С какво ви дразнят свекървите? – 166

• 29 504
  • 752
  •   1
Отговори
# 405
Грижите са човек да бъде нахранен, облечен в чисти дрехи, да му е чисто, да има ток и вода, и да има някакво достъпно за него развлечение.
Тичането насам натам в жегите, когато и където на човек му скимне, не е грижа, а каприз.

# 406
Никак не е малко това,че родителите са завещали имот.

Какво значи „завещали“? Според нашето законодателство – почти нищо.
Завещаното не е като прехвърлено, това едно. Второ, имаме право на ползване. “Собственикът“ по документи няма никакви права.
Отделен въпрос, че в някои неща ред няма. Не се знае знае ли се и кой кого ще преживее.
На мястото на дъщерята бих им казала да си прибират имотите и да си ги носят на оня свят. Не е останала на улицата, има къде да живее.
Но от друга страна, ако въпросните имоти са ѝ толкова важни, дори по-важни от мъжа и децата, ми да си ги къта. Да търчи да угажда на мама и тати и да пали свещи да доживее момента, в който ще станат лично нейни. Защото в момента НЕ СА!

# 407
Това няма как да го знаеш Как Сийке, щото едва ли си чела нотариалния акт.
Не знаеш дали са си оставили право на ползване на стая или на целия имот.
И да, нейн е. Не е техен. Те само имат право да ползват това, което пише в акта + санитария.
Много глупости се пишат тук.
Дарение на имот се разваля много много трудно. Трябват солидни доказателства и свидетели. Процедурата е тромава и се влачи с години. Коментара, че утре може да им скимне да го развалят е повече от неуместен. Нещата не се случват с на кой каквото му скимне.
От написаното оставам с впечатление, че имотите на двете дъщери са прехвърлени, а не само устно разделени и обещани.

# 408
Incantrix изрично написа, че имотите са с право на ползване, родителите изцяло ги ползват, а тя и семейството ѝ живеят отделно. За мен е повече от ясно, че такива "родители" няма да си оставят право на ползване само една стая, ами целия имот, за да могат да я контролират. Друг е въпросът как са прехвърлени имотите на другата дъщеря, но това няма отношение към казуса.
Всъщност, горчивата истина е че дори и нищо да не бяха прехвърлили на дъщеря си - пак щяха да я тормозят. Тя е отгледана с мисълта, че ще доглежда старците, цял живот, без да го изрекат гласно, са я подготвяли за тази "роля" и сега смятат, че са в правото си.

# 409
Имоти като натиск е често срещано и не за тях е темата. За уважение  е. Те са в гювеча.

# 410
Това за имота изобщо не е нещо, с което авторката е облагодетелствана. То така или иначе като починат, тя ще ги наследи, те няма как да си вземат имота в гробищата. И сега тя нищо не може да направи с този имот, преди те да починат. Та разлика - никаква

# 411
Откъде е сигурно, че ако починат, тя ще ги наследи? Ако не е опеределено предварително, ще ги наследят двете със сестра й. Или могат да припишат имота на човек, който им обещае, че ще ги развозва денонощно. (Не са с ясен разум някои хора на 80, само казвам).

Има огромна разлика за мен, дали имаш приписан имот или не.

# 412
С имоти или без е нормално човек да си уважава родителите. Вижда се, че авторката го е правила с желание и готовност, но живота си тече и се случват неща, които налагат промяна в обстоятелствата.
Старите хора често не се усещат как нарушават ежедневието и ритъма на младите. Те нямат ангажименти, просто не го осъзнават. Не на последно място са живяли в друго време, да кажем по- простичко.

Подкрепям подхода да се водят разговори, ако родителите са адекватни и в състояние да разбират това, което се обсъжда.
Ако държат кучетата за охрана на селския имот, то те няма да го опазят.
Авторката трябва да е твърда и уверена в изказа си с което да стане ясно, че тази дестинация се случва само когато и е възможно и има желание  да посвети свободното си време точно за разходка до село. Да, родителите все още са част от нейния свят, но той не се върти около тях.

Последна редакция: пн, 11 авг 2025, 06:20 от •mimoza•

# 413
Искаше ми се да спрем дискусията още предната страница, защото ми обърнахте наистина много внимание и подкрепа. Все пак ще отговоря на възникналите въпроси.
На 44г съм.
Децата ми не са толкова малки , а тинейджъри.
Имотите са прехвърлени с покупко- продажба и са ползватели на целите имоти.
Апартамента на сестра ми -взима наем доста години. Сега му прави ремонт и ще живее сина и.
Да ги върна няма да ми реши проблемите. Толкова години все съм тичала и пак аз ще се разкарвам, защото въпреки всичко не мога да ги оставя съвсем. Когато сестра ми се сърди на два пъти , не ги познаваше, не им говореше с години. За мен не  са нормални такива човешки отношения, камари между родителите и децата.

