тези лекарски комисии са съставени от други лекари, които се пазят един друг и са леко фиктивни. Системата не е добра. Трябва да стане нещо много страшно, за да осъдят лекар и пак е малко вероятно.
Бития е бит... е***я - е***н. Хубаво е да има камери наистина. И мъжете да присъстват на раждането.
Иначе и на лекарите не им е лесно. Много стрес, бърнаут, умора. Не е черно и бяло. Също има прекрасни лекари. Знам истории за раждания с много подкрепа и грижа... и много пари. Но си е струвало всяка стотинка.
И травмата, а понякога и след родилната депресия удря силно. Трябва да си избира човек битките. Вътрешни и външни разкъсвания. Бях шита, после се оказа, че са забравили да махнат конци, които не се абсорбират и получих възпаление. Буквално не можех да си седя на заника. Бебето плаче. Главата ми е мъгла.

# 26
Елора, при моята позната се платиха много хиляди и отношението там на място беше добро, но после следва абсолютно неглижиране на родилката и всичко завършва в бърза помощ и мнооого тежко състояние. А след това следва и грубо и грозно отношение от отговорния лекар, чиято единствена цел е да си върже гащите и да прехвърли вината към пациента. Парите не гарантират нищо.

Ами много потърпевши знам, на всякакъв вид медицинско насилие, никой не е вдигал шум. Не знам защо, явно сме свикнали да търпим. Аз лично не съм смятала, че някой ще ме чуе, ако се оплача, споделяла съм с близки. Вторият ми син беше изроден от шефа на родилното отделение на МД тогава, като беше и с родилна травма, за която не ми бяха казали, между другото, нямаше го и в епикризата. педиатърът на детето го видя веднага при изписването и се възмути, че не го бяха писали. Разминаха ни се последствията де, пупупу. Господ да помага!

# 27
metal.vixen, да не са богове тия лекари? Като са стреснати и уморени да ходят другаде да работят. Като се е хванал на хорото да го играе. Има хора си обичат работата и издържат. А тия за пари бърнаутват и удрят шамари.
Ето, жената раздухва случая и говори.
Години, десетилетия всички мълчите. Тя проговори, евала.
Но за много неща се прави така в България. Мълчи се. В чужбина на запад се съмнявам да е така. То ние винаги изоставаме от читавите държави.
Да, камери да има, със звук даже. Има хора си записват раждането.
И мъжете да присъстват или друг роднина. За да се държат прилично "лекарите"
То кой не е бил жертва на лекарите. И аз съм била, неведнъж.
 Та така. Камери и близки при раждането. Като охрана. Тъжно е, ама трябва.
После да видим как ще констатират глупостите си.
Или домашно раждане.

# 28
Честно казано, след последното преживяване, което е по Стивън Кинг, хич не ми е жал за никакви лекари, никакви медици. Били с бърнаут и ненамси какво. Глупости, онагляли са безобразно, самозабравили се търгаши, самовлюбени, арогантни и са загубили човещина! Елементарна човещина не видях и то за потресаващ случай -- родилка на ръба на живота.

# 29
Сега  погледнах оплакване на лекарката, че има тормоз над нея  и детето  и. Като не вземат мерки властите,/шефовете  и/ хората се саморазправят.

Браво, така и се пада на к*чката.

https://www.youtube.com/watch?v=87cTPBUZ2ZI

Аз се чудя на всички, които са преживели такива ужасии, защо не сте осъдили въпросните изроди?
защото почваш да търсиш болници и доктори за детето си, останало 100% инвалид заради такова раждане.

Вярвам на майката. Със съжаление ще кажа, че 18 години след като родих, нещата не са се променили. И аз ядох шамари, но не по лицето. По бедрата. Шиха ме без упойка, че им свършваше смяната. Лигла, ревла, която им пречи да спят. Няма да описвам целия ужас и унижения. Детето ми плати за това, че майка му не отиде в частна болница.  Някой каза АГ садизъм. Много точно!
И не, не всички лекари са такива. Жалко, че още ги има.

Общи условия

Активация на акаунт