Финансовият натиск над жените - или имат ли жените друг избор освен да са зависими?

• 4 865
  • 206
  •   1
Отговори
# 180
  • София
Въпросът на Василиса беше какво си купихте и постигнахте. На мен също ми стана интересно, честно казано.

А въпросът стои, защото всяка подобна тема се окупира от конкретни потребители, които разказват с подробности какво не са им дали родителите, макар по темата да може да се говори и общо, т.е. не е задължително от първо лице.

# 181

Е виж как в това отношение сме малко по-умни.
Ако се бяхме се размножили щяхме да създадем поредните нещастници дето след години да ни плюят по форумите.

Е, ти не пускаше ли теми, че са те гонили, защото не можеш да забременееш? Тоест не е някакъв съзнателен и рационален избор, че да го отдаваме на акъл или на липсата му.

# 182
Ами щом така мислиш, как да те разубедим? А ще има ли момент да мислиш друго? Това си е твоя работа.

Но е факт, че ти на 30+ не си заделила нищо за бъдещото си дете, а се чудиш защо вашите не били ти дали? Е как да стане? Ти самата нямаш да дадеш. Ама те били длъжни...? Пфффф

# 183
А вие какво сте постигнали до тук?
Вие, лично, колко имота до сега си купихте на ваше име, колко пари спестихте, за да оставите на бъдещите си деца?
Побутвам въпроса на века.
Който се оплаква, че не са му дали, следва той да е в състояние да изкара и даде.
Напълно съм съгласна с това.

Съгласна.
На мен това ми беше даже цел номер 1 в живота, от както се помня си казвах, че ако имам дете или деца, няма да постъпвам така, както спрямо мен са постъпвали. Сега понеже имам 1 дете и е ясно, че второ няма да имам, цел номер 1 ми е да съм по-добър родител, отколкото са били моите родители. Мисля, че добре се справям.
Някой друг ще сподели ли?

# 184
Една от екстрите на днешното време е, че много по-лесно могат да се свързват хора от различни прослойки, с различен старт.
Младите хора масово се възползват от това, стига да не ги мързи.
Когато виждаш бъгове, негативизъм и липса на развитие в обкръжението си, просто го сменяш.

# 185
Не мисля, че говорят само за пари, по-скоро за пренебрегване. Дори и да не са постигнали нищо финансово, не са и лишили никой от нищо, така че...нещата никога не са бели и черни.

# 186
Ами само ще кажа, че моите родители са отгледали мен и сестра ми живи и здрави, образовани и изучени. Имам две пълнолетни и две непълнолетни деца и имам много време да се похваля със същото като тях. Понеже две от децата ми са малки.

Доста по-реалистично виждам нещата, колко предизвикателства има родителството и оценявам следното: Не съм била никога обект или свидетел на домашно насилие. Не съм живяла в лишения. Имала съм възможности да излизам, да бъда свободна, да ходя на каквито искам курсове.

Като заключение: Ще кажа дали съм се справила поне колкото моите родители след поне 10-11 години, когато и най-малкото ми дете стане пълнолетно и завърши училище.

# 187
кукумицинка германците масово живеят под наем в Германия.
Спести си хапливия коментар.
Ами тогава защо си тръгнала да съжаляваш тази немска колежка,че нямала покрив над главата и трябвало да стане малката булка (много ми хареса сравнението).Че и не можела да учи.Особено пък германка в Германия с всичките възможности да направи това.

Не стана въобще ясно дали има немска колежка или тази колежка е само литературен герой на авторката, за да представи своята история. Според мен, вече прочитайки последните мнения и виждайки старите теми на авторката - няма такава колежка. Авторката разказва личната си история.

# 188
Ариел не би яла само хляб и сол, ама видиш ли, родителите й са били длъжни да ядат само хляб и сол, да работят на две места, да живеят на студено зимата и нищо да не си купуват, за да й осигурят на нея добър старт в живота. Хубав университет, собствено жилище и достатъчно пари, за да не й се налага да работи, докато учи.
А, да, и са виновни, че не са я създали достатъчно красива, за да си намери лесно добър и богат мъж. И че не са отишли да живеят в София, а са останали в провинцията.
Ще си купуват те алкохол и цигари, ама ха. Вместо да гледат животни, да идат в Англия да берат ягоди, или на някоя нефтена платформа, за да има за принцесата, те живот си живеят...
А Хечи ще се съди с брат си до дупка, щото му купили кола, а на нея не.
Вместо да гледате собствения си живот....

