Битата родилка в Майчин дом София

• 52 001
  • 1 342
  •   1
Отговори
# 705
Не мисля, че по нагоре ставаше въпрос за такива специализанти, а точно за студенти горен курс, които се движат на тумби и при определени условия биха могли да представляват притеснение за пациента.
Специализантите са завършили лекари, а и по често са поединично.

# 706
Ей това от другата тема ме притесни мене, а не че някой в болницата би ме видял без гащи:

Във втори курс са им поверени прясно оперирани сърдечно болни...

# 707
  • France
Много студенти работят като санитари или мед сестри. Какво шокиращо има?

# 708
Поверени прясно оперирани сърдечно болни.
Не звучи като да изпълняват дейности на санитар.
Втори курс.
Аз не бих искала след сърдечна операция да съм "поверена" на второкурсник.
Но явно не за всички е така. Както е видно, един се притеснява от едно, друг от друго.

# 709
Ей това от другата тема ме притесни мене, а не че някой в болницата би ме видял без гащи:

Във втори курс са им поверени прясно оперирани сърдечно болни...
Преди да се развълнувате запитахте ли потребителката къде е "при нас" и какво точно им поверяват. То гръмки примери могат да се хвърлят всякакви в анонимен форум.

# 710
Където оперират сърдечно болни (правят сърдечни операции).
Знам къде е, тя е споделяла. Няма да го пиша обаче. А и какво значение има?

# 711
Най-малкото - в България ли е? Има значение, доколкото да се направи сравнение с масовата практика/стандарт в такава болница. Със сигурност има нюанси и детайли, които не са описани и изкривяват картината. Не мисля, че в коя да е болница биха застрашили живота на пациента умишлено, поверявайки го на некомпетентен и неправоспособен персонал.

# 712
  • София
Че вие не слушате ли какво говорят младите медици по протестите? Точно същото разказват - зелени, неопитни, недоучили, ги хвърлят сами по нощни смени и неудобни дежурства, които никой не иска да вземе.
Чак ми е чудно, че се учудвате.

# 713
Че вие не слушате ли какво говорят младите медици по протестите? Точно същото разказват - зелени, неопитни, недоучили, ги хвърлят сами по нощни смени и неудобни дежурства, които никой не иска да вземе.
Чак ми е чудно, че се учудвате.
Не, не слушам какво говорят по митингите. Не само младите медици. Имам си съображения за това.
Протестите не бяха ли за заплащане на специализантите и младите лекари? Значи по подразбиране не са недоучили, а дипломирани и правоспособни. Дали, ако бяха адекватно за платени щяха да са против нощните дежурство и празничните дни?

# 714
В България, в София.

# 715
  • France
Колко мислите, че учи една мед сестра? Има държави, където се учи 2 години и се специализира. Евентуално.
Но, да, студентите по медицина на много места по света биват използвани като евтина работна ръка неправомерно. И имат право да протестират.

# 716
Не искам да си спомням какво преживях с детски лекари преди няколко години. Потискам се само като се сетя. Поредица от безумия, немарливост, безхаберие, безотговорност и липса на всякаква система и условия. В детска поликлиника дотам ме вбесиха с арогантност и нехайство, че накрая звъннах на лекуващата лекарка, която нищо не излекува, с ясното съзнание, че ѝ прекъсвам отпуска ( за който даже и от персонала разбраха в последния момент, след като излъганите пациенти, чакащи с часове пред кабинета ѝ, се зачудиха какво става), за да ѝ "благодаря" за професионализма и чудесното лечение.
Това да чакаш пред инфекциозно отделение с дете с тежко стомашно разстройство и да те овикат като животно, че смееш да ги безпокоиш. Да чакаш като куче в трънаците, една пейка няма, камо ли тоалетна, в която да се облекчи детето, докато чакате. Добре, че при поредния опит улучихме директора на отделението и даде идея как да постъпим. Накрая един болничен докато ми напише, чаках няколко часа в кабинета.
Не знам - аз съм доста търпелива твар, по отношение на себе си, но става ли въпрос за детето ми мога сама да не се позная, щом ми прелее чашата от грубияни и некадърници.

Последна редакция: пт, 01 авг 2025, 13:10 от Анонимен

# 717
Мен ме учудва, защото когато аз учих медицина в миналия век, първи и втори курс бяха това, което тук наричат pre-med, с други думи, химия, физика, биохимия, биофизика, анатомия и физиология и пато- съответно. Трети курс започвахме с клинични специалности и то с пропедевтика. След четвърти курс, евентуално, студента може да има някакви клинични знания, но едва ли адекватни в случая. Втори курс студенти не са квалифицирани, освен да служат като болногледачи. Всичко друго би било не само незаконно, но и не особено ефективно.

# 718
Ох, лол, с първото раждане взех да чета какво подписвам, в крайна сметка е информирано съгласие, трябва да се информирам, и ме подбутнаха, какво си се зачела, ей тук подписвай и айде Grinning
Бях планирано секцио и следобед в деня на приемане ми връчиха едно тесте от 50 листа сигурно. От скука, и понеже никой не ме е пресирал, всичко си изчетох и толкова старателно попълних, че на анестезиолога свят му се изви.
Гаджето преди мъжа ми в ранните ми студентски години беше специализант хирург, абсолютно пълноправни лекари са си, но с кофти дежурства. На месец се виждахме по веднъж в будно състояние, а хем живеехме заедно.

# 719
Мен ме учудва, защото когато аз учих медицина в миналия век, първи и втори курс бяха това, което тук наричат pre-med, с други думи, химия, физика, биохимия, биофизика, анатомия и физиология и пато- съответно. Трети курс започвахме с клинични специалности и то с пропедевтика. След четвърти курс, евентуално, студента може да има някакви клинични знания, но едва ли адекватни в случая. Втори курс студенти не са квалифицирани, освен да служат като болногледачи. Всичко друго би било не само незаконно, но и не особено ефективно.
Разказват се едни легенди тук в подкрепа на тезата за дехуманизирането на лекарската професия. Но неточното предаване на различните случаи не работи в полза на защитниците. Както и да е - ясно е, че мед.стандарти по света не са ни познати. Относно родните - отказвам да повярвам, че болницата съзнателно и целенасочено ще използва неправоспособни специалисти заради недостиг на кадри. Това най-напред е престъпление по КТ, сигурно и по отношение на 1500 медицински закона, правила, изисквания за акредитация.

Общи условия

Активация на акаунт