С какво ви дразнят свекървите? – 166

• 29 474
  • 752
  •   1
Отговори
# 615
Постовете винаги са субективни и няма как да бъдат обективни.

# 616
Постовете винаги са субективни и няма как да бъдат обективни.

Разбира се, че постовете отразяват личната гледна точка на автора. Но обективност за мен означава да се опиташ да видиш ситуацията и извън собствения си опит и емоции, а не да поставяш етикети или да обобщаваш.

# 617
  • Другата България
Съвсем очаквано, след като не изнасят коментарите на авторката, се започва хейт по пишещите.
Както всеки път, така и този.
Явно крушката си има опашка. Sunglasses

Доста неприятно ще се изненадаш Николинке, но 90% от коментарите по твоя казус са от снахи. Нормални, свестни жени.
Найс, а?
Не е нужно да се изненадвам. Всеки има право на мнение, но аз също имам право да не се съгласявам с него. Процентите не ме впечатляват – за мен е важна обективността, а не етикетите. Всеки гледа през призмата на своя личен опит и естествено се солидаризира с гледна точка, която съвпада с неговата. Моята позиция е основана на личния ми опит и усещане за ситуацията, а не на нужда от одобрение или съгласие на всяка цена. А това, че някои снахи пишат така – мога само да им завидя на късмета.
Квалификациите за потребителите са против правилата на форума. Това като допълнение на поста ми.
Та не е само до късмет.
А и до възпитание.

# 618
Съвсем очаквано, след като не изнасят коментарите на авторката, се започва хейт по пишещите.
Както всеки път, така и този.
Явно крушката си има опашка. Sunglasses

Доста неприятно ще се изненадаш Николинке, но 90% от коментарите по твоя казус са от снахи. Нормални, свестни жени.
Найс, а?
Не е нужно да се изненадвам. Всеки има право на мнение, но аз също имам право да не се съгласявам с него. Процентите не ме впечатляват – за мен е важна обективността, а не етикетите. Всеки гледа през призмата на своя личен опит и естествено се солидаризира с гледна точка, която съвпада с неговата. Моята позиция е основана на личния ми опит и усещане за ситуацията, а не на нужда от одобрение или съгласие на всяка цена. А това, че някои снахи пишат така – мога само да им завидя на късмета.
Квалификациите за потребителите са против правилата на форума. Това като допълнение на поста ми.
Та не е само до късмет.
А и до възпитание.

Приемам забележката, макар че не съм имала за цел да нарушавам правилата или да обиждам когото и да било. Споменатото беше по-скоро лично наблюдение, отколкото квалификация. Що се отнася до възпитанието – проявявала съм го многократно, но когато се наложи да защитя себе си, изведнъж излезе, че нямам такова.

# 619
Не е до късмет само. Почти няма свекърва, която да не се е опитала да врътне някой номер на снахата. Но при любезност и пълен игнор, много бързо омекват и номерата спират. Ти се връзваш ужасно. Жената усеща и тържествува. Размисли и промени себе си, а не да искаш от нея извинения неизвестно за какво.

# 620
Не е до късмет само. Почти няма свекърва, която да не се е опитала да врътне някой номер на снахата. Но при любезност и пълен игнор, много бързо омекват и номерата спират. Ти се връзваш ужасно. Жената усеща и тържествува. Размисли и промени себе си, а не да искаш от нея извинения неизвестно за какво.

Всеки има своя начин да реагира в подобни ситуации. Моят избор е да изисквам уважение и граници, защото за мен това е основата на нормалните отношения. Разбира се, това важи особено когато от мен се изискват неща, които неминуемо водят до потъпкване на достойнството ми. Извинение и поемане на отговорност се искат, когато има конкретни действия, които са наранили или нарушили тези граници. Това не е въпрос на ‘връзване’, а на принципи.

# 621
Точно и аз тръгнах да пиша, че не е до късмет.
Да кажем, късмет е, че в едни случаи снаха и свекърва може много да се харесат, в други-никак. Като нехаресването може да е от всяка посока.
Но не е късмет да си изградиш нормални отношения, ако е възможно и никакви, ако не е възможно. Ако тръгнат обиди от която и да е страна, веднага се пресичат "Тези думи ме обиждат, моля, да не ми говориш така". Ако има неприемливи съвети, не се приемат. Ако насреща имаш психично болен човек или "нарцис", както се коментира в други теми, или тормозител, спираш всякакви контакти. Или ограничаваш , според степента на засягане.

Да ви кажа, вероятно ще ми се смеят сега почти всички, но аз не го разбирам това, какво означава "пасивно-агресивен". Или е агресивен, или не е. Не мога да се впечатля от цупене, етюди и тн, ако за това става въпрос.

