Юни 2025

• 12 509
  • 401
  •   1
Отговори
# 330
Ние имахме началото на седмицата 3 дни, които бяха ад, постоянно  буден, хранене на 2.30, но вече се храни пак на 3 часа 3.30 часа. Явно имаше скок в растежа. Иначе и аз следя интервалите на бодуване, но не иска да заспива, днес се борихме  4 часа да заспи.

# 331
При нас се будува доста през деня - до 4часа будуване си прави между някои хранения. Яде на ок.4 часа и половина/5ч. Вечер обаче преди последното прави една 20мин дрямка, която знам, че не трябва да я има, но засега не му се отразява на вечерния сън. Да не говоря много, но вече яде последно ок.22 и после спи и чак в 5 сутринта, тогава яде и пак до 10/11ч продължава сънят. Започнах да му правя по 180мл (200 готово) и махна нощното отново и се усетих, че 150мл не му стигат и се буди и за вечерно хранене, защото преди беше на 120, но с кърмене преди АМ и действително е ял кърма (минимум 50/60мл + цяла доза АМ) и когато спрях да кърмя и мина само на 150 мляко, то се оказа, че така яде по-малко от преди и затова се буди вечер за още една доза. На 150 изпиваше до последна капка и още търсеше. Та откакто започнах на 180 е спокоен.

Днес прави 4м - 7200г, минимум 66см (трудно ми е да го измеря сама, защото не спира за секунда и виждам на метъра, че 66см си ги има и вероятно е макс +1/2см отгоре още). На трети ваксини сме другата седмица, очаквам отново да си обърка подобието на режим. Обръща се и от гръб по корем и от корем по гръб, много дърдори и се смее, лапа всичко, а когато баща му му извика по име се обръща, мен не ме отразява много. На коремче се проясяга напред, за да си стигне играчките и се изнервя, че не успява да изпълзи, а само леко да се приплъзне. После не се сеща, че трябва да си протегне отново ръчичките, за да се издърпа пак напред.

Victoria Ivanova 7677, добре че нищо му няма 🩵 много е плашещо това, което ви се е случило. Мен същи много ме е страх на повивалника и гледам да не го оставям и секунда без наблюдение след като миналата седмица му бях оставила на голямата маса гимнастиката, за да мога да си играя с него, голяма и стабилна маса.. обърнах си главата настрани за част от секундата и с периферното зрение само видях как се засилва, за да се обърне по коремче, но отива в края на масата и буквално успях с ръка да стисна бодито в последната част от секундата докато краката му вече бяха извън масата и много малко да се бях забавила щеше да се приземи на паркета от почти метър височина. Моя грешка си беше, но още не беше почнал активно въртене и не го очаквах да го направи.

# 332
При нас също ръцете са постоянно в устата.Съня ни е мн странен,махна едното нощно хранене ,обаче се буди и се върти и при мрънка,вдига крачета ,чувам,че има газове.Предполагам е от коремчетп всичко .Много странно вчера се почна от 1:15 и чак в 3 яде иначе преди това яде в 19:40.Това с падането звучи ужасно,аз също мн се притеснявам да не падне и напоследък почнах да му сменям пампер където сваря.Ня легло,на диван ,в леглото му😅Сега през деня има само 2 дремки по 30 Мин и съм се заредила с търпение да ми спи в ръцете да поспи поне 1/2 часа пък дано да стане😅

