Седмокласници 2025/2026

• 26 019
  • 749
  •   1
Отговори
# 120
Прегледах примерните интегрални задачи и на средата на първата ми се приспа.. Пълни глупости - много фонов шум, докато се стигне до нещо съществено. Пък къде бил Иван, на колко години била баба му, че и лещата си била изгубила, ама далекогледство имала.. Това изпит по математика ли беше или по литература...

# 121
  • София
Сега погледнах по подробно таблиците с учебните  планове.
Значи дори в ЕГ,в 8 клас ,който се води подготвителен,ще отрежат езика за сметка на биология,химия, физика,география,история 🤐.
Да, ще ги учат с по един час седмично. Голямо учене ще падне, но пък наистина ще стане много натоварено с изцяло нов език. Иначе предполагам, че ЕГ ще компенсират отрязаните часове с ФУЧ, които сега общо взето не ползват. Но това означава увеличаване на седмичния хорариум за учениците. Абе, много мисъл е текла в МОН очевидно. Rolling Eyes

# 122
Прегледах примерните интегрални задачи и на средата на първата ми се приспа.. Пълни глупости - много фонов шум, докато се стигне до нещо съществено. Пък къде бил Иван, на колко години била баба му, че и лещата си била изгубила, ама далекогледство имала.. Това изпит по математика ли беше или по литература...
Първото, което ми дойде на ума като отговор на Ванковата баба, е да отиде да се прегледа при специалист, че може и перде да има на тази възраст.

# 123
  • Където морето целува небето...
Значи задачи от типа на показаните, за лещата на бабата на Иван, климатограмата на Мумбай и за онези, които чистят с оцет и хлебна сода, ще заместят втори модул??? Моля ви, кажете ми, че аз не съм разбрала правилно.  
Ако някой пише до МОН за езиковото обучение моля да ми изпрати примерен текст.

# 124
Не са споменавали, че втори модул отпада. Надявам се, че са коментирали само промените.

Значи задачи от типа на показаните, за лещата на бабата на Иван, климатограмата на Мумбай и за онези, които чистят с оцет и хлебна сода, ще заместят втори модул??? Моля ви, кажете ми, че аз не съм разбрала правилно.  
Ако някой пише до МОН за езиковото обучение моля да ми изпрати примерен текст.

# 125
Дадох на дъщерята интегралните задачи. Тя ги реши набързо (без точката на събиране на лъчите де) и се възмути, че са прекалено лесни. За задачата по география вика: "Ако госпожата по география я види тази задача ще се ядоса. Знаеш ли тя какви задачи ни дава - да видим климатограма и да кажем от кой климатичен пояс е."
Иначе много се надявам да не махнат втория модул, че дори и да го усложнят, защото иначе положението е много тегаво.

# 126
  • Където морето целува небето...
Нали до сега имаше 20 задачи в модул едно и  още 3 задачи от втори модул.
А сега е записано:
2. Да включва общо 24 задачи, от които:
- 18 задачи (с избираем отговор и със свободен отговор), проверяващи
компетентности, заложени като очаквани резултати от обучението по математика;
- 6 задачи (с избираем отговор и с кратък свободен отговор), които се решават с
помощта на умения, придобити чрез обучението по математика, но проверяват и
компетентности, заложени като очаквани резултати по останалите учебни предмети
(биология и здравно образование, химия и опазване на околната среда, физика и астрономия,
география и икономика и човекът и природата).
3. Да е с общо времетраене 180 минути.

Или са решили, че за 2 модул е ясно, а това всичко ще е в модул 1, или и аз не сам как го мислят. Ако тези задачи останат модул 2, то стоте точки ще счупят всички рекорди.

# 127
  • shumen
Мама Сузана,това ще е само модул 1 според мен,а за модул 2 е ясно.Хич не го искам този интегриран изпит,че ще стане едно мазало при моя от толкова предмети.
Моя се прибраха от Тайван.Малко е настинал последния ден,но нищо.Киха и подсмърча,но ще го оправя.

# 128
Нищо, което не е изрично записано, не е ясно.
За мен например така написано, изпитът ще бъде точно 24 задачи, като не е ясно
- ще има ли втори модул и въобще от колко части ще е изпитът
- какво значи кратък свободен отговор
- колко задачи ще са с кратък и колко със сводбоден и колко с изибираем.

