С какво ви дразнят свекървите? – 166

• 29 128
  • 752
  •   1
Отговори
# 135
  • В полите на Пирин планина
И в двамата е. Определено той трябва да ѝ каже нещо, но явно не иска. На него тя няма да се обиди.
Затова Ела трябва да действа по метода - удари самара, да се сети магарето.
Прави се, че не я вижда, не се съобразява и те, така - както обича да казва един приятел.

# 136
  • София
Точно това предложих. Дано се получи, макар че като гледам характера на Ела няма да го направи.
Проблемът с несъобразителни хора е постоянен. На работа, вкъщи...но тъй като свекървата е негова майка той би трябвало да я озапти. Ама на него хич не му е еня, докато пряко не го засегне. Като спре Ела да готви,  да се съобразява. да го кара той да я поема, ще му омръзне бързичко и ще подхване темата. Пак казвам, аз бих му се натиснала в кухнята, той вероятно ще откаже с оглед, че мама е в съседната стая и после като поиска ще му кажа, че аз като съм искала и съм била  на кеф, той ме е отрязал, сега пък аз не ща. Или,нямах време да готвя, яж каквото искаш или той да приготви нещо на маминка ще му дотегне...

Последна редакция: пт, 25 юли 2025, 10:18 от Светулчица

# 137
Фрау, не няма такова нещо, и двамата са невинни като младенци.
Аз лично го написах много пъти, но Ела не иска да го приеме така. По-лесно е да се прехвърля цялата отговорност на свекървата.

# 138

Ела, хипотетично... Как би реагирала, ако на следващото идване на свекърва ти и кажеш, че няма да сте у дома, а на язовир Доспат примерно, и тя вземе, че цъфне у вас, ама този път и с компания? Аз хипотетично питам, ама все пак да припомня, че това е 166-тата тема подред, в която се обсъждат свекървенски изпълнения.

Тоест да се върна от почивка и тя да се е самонастанила у нас? Все си мисля, че няма да изнаглее до такава степен. Иначе бих му казала да й вземе ключа. Какво той ще направи потенциално - Божа работа.

Вчера нали писах, че се е държала прилично, даже мислех да я поканя на гости септември, че има едни 3 дни, в които ще сме вкъщи, ще имам много работа, детето няма да е на градина и ще лудна. Реално в работни дни, освен нея, няма кой друг да помоля. Макар че не съм го правила досега, но мислех да е тип заравяне на томахавката, ако продължи да се държи сравнително добре.
Тръгнах да излизам снощи с приятелка, тя щеше да си тръгва и да ходи у дъщеря си, каза ми че щяла да се къпе и да вечеря там (без да съм я питала). Прекарах няколко часа в приготвяне на вечеря за нас тримата също така.
Излязох и като се прибрах, детето ми казва как като съм излязла, бабата се къпала и после решила да вечеря вкъщи. Не че е голяма драма, ама кому е нужно да ми обяснява как ще прави тези неща там, после ги прави вкъщи веднага щом затворя вратата?! Логика не намирам в цялото нещо. ММ не беше вкъщи като тя ми обясняваше нещата, после разбира се не е видял проблем в това да се изкъпе и да вечерят. По-скоро самият факт, че на мен ми казва едно, а после прави друго ме подразни. И хем ми се струва ненормално да се дразня, хем въпросът е принципен...

# 139
За да лъже по този начин, значи си дава сметка, че поведението ѝ не е ок, което потвърждава моята теза - "пазене" на територия и налагане. На всичко отгоре го прави по такъв начин, че ако си премълчиш ѝ даваш картбланш да продължи да си прави, каквото си иска, а ако реагираш - ставаш дребнава. Типично емоционално издевателство. Не за друго, не за банята и вечерята, а заради лъготенето и незачитането.

# 140
Ела, просто приеми, че е такава. Не се опитвай да я променяш,  а просто да наложиш своите правила, които да важат, когато ти си покрай нея. Когато е със сина си да прави каквото иска.  Сигурно като е видяла, че си излязла е решила да прекара време със сина си, няма лошо. Теб така или иначе те няма.
Защо лъже - ами така са си свикнали. И моята свекърва ни лъже и си мисли, че и вярваме. Смята, че и ние крием от нея, ама ми е все тая какво си мисли. Както каза ММ, отдавна не сме деца да се обясняваме.

# 141
  • В полите на Пирин планина
Стига се вглежда във всяко нещо, което е направила или казала...
За какво ти е да се дразниш?
Това са някакви глупости - че се къпала, че яла.
Моята примерно всеки път натъртва как тя нищо не харчи - примерно ток, вода, консумативи разни - един вид, защото ние ги плащаме и купуваме, тя сама жена никакви разходи не прави. И с нея, и без нея щяло да е същото, защото ние сме били разхищавали - къпем се всеки ден, перем всеки ден, пускаме съдомиялни, готвим и правим боклук (това ѝ е някаква фикция - тя нищо не хвърляла, а ние видите ли все сме пълнели коша). Това са някакви странни и невероятни твърдения, но тя си вярва, нищо, че като влезе в банята да се къпе, че пере на ръка и изхарчва целия бойлер. Но, не - не е тя.
Просто си знам, че след нея трябва задължително да включа бойлера, ако искам топла вода, нищо, че тя не харчела... 😁

Трябва да си пазим нервите - излишно е да измисляме сами стрес.
Наистина, жената си е просто такава. На зряла и презряла възраст няма да се промени.