# 333
  • Пловдив
Ох, пиша аз че спи и след два дни явно бам скок в растежа и снощи се буди на всеки два часа и половина да яде. Не стига това ами през деня не иска да яде от гърда, яде 5-6 минути и после се цедя и му давам от шише, направо почвам да си скубя косите. Постоянно се чудя гладен ли е, не е ли, защо мрънка, а започна да мрънка постоянно. Когато е на ръце е спокоен, но трябва и да обикаляме, не може на едно място. Направо не знам. Започнах да се чудя стига ли му кърмата.
Мамите с големи бебчета по 7 и нещо килограма по колко АМ давате, както е на кутията за месеци или се водите по кг на детето? Също имам въпрос и за мамите които хранят смесено или са минали от кърма на АМ, преходно и как го направихте или директно заместихте цяло ядене/всички храненията? Изобщо не съм наясно и искам да съм подготвена, ако стигна до там. Упорствам за сега с тая кърма, но сериозно се притеснявам, че не му стига, а реално наддава добре, даже пре добре, но явно е ящен. Ще ме поболее това детенце. Хем е гладен, кърма има, обаче се дърпа от гърда. А да го храня, после да се цедя и пак да му давам - ужасно изтощително е и времеемко и вместо да му се радвам и да си играем, денят ми се върти около яденето все едно е новородено отново. Направо ме връща в първи клас.

# 334
Като ви чета, май ни е погнала регресията на 4-ия месец някои от нас... И казвам нас, защото цялото семейство го връхлита лавинообразно и гази наред Grinning

Напоследък сънят - и дневен, и нощен - е ужас, нашият издържа ИБ ок. 1.45-2 часа, като после почва да мрънка и сложа ли го да спи, почва да върти главичка, да търка очички и да мята крачета - може би се мъчи сам да се успокои, плюе бибата по сто пъти и после се дразни на себе си, че не може да заспи. Та хващам аз ръце, крака, пускам бял шум, шъткам, галя по главичката, но нещо и това взе да спира да работи - в един момент писва като за световно и моментът е изтърван. Преди не беше така, заспиваше си за 5-10 мин макс. А сега заспи ли, се буди ок.15-тата минута, после ок. 40-тата, обикновено с писък, та доприспивам на дневните дремки по няколко пъти. Реша ли, че е заспал, и се пробвам да отида до тоалетна примерно - веднага надушва и писва за няма и 5 мин.
Мн. рядко се случва да заспи дълбоко и да изкара час, час и половина, до два сме стигали, когато вече наистина да тропаш и лупаш - няма какво да го впечатли, спи като пън.

Ама иначе... ако ви кажа, че вкъщи в стаята до неговата пуснем ли телевизор, всичко се гледа на звук 8, а веднъж бях изпуснала вратата на шкаф в кухнята - пак съседна стая, и той автоматично писна, постоянно ходим на пръсти. Къде отиде онова време, в което можехме да си бинджваме тъпи сериали, а той да спи до нас непробудно в гнездото, ейй... Имам чувството, че все по-зле стават нещата Grinning

За нощни хранения - нашият заспива между 8 и 9, всеки път различно, но ок. 22-23 часа се размърдва за последното 6-то хранене и си заспива бързо отново. После към 4-5 пак яде /като преди това има дни, в които се разбужда на всеки час, защото му е неспокойно/. Аз постепенно увеличавам храната, че май не му стига. Преди ядеше 6 х 150 вода с 5 м.л., но почнах да вдигам с по 10 мл. на хранене, следващата седмица мисля до 170 на хранене да давам, само да мине прегледът и да кажат колко кг е станал, че аз по формула уж изчислявам, не гледам инструкциите на кутията.

Дано някой ден в близката година да разберем какво е да си спи до 6-7 сутринта непробудно евентуално, освен да се помоля в някоя църква за чудо, хахах. Grinning

# 335
Нашият сам се отби така. Хранех го - кърмене колкото кърма имам (знам, че беше над 50/60мл) и веднага доза на АМ спрямо кутията си. На третия месец (по кутия до трети месец е 120 и от третия 150, тогава му давах 120 и предстоеше да почна по-високата доза-стигаше му с кърменето, нямаше нощно хранене), но настоятелно цяла седмица се дърпа и отказваше въобще гърдата, запопнах да му цедя, но ми намаля кърмата и едната ми гърда направо получи бучка, която беше доста червена. Не можех да цедя за всяко ядене, защото нищо не излизаше.
Спрях да му давам каквато и да е кърма и увеличих храненето на 150 по кутията (3 до 4месец се води). Върна нощно хранене, будеше се на всеки час. Изкарахме около 3 седмици на реване и будене по цяла вечер, хленцане за храна. 
Вдигнах му дозата до 180мл (въпреки че се води от 5м) и отново пие до последната капка, но прави големи паузи, махна отново вечерното и спи спокойно.