И най-вече ми се иска като го измислят този изпит, първо да го дадат наред в МОН три часа да си седят на г... , без да стават, да пият кафенца, да пушат, да клюкарят, нищо - само да решават.

# 129
  • София
Снощи мия чинии и си мисля.. Добре, много яко това, дето училищата ще могат да разделят учениците на нива на владеене на езика по групи и няма да се започва от от нищото. И направо я видях милата госпожа как всяка вечер си подготвя уроците за три различни групи, създава и съответно проверява класни и контролни за няколко сегмента в различни класове.. И тук вече верото явно направи късо с повърхността на ноктите ми и чух "бззззз" в главата си... Ми то няма как да стане с различни нива в един и същи клас- как преподаваш в един час азбука на 1/3 клас, после даваш 100 думи на напредналите, които преди това са имали сирене в ушите и за азбуката просто са се изключили.. После си викам- не бе, те може да събират различните групи нива по езика от отделните класове в часовете по език, ама така пък няма да им излезе програма, оти нали и разказвателните влизат в 8 клас.. Може пък да ги разделят на класове по нива- аха, значи определяне на нивото с някакви тестове трябва да стане летоска след приема и преди 15 септември и подаване на съответната документация за разпределението по класове. Изобщо тази задача се получи една Пиза с минимум четири междупредметни връзки  Laughing

# 130
Мила приятелко Бийпс, с една дума викаш - сублимация!
Поздрав за теб с едно стихотгворение, не е мое, но е много сублимиращо Simple Smile

Не намираме време за другия,

само нощем си ходим на гости.

Ти заспиваш до свойта съпруга,

аз отново лирически постя,

сублимирам във рими и стихове

и понякога в бури изригвам.

Любовта ми към тебе е вихър

и я срещам единствено в книга,

във която от век съществува,

след столетие пак ще я има.

Но дали да я пазя си струва,

сублимирала в строфи и рими?

Елиа

https://otkrovenia.com/bg/stihove/sublimaciya-2

Авторката няма проблемите с МОН, горката, други мисля е тресат, ама - живот, кой каквото.

За учебните планове някой ако пише становище, нека подаде на лични примерен текст, аз още не мога са се фокусирам.

# 131
Не вярвам това да се случи.

В класа на голямата, чак невероятно звучи, но имаше едно момиче, което не беше учило английски досега. Всичко започнаха от нулата. Но такъв зор имаше и класният такова ниво вдигна, че както повечето се изказват за лежерна година, при нас беше точно обратното. Евалата на този учител! Шапка му свалям, макар че на моменти доста натискаше децата.

Според мен така е редно да бъде.
Дали бързо или бавно ще преминат през началото, трябва да е от А и Б за всеки един език. Ако всички деца са на високо ниво, ще минат бързо.

И за мен няма смисъл, дете с много високо ниво на даден език да го учи като първи език. Реално си е загуба на време. В повечето случаи особено 8 клас.

# 132
  • София
Абе, то и аз не вярвах, че на детето ще му се наложи да изчислява на баба си диоптъра, ама ей на..
Синеочке, сублимация, напивация, изпушвация, "демокрация"- рими ми дай да измисля Purple Heart

# 133
  • Пловдив
Направо съм обезверена  с всичките  недомислици.С голямата съм пуснала брояча за раздяла с МОН,ама с наборката  сме по средата на пътя.

Гледам сега и студентите  протестират ...
Ами колкото и да ми е свито сърцето да пусна голямата  в чужбина,все повече се убеждавам,че трябва да я подкрепим на 1000%.Като гледам какви такси   ,то определено  везните натежават  в полза за обучение  в чужбина.Там поне ще е в международна среда,силна конкуренция,възможност за стажове  още докато се обучава и най -вече ще има по -голям достъп до международните пазари на труда. В БГ ми изглежда все по-голяма пародия  всичко,за съжаление!

# 134
Ауу, сега видях, че РУО София ще си има нов шеф. Обявили са конкурс за смяна на Синеочка.
То може пак Синеочка да си го спечели този конкурс. Вероятно просто изтича мандатът.

Общи условия

Активация на акаунт