Наистина това е последният ми коментар.
Благодаря.

Последна редакция: нд, 10 авг 2025, 22:03 от Incantrix

# 414
Откъде е сигурно, че ако починат, тя ще ги наследи? Ако не е опеределено предварително, ще ги наследят двете със сестра й. Или могат да припишат имота на човек, който им обещае, че ще ги развозва денонощно. (Не са с ясен разум някои хора на 80, само казвам).

Има огромна разлика за мен, дали имаш приписан имот или не.

Ами те и на сестра и са приписали имот. Ако на никой не бяха приписали нищо, двете сестри ще наследят след смъртта и ще си делят. Разлика съществена няма

# 415
Нищо не може да се направи в тази история, на който са му меки очите, са му мокри полите. Добра поговорка.

# 416
Incatrix,
уважавам молбата ти да спрем дискусията, но ще си позволя само един пост и то само за идеи, които не са написани от други потребители. Ще се опитам да съм кратка.

Обичащото дете ще се грижи за родителите си (с или без имоти). Но грижата е отговорност, а не изпълняване на всички капризи.
Отговорност е, защото трябва да разпределиш твоите ресурси (свободно време, сили и пари) за децата, съпруга си и родителите си ... в този ред. И то докато ходиш на работа.
Какво ми помогна - промених вътрешната си настройка, приех, че трябва да стана родител на своите родители. Налага се да си сменим ролите - те имат нужда от грижа, а ние с мъжът ми осигуряваме грижата.
Когато приех, че майка ми е детето (особено при напредване на Алцхаймера) нещата се подредиха. Обяснявах като на дете, защо не мога да съм с нея по цял ден (ходя на работа), защо не мога да изпълнявам всички желания - разделяме ги на важни неща (грижи) и екстри (отделям по малко време за тях, ако имам възможност).
Говорех със същата любов и търпение като към деца, понякога дори използвах подобни методи (да я гушна) и изрази.
Не става изведнъж. Ще има търкания и сърдене. Но става. Сърденето се забравя, проблемите се решават, защото любовта между родители и деца побежда.
Желая ти сили и спокойствие.

# 417
В духа на темата - защо обичащото дете да се грижи за родителите си? Ако не се грижи пряко, обича ли ги? Ако не се грижи, защото няма възможност или желание, значи ли, че ги мрази?
Изобщо защо се очаква кравата да суче от твоето в някакъв етап от живота си?!
Имоти, земи и каквито и да било дарени, подарени и завещани придобивки не бива да се обвързват с гледания и услуги. Работили сме, купили сме жилище, естествено че детето ще го наследи. Да, вероятно ще е след нас, защото нямаме друго, в което да живеем (дай Боже да имаме като остареем), но нужно ли е цял живот да дава и да ни се кланя, защото ще получи нещо в замяна?! Абсурдно ми е това мислене и колкото и да искам, не мога да го възприема...

# 418
  • Пловдив
Искаше ми се да спрем дискусията още предната страница, защото ми обърнахте наистина много внимание и подкрепа. Все пак ще отговоря на възникналите въпроси.
На 44г съм.
Децата ми не са толкова малки , а тинейджъри.
Имотите са прехвърлени с покупко- продажба и са ползватели на целите имоти.
Апартамента на сестра ми -взима наем доста години. Сега му прави ремонт и ще живее сина и.
Да ги върна няма да ми реши проблемите. Толкова години все съм тичала и пак аз ще се разкарвам, защото въпреки всичко не мога да ги оставя съвсем. Когато сестра ми се сърди на два пъти , не ги познаваше, не им говореше с години. За мен не  са нормални такива човешки отношения, камари между родителите и децата.

Наистина това е последният ми коментар.
Благодаря.
Е, ама сестра ти си ползва имота. И не я разиграват. За разлика от теб. Е, коя се е справила по-добре със ситуацията?

# 419
Incantrix, от последния ти коментар се вижда, че сестра ти е много по-облагодетелствана от тебе (все пак е могла да дава апартамента под наем), така че приказките на родителите ти как ти си получила повече и си длъжна са кьорфишек. Дадоха ти се достатъчно идеи за размисъл и достатъчно доводи, че не можеш да продължаваш да живееш по този начин и родителите ти нямат право да изискват от теб. Сега от теб зависи как ще постъпиш и се надявам, че ще ни послушаш преди да се съсипеш окончателно. Пожелавам ти успех и ако има нещо - пиши, ще ти дадем съвет! Heart

Последна редакция: пн, 11 авг 2025, 12:27 от Acid_Burn

Общи условия

Активация на акаунт