# 622
Извинение, че няма да получиш-няма.
Друго ми боде очите-свекървата, тази и всички останали, много добре знаят как да се държат и какво не бива да правят, за да няма дрязги и скандали. Съвършено наясно са как съветите, манията за контрол, налагането, театралнте сцени на вечните жертви ще вгорчат живота на сина им, обаче въпреки всичко смятат, че ще излезнат сухи от водата. Ами не няма да стане, снахата няма да си мълчи вечно, скандали и неприятности ще отнесат и синовете им. Това скритото зад-аз съм майка/свекърва/по-възрастна и ти трябва да ме уважаваш и трябва да излушваш мнението ми, понеже имам повече житейски опит и разбира се го казвам/мисля за ваше добро е ужасно нарцистично, нахално, невъзпитано, отровно поведение, без значение към кого е насочено. Напълно разбирам авторката, няма как да се правя, че всичко е наред след като някой се е държал по този начин с мен, да му ходя на гости и да пляскам с ръце..
И един безсмислен въпрос ама все пак- ако тъстовете се държаха по същия начин с вашите синове, пак ли съвета щеше да е-не им обръщайки внимание, разправяй се с жена си, тъстовете няма да ги промениш, да ти минава покрай ушите и тн? Не нали? Щяхте да защитавате синовете си, никой няма право да се държи зле с тях и да наранява. За снахата не важи обаче, тя трябва да търпи!

# 623
Нина, аз прекрасно разбирам, но това са ТВОИТЕ принципи. Не можеш да очакваш и да изискваш и тези на свекървата да са такива.
Махни с ръка и я остави да си пътува. Изключително дразнещо е някой постоянно да ти лази по нервите и да се бърка в семейството ти, но ще ти е по-лесно да се дистанцираш, отколкото да тропаш с крак и да чакаш извинения. Дори и да поеме отговорност, тя ще продължи да прави същото, защото тя си е такава.
И да, отвратително е ние да се променяме, защото някой се държи тъпо с нас, но може да предприемем съответните действия, за да не сме постоянно наранени и ядосани.

# 624
Твоите принципи, твоите правила, изискваш уважение...не става така в реалния живот.
Тя и свекърва ти е твой огледален образ-има нейните правила, нейните принципи и тя има его и мака извинение. И докъде така. Скарали сте се, чудесно. Много потребителки тук мечтаят да не си общуват със свекървите. Но ти- НЕ! Кака тако ще оставиш да не си говорите и да нямаш последната дума. В отношенията със вашите пак ли така изискваш и държиш всичко да е по твоя начин и с твоите правила? А с мъжа ти?

# 625
Предполага се, че изискванията се ограничават до нейния собстнен дом и семейство. Очевидно е и нормално да е така.  Няма причина човек да живее по чужди правила.  Може да е първично, но човек е устроен да си пази територията.

Последна редакция: чт, 14 авг 2025, 10:28 от •mimoza•

# 626
  • В полите на Пирин планина
Нина, отначало много ти съчувствах, защото и аз съм имала сблъсъци със свекърва ми и можеше да ми разруши семейството, ако се бях подвела по нейната свирка...
Не може постоянно да мелиш и на мъжа ти заради майка му. Няма как (освен, ако не става дума за някакви тотални ексцесии) да очакваш и той напълно да ѝ обърне гръб. Изясни се с него, че вие двете ще поддържате здравословна дистанция и спри да изискваш тя да се промени. Това едва ли ще стане.
Човек понякога трябва да е гъвкав и тук не става дума да се откажеш от принципите си, а просто да спреш да се инатиш. Ще се учудиш, че и в дипломацията има достойнство.
Това не изклюва да ѝ кажеш, когато не си съгласна с нея, ако все пак се срещате понякога.

# 627
Ппедполага се, че изискванията се ограничават до нейния собстнен дом и семейство. Очевидно е и нормално да е така.  Няма причина човек да живее по чужди ппавила.  Може да е първично, но човек е устроен да си пази територията.
Семейството и нейната територия са мъжа и детето. А не свекървата. Щото в случая тя влиза в територията на свекървата с изисквания за извинения и сядане на една маса.

# 628
  • София
Колко мелодрама....
Когато реших да прекратя отношенията със свекъра ми, просто го направих.

# 629
  • В полите на Пирин планина
Колко мелодрама....
Когато реших да прекратя отношенията със свекъра ми, просто го направих.

Моята живее при нас (казвала съм го много пъти в темата). Понякога единствените думи, които ѝ казвам са "добро утро" и толкоз. Тя наистина не заслужава повече отношение, но заради мъжа ми не се конфронтирам явно, с изключение на фрапиращи ситуации, но и тя значително намали мърморенето, като видя, че никой не я отразява.

Даже като се сърди ѝ минава рязко, ако за нещо ѝ трябвам (примерно да ѝ меря кръвното или да ѝ прочета кои хапчета за какво са...). 😁

Общи условия

Активация на акаунт