Не знам дали беше регресия - едни 3 седмици на всеки час вечерта се будеше, пищеше, неспокоен. През деня винаги са му били кофти дремките и не са били много дълго, но тогава правеше 2 дремки по час. Много е възможно и скок да е било, защото в същия период започна силно смеене с глас, обръщането по коремче, хващането на предмети, главичката си я държи напълно стабилно, правим самолетчета и му е много забавно, та реално имаше нови умения по време на тези седмици.

# 336
Момичета, благодаря ви за препоръките за килимчета! 🫶 Миналата седмица поръчах и направо се преродихме. Нашият не харесва много активните гимнастики, явно му е било тясно на техните килимчета, сега си се върти нон стоп на килимчето и голям кеф пада. 😆
Бебо е на 3 месеца и 2 седмици, около 6,5кг. и му давам 140-150мл. готова храна, яде по 6 пъти на ден. Аз се водя по формулата 150мл на кг. тегло количество храна за целия ден и го разделям на броя хранения за деня. Нашият още преди да навърши 2 месеца реши, че сънят му е по-важен от яденето и спря да се буди, спеше от 20 вечерта до 7-8 сутринта, като ние го хранихме между 22-23 в просъница. Сега пак заспива към 20-20:30, но се буди към 6-6 и нещо за хапване. Явно трябва да му увелича малко храната и аз, явно не му стига. През деня издържа 1.40-2 часа будуване,но дремките му нещо се съкратиха, преди си спеше спокойно по над час, сега по около 40тина минутки, но според мен е, защото си прави дълъг нощен сън, така че засега не променям нищо в режима и го оставям да си спи колкото иска. Ще видим като дойде регресията как ще е. 😆
Но нашият упорито продължава да спи по корем, явно така му е доста по-удобно, а аз спрях да се мъча да го обръщам през нощта. Изкарва максимум 5 минути по гръб и после айде пак по корем. Та се примирих, че това е битка, която няма да спечеля и просто ставам през нощта да го проверявам по-често. Вашите бебета спят ли по коремче и вие оставяте ли ги?
Имам и въпрос мъм майките с второ дете или тези от вас, които вече са се интересували от захранването: по кой метод захранихте/ ще захранвате и имате ли препоръки за някоя книга/схема за захранване? 🫶 То има доста време още, но на мен ми е доста неясно цялото и искам да започна да чета от рано. 😊

Последна редакция: пн, 29 сеп 2025, 07:54 от sonnenschein1

# 337
Ние сме на 3++ и е 5 или 6Х 150 ,като махна едното хранене и около 750 -900 мл яде.Тежи 8 г и 200 ,притеснявам се,защото последната седмица намали хранене а продължава да качва по 300 гр на седмица.При нас с кърмата се получи постепенно,започнах да давам вечерно преди лягане АМ и на нощните ,защото се будеше на 1:30 .После ги редувах 1 път Ам, 1 път кърма и така докато издържах да се цедя.Това с цеденето беше ужасно.Нямах време да се цедя и постоянно запушени каналчета…По отношение на съня през деня,дремки 30/40 Мин .Днес ми направи впечатление от 6:30 започна да си върти главичка ,изпуска биба ,видимо му се спи ,но немога да приспя.Чудя се дали е от глад.На неговите кг трябва да яде повече храна ,но не смея да увелича защото много качва.Чудя се дали да не направя консултация ,но нз с какаъв доктор.Вие колко качвате на седмица?