# 189
  • Наблизо
И според мен е лирически герой,защото авторката не отговори на нито един коментар,който обясняваше какво имат на разположение завършващите училище в Германия и защо тази колежка не се е възползвала.
Иначе познавам подобни истории,имах приятелка (западнячка в собствената си държава),която не спираше да се оплаква от майка си,която я тормозела и т.н,но пък тя на 18 се беше изнесла,живееше първо сама,после с гадже,винаги работеше,не довърши образованието си по собствено желание.Проблемът й беше ,че все пак си ходеше при майка си,за да я тормози пак.

# 190
Ариел не би яла само хляб и сол, ама видиш ли, родителите й са били длъжни да ядат само хляб и сол, да работят на две места, да живеят на студено зимата и нищо да не си купуват, за да й осигурят на нея добър старт в живота. Хубав университет, собствено жилище и достатъчно пари, за да не й се налага да работи, докато учи.
А, да, и са виновни, че не са я създали достатъчно красива, за да си намери лесно добър и богат мъж.
Ще си купуват те алкохол и цигари, ама ха. Вместо да гледат животни, да идат в Англия да берат ягоди, или на някоя нефтена платформа, за да има за принцесата, те живот си живеят...
А Хечи ще се съди с брат си до дупка, щото му купили кола, а на нея не.
Вместо да гледате собствения си живот....

А не е ли далеч по-лесно просто да не размножаваш като ще си гледаш само собственият задник?
Да дадеш храна и подслон на едно дете са базови нужди - в противен случай идват социалните и ти вземат детето.
Голямо геройство, че си отгледал собственото си дете до 18 години.
Сериозно не сте в час някои...

# 191
Зачудих че, че Ариел е на 35+. Винаги са ми звучали по-детски или младежки постовете и. Мислех, че е примерно на 20-25 години.
Но не мога да приема за нормално на 35+ да си там където са те оставили вашите на 18. И не само това. Ами след близо 20 години още да дъвчеш, как не са ти дали достатъчно. При положение, че ако се направи сравнение нейните родители на 35+ реално са били постигнали много повече от нея самата на същата възраст.

# 192
Лукс е всеки ден на заведение. Да идеш на екскурзия с класа или в университета да не сплестяваш джобните за два седмици за една книга от антиквариат - това вече е мизерия и не калява.

Как да не калява? Да ходиш всеки ден на заведение откровено казано си е безумна простотия. Но да спестяваш, за да си купиш книга е похвално и осъзнаваш цената на тази книга.
Беднотията те учи по трудния начин на финансова култура. Така че когато се пребориш и вече имаш, да знаеш цената на парите.
Когато си получавал всичко на готово, няма как да знаеш тези неща и дори и много пари да ти дават, никога няма да ти  стигат и никога няма да имаш.

Не съм съгласна въобще. Точно хората с пари им знаят цената.
Аз като човек, който винаги е бил "на ръба" винаги съм се глезила защото знам, че утре може и да няма.
Но хората с финансови възможности имат тотално различен мироглед - нерядко са болезнено стиснати, карат на хляб и лютеница и не оставят една стотинка бакшиш на келнера в ресторанта. И пестят. За какво пестят и те не знаят? Или ходят по евтини екскурзии в долнопробни хотели, вместо да си направят кефа в четири или петзвезден хотел. И за какво живееш?
Имаш пари, ама мислиш и живееш като бедняк. Не благодаря.

Беднотията е начин на мислене, а не наличие или липса на пари.
Изумителни разсъждания, които обясняват защо мислиш, че жените нямат избор и имат финансов натиск.
Лишават се от кефа на 5-звезден хотел и заделят за да може:
- не се прехвърлят от мъж на мъж, който да ги издържа
- да не се страхуват, че мъжа им/свекървата ще ги изгони
- да не се налага да ходят в бюрото по труда ако останат без работа
- да не ги принуждава бюрото по труда за започват нискоквалифициран труд
- да може да си поемат лечение или лекарства ако се наложи
И много други неща. Описаните от теб хора не са богати, а са пресметливи точно защото не са богати. В дадения от теб пример ти си профукала една шапка пари за кеф в луксозен хотел един път (която даже не е голяма), а те са отишли много пъти на скромни места и са заделили нещо и са спокойни за непредвидени неща. В крайна сметка кой е по-добре?

# 193
  • София
Докато с трепет очаквам някоя от писалите да се похвали с имот или много пари в банката, се включвам с още един въпрос - събрахте ли пари за издръжка на родителите си? Нали знаете, че и такъв член има в закона. Да, със също толкова вратички и предмет на свободна интерпретация като този за издръжката до 26, който неуморно цитирате, но все пак го има.
Та, готвите ли се? Родителите ви вече сигурно приближават пенсионна възраст.

# 194
Ариел,най-важното за едно дете е да му дадеш любов и грижа. Всичко останало е до колкото имаш сили/възможности. Ще го разбереш когато станеш майка,повярвай ми.

Общи условия

Активация на акаунт