# 142
  • София
Аз не мога даже да си представя някой да влезе вкъщи само, защото има ключ. И свекърва ми има за нашето жилище, моите родители също, както и двама от най-близките ни приятели. Имаме котки - това е основната причина. Никога, никой не е влезнал в дома ни без да се обади предварително и винаги чакат ние да им отворим, когато идват на гости. Аз също имам ключове от дома на нашите - звъня като съм долу и те ми отварят. Не, че ще ми кажат нещо, но за мен е абсолютно нагло и нахално да нахлуя в нечии дом ей така - само защото имам ключ.
И да, категорично - Ella11 - основният ти проблем е мъжа ти. Свекървата може да е нагла и нахална, но той е човекът, който трябва да и постави границите.

# 143
Ама и ти вече съвсем дребнаво защо се къпала, пък защо яла. И големите думи, излъгала те. Ми като в видяла , че излизаш, е решила да се изкъпе и яде с детето и мъжа ти. И детето хубаво си го дресирала веднага да снася какво прави баба Simple Smile

Човек трябва да е спокоен в дома си, а не постоянно да става обект на нашествие и дразнене. Ако не го разрешите тоя проблем ще изпаднете в съвсем дребнаво надлъгване вече.

# 144
  • Пловдив
А ако се заключите какво правите?
Отделно, че като ни няма баща ми идва да се грижи за котките.
А няма да казвам колко пъти съм си забравяла ключа на работа и добре, че е съседката.
Или дъщеря ми веднъж излязла сутринта без ключ и като се прибира от училище не може да си влезе. А аз съм на работа... Добре, че у съседката има.
Пак казвам - нито веднъж никой не си е позволил такова поведение. Независимо дали има ключ или не. Преди няколко теми имаше една потребителка, чиято свекърва нямаше ключ, но ги будеше сутрин рано да им носи мекички.
Та... той човекът като е такъв дали има ключ или няма не е от особено значение.

Мъж, жена, две деца - 4 ключа, КОЛКО да се заключи човек?! И дъщеря ти като не си взима ключ - ще се научи да чака. След няколко инцидента моите първо ключа гледат дали са взели, преди телефона.

# 145
  • Варна
И моята веднъж излязла без ключ сутринта. Да видиш как бързо си хвана рейса, дойде до работата ми, взе моя ключ и се прибра. Втори път не е имало.

# 146
  • София
Разбира се, че може. Просто е улеснение.
Така предпочитам. Аз и до работата ще се върна, ако е нужно да си взема ключа, ама е по-удобно да имам резервен. Веднъж пък беше станало наводнение, детето беше в началните класове, дори от кварталното училище не се прибираше самичко и съседката се обади дали може да влязат да видят. Ако трябваше да прекося половин София, за да отключа аз щях да гръмна някого. То беше от съседката отгоре, ама въпросът е, че си спестявам много разкарване.
Да не говоря как веднъж, детето беше на около 2г. като ми прилоша, върти ми се всичко, явно бях получила топлинен удар. Добре, че дойде баща ми да ме спасява.

# 147
Ама и ти вече съвсем дребнаво защо се къпала, пък защо яла. И големите думи, излъгала те. Ми като в видяла , че излизаш, е решила да се изкъпе и яде с детето и мъжа ти. И детето хубаво си го дресирала веднага да снася какво прави баба Simple Smile

Човек трябва да е спокоен в дома си, а не постоянно да става обект на нашествие и дразнене. Ако не го разрешите тоя проблем ще изпаднете в съвсем дребнаво надлъгване вече.

Гърне и похлупак.

# 148
Да бе, детето няма да споделя с майка си като малко, а после - ама как стана така, че аз последна разбирам какво прави.
Щом бабата не е направила нищо лошо или погрешно, то няма лошо, че детето го е разказало.
Като не стана да притиснете Ела с нещо като снаха, извадихте mom shaming.
Напротив, дано и занапред детето да и "снася" колкото се може повече, това е едно от най-важните условия да има връзка с него и то да не залитне в грешна посока.
А и всеки, ако чуе човек да твърди едно, а после да прави друго, ще го коментира.
Децата не са малоумни, дори и малките имат очи, уши и мозък.
П.П. Изтърканият лаф за гърнето и похлупака даже не би трябвало да го коментирам. Хем изтъркан, хем пасивно-агресивно-свекървенски.
Точно пък Ела и свекърва и не са гърне и похлупак, колко критики отнесе тя тук, че е отстъпчива и се съобразява прекалено много.

# 149
Няма да коментирам вече нищо друго, защото поне 1 седмица "живеем" с проблемите на Ела /съчувствам й/ и свекърва й. Но, да се приема, че детето трябва да влиза в такива нездравословни взаимоотношения не съм съгласна. Какво означава, че детето трябва да "докладва" всичко на майка си - какво направила баба му, яла ли, спала ли, ср...ла ли. Тя за Ела е свекърва, но за баща му е майка, а на него е баба. Но и това може би не е толкова важно, просто ми звучи като "Моля другарко, ама ...... /еди кой си/ направи ....... /еди какво си/." За в бъдеще, като норма на поведение.

Общи условия

Активация на акаунт