# 338
За храненето се водя по кутията на Хип НА - 150 мл вода с 5 лъжички, само вечер преди лягане му давам + 20 мл отгоре. Яде по 5 пъти на ден, последното му хранене е към 21:00 и след това се буди между 6:30 и 7:30.
Пробвах да увелича, защото според неговите кг трябва да яде повече, както и genome е описала спрямо кутията за 5 месеца, но започна да повръща след всяко хранене - явно му идва в повече. Тежи 7600 гр +-, на 4м без 2 дена е. И двамата педиатъра казаха, че е голямо и едро бебе, така че няма смисъл да го тъпча. Grinning

Hydrangea21, и ние вкъщи не дишаме, когато бебчо спи. Grinning Обаче навън ли сме и бомби да падат, той няма да се събуди. Сънят при нас също беше такъв преди месец, но явно трябва да го израсне този период.
Сънят засега е добре, има 3 дремки през деня. 2 са между 30-40 мин и една по 1ч30-2, но си ги менка - понякога сутрин спи повече, друг път следобед. След 4то хранене (между 17:30-18:00) не му давам да спи, за да може да заспи по-бързо след като си вземе последното хранене за деня. Така прави понякога 5 часа ИБ, но обичайните му ИБ са между 1ч30- 2ч. Още в началото взех един наръчник от Аптечка за родители относно съня и по него се водя (нищо, че още не съм прочела за спането след 3-я месец Grinning). Напоследък заспива доста лесно, гушкам го в поза кърмене, слагам бибата и до 5-10 мин е заспал, стоя така още 10 мин и след това го слагам в креватчето. Понякога пускам зайчето Moonie да му шуми, така се успокоява.
От две седмици към 04 сутринта започна едно ръмжене, едно неспокойствие, но спи - давам бибата и се успокоява, но след един час отново. Не знам какво му става Grinning

sonnenschein1, за сега съм се спряла на тези източници:
- Захранване по системата на Hipp
- https://bionino.bg/wp-content/uploads/2025/08/hranene.pdf
- https://www.magipashova.com/product/po-zdravi-bebeta-dnevnik/?ut … mT3wPx6KGSj4Q5pfA
- https://www.youtube.com/watch?v=lFsh0zJGHFI
- https://www.facebook.com/events/1846198696296938 - сп. Кунгуру имат събитие тази седмица, така че ще го гледам.

# 339
Нашата педиатърка каза след 2седмици да почнем захранване, та не ми се вижда много далечно на мен. Иначе аз мисля да забавя до 5ти месец. Почнала съм да се подготвям с лъжички, купички, лигавници, преходни чашки, столче мислим да му вземем тези дни и съм в чуденка кой уред за приготвяне на храна да взема. Много жени го намират за излишен, но аз съм си решила, обичам и да готвя, всякакви уреди имаме вкъщи за храна, та за бебешки ли няма да взема 😂

Rubitooo, от деня, в който навърши 3м до този, в който навърши 4 е качил точно 600гр, което е средно 150гр на седмица.

Нашето момче въобще не обича да спи по корем и когато си играе се върти много, но легне ли да спи въобще не се обръща наникъде. Както го оставя, така си го намирам, върти си само главата. Даже често мънка и се пробва да се обърне настрани в леглото, но не може много, та ставам да го завъртя. Аз си спомням, че като малка бях по същия начин и се схващах много и плачех майка ми да ме обърне 😣

# 340
  • Пловдив
Rubitoo нашият на 3 месеца беше 7400, сега две седмици по-късно е 7900, което е по 250 на седмица. Но нашето бебе е доста ящно, с мм се шегуваме, че е като зайците не усеща насита. Явно и затова толкова повръщаше до скоро - от преяждане. Поръчах бебешки кантар, за да преценям по-добре, та тези дни ще мога по с точност да кажа колко качва за седмица.

# 341
Аз се чудя дали има отношение и ГД който развих и беше хванат късно.За съжаление при мен се разви диабет тип 2 и много се притеснявам при него да не се окаже проблем .Записах час за Др Маринов и може би ще запиша час за консултация за педиатър който наистина да ми разясни.Донякъде се радвам,че не ни слагат на диета ,защото ще е ужасно ,но все пак си седи притеснението.Роди се 4 кг ,знам ,че има отношение ,но нз дали не е и фалшиво оправдание на покачването
Genome,проучвала ли си мултикукър,хем за вас ще приготвяш,хем за него .Ако принципа е същия само за сваряване на зеленчуци на бебешките уреди

# 342
Здравейте, момичета.

Моята дъщеря преди една седмица беше 6920 гр. и 64 см. Почти 4 навършени месеца е. Родена е на 3 юни. Мисля да захранвам в началото на 6 месец. Тоест след 1 месец.
Купих й килим и днес ще правим упражненията там, още не се обръща и се притеснявам, много е мобилна и жива, но дали заради леглото, дали заради друго - не знам.

Захранването много ме безпокои.  Сега се храним по 5 пъти на ден с по 150 лм. с 5 мерителни лъжици FRISOLAC. Почти винаги не си изпива цялото мляко, остават едни 20 мл., преди го пиеше до дъно.
Ходихме на ортопед- всичко е супер освен, че задната фонтанела още е отворена и костите на черепа й са още мекички и има лека деформация в дясно, защото обича да спи надясно. Било нормално.Купих й ортопед. възглавница и се стремя стимулите да са вляво.

Станах по-тревожна - не знам защо.

Малко прохърква в носоглътката, когато спи.

Това е горе-долу.

# 343
Нашия също на 3 месеца беше 7,400кг. Другата седмица прави 4 месеца. Сега го измерих и е 7,900кг. Ще продължавам с активностите и упражненията Grinning
Започвам да се замислям дали да не му даваме и ние повече преди сън, ще следя вечер как е, но на ден в момента изпива около литър. понякога изяжда цялото шише, друг път остава по 30-40мл.
За захранването, започнах да чета на Деница Христова - Захранване за здраво и щастливо супер бебе. Доволна съм до тук каквото прочетох, имам още една-две книжки от приятелки, ще видя и там какво пише. Иначе имам лъжички и лигавници, но още не съм се засилила да пазарувам. Знам какво столче искам, а трябва и ново легло да купим, че нашето тип next to me се мести цялото, когато започне да буйства, а и скоро като започне да се върти ще му е малко. Много ми се иска да вземем дървено, в Икеа харесах ама май кошарата от плат ще е по-добрия вариант. Ще мисля..

Иначе съм в чуденка тези дни как да го обличам, взехме две поларчета и така с тях, но те са тип якенце. Искам да взема гащеризони, някой купувал ли е скоро? Тази седмица ще е доста студено в петък и събота, от сега не ми се излиза Grinning

# 344
Нашият като че ли малко забави качването-вече е с около 120-150гр. на седмица.
Victoria, много благодаря за съветите за захранването, ще ги разгледам и ще се опитам и аз да се включа в онлайн събитието. 😊
И аз вече започнах да пазарувам усилено топли дрешки и неща за захранването. Спряла съм се на уреда на Philips, но ще го поръчам от Амазон, защото там е около 110 евро, тук гледам, че започва от 350 лв. 🙄
Нещо полезно, което ни каза физиотерапевката последния път за столчето за захранване е, да се насочим към такова, което има и леко полегнало положение. Дори на 6 месеца кръстчетата на бебетата не били достатъчно заякнали, въпреки че повечето могат да седят седнали самостоятелно, затова било препоръчително да седят в леко полегнало положение.
Иначе за обличането, ние нашият го обличаме доста по-тънко отколкото другите бебета около нас и в парковете. 😆Обикновено е с боди с дълъг ръкав и отгове суичърче и панталонки. Но му поръчах и якета и няколко от тези плюшените гащеризончета, които ми препоръчаха момичетата тук. 😊

Общи условия

Активация